Ringbanen en twitchers

Gestart door TjeerdBurger, augustus 07, 2013, 12:23:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

dupont

Citaat van: Oenanthe op augustus 20, 2013, 19:32:55 PM
Citaat van: Vincent Hart op augustus 20, 2013, 19:22:37 PM
Wat is er loos met die waarneming, Maarten?

Waarom vraag je mij dat Vincent? Ik vind er niets mis mee maar jij hebt een commentaar geplaatst. En door het gebruik van het woord competitievervalsing wek je de indruk dat waarnemers in een wedstrijd verwikkeld zijn en niet vals mogen spelen.


Dit bedoelt Vincent als grap Maarten... Overigens heeft de waarnemer (Erik Ernens) de soort in 1996 al in Nederland gezien. Naast twitchen (Erik staat in de top 25 van de Nederlandse ranking), inventariseert Erik voor het Sovon en ringt hij zelf. Hij kwam dus niet uit lijstbelang maar omdat hij de vangst ontzettend gaaf vond... Bovendien had Erik die ochtend tot ongeveer 08.00 uur bij deze vangplek geholpen, zo begreep ik van hem. Wat wil ik met dit alles zeggen? De wereld is niet zwart/wit maar grijs. Twitchen staat niet gelijk aan puur eigenbelang, in tegenstelling wat sommigen lijken te beweren. De mazzel allemaal.
Ps: ik ga contacten aanhalen om te mogen helpen met ringen. Niet uit lijstbelang maar uit passie.
Gegroet, uw David
Met vriendelijke groeten,

David Uit de Weerd

Vincent Hart

Citaat van: Oenanthe op augustus 20, 2013, 19:32:55 PM
Citaat van: Vincent Hart op augustus 20, 2013, 19:22:37 PM
Wat is er loos met die waarneming, Maarten?

Waarom vraag je mij dat Vincent? Ik vind er niets mis mee maar jij hebt een commentaar geplaatst. En door het gebruik van het woord competitievervalsing wek je de indruk dat waarnemers in een wedstrijd verwikkeld zijn en niet vals mogen spelen.
Het interessante is, dat ik een standpunt had (waarneming moet de juiste status hebben op waarneming.nl) en argumenten heb gebruikt waar de waarnemer naar mijn inschatting gevoelig voor zou zijn. En verdomd, hij is om! Trek nu eens de parallel met de discussie tussen de mensen die vinden dat de ringers van struikriet/veldriet verkeerd hebben gehandeld en die ringers/hun 'medestanders'. Ik zie nog niet heel veel inleven in elkaars standpunt, en ook nog niet zo gek veel toenadering tussen beide 'kampen' ... Oftewel niemand werkt naar een 'oplossing' toe, men graaft zich slechts dieper in in de loopgraaf van zijn eigen gelijk. Zodat we dit soort discussies tot in lengten van dagen kunnen blijven voeren.
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Klaas van Dijk

Citaat van: BramtK op augustus 20, 2013, 17:46:02 PMHoi Klaas, bedankt voor je bijdrage. Ik kan me daar goed in vinden. Vooral als het gaat om het zo klein mogelijk houden van het aantal slachtoffers. Ik ben nog steeds benieuwd naar de richtlijnen van het vogeltrekstation omtrent het vasthouden van kleinere zangers. Hoe lang mag dat nou en wanneer gaat de klok lopen; op het moment dat de vogel het net invliegt of dat je hem uit dat net haalt? Wie weet het antwoord daarop?

Ik zie trouwens dat de ringbaan van de Veldrietzanger ook een CES site is.

hoi Bram,

Graag gedaan hoor. Ik weet weinig van zangvogels ringen (ben wel af en toe erbij geweest en heb ook wel af en toe allerlei hand- en spandiensten verleend), dus die vraag zal echt iemand anders moeten beantwoorden.

De ringlocatie Ooyse Graaf is, voor zover mij bekend, opgezet / gestart als CES locatie en deze locatie doet, voor zover mij bekend, al erg lang mee met het CES-project. Het is dus een vrij nieuwe locatie. Anders dus dan diverse ringbanen in de duinen en op de Waddeneilanden: die kennen een veel langere historie en hebben ook een andere ontstaansgeschiedenis.

Het CES-onderzoek is primair gericht op broedvogels, lees de handleiding er maar op na, en alles is uitermate gestandaardiseerd. Want alleen dan kun je er dus wetenschappelijk betrouwbare informatie uithalen. Bovendien is het een 'eeuwig' project (net als bijvoorbeeld het BMP van Sovon en allerlei watervogeltelprojecten van Sovon). Dus hoe langer CES-locaties meedraaien, hoe beter het is.

Daar staat tegenover dat de CES-ringers allemaal vrijwilligers zijn. Ringers die het dus allemaal voor de lol doen, er niet voor worden betaald en vaak ook nog allerlei extra kosten moeten maken. En soms is -langdurig- standaardonderzoek erg saai / vervelend. Daardoor loop je natuurlijk de kans dat de vrijwilligers afhaken. Dus wat moet je? CES-onderzoek laten uitvoeren door professionals is veel te duur (cq de Nederlandse overheid stelt andere prioriteiten). Je kunt dus ook er wat tegenover stellen. Ergo:

* tijdens het broedseizoen (= de CES-periode) mag alleen op de strikt gestandaardiseerde wijze gevangen worden.

* in de nazomer en herfst mogen de ringers meer hun eigen gang gaan om, op hun eigen wijze en naar eigen inzichten, ook doortrekkers van diverse pluimage te vangen.

Het zijn dus voortdurend afwegingen die gemaakt moeten worden. Daar staat wel tegenover dat er hierdoor in de loop van de tijd wel enorm veel meer kennis en inzicht is gekomen in een veelheid van zaken over vogels, vogeltrek, bescherming van gebieden en noem maar op.

En als laatste weer even een link naar een erg leuk artikel over 'leap frog migration' van de twee ondersoorten van de Rosse Grutto. Zie http://www.metawad.nl/wp-content/uploads/2013/05/Ardea2012-leapfrog-migration-in-bar-tailed-godwits-Duijns-et-al.pdf

Het leuke van dit artikel is dat het is gebaseerd op twee totaal verschillende datasets:
(1): alle vangsten en terugmeldingen van Rosse Grutto's uit een omschreven gebied van vogels die niet planmatig zijn gevangen.
(2): alle vangsten en terugmeldingen (vooral aflezingen) van Rosse Grutto's die planmatig zijn gevangen en die zijn gekleurringd en waarbij de aflezingen ook nog eens -deels- planmatig zijn verzameld.

Wordt het zo weer wat duidelijker?

Groetjes, Klaas

BramtK

Ha Klaas, hartstikke duidelijk. Nu is het zo dat ik vroeger redelijk vaak hielp bij het ringen met mistnetten en dat ik stage heb gelopen bij het NIOZ en in dat verband wel eens mee heb gedaan aan het wilsterflappen van Rosse grutto's (en ook de Rosse grutto's in de vriezer heb gezien). Ik ben dus zeker niet alleen maar 'tegen', ik ben ook niet geheel onwetend en ik heb alle begrip voor de vrijwilligheid van een en ander. Ik heb wel behoorlijke bedenkingen bij het langer dan een kwartier vasthouden van een zangvogel en het showen aan groepen mensen. Nou kan iedereen daar wel zijn ongefundeerde idee over uitspreken, maar ik ben vooral benieuwd hoe we de richtlijnen van het vogeltrekstation m.b.t. de duur van het vasthouden moeten interpreteren. Ik vind het een tikje storend dat sommigen hierboven wel anderen onwetendheid verwijten, maar zelf die schijnbaar simpele vraag niet kunnen beantwoorden.
Groeten,

Bram ter Keurs

Oenanthe

Bram, er is al diverse malen verwezen naar de richtlijnen rond het vasthouden van gevangen vogels. Het antwoord op jouw vraag of die tijden gelden vanaf het moment dat de vogel in het net belandt of vanaf het moment dat hij eruit wordt gehaald zal je daarin niet vinden. Als je ervaring hebt met mistnetvangsten weet je dat het onmogelijk is om het tijdstip te bepalen waarop een vogel in het net is gevlogen. Veruit de meeste mistnetten staan niet in het directe zicht van de ringers en geen ringer staat bij zijn netten te wachten om elke vogel die erin vliegt, er meteen uit te halen. Wie naast zijn netten gaat staan vangt namelijk niets. De richttijden voor het vasthouden van vogels zullen dus gebaseerd zijn op het moment dat de betrokken vogel uit het mistnet wordt gehaald.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

HPM

Citaat van: RWester op augustus 20, 2013, 19:36:56 PM

Over de Veldrietzanger
http://waarneming.nl/waarneming/view/78535333


...
Met zeker meer dan één gecertificeerde ringer vandaag aanwezig hadden deze vogels in/rond, of zelfs minder dan tien minuten verwerkt kunnen worden (verwerktijd zangers 1 a 2 minuten). Over de documentatie van de Veldrietzanger heeft men dus 50 minuten gedaan. Tijd waarin gewacht wordt op belangstellenden die puur voor de soort komen en uitleg krijgen over kenmerken die men niet of amper in het veld kan waarnemen. Ringen, meten en loslaten. Zo stelt het protocol. Of er nu wel of niet een educatief randje aan zit. Bel dan als er Bosrietzangers en Kleine karekieten zijn gevangen. Hiermee hebben vogelaars vaker te maken en kan uitleg zeker nuttig zijn. Ook voor een twitcher
....

Een zeldzaamheid, en zeker een zeldzame Acro heeft wel wat meer tijd nodig dan  1 - 2 minuten. Er moet worden gekeken en vergeleken en hij moet beschreven (en gefotografeerd) worden. Het is aan de ringers te danken dat de soort herkend is.
Herman van der Meer

Max Berlijn

#156
@Marijn,
CiteerAangezien ik lees Max, dat jij erg baalt dat je er niet naar toe kon, ben ik
oprecht benieuwd waarom je zo baalt
nou gewoon, ik zie niet dagelijks Veldrietzangers en heb hem zeker nog niet in NL gezien. Het lijkt me een uitstekende mogelijkheid zo'n najaarskleed tot in detail te bekijken (ik heb alleen voorjaarsvogels gezien). Ik vind het ook gaaf om gewonere soorten in detail te bekijken maar een zeldzaamheid is voor mij nog net even leuker, zeker als je hem dan 2 seconde in het veld kan zien. Tellen?, dat is in NL niet mogelijk, een regel waar ik mijn vraagtekens bij heb.
Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

cursorius

Gewoon overstappen op nachtvlinders vangen. Alles mag, niets moet en je kan het in je eigen tuin doen. Meer dan 300 soorten in iets meer dan een jaar in mn eigen achtertuin. Geen last van twitchers en of birdpixers. Daar kun je nog scoren mannen! ;)

Max Berlijn

denk dat ze een parkeerplaatsje moeten bouwen bij dat hek in de Ooij, nu weer een http://www.dutchbirdalerts.nl/report.action?id=59325 geeft toch te denken wat we allemaal missen hier in Limburg... ???
Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

JohanvantBosch

Citaat van: Max Berlijn op augustus 22, 2013, 11:29:36 AM
denk dat ze een parkeerplaatsje moeten bouwen bij dat hek in de Ooij, nu weer een http://www.dutchbirdalerts.nl/report.action?id=59325 geeft toch te denken wat we allemaal missen hier in Limburg... ???
...en gisteren drie Draaihalzen, zag ik.
Gaaf hoor!  O0

BramtK

Groeten,

Bram ter Keurs

ahjoon

Citaat van: RWester op augustus 20, 2013, 19:36:56 PM
Daarnaast vind ik het lachwekkend dat mensen bij hun Veldriet-waarneming schrijven dat het gebied 'niet vrij toegankelijk' is. Terwijl ze op andere momenten net zo makkelijk achter dat bordje of over dat hekje stappen...
:right:
Met vriendelijke groet,

Arjan


;-) -> http://waarneming.nl/waarneming/view/46346147

Folkert Jan

Citaat van: Max Berlijn op augustus 22, 2013, 11:29:36 AM
denk dat ze een parkeerplaatsje moeten bouwen bij dat hek in de Ooij, nu weer een http://www.dutchbirdalerts.nl/report.action?id=59325 geeft toch te denken wat we allemaal missen hier in Limburg... ???

Dit gaat toch nergens meer over.
In korte tijd

waterrietzanger
struikrietzanger
veldrietzanger
sperwergrasmus
3 draaihals

En dat op een binnenlandlocatie. Wat maakt die plek zo goed?
"Birding is something we do for enjoyment; so if you enjoy it, you're a good birder. If you enjoy it a lot, you're a great birder." Kenn Kaufman

gr, Folkert Jan Hoogstra

Landelijke Big Day 2016 (Record - 201 soorten)
TOH big day 2014
TOH big day 2013

ArjenDrost †

Citaat van: Folkert Jan op augustus 22, 2013, 12:20:52 PM
En dat op een binnenlandlocatie. Wat maakt die plek zo goed?
of:


Wat missen we allemaal op de andere plekken? Wie zegt dat deze plek zo goed is?

frankcoenjaerts

#164
Dat die plek goed is wordt nu wel bewezen (maar je hebt gelijk Arjen: ongetwijfeld missen we gewoon standaard erg veel). Het waarom ga je je natuurlijk afvragen. Toch blijft toeval waarschijnlijk de beste verklaring, tenzij er iets aan de strategie van/omstandigheden rond deze ringbaan veranderd is? Gestart met geluiden afspelen, betere versterker, bomen gekapt/iets anders veranderd in het landschap? Ik noem maar wat opties, heb verder geen kennis op dit gebied - zou leuk zijn te horen of er een mogelijke verklaring is waarom we nu opeens zoveel horen van precies deze ringbaan!

Bovenal: fantastisch voor de mensen die daar ongetwijfeld zo geweldig veel uren in steken!!
Met vriendelijke groeten,

Frank

BramtK

Ik denk niet dat je zo maar 3 Draaihalzen in het net over het hoofd ziet. Ook die zeldzame acro's zijn voor een ervaren ringen opvallend, denk ik. 
Groeten,

Bram ter Keurs

Vincent Sanders

In de eerste Mourik van dit jaar stond een jaarverslag van vorig jaar over de betreffende ringlocatie. Wellicht interessant om te lezen.

Blz. 22
http://vogelwerkgroepnijmegen.nl/mourik/Mourik-2013-JG39-1-I.pdf
Gr,
Vincent Sanders

jvdlaan

Citaat van: Folkert Jan op augustus 22, 2013, 12:20:52 PM
Citaat van: Max Berlijn op augustus 22, 2013, 11:29:36 AM
denk dat ze een parkeerplaatsje moeten bouwen bij dat hek in de Ooij, nu weer een http://www.dutchbirdalerts.nl/report.action?id=59325 geeft toch te denken wat we allemaal missen hier in Limburg... ???

Dit gaat toch nergens meer over.
In korte tijd

waterrietzanger
struikrietzanger
veldrietzanger
sperwergrasmus
3 draaihals

En dat op een binnenlandlocatie. Wat maakt die plek zo goed?

Ik denk dat soorten als Struikrietzanger en helemaal Veldrietzanger overal kunnen opduiken, maar dat de meeste kans is in kleine rietveldjes achter de kuststrook (bv de Bakkersam bij Camperduin, Kennemermeer bij de Zuidpier, Amstelmeer bij het Balgzand).
Ik ben zelf van mening dat twitchend Nederland wat betreft acro's al jaren de verkeerde aanpak volgt. Een paar keer langs een rietkraag lopen volstaat m.i. niet. Beter is het lange tijd als een sluipschutter van het Rode Leger uren stil te zitten bij een rietkraag met een opening en dan wachten en nog eens wachten. En als je lang genoeg gewacht hebt, dan wacht je nog keer langer...gevolgd door nog een tijdje wachten.

Rein Genuït

Citaat van: jvdlaan op augustus 22, 2013, 13:35:53 PM
Citaat van: Folkert Jan op augustus 22, 2013, 12:20:52 PM
Citaat van: Max Berlijn op augustus 22, 2013, 11:29:36 AM
denk dat ze een parkeerplaatsje moeten bouwen bij dat hek in de Ooij, nu weer een http://www.dutchbirdalerts.nl/report.action?id=59325 geeft toch te denken wat we allemaal missen hier in Limburg... ???

Dit gaat toch nergens meer over.
In korte tijd

waterrietzanger
struikrietzanger
veldrietzanger
sperwergrasmus
3 draaihals

En dat op een binnenlandlocatie. Wat maakt die plek zo goed?

Ik denk dat soorten als Struikrietzanger en helemaal Veldrietzanger overal kunnen opduiken, maar dat de meeste kans is in kleine rietveldjes achter de kuststrook (bv de Bakkersam bij Camperduin, Kennemermeer bij de Zuidpier, Amstelmeer bij het Balgzand).
Ik ben zelf van mening dat twitchend Nederland wat betreft acro's al jaren de verkeerde aanpak volgt. Een paar keer langs een rietkraag lopen volstaat m.i. niet. Beter is het lange tijd als een sluipschutter van het Rode Leger uren stil te zitten bij een rietkraag met een opening en dan wachten en nog eens wachten. En als je lang genoeg gewacht hebt, dan wacht je nog keer langer...gevolgd door nog een tijdje wachten.


Succes Jan  :duim:
Coming soon! Something profound and Interesting in this space! Stay tuned!

Groet, Rein

Kijk ook eens op mijn blog

https://keeponbirding.blogspot.nl

of naar mijn foto's

https://www.flickr.com/photos/reinder_genuit/

jvdlaan


Rein Genuït

Coming soon! Something profound and Interesting in this space! Stay tuned!

Groet, Rein

Kijk ook eens op mijn blog

https://keeponbirding.blogspot.nl

of naar mijn foto's

https://www.flickr.com/photos/reinder_genuit/

Rein Genuït

Coming soon! Something profound and Interesting in this space! Stay tuned!

Groet, Rein

Kijk ook eens op mijn blog

https://keeponbirding.blogspot.nl

of naar mijn foto's

https://www.flickr.com/photos/reinder_genuit/

Edwin Russer

Citaat van: rlhgenuit op augustus 22, 2013, 14:06:16 PM
Citaat van: jvdlaan op augustus 22, 2013, 13:50:55 PM
Ik hoef niet meer, Rein:
http://www.dutchavifauna.nl/record/3083
http://www.dutchavifauna.nl/record/25338 en http://waarneming.nl/waarneming/view/61740224

;D


Heb jij niets voor je medevogelaars over dan?  8)

Geduld Rein, uiteraard gaat Jan zijn stinkende best doen om tijdens de komende najaarsweekenden op Vlieland zo'n fijne skulker, voor ons, uit de bosjes te willen trekken 8)
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

jvdlaan

Citaat van: Edwin Russer op augustus 22, 2013, 14:15:14 PM
Citaat van: rlhgenuit op augustus 22, 2013, 14:06:16 PM
Citaat van: jvdlaan op augustus 22, 2013, 13:50:55 PM
Ik hoef niet meer, Rein:
http://www.dutchavifauna.nl/record/3083
http://www.dutchavifauna.nl/record/25338 en http://waarneming.nl/waarneming/view/61740224

;D


Heb jij niets voor je medevogelaars over dan?  8)

Geduld Rein, uiteraard gaat Jan zijn stinkende best doen om tijdens de komende najaarsweekenden op Vlieland zo'n fijne skulker, voor ons, uit de bosjes te willen trekken 8)

Rein en Edwin:
Ik ga mijn best doen! Ik geloof niet meer in bosjeskloppen...

Rein Genuït

Je gelooft nu meer in mediteren bij een rietkraag begrijp ik  ;D
Coming soon! Something profound and Interesting in this space! Stay tuned!

Groet, Rein

Kijk ook eens op mijn blog

https://keeponbirding.blogspot.nl

of naar mijn foto's

https://www.flickr.com/photos/reinder_genuit/

Max Berlijn

#175
1994, ongelooflijk, ik heb hem niet omdat het slecht weer was (Enno "Hoe vaak moet ik het je nu nog uitleggen Max"") en ik mijn eerst hond Raddes (en daarvan heb ik er inmiddels al twee) aan het ophalen was als pup, en de Wilgengors al had (soms zou je achteraf blij zijn geweest met een dip). Inmiddels zit ik al ver in mijn tweede hond maar nog steeds 0 Veldrietzangers in NL...zucht...
Ben benieuwd wat ik eerder heb, de herontdekte Sillem's M.F. in Tibet of een Veldriet in NL...
Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

Gerben Mensink

groet,
Gerben Mensink

KorHaan

Citaat van: rlhgenuit op augustus 22, 2013, 15:01:24 PM
Je gelooft nu meer in mediteren bij een rietkraag begrijp ik  ;D



Daar is niks mis mee... Jans voorbeeld verdient navolging.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

zwarteleeuwerik

ik ben van mening dat de vogels zo snel mogelijk opgemeten en geringd moeten worden en zo snel mogelijk terug gelost dienen te worden ?

Dus voor mijn part moet er niemand anders toegelaten worden in het belang van de vogel.
Erik vb.