Er zit een sprinkhaan in mijn vlinderstruik en ik wil er "alles" over weten...

Gestart door Botervlieg, juli 26, 2013, 21:18:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

Botervlieg

Hallo allemaal,

Soms (vaak) heb ik van die momenten dat ik gewoon even heel nieuwsgierig ben.

Er zit een vrouwtje struiksprinkhaan in mijn vlinderstruik. Vorige week zat ze (een zij) er ook.
In de dagen ertussen heb ik haar niet gezien.

Misschien een beetje raar maar ik ben wel een beetje nieuwsgierig naar het leven van een/deze sprinkhaan.

Woont het vrouwtje hier? En valt er te zeggen of ze dan hier "geboren" is, of zoekt ze na de geboorte op gegeven moment een struik op? En keert ze dan steeds terug naar dezelfde struik? Maar hoe komt ze dan aan een mannetje, want die is hier (nog) niet. Of vinden de mannetjes haar? En waar gaat ze dan haar eitjes leggen? In de bloempot? En euhm tja, ze eet dus van de vlinderstruik... Hebben ze een foerageergebied? Ik bedoel, ze was er een week niet (althans, ze viel mij niet op met haar groene kleur tussen de groene blaadjes), dus mogelijk was ze weg...?

Ik heb gelezen dat ze geluid maakt op 40kHz, dat ga ik straks met de detector even proberen. Ik heb geluiden op waarneming geluisterd en volgens mij heb ik de sprinkhaan (een sprinkhaan), zonder het te weten, al vaker gehoord. Had het er laatst met iemand nog over, want we hoorden beide op onze detector (tijdens het nachtvlinders spotten) zachte tikjes, misschien waren dat de sprinkhanen wel...

Nou ja als je nog meer leuke info hebt over deze of andere sprinkhanen over leefwijze en gedrag, dan vind ik dat wel leuk om ook te horen/lezen.

Groetjes, Marleen

John Bouwmans

Hallo Marleen,
Van het leven van een Struiksprinkhaan weet ik niet zoveel. Weet eigenlijk alleen wat ik in mijn eigen tuin zie en jaarlijks volg. Houd me ook pas een paar jaar met insecten bezig, en vooral door alles wat ik mijn eigen tuin zag en door de digitale camera natuurlijk is mijn interesse alleen maar gegroeid.
Er zitten in ieder geval jaarlijks Struiksprinkhanen in mijn  tuin en sinds mei 2011 probeer ik dat wat te volgen. Augustus 2010 zat er wel een paartje, maar vermoed dat hun ouders hier ook al huisden. Elk jaar begin mei komen de eerste nimfen.  Ze starten jaarlijks in de Rhododendron. Favoriete plek is in de bloemen van de Rhodo. Ook in 2012, heb ze toen in dit topic gezet. In 2011 zag ik de eerste nimfen op 8 mei, in 2012 op 9 mei,   en dit jaar 2013 op 19 mei. Maar dit jaar was alles wat later. Het aantal nimfen is meestal tussen de 20 en 25, (ook wel eens 50 geteld maar tel ze niet systematisch, maar die zie ik dan op 2 of 3 struiken) en ze verspreiden zich zodra de Rhodo-bloemen uitgebloeid zijn wat meer door de tuin en ook door de omgeving denk ik.  Via deze link (waarnemingen Veenendaal-West) geeft een indruk van het verloop gedurende het seizoen. Voer ze maar af en toe in, want anders is het teveel van het goede.
Het zijn boeiende beestjes die in ieder geval hier jaarlijks in mei te zien zijn. Vorig jaar zaten er eind september nog 4 paren in de tuin. Dus van mei tot september zijn ze hier in ieder geval druk. Horen doe ik ze niet.
Vermoed dat ze de eitjes leggen in de bloemknoppen van de Rhodo's. Heb de eitjes nog nooit gezien, ook niet echt naar gezocht. Als ik de knop open maak, komt er misschien geen vervolggeneratie en dat zou jammer zijn.
Misschien kun je wat met deze info.

Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Botervlieg

Hallo John,

Wat leuk!!! Bedankt voor het delen!! Mooie foto's. Die nimfjes zijn zo leuk!

Hier zit nog steeds het vrouwtje in haar eentje in de vlinderstruik.

Gisteren zat er op het topje van de bamboestok die de vlinderstruik een beetje omhoog houdt, een licht velletje.
Dat is nu weg. Ik weet niet welk dier dat had gedaan.

Ik vond zojuist deze info nog op internet http://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/000464553661/biology

Groetjes, Marleen

John Bouwmans

De info m.b.t. de biologie, die zie ik hier ook . De nimfen eten van de meeldraden van de Rhodo, soms ook wel de kelkbladen.
De wat grotere eten ook blad. Jong Rhodoblad gaat nog wel, maar dan gaan ze naar de Spirea en de Zilverkaars. Vooral van de laatste eten ze veel. Maar het lijkt soms wel of ze elkaar volgen. De enen dag zitten er 10 op de Zilverkaars, en dag daarop zijn ze weg en zitten ze bijvoorbeel in de Spirea met zijn allen. Zie je er eerst een en als je dan goed kijkt zijn het er soms wel 15. Ze vallen in de Spirea ook niet zo op. Zal er een plaatje van 14 juli bijvoegen.
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Frank van de Putte

Hier zie ik ook overal Struiksprinkhanen maar ik had ze nog nooit eitjes zien leggen; gisteravond vond ik er 1 op de stam van een Kastanje, was wel apart om te zien hoe ze dat doen, met die legboor, helemaal dubbel gevouwen!


Groetjes,

Frank van de Putte