Soortgroepen > Reptielen, amfibieŽn en vissen

karper = exoot

(1/3) > >>

tekenaar:
Ter info (en evt ter discussie): ik heb de karper voorzien van de 'titel' exoot/escape. De uitleg/verantwoording heb ik in de soortomschrijving geplaatst.  

tekenaar:
Onlangs heb ik nieuwe onderzoeksartikelen over vissen opgezocht / opgevraagd. Hierbij zit de uitkomst van een genetisch onderzoek aan Nederlandse boerenkarpers wat aangeeft dat deze een echte wildvorm zijn. Het artikel geeft geen uitsluitsel over de oorsprong van Nederlandse boerenkarpers (inheems / exoot). Wel is duidelijk dat ze zich zonder menselijke tussenkomst handhaven (incl. voldoende voortplanting). Het is (volgens andere literatuur) niet uit te sluiten dat ze inheems zijn. Omdat de paar ingevoerde karperwaarnemingen waarschijnlijk gekweekte karpers zijn (er wordt in ieder geval bij de waarnemingen geen onderscheid gemaakt tussen gekweekt/boeren) laat ik de hele vissoort 'karper' voorlopig op exoot staan.

Het zou wel erg mooi zijn als echte boerenkarpers (met foto!) apart zouden worden ingevoerd maar gezien het kleine aantal vissenwaarnemingen zal dat nog wel niet zo'n vaart lopen. In feite is een vergelijkbaar onderscheid te maken als tussen wilde eenden en parkeenden...  

laatvlieger:
Ik meen laatst eens gehoord te hebben dat de echte boerenkarper in Nederland zo goed als uitgestorven zou zijn..

Waar zijn ze eigenlijk echt aan te herkennen?

grunsven:
Tja zijn iets anders van bouw maar er zijn ook allemaal tussenvormen.
Maar ook de boerenkarper is geÔntroduceerd.

tekenaar:
Het interessante is dat iedereen van elkaar overneemt dat boerenkarper de karper is die in de middeleeuwen is geintroduceerd, terwijl ze toen ook al gedomesticeerde karpers hadden. Het is waarschijnlijker dat er toen al gedomesticeerde karpers naar Nederland zijn gekomen. Met andere woorden: eigenlijk zou dit opnieuw uitgezocht moeten worden. Bovendien zijn er kleine verschillen tussen boerenkarpers en wilde karpers uit het Donaugebied. Als ze niet uit de Donau komen is de vraag is waar ze wel vandaan gekomen zijn... Transport van levende niet-gedomesticeerde vissen van nog verder weg in de middeleeuwen? Natuurlijk niet onmogelijk, maar wel erg lastig... Er is in ieder geval voldoende reden om een groot vraagteken bij de status 'geintroduceerd' van boerenkarper te zetten.

Dat er tussenvormen zijn klopt: de OVB heeft indertijd boerenkarpers en gedomesticeerde karpers gekruist om een sterkere hengensporthybride te kweken. Deze vissen zijn (en worden) op zeer grote schaal uitgezet. Toch zijn er nog wel degelijk ook zuivere boerenkarpers die genetisch niets van doen hebben met gedomesticeerde karpers. Voor verscpreiding: de onderzochte min of meer zuivere exemplaren waren van de Anna Paulownapolder maar er zijn waarschijnlijk meerder plekken in west Nederland. Plaatselijke sportvissers kennen ze vaak heel goed maar er zijn ook sportvissers die iedere (gedomesticeerde)schubkarper 'boerenkarper' noemen. De precieze verspreiding is niet bekend.

Herkenning: tja, door de tussenvoemen natuurlijk lastig (hoe weet je zeker dat een wilde eend ook genetisch een wilde eend is en geen wildkleurige parkeend?). Je kan afgaan op de volgende kenmerken:

- slank gebouwd met een bijna rechte rug (mannetjes slanker dan vrouwtjes)

- volledig beschubd (alle spiegelkarpers vallen natuurlijk af)

- relatief donker gekleurd (foto's van wilde karpers uit verschillende delen van Europa laten wel variatie zien in de kleur van de staartvin en anaalvin: van donkergrijs tot deels oranje-achtig)

- niet groot (60-65 cm is wel het maximale voor een vrouwtje, mannetjes blijven kleiner)

- voor sportvissers: erg sterk voor z'n afmeting - duidelijk sterker dan een gedomesticeerde karper van dezelfde maat. Dit is verklaarbaar door een hoger haemoglobine gehalte in spieren en bloed en door steviger gebouwde spieren en door een lichaamsvorm die meer geschikt is om snelheid te maken.

- een paaiperiode die eerder valt als die voor gedomesticeerde karpers (waardoor er een mogelijkheid is dat ze naast elkaar voortbestaan! In dit opzicht is het konstmatig kweken van hybriden m.i. erg nadelig geweest...)

- handhaafd zich zonder menselijke invloed (dus zonder uitzettingen) - de overleving van juveniele gedomesticeerde karpers is vaak slecht waardoor ze op termijn weer verdwijnen. Echter: dat is hele lange termijn want alle karpers kunnen tientallen jaren oud worden.

Maar als je 100% zekerheid wilt hebben dan zal je genetisch onderzoek moeten (laten) doen.  

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie