Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 ... 22 23 [24]   Omlaag

Auteur Topic: Lynxen bij de buren  (gelezen 32183 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3209
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #690 Gepost op: juni 06, 2019, 11:57:37 am »

Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3209
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #691 Gepost op: juni 24, 2019, 12:33:08 pm »

Door de storm is er een boom omgewaaid en op de omheining van het terrein van Lynxen terechtgekomen. De dieren zijn ontsnapt. Dit speelt in duitsland: https://nh24.de/2019/03/11/homberg-luchse-aus-gehege-im-wildpark-knuell-geflohen/ Het komt vaker voor de dierentuin dieren ontsnappen ook lynxen. meestal komen ze op de een of andere manier weer terug. Lynxen hebben in het verleden bewezen om goed in staat te zijn om hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. Ze vormen geen direct gevaar voor de mensen want die zijn te groot, maar wel voor kleinere dieren als konijnen, katten en honden etc.
Zoals gezegd: het komt vaker voor dat Lynxen ontsnappen. https://www1.wdr.de/nachrichten/ruhrgebiet/freilaufender-luchs-herne-aus-Wildpark-Haltern-am-See-100.html In dit geval in het Roergebied. 3 maanden na de ontsnapping is het dier nog steeds op vrije voeten. Kennelijk weet dit dierentuindier zich in vrijheid in leven te houden. Voortplanten is zo alleen nog wel moeilijk, ver van andere lynxen. Een lynx is een flink dier en op het ogenblik bevindt het zich kennelijk in Herne, 30 km van Haltern, waar de dierentuin staat waaruit het is uitgebroken. Van lynxen zijn wel tochten van 200-300 km bekend en dan kan het contact leggen met soortgenoten. In Harz of Pfalz. Voorlopig loopt het daarvoor in de verkeerde richting. Maar het is wel een mooi onbedoeld experiment waarmee ervaring wordt opgedaan met vrij levende lynxen in een met Nederland vergelijkbare stedelijke omgeving (Het Roergebied) . Kunnen ze zich in leven houden, hoe vaak worden ze gezien en zijn ze vervelend voor mensen, dat zijn vragen waarop we dan antwoorden krijgen. Voorlopig antwoord is dat dit dier zich wel in leven kan houden, weinig gezien wordt en niet vervelend is voor mensen. Positief dus.
Hier de mening van een plaatselijke jager, die denkt dat er ook in de omgeving van het Roergebied (vergelijkbaar met de Randstad) nog wel mogelijkheden voor lynxen zijn. Voor voedsel denkt hij dan aan reeŽn, konijnen en ganzen etc.  eventueel vossen. https://www.waz.de/staedte/herne-wanne-eickel/jagdaufseher-der-luchs-kann-auch-in-herne-ueberleben-id216649101.html Tenslotte leeft het dier er al 3 maanden.
In de bewoonde omgeving wordt het dier natuurlijk wat vaker gezien. Hierbij een video. https://www.halternerzeitung.de/nachrichten/haltern/der-luchs-aus-haltern-wurde-schon-wieder-in-herne-gersichtet-1384915.html Ik ben niet van plan om dagelijks een nieuwe link toe te voegen. Alleen als er iets bijzonders gebeurt zoals een auto-ongeluk, of dat het dier gevangen wordt of zoiets. In principe kan een lynx ook in Nederland op deze manier leven.
Nog steeds op vrije voeten: http://www.hertener-allgemeine.de/nachrichten/region/Nachgefragt-Was-macht-eigentlich-der-freilaufende-Luchs-in-Herne;art999,2314139 Ik weet niet of dit het tijds record is van 3 maanden ontsnapt, maar het is al wel lang en omdat hij weing gezien wordt maakt hij grote kans om op vrije voeten te blijven. Hij veroorzaakt ook geen problemen.
weer waargenomen: https://www.radioherne.de/nc/herne/lokalnachrichten/lokalnachrichten/archive/2019/04/25/article/-78a90465a3.html
en weer een waarneming: https://www.waz.de/staedte/bochum/landwirt-sieht-in-haltern-entlaufenen-luchs-in-bochum-id217130013.html Haltern is 30 km van Bochum. Bochum ligt midden in het Roergebied. Tot nog toe lijkt de Lynx daar goed te kunnen overleven. Dit is een mooi experiment.
En de lynx is weer gevangen. https://www1.wdr.de/nachrichten/ruhrgebiet/luchs-eingefangen-bochum-100.html Het lijkt erop dat lynxen vrij gemakkelijk kunnen uitbreken en dan na verloop van tijd ook gewoon weer gevangen worden. Wat dat betreft is dit een vrij normaal geval. Iets van 3 maanden heeft het dier buiten rondgelopen. Dat is wel lang, meestal worden lynxen na 2 weken weer gevangen. Lynxen houden hun roofinstinct tijdens gevangenschap en in de buitenwereld kunnen ze zich goed alleen redden. Kennelijk ook in een redelijk dicht bevolkte omgeving als het roergebied. Ik heb altijd een sympathie voor uitgebroken lynxen omdat ik eigenlijk vind dat dit soort dieren niet in gevangenschap thuishoren. Alhoewel ik ook gehoord hebben dat katachtigen, denk aan de huiskat, toch eigenlijk de hele dag liggen te slapen. Aan de andere kant kan de huiskat vaak ook loslopen om het huis. Dat heeft deze lynx nu ook gedaan. Het was een beetje de vraag of lynxen in onze omgeving kunnen overleven. Kennelijk is het deze lynx gelukt te overleven in het roergebied. Wat dat betreft geeft het mij vertrouwen dat lynxen ook in de Nederlandse omgevinig goede kansen hebben. Nu moeten ze alleen nog komen. Als ze zich met het huidige tempo van 5 km per jaar blijven uitbreiden staan ze ongeveer in het jaar 2060 aan de Nederlandse grens. Het kan ook sneller gaan.
Nog wat meer achtergrond over hoe het dier uiteindelijk gevangen is. https://www.bild.de/regional/ruhrgebiet/ruhrgebiet-aktuell/bochum-haltern-ausreisser-luchs-eingefangen-61870852.bild.html
Ze hebben het dier nu wel weer terug, maar ze willen hem ook weer kwijt. https://www.halternerzeitung.de/haltern/der-ausgebuexte-luchs-des-tierparks-granat-soll-ausgewildert-werden-1419917.html Wat mij betreft hadden ze het dier het beste gewoon vrij kunnen laten rondlopen daar in het Roergebied. Het dier deed tenslotte niemand kwaad. Nu zitten ze met de gebakken peren (hoge kosten) om het dier weer kwijt te raken. Misschien zijn er nog dierentuinen in Nederland die wel interesse hebben???? En gewoon een spuitje geven zal wel niet meer kunnen omdat dat zeker in het nieuws komt en dat mogelik niet goed valt bij het publiek. 
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 9854
 • Admingroep: Amfibieen, Reptielen & Zoetwatervissen
  • Nature in Colour
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #692 Gepost op: juli 13, 2019, 22:21:02 pm »

Kennelijk zijn er in het verleden, in 1973, 6 lynxen uitgezet in de sloveense Alpen. Aanvankelijk deed die populatie het goed, maar nu kennelijk wat minder. De popuatie heeft ook geen aansluiting weten te krijgen op andere populaties van lynxen. Er wordt gesproken over inteelt. Men wil er een aantal lynxen uit RomeniŽ bijplaatsen. De oorspronkelijke 6 dieren komen ook uit dat gebied. Interessant https://www.kora.ch/index.php?id=214&tx_ttnews%5Btt_news%5D=786&cHash=12e051996d578a1eabb32fdd9fcc2723 De meest dichtbijzijnde andere populatie zit waarschijnlijk in west Oostenrijk. Een paar honderd kilometer verderop. Dat is voor lynxen een vrijwel onoverbrugbare afstand.

Klopt en de eerste kater is dit jaar losgelaten in Slovenie en de eerste poes in buurland Kroatie. Beide zijn afkomstig uit Slowakije. Je kan dit verder volgens op de website van het project: https://www.lifelynx.eu/
Gelogd
Paul Veenvliet

Natuurreizen naar SloveniŽ
http://www.natureincolour.eu
Pagina's: 1 ... 22 23 [24]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.037 seconden met 20 queries.