Een tritomegas sexmaculatus

Gestart door vanerkelens, juni 26, 2007, 20:32:42 PM

Vorige topic - Volgende topic

vanerkelens

Ik heb onlangs deze nimf ook al eens geplaatst, maar toen kreeg ik te horen dat het waarschijnlijk een dovenelwants was, maar het zat mij niet lekker en vond eigenlijk dat hij helemaal niet leek op een nimf van een dovenetelwants, dus heb ik verder gezocht en kwam tot de conclusie dat hij meer leek op een nimf van een
Tritomagas sexmaculatus (en dan vooral gelet op de tekeningen tussen kop en lijf)
Klopt dit ???

wilde

#1
Deze nimf lijkt mij de Tritomegas bicolor, zie de site van Frank Köhler die er enkele nimfen van toont (vermoedelijk 5e stadium). Ook de T. sexmaculatus laat hij zien met een nimf 5e stadium en die is duidelijk anders. De lichte vlek midden op het halsschild ontbreekt bij de sexmaculatus.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

vanerkelens

#2
Ik voeg twee foto's toe en dan neig ik toch naar de T.sexmaculatus

Eerste foto van de nimf van de dovenetelwants

vanerkelens

En nu van de nimf van de sexmaculatus

wilde

De eerste foto van je laatste post is een wants 4e stadium. De wants van je eigen foto is die van een 5e stadium. Dat is niet goed vergelijkbaar, want er kunnen veel verschillen zijn. Bicolor lijkt er vooralsnog het meest op. Wacht tot Berend terug is voor verder commentaar.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

vanerkelens

Duurde effen voor mijn antwoord, maar ik wacht geduldig, de foto loopt niet weg ..........bedankt alvast

J.A.

Berend Aukema

De bovenste foto is een nimf van Troilus luridus (Pentatomidae), i.t.t. Tritomegas zoöfaag, wat ook goed te zien is op de foto. Verschil nimfen T. bicolor en T. sexmaculatus is lastig. Ik houd het op T. bicolor!