Soortgroepen > Reptielen, amfibieŽn en vissen

wat te doen bij adderbeten

(1/3) > >>

tekenaar:
het oude onderwerp was wat aan "erosie" onderhevig, o.a. waren diverse bijdragen aangepast on/of weggehaald en stond informatie er meerdere keren in. Bij deze een "opgeschoond" nieuw onderwerp, met de oude info:--- Citaat --- Op de RAVON website staat het een en ander uitgegd op:

Wat te doen bij adderbeten

Daarnaast loopt er een onderzoek naar de effecten van adderbeten, daarvoor kun je het formulier invullen.

Ook staat er een protocol voor medische specialisten hoe te handelen bij een adderbeet, dit jaar is daar ook gebruik van gemaakt en de arts was er zeer positief over heb ik via terugkoppeling vernomen.

Groeten Jelger
--- Einde van citaat ------ Citaat --- Op pagina 13 staat een interessant verslag van een ervarings-deskundige

http://www.warddrenthe.nl/WARD%20Nieuwsbrief%202005.pdf
--- Einde van citaat ---
--- Citaat --- Ik ben geen arts dus wat ik hier schrijf is alleen een persoonlijk advies. Het is je eigen risico wat je doet en ik ben daarvoor niet aansprakelijk.

De gevolgen van een adderbeet zijn erg afhankelijk van de hoeveelheid gif die je binnenkrijgt, dat kan zowel helemaal niets zijn als behoorlijk wat. Addergif-serum is ook geen prettige stof dus liever geen behandeling als het niet nodig is.

Er is een ervaringsverslag gepubliceerd in een van de nieuwsbrieven van RAVON werkgroep monitoring. De betreffende persoon is een gezonde, volwassen man en bij hem waren de gevolgen zo ingrijpend dat hij niet zonder ondersteuning de hei af kwam. De beste remedie is en blijft: niet gebeten worden. Dat houdt in: kijk uit waar je je voeten zet en 'speel' niet met adders (de betreffende gebeten persoon fotografeerde adders op ... 10 cm afstand). Moet je door de hei lopen, blijf op de paden of draag dan laarzen of bergschoenen in combinatie met een stevige broek. De kans dat ze daar doorheen bijten is klein.

Wordt je wel gebeten:

- blijf kalm, bedenk dat veel adderbeten helemaal geen gevolgen hebben want lang niet altijd krijg je gif binnen (adders die net hebben gegeten hebben weinig of geen gif 'over' en bovendien bijten adders vaak zonder daarbij gif te gebruiken. Zonder gif kan een adder namelijk geen muizen vangen - ze zijn er dus zuinig mee).

- zorg dat je niet alleen bent, waarschuw eventueel een wanderlaar of wie dan ook in de buurt is. Sommige mensen vallen flauw van de emotie en dan kan het even duren voordat je hulp hebt.

- bel een arts. Zorg dat je een nummer van een arts in je mobieltje hebt als je veel over de hei-met-adders struint. Informeer ook van te voren welke arts ervaring heeft met adderbeten. Een ervaren arts zal eerst afwachten of je verschijnselen krijgt en pas dan besluiten of hij serum moet toedienen (zie onder).

- zorg dat je de hei af komt en ga naar een arts, eerste hulpdienst o.i.d. (zie onder). Liefst liggend en met zo min mogelijk bewegingen (per auto, dus).

- bind geen lichaamsdelen af als je niet weet hoe je dat moet doen. Te strak afgebeten lichaamsdelen geven problemen met de doorbloeding en de gevolgen kunnen ernstiger zijn als die van de beet.

- wond uitzuigen heeft weinig zin: het maakt de wond groter maar de hoeveelheid gif die je uit kan zuigen is minimaal (is immers al verspreid in het weefsel)

- dan richting arts: serum is geen leuk spul. Het verminderd de werking van het gif wel, maar tegelijkertijd kan je er een heftige allergie tegen opbouwen. De eerste keer dat je serum krijgt toegediend is er meestal geen probleem. Krijg je het (jaren) later nog eens toegedient dan bestaat de kans dat de gevolgen van een acute allergische reactie veel ernstiger zijn als die van de beet. Vandaar dus eerst afwachten of je wel verschijnselen krijgt en pas daarna besluiten of serum nuttig is.


Nogmaals: ik ben geen arts en ben niet aansprakelijk voor de gevolgen van het opvolgen van mijn advies. Bovenstaande is samengesteld aan de hand van literatuur en gesprekken met 'gebetenen'.
--- Einde van citaat ------ Citaat --- Edit: Naar aanleiding van Pauls verhaal hieronder, wil ook ik dezelfde verwoordingen gebruiken:

Ik ben geen arts dus en wat ik hier schrijf zijn adviezen die via internet gegeven worden. Adviezen kunnen nog wel eens verschillen en het is je eigen risico wat je doet en ik ben daarvoor niet aansprakelijk.

Bekijk ook deze eens:

Wel in het engels maar wel erg duidelijk:

http://www.patient.co.uk/showdoc/40001328/

Blijf kalm, beweeg het gebeten deel zo min mogelijk, ga naar een dokter of ziekenhuis en laat je in de gaten houden.

Lees ook dit (wel minder uitgebreid):

http://home.planet.nl/~wesdi021/Blad73.html
--- Einde van citaat ---

Traveller:
Wat kunnen de gevolgen zijn als iemand een adderbeet heeft geprobeerd uit te zuigen, en wat mag hij wel of niet doen?

Groeten Jordi

Timo Roeke:
De laatst gegeven link in de openingspost werkt niet meer.

Weia:
De link met de ervaringsdeskundige (ward) werkt ook niet.

Weia:
Hier wel een Drents ervaringsverhaal: http://www.weidevogelbescherming-weerselo.nl/Bijzonder/Adder.htm
Opvallend: Ravon zegt dat je het lichaamsdeel zo laag mogelijk moet houden, deze man det precies het omgekeerde.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie