Hoofdmenu

Prachtkever

Gestart door corzonneveld, juni 10, 2007, 21:07:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

corzonneveld

Deze mooie kever vond ik langs de Maas bij Venray. Ik kom er niet uit, iemand enig idee welke het is?
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

jan cuppen

Kun je iets zeggen over de grootte en de vindplaats? In de buurt van houtzagerij?Heb je nog meer foto's? Durf het bijna niet te vragen, maar heb je het dier nog? Kun je eventueel een exemplaar verzamelen. Het is in elk geval een bijzondere soort en zeker een Buprestidae.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

corzonneveld

Sorry voor de gebrekkige informatie. Hier een aanvulling!

Nee, helaas heb ik 'm niet... Ik neem fotograferend waar, en moet dan natuurlijk de consequenties accepteren soms op doodlopend pad te zitten. Ik was een weekend weg, dus teruggaan is niet een optie... Soms krijg je spijt van wat je nalaat, het is niet anders. Kevers zijn voor mij overigens een nevenactiviteit en ik zie dus alleen de opvallende soorten zonder enige kennis van zaken (ik werk eraan, zoals je ziet :rolleyes: ).

Locatie: uiterwaard Maas bij natuurgebied de Hamert. Een strookvan ca 25 meter die redelijk steil oploopt van het water naar een zandwal met eikenbos. In de strook een mooie kruidenrijke vegetatie met hier en daar struiken (Sleedoorn, roos). De kever zat op een dode tak, zou zeer goed Eik kunnen zijn uit het nabijgelegen bos. Er is geen houtzagerij in de buurt, wel hier en daar aangespoelde stammen. Ook is er het nodige dode hout in het bos te vinden. De kever was medium-sized, zeg iets van rond 10 mm.

Ik vrees dat al mijn foto's vanuit hetzelfde gezichtspunt zijn genomen, maar als je noemt waar ik op moet letten kijk ik ze nog een keer door...

Wat zijn de opties voor dit diertje?
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

jan cuppen

Heel jammer!

De kever lijkt op een Chrysobothris affinis, die slechts bekend is uit de provincie Limburg (catalogus Brakman 1966). Mogelijk is het een andere soort (die dan nieuw voor de fauna zou zijn) mogelijk ook een soort uit een ander geslacht. Een foto van een bovenaanzicht zou kunnen helpen om andere genera uit te sluiten. De soort zal wel lastiger zijn tenzij de foto aan een (buitenlandse) Buprestidae-specialist (bv Manfred Niehaus uit Duitsland) wordt voorgelegd.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

corzonneveld

Nou, dat viel mee! Waarschijnlijk had ik deze foto meteen uit m'n hoofd verbannen omdat ie niet 100% scherp is. Maar het zou heel goed kunnen dat ie laat zien wat nodig is - dat hoop ik in ieder geval!!
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

jan cuppen

De foto van de bovenzijde sluit mijns inziens andere genera uit, Chrysobothris dus. De soortsnaam lukt me zo niet met zekerheid omdat ik de aanmerking komende drie soorten niet ken. Zoals eerder gezegd is alleen affinis bekend uit Nederland.
Waren alle foto's maar zo scherp als deze :)  
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

markenleij

De Plantenziektenkundige dienst is beducht voor de komst van Anoplophora glabripennis.

Lijkt deze kever er niet een beetje op?

jan cuppen

In de verste verte niet. Dat is een boktor.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

markenleij

Sorry voor de domme opmerking; ik zal proberen het niet meer te doen.

lo.troisfontaine

Hallo,

niet te bang zijn om opmerkingen te plaatsen. Je moet er vanuit gaan dat je dit doet om er van te leren, niet om iets of iemand te kwetsen.
Naar aanleiding van dit berichtje ben ik afgelopen week aan die zijde van de Maas gaan zoeken. Het is toch nog wel een 15 km van Venray af, maar dit terzijde. Helaas heb ik voor mijn gevoel niet de juiste plaats kunnen vinden.
zelf ben ik in de buurt geweest van het voetveer naar Blitterswijk toe en dan richting Wellerlooi gegaan. Maar ik kan niet zeggen dat ik een kruidenrijk strookje heb gezien. Dus als de informatie omtrent de vindplaats nog iets expliciter zou kunnen, wil ik daar nog eens gaarne gaan kijken.
In de buurt heeft namelijk iemand anders ook al melding gemaakt, in ook een kruidenrijke strook,  van waargenomen wespvlinders.
Als er dan een mogelijkheid bestaat om twee vliegen in een klap te slaan, hou ik me aanbevolen.

groet,

Lo  

laatvlieger

#10
Als Cor nu even voorlopig deze waarneming invoert als "kever onbekend" met in het bijzonderheden gedeelte de Genusnaam en een verwijzing (link) naar dit forumtopic. Dan kan hij mogelijk op de google earth kaartjes heel specifiek aangeven waar de locatie is.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

lo.troisfontaine

bedankt laatvlieger, heb de waarnemingen bekeken en ik ben inderdaad niet ver genoeg afgezakt naar het zuiden.
Proberen er binnen niet al te lange tijd een of enkele bezoekjes te brengen.

groet,

Lo

corzonneveld

Uh, ik had 'm al ingevoerd als Chrysobothris affinis, met zo nauwkeurig mogelijke locatie. Email me even als je preciesere aanwijzingen wilt!  (Niet allemaal tegelijk...)
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

lo.troisfontaine

Hallo,

gisterenmiddag op dit stuk gezocht, helaas nog zonder resultaat. Volgens de boeken heb ik in de maand juli ook nog kans, dus wie weet.

In ieder geval een erg mooi en leuk stukje natuur. Veel vlinder- en keversoorten.
De moeite van het proberen in ieder geval zeker waard.

groeten,


Lo

lo.troisfontaine

Hallo Jan, Cor en andere

ik kan het niet laten om toch een opmerking te maken omtrent de (onzekere) determinatie.
Dit is ook een van de redenen dat ik hier nog zeker naar ga zoeken.
als ik de foto's bekijk heeft dit exemplaar zo'n opvallend gekleurde poten, dit mis ik bij de Chr. affinis in mijn boekjes en op de site van bijv. Josef Hlasek.

Ik hou eigenlijk toch rekening met een nieuwe soort en dan de Chrysobothris igniventris. Maar dan puur afgaande op datgene wat andere laten zien op het web.

Ben benieuwd hoe jullie hier over denken.

groeten,

Lo

corzonneveld

Ik heb op advies van Jan Cuppen contact gezocht met Manfred Niehuis, kenner van Bupestridae. Ik geef hier zijn reactie weer:

Citeer
es ist leider nicht mehr ganz so einfach, da vor wenigen Wochen Chrysobothris solieri als für Holland neu gemeldet worden ist (siehe Anlage). Wobei ich persönlich vermute, dass es sich um die umstrittene "Art"
Chrysobothris igniventris handeln dürfte. Die ist nicht mediterran verbreitet wie solieri, sondern kaspisch, also kontinental, und hat über die ehem. Tschechoslovakei und Ostdeutschland Norddeutschland (Niedersachsen) erreicht und nun vermutlich auch Holland. Die Merkmale liegen auf der Unterseite, ich kann deshalb aufgrund von Drés Foto nichts entscheiden.

Bei Ihrem Tier gehe ich von Chrysobothris affinis aus. Dafür sprechen die kleinen rundlichen Punkte. Die eigentlichen Merkmale (Enden des letzten
Sternits) liegen auf der Unterseite. Solieri/igniventris findet man auf Kiefernholz, affinis auf Laubholz. Wenn Sie sich noch an die Fundumstände erinnern, würde das u. U. die Diagnose bekräftigen.

Het beste kenmerk is niet te zien, een zwakker kenmerk spreekt voor affinis, evenals de nabijheid van eiken ipv naaldhout. (als ik het allemaal goed vertaal  :huh: ) Ik laat 'm dan ook maar als C. affinis staan.

Met dank voor ieders input, en speciaal voor Jan voor de connectie naar Manfred Niehuis.
Met vriendelijke groet,
Cor Zonneveld

Natural History Photographs: www.corzonneveld.nl

jan cuppen

Hoi Cor,

Fijn dat Manfred zo snel gereageerd heeft. Met een kleine onzekerheid dus C. affinis, zeer zeker een bijzondere soort. De laatste jaren zijn er al een paar nieuwe Buprestidae in Nederland waargenomen en ik wist vaag ook iets van een nieuwe Chrysobothris, die overigens nog niet gepubliceerd is.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen