Soortgroepen > Reptielen, amfibieën en vissen

wat te doen bij adderbeten

<< < (2/3) > >>

gevonny:
Haha, leuk verhaal van die adderbeet...

Zelf ook eens gebeten door een adder op de meynweg (19 jaar), het dier nog gezocht, doch kon hem niet meer vinden. vinger afgebonden met ijzerdraad, doch de enorme zwelling deed me dat draadje weer snel verwiideren daar anders het draadje gegarandeerd door de huid heen was gegaan. Met een mes geprobeerd een snee te maken, doch ook dat ging niet zo geweldig. Toen maar op de fiets gestapt (eerst nog een eind lopen er naar toe) en naar het ziekenhuis in Roermond gefietst (ongeveer 10 km). Daar aangekomen ging het in een sneltreinvaart, mocht nog niet eens meer zitten en werd er ter plekke een kruis gesneden in de vinger om zodoende evt. nog aanwezige gif schijnbaar weg te laten stromen. Het ging allemaal langs me heen, wat ook door anderen opviel achteraf, want de apparatuur had ik gewoon buiten in de fietstassen laten zitten.
"s avonds zijn mijn ouders nog gebeld om te komen, want het gevaar bestond dat ik de volgende dag niet meer zou halen. De adder had het gif toevallig rechtstreeks in een bloedvat gespoten waardoor het hart het dreigde te begeven schijnbaar. De lympklier in de oksel was mijn laatste barrieëre om enigzins het gif tegen te houden werd er gezegd, als het daar doorheen kwam zou het gedaan zijn.
Temperatuur op die dag was rond de 32 graden, was niet angstig of paniekerig door de beet, heb zelfs nog onderweg een cafetaria aangedaan en een ijsje gekocht en tevens de weg naar het ziekenhuis, want die wist ik niet te liggen....

Volgens de artsen was mijn fysieke conditie mijn redding geweest gezien de hoeveelheid gif die rechtstreeks in de bloedbaan terecht is gekomen.

Maar van de adders afblijven??? never haha. de dag na ontslag uit het ziekenhuis , het eerste wat ik deed was terug naar de plek waar ik te grazen was genomen..

Ps, ben toen met een serum behandeld, wat destijds met een helikopter speciaal uit Düsseldorf (Duitsland) is gehaald, want in Roermond hadden ze niks op vooraad ( vlak bij een addergebied notabene).

C.Dekker:
Is literatuur genoeg te vinden hoe te handelen bij slangenbeten.
Zodra ik thuis ben zal ik de boeken eens zoeken en hier noemen.
In ieder geval nooit uitzuigen een druk verband of iets dergelijks aanleggen is vele malen beter en dan tussen hart en beet het verband erop vanaf het hyart gezien naar de beet wikkelen.
Dit vertraagt het gif zodat je meer tijd hebt om hulp te zoeken.

gevonny:
Zie dat hier al enkele malen voorbij komen, niet uitzuigen.

Vraag me af waar dat vanaf komt want als het snel na een beet/steek gedaan wordt heeft dat mogelijk  wel degelijk effect op de totale hoeveelheid gif die in je bloedbaan terecht komt.

In 2009 gestoken ook door een Pijlstaartrog in Indonesië, en ook bij dit voorval werd het gelijk zoveel mogelijk uitgezogen! (spealisten!)
Wat wel heel goed zou helpen tegen het gif, was hete compressen erop leggen wat de eiwitten neutraliseert van het gif waardoor het stolt. maar ja, wie heeft in het geval van een adderbeet nu zoiets allemaal bij zich?

Ook de doktoren in een ziekenhuis aldaar zeiden dat de 1e hulp die geboden is zéér goed was. Vooral die hete compressen waren belangrijk aldus de medici aldaar.


C.Dekker:
Het niet uitzuigen heeft te maken met eventuele wondjes in je mond waardoor het gif nog moeilijker te bestrijden is.
Ik heb dit van ratelslang experts uit amerika deze mensen gaan dagelijks om met Crotalus atrox (western diamondback ratllesnake)
En die vertrouw ik 100%

gevonny:
Zit natuurlijk wat in wat je daar zegt, alleen weegt de hoeveelheid gif die je dan eventueel binnen zou krijgen via de mondwondjes niet op tegen de hoeveelheid gif die er ingespoten is in de betreffend wond.


Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie