Hoofdmenu

kniptor ?

Gestart door ruut, mei 14, 2013, 21:20:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

ruut

Deze zat op eikenblad, zwart met "blauwe" gloed (niet glanzend) rond karperven  gemengd naald/loofbos.
Ik kom niet verder dan 'n kniptor (?)
Alvast dank
groet, ruut

Marc de Winkel

Een Buprestidae (prachtkevers). Mvg, Marc
Mvg, Marc de Winkel

Douwe van der Ploeg

Zowel locatie als formaat is altijd belangrijk. Het is handig als je eerst je waarneming invoert (bijvoorbeeld als kever onbekend) en daarna via het knopje "Determineren via het forum" de gegevens hier plaatst. Dan hebben wij al een boel van de nodige gegevens, en scheelt het ook een dubbele plaatsing van de foto.
Dat gezegd: Agrilus cyanescens?
Douwe van der Ploeg

Mark Lammers

Blijft waarschijnlijk Agrilus spec.

ruut

Allen dank :duim:
ik wacht even met deze "prachtkever" te plaatsen. Ik had slechts één foto en toen 'n plensbui :'(
groet, ruut

ruut


beetlestitch

zou het zo toch maar op spec zetten. groeten toon.
Toon Keukelaar

jan cuppen

Ik ben het met Toon eens, Agrilus spec.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

ruut

Niet echt sterk jullie onderbouwing  :huh:
Maar ik ben ook maar 'n leek :rolleye:
Groet, ruut

jan cuppen

Citaat van: ruut op mei 15, 2013, 14:34:53 PM
Niet echt sterk jullie onderbouwing  ???
Maar ik ben ook maar 'n leek :rolleye:
Groet, ruut
Ik ben niet helemaal een leek. Misschien kan je uitleggen waarom dit geen Agrilus sulcicollis is? Als je dat kunt op basis van de foto dan mag je hem A. cyanescens noemen. :angel:
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

Douwe van der Ploeg

#10
Ik meen een lengtegroef op de kop te zien.. ;) Vandaar mn eerste determinatie voor die soort. Moet opvallender zijn dus?

Maar, zoals eerder gezegd: formaat en locatie zijn belangrijk. Ruut, ik snap dat het jammer kan zijn als je niet tot een soort kan komen, maar als je de experts (en Jan, Toon en Mark weten alledrie heel wat meer van deze beestjes dan jij of ik)  zeggen dat dat m niet wordt met de informatie die je wil geven, moet je ze maar geloven.
Douwe van der Ploeg

beetlestitch

#11
je hebt specialistische literatuur nodig on met een binoc. de kleine kenmerkverschillen juist te interpreteren on tot een goede soort determinatie te komen. zo op de foto zou ik zeker geen a. cyanescens zeggen daar de groeve op de schedel niet erg duidelijk is maar dat is maar een idee. verder is een referentie collectie ook van belang om de soorten naast elkaar te zien zodat een en ander dan vaak direkt duidelijker wordt. kijk maar eens bij blauwe rietkever van j boumans hier op het forum. ik dacht zeker te weten dat het geen plateumaris was gezien de foto maar bij nadere bestudering van de kever bleek dit toch zo te zijn dus een foto is maar een klein hulpmiddel voor een juiste determinatie. hopelijk een wat meer uit gebreide onderbouwing. verder is jan er beroepsmatig mee bezig en ik maar een hobbyist. zijn kennis is veel groter dan de mijne. maar voor een zekere determinatie moet je eigenlijk de kever altijd opsturen naar iemand die deze kan determineren. groeten toon.
Toon Keukelaar

ruut

Ik vind het leuk om wat ik dagelijks tegenkom in "mijn" bos te fotograferen en hierna te ontdekken wat het is. Kennis/ ervaring doe ik op via waarnemingen en forum. Juist de kenmerken en verschillen helpen mij het beestje 'n naam te geven. Met de opmerking " ben het eens met..." Maakt mij niet wijzer. Ik snap ook dat  enkel 'n foto geen garantie is voor de juiste determinatie. Maar soms ontbreekt het me om meer foto's te maken en moet ik het doen met dat wat ik heb.
En nee, ik laat alles wat ik zie met rust. Dus opsturen was geen optie ;)
Vandaag terug geweest en dan hoop ik hem weer te treffen. Jammer, volgende keer misschien :huh:
Wel weer veel gezien en weer voor mij nieuwe.
Allen oprecht dank. :duim:
Groet, ruut

Douwe van der Ploeg

Hoi Ruut,

Het zou toch handig zijn als je je waarneming (en foto!) toch nog invoert (als een spec.): niet alleen kan een eventuele expert in deze groep er later misschien toch meer aan zien (het komt voor..), maar ook zal er eventueel misschien iemand die onderzoek naar deze groep zijn die ziet dat er eventueel interessante soorten in "jouw" gebied zitten.
Douwe van der Ploeg

jan cuppen

Citaat van: ruut op mei 15, 2013, 17:15:28 PM
Juist de kenmerken en verschillen helpen mij het beestje 'n naam te geven.

De meeste kenmerken en verschillen kun je alleen zien met de kever of ander klein gefriemel onder de binoc en goede literatuur bij de hand. Een kenner wil je daar best bij helpen want dan is het zeker ook niet altijd gemakkelijk. Op deze website wordt wel min of meer verwacht dat je je fotowaarnemigen ook invoert. Doe je ook wat voor de tijd die de vrijwillige kenners (en dat zijn alle admins) aan je foto's besteden.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

ruut

Beste mensen,
ik heb de waarneming aangepast ;)
Dank :duim:
met vriendelijke groet, ruut