Hoi James,
Om te beginnen: Ik heb al een half decennium ruzie met de nimfjes van die twee. Dat begon met
dit berichtje in 2008 en getuige
dit berichtje van twee jaar geleden blijft het knagen.
Berend heeft er nooit op gereageerd en ik ben bang dat een deel van m'n verwarring misschien toch veroorzaakt wordt door een paar vergissingen bij de validaties van Berend waardoor steeds alles wat ik zelf (opnieuw) meen te hebben uitgepuzzeld op losse schroeven komt.
Als ik door oude forumtopics terug kijk schaam ik me dood, want ik zie een hoop nimfen waar ik een naam heb voorgesteld (zonder zekerheid gelukkig) die ik vandaag anders zou noemen. Bij een aantal daarvan was Berend het met me eens, maar het is erg gemakkelijk om door een incorrecte voorzet op het verkeerde been te worden gezet.
Een paar concrete voorbeelden (maar er zijn er vast meer):
Bij al deze nimfen heb ik
Troilus luridus als kandidaat genoemd, maar ik denk vandaag dat het
Arma custos zijn:
Anderen gaat het al niet veel beter af, want
hier is er nog zo eentje

In de oude discussies zijn een aantal dingen genoemd, zoals o.a. de witte hartjes in de zwarte vlekken op het connexivium, maar deels ook weer weerlegd. Ik probeer hier mijn conclussies tot op heden maar weer eens samen te vatten, in de hoop dat ze een keer door Berend bevestigd of ontkracht worden:
- Antennekleur: De imago's verschillen hier duidelijk. Bij Troilus is de hele antenne zwart met alleen een lichte ring op de top van het voorlaatste segment; Arma variabel maar in principe minimaal de basis van de laatste drie segmenten licht en vaak meer, zodat alleen de top van het derde segment nog zwart is of zelfs de hele antenne licht. Bij de laatste nimf-stadia begin je dit soms al te herkennen en zie je bij Arma grote delen geel of rookkleurig lichter, vooral dus rond de basis van alle segmenten. Bij Troilus zie je soms een licht ringetje aan de top van het 3e segment (soms ook 2e) - dat zijn dus de twee voorlaatste, want deze nimfen hebben maar 4 antennesegmenten. Maar heel vaak zijn de antennes ook nog helemaal donker, met hooguit de gewrichtjes licht - dan heb je er dus niks aan.
- Connexivium: De witte hartjes in de zwarte vlekken zijn (tussen deze beide) volgens mij vrijwel 100% indicatief voor Arma custos. Er zijn op het forum (zie boven) en in de database een stuk of wat nimfen met deze witte hartjes door Berend als Troilus bevestigd/gevalideerd, maar ik denk dat het een vergissing is, of hooguit zeer uitzonderlijk zo voor zou komen bij Troilus. Bedenk dat het imago dit ook niet heeft en Arma juist wel. Het omgekeerde kun je echter niet concluderen(!) Ook bij Arma custos zullen er nimfen rondstappen waarbij de zwarte vlekken geen (of nauwelijks herkenbaar) licht hartje hebben. Dit is vooral zo bij de jongere stadia (1-3) en dan vooral kort na de vervelling - de witte vlekken worden pas duidelijker als alles weer wat "oprekt".
- Kleuring thorax: Erg variabel en lastig om de vinger op te leggen. Troilus heeft meer de neiging iriserend te zijn, maar bij Arma kunnen vooral de jongere stadia ook knap glimmen. Verder lijkt Arma veel sneller/vaker lichte randen te hebben, ook van het mesonotum, en lichte vlekken over de middenlijn van de thorax. Bij Troilus juist een neiging om, vooral op de prothorax twee grote lichte vlekken aan weerszijde van de middenlijn te ontwikkelen, die kunnen uitdijen tot een bijna helemaal lichte prothorax. Maar bij beide is, vooral bij de jongere dieren, de thorax ook vaak helemaal (iriserend) donker/zwart (en dus niets-zeggend).
- Vorm en groote van sclerietplaten op abdomen: Omdat alle voorgaande "kleuringsdingetjes" erg variabel lijken te zijn en vooral bij de jongere nimfen vrijwel onbruikbaar, is dit is voor mij steeds meer het "besliscriterium" geworden. Bekijk eens een paar laatste stadium nimfen van beide (die zijn op de andere punten niet te verwarren). Bij Troilus zijn de sclerietplaten veel groter en anders gevormd. Ze liggen dichter bij elkaar (minder tussenruimte), zijn breder en buigen op de flanken af naar achteren. De "2e"/breedste plaat lijkt zelfs vrijwel altijd in twee puntjes uitgetrokken te zijn. Bij Arma zit er bovendien boven het eerste plaatje nog een aangeduid plaatje/streepje terwijl Troilus daar "schoon" is. Interpoleer dit door de jongere stadia heen en neem bijvoorbeeld de foto's van British Bugs als referentie voor Troilus. Die zijn behoorlijk zeker goed, want Arma custos komt daar niet voor (naar mijn weten). Een kleine slag om de arm is wel op zijn plaats: de ligging/afstand en relatieve grootte varieert wat tussen begin en einde van elk stadium - als het nimje groeit wordt alles wat opgerekt.
Concreet voor deze nimf: Antennens met kleine lichte delen aan basis van laatste twee segmenten en het lange segment daarvoor zelfs helemaal rookkleurig licht. Daarbij de vorm van de sclerietplaten (en de afstand daartussen) die ik typisch vind voor
Arma custos. Vergelijk die platen met de "Mid instar" nimfjes van
Troilus op BB. Die liggen wat dichter op elkaar en zijn groter en hoekiger.
Let wel, dit is allemaal slechts een wilde theorie van een ignorante wantsennincompoop die ongehinderd door enige kennis van zaken en zonder beschikbare literatuur plaatjeskijkend wat vage conclussies trekt. Het zou zomaar kunnen dat het allemaal echt
helemaal nergens op slaat.

P.S.
Deze van jou zou ik dus ook als
Arma custos inschatten, maar is goedgekeurd als
Troilus. Twee mogelijkheden: (1) Ik snap er nog steeds geen ene mallemoer van (gaarne uitleg dus!); (2) Berend had niet goed gekeken (is zeldzaam!)
Het zou mooi zijn om er eens wat uitsluitsel over te krijgen.