Chrysolina brunsvicensis ?

Gestart door bruinekikker, oktober 24, 2013, 22:41:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

bruinekikker

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/79901534
Bladhaantje onbekend - Chrysomelidae indet. gezien op 2013-10-24 Fochteloërveen - Uitzichtpunt in het veen
Foto's:




bij voorbaat dank Petra Tenge
Groetjes, Petra
www.mijninsectenwereld.nl
www.mijnvlinderwereld.nl

Arp

#1
Hoi Petra,

Had bijna met m'n ogen half dicht varians willen roepen, maar de punktering (en wat andere dingen) kloppen van geen kant daarvoor. Ik vermoed dat het Chrysolina brunsvicensis zal zijn, maar dat is plaatjeskijkende "wijsheid" - ik heb die zelf nog nooit gezien.

Er is ook maar één andere "waarneming" van met een niets-zeggende foto, dus als het 'm is dan zal het een leuke waarneming zijn voor NL vermoed ik :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

harry60

M.Vr.Gr. Harry de Koning

Arp

Had gisteren geen tijd.

Jaap Winkelman schrijft hier:
CiteerVrij zeldzaam langs oevers, in vochtige graslanden, duinen en bosranden

Zie ook deze pagina van hem.

Ik heb 'm even een mailtje gestuurd ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

bruinekikker

Ik wacht het allemaal rustig af ;)
groet,
Petra
Groetjes, Petra
www.mijninsectenwereld.nl
www.mijnvlinderwereld.nl

bruinekikker

#5
Hallo Arp,

Ik ben benieuwd of er nog is gereageerd op de mail die je hebt verzonden :blink:.

groetjes,Petra
Groetjes, Petra
www.mijninsectenwereld.nl
www.mijnvlinderwereld.nl

Arp

Nee helaas, nog niks gehoord  :-\

Ik zou deze zelf voorlopig maar als onzekere Chrysolina brunsvicensis wegzetten - voor mij als nincompoop bladhaantjesleek is dat toch gewoon de best "passende".

Maar niet je adem inhouden totdat er een goedkeuring/zekerheid op komt ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

bruinekikker

Ga hem plaatsen bij waarnemingen en dan zien we wel weer verder, ;)
Dank voor de raadgeving en we zien wel wat het gaat worden.Trouwen als er een antwoord komt is het dan ook prettig dit
op dit forum te melden?
Groetjes,
Petra
Groetjes, Petra
www.mijninsectenwereld.nl
www.mijnvlinderwereld.nl

Arp

Citaat van: bruinekikker op oktober 29, 2013, 14:23:06 PM
Trouwen als er een antwoord komt is het dan ook prettig dit op dit forum te melden?
Zou ik wel leuk vinden - hier krijg ik een notificatie en bij je waarneming niet :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Hoi Petra/saampies,

Jaap Winkelman was even van huis geweest, maar laat nu weten dat hij het leuk vond om de melding/vraag te krijgen en vertelt:
CiteerDe opmerking: "Had bijna met m'n ogen half dicht varians willen roepen" vond ik heel treffend, maar inderdaad de stippelrijen sluiten deze soort uit. Het aantal stippels is te veel voor hyperici en geminata. Dus ik zeg met hoge waarschijnlijkheid (100% zou niet wetenschappelijk zijn....) een hele echte brunsvicensis !
Ik ga deze dus valideren met "hoge waarschijnlijkheid" :)

Binnenkort komt zijn nieuwe tabel uit (in de reeks Entomologiche Tabellen) en in die uitgave komt de soort op "vrij zeldzaam" te staan (uit totaal 6 zeldzaamheidscategoriën) als nummer 25 van 59 soorten (nr.1 de zeldzaamste). Ik laat hem op wrn (4 cats.) dus op "zeldzaam" staan.

Gefeliciteerd met de leuke waarneming  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

bruinekikker

Hoi Arp,
Ik ben nog een leek wat betref de verdere gang van zaken. :huh: Moet er nu nog iemand uitsluitsel geven of dit een Chrysolina brunsvicensis is. En wat gebeurt er nu verder met mijn waarneming?

Groetjes, Petra
www.mijninsectenwereld.nl
www.mijnvlinderwereld.nl

Arp

#11
Hoi Petra,

Ik was ook even op stap ... Even wat uitleg:

Iedereen kan een account aanmaken en waarnemingen invoeren. In eerste instantie is "waarneming.nl" je persoonlijke waarnemingenboekje en de waarnemer beslist uiteindelijk onder welke naam de waarneming komt te staan. De meeste waarnemers hechten er waarde aan dat zo'n naam juist is en vragen het bij gebrek aan eigen kennis na op het forum, of ze gaan af op het advies van een admin van de database.

In de database zijn voor heel veel diergroepen vrijwilligers actief die over veel kennis van zaken voor die diergroep beschikken en in staat zijn om de waarneming (datum, locatie, biotoop), inclusief eventueel meegeleverde foto's, geluiden of beschrijving te beoordelen op (waarschijnlijke) juistheid. Wanneer zo'n "validator", meestal op basis van een foto, meent dat het onomstotelijk vast staat dat de waarneming de genoemde soort betreft dan kan deze een groen vinkje voor " Goedgekeurd" bij de waarneming zetten. De waarneming is dan gevalideerd en kan ook gebruikt worden door afnemers van de gegevens van waarneming.nl voor faunistisch onderzoek etc., of het is gewoon prettig voor "onszelf" (jou, mij, alle bezoekers) dat er naar de waarneming gekeken is en dat deze als betrouwbaar gebruikt kan worden (foto's vergelijken, vliegtijden, verspreidingskaartjes etc.).

Als een validator het niet met de opgegeven naam eens is, kan er commentaar bij de waarneming worden geplaatst met het verzoek aan de waarnemer om de naam te wijzigen en de waarneming kan op "in behandeling" worden gezet. Wordt de naam later gewijzigd, dan kan er weer worden goedgekeurd, of als de waarnemer niet reageert of voetbij stuk houdt, dan kan de waarneming op "Afgekeurd" worden gezet. De waarneming blijft dan gewoon onder de (volgens de validator) verkeerde naam beschikbaar voor de waarnemer (persoonlijk waarnemingenboekje), maar wordt niet meer gebruikt in de overzichten die waarneming.nl presenteert en ook wordt de waarneming niet verder geleid aan andere afnemers van de gegevens.

Sommige insecten zijn op foto duidelijk genoeg herkenbaar om er een soortnaam aan te koppelen, maar voor heel veel insecten is het hachelijk om van foto "zeker" een naam toe te kennen. Voor wetenschappelijke "zekerheid" zou je vaak bijvoorbeeld genitaalonderzoek willen doen (kever verzamelen, doden en genitaal eruit peuteren en vergelijken met bekende genitaalvormen van de soorten). Als de kever is "verzameld" kun je hem daartoe vaak opsturen naar een van de keverspecialisten op het forum. Wanneer je op die manier een determinatie hebt verkregen kun je dat vermelden in de opmerkingen (determinatie door <Naam Expert> op basis van opgestuurd exemplaar, ofzo) en kan een validator de waarneming goedkeuren.

Wanneer er alleen foto's beschikbaar zijn zullen veel experts geen keiharde (100%) uitspraak willen doen over de soort. Daarvoor hebben we sind kort de optie "Goedgekeurd - hoge waarschijnlijkheid" (is inmiddels iets anders geformuleerd, maar de teneur is grofweg hetzelfde).

We hebben momenteel op waarneming.nl voor veel insectengroepen geen validators. Het is zeer specialistisch werk en de echte specialisten hebben vaak teveel andere bezigheden (bijvoorbeeld eigen onderzoek) waar ze liever hun tijd aan besteden. Sinds een maand ofzo heb ik "validatorrechten" gekregen voor de Kevers om een handje te kunnen helpen met een paar kleine Kever-groepen waar ik redelijk goed in thuis ben (c.q. die ik op het ogenblik aan het "leren" ben). De bladhaantjes horen daar niet bij. Ook zijn de andere keveradmins liever voorzichtig met bladhaantjes, op een paar makkelijk herkenbare soorten na. Bij de goudhaantjes wordt niet veel gevalideerd - ze zijn van foto vaak erg moeilijk zeker op naam te brengen.

Jouw keverfoto's zijn door een Nederlandse expert (Jaap Winkelman) bekeken en hij meent dat het zo goed als zeker Chrysolina brunsvicensis is, maar wil - zoals veel experts, terecht - van foto geen absolute zekerheid garanderen. Ik vertrouw het oordeel van Jaap Winkelman en gebruik dat dus om jouw waarneming te "valideren" met "hoge waarschijnlijkheid" - iets wat ik op basis van alleen mijn eigen idee over de soortnaam in dit geval nevernooitniet zou doen. Daarvoor ken ik de goudhaantjes niet goed genoeg.

Tenzij jij de kever verzameld had en aan iemand op kunt sturen hoef je er niets meer aan te doen. Je hebt op mijn voorzetje de (zeeeer waarschijnlijk) juiste soortnaam ingevuld en dankzij de hulp van Jaap kon ik de waarneming nu valideren. Dat betekent dat de waarneming vanaf nu gebruikt kan worden voor onderzoek e.d. en het is daarmee één van de weinige "gevalideerde" waarnemingen van goudhaantjes - en nog van een zeldzame soort ook. Leuk dus dat we nu op waarneming.nl foto's kunnen tonen voor die soort en dat er een beginnetje is gemaakt met een gegevensset (verspreiding/fenologie).

:)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

bruinekikker

#12
Arp dank je wel voor je uitgebreide uitleg hoe alles in zijn werk gaat en nu is het mij ook duidelijk :duim:.
groetjes,
Petra

 

Groetjes, Petra
www.mijninsectenwereld.nl
www.mijnvlinderwereld.nl

Arp

Hoi Petra, een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik kwam zojuist deze link weer tegen, waarin alles wordt uitgelegd door "the forces that be". Misschien heb je er (toch nog) wat aan ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)