Paardenbloedzuiger?

Gestart door Arp, april 15, 2007, 02:09:22 AM

Vorige topic - Volgende topic

Arp

Hallo,

Vandaag m'n eerste bloedzuigert ooit (in NL) tegengekomen. Ik dacht eerst "Wat een vreemde geribbelde slak" - totdat ie bewoog :gap:

Met een beetje plaatjes vergelijken kom ik op Paardenbloedzuiger - klopt dat??

Vreemd - of nou ja - weet ik veel - moest het ding bij "Geleedpotigen" indelen ... maar het is toch een worm?

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

tekenaar

ik denk dat je gelijk hebt. Was de onderkant groenig?  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arp

Hoi Paul - bedankt voor je antwoord.

CiteerWas de onderkant groenig?
Toen ie opeens, voor een slak best wel snel, begon te bewegen verloor ik een beetje m'n cool ("ah, getver een bloedzuiger" :rolleyes: ) en heb ik hem maar weer neergezet en verder maar z'n ding laten doen. Had natuurlijk ook geen idee dat de onderkant voor determinatie van belang kan zijn. Zal volgende keer eraan denken die dan ook een kiekje te gunnen B)

De "kleur" van de bovenkant op mijn plaatjes valt me wat tegen - IRL kwam het beesie (lengte bovenste houding een kleine 4cm) veel minder glimmend en dieper zwart over.

Zijn er in NL (c.q. West-Duitsland - toch wel dicht bij de grens hier) andere soorten die hier sterk op lijken?  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Mark Lammers

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze en een Medicinale Bloedzuiger?

Andre321

#4
Volgens mij staat op de website van minlnv een zeer goed artikel van de medicinale bloedzuiger. Deze heeft volgens mij duidelijke oranje lengte strepen en is in nl zeldzaam en beschermd.


http://images.google.nl/images?sourceid=na...m=1&sa=N&tab=wi

marcel123

#5
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=20796

http://www.naturalis.nl/sites/naturalis.nl...oedzuiger-2.pdf
Op de site van naturalis staat ook een overzicht van deze soort in nederland en onder het kopje indentificatie een soortsbeschrijving.

Ton van Haaren

In Nederland komt (voorlopig) alleen Haemopis sanguisuga voor, ofwel de onechte paardenbloeduizger. Deze is in Nederland zeer algemeen op allerlei vochtige plekken. In het buitenland komt echter ook de nauwverwante H. elegans voor. Deze soort is goed te onderscheiden van H. sanguisuga door de kleur. H. elegans heeft een donkerbruine tot vrijwel zwarte buik en een veel lichtere, groenige rug. Aan de zijkant een sterk contrasterende gele streep over de gehele lengte van het beest. H. sanguisuga heeft i.t.t. H. elegans een donkerder rug en een lichter gekleurde buik. Tot op heden is H. elegans nog niet in Nederland aangetroffen, maar wordt mogelijk over het hoofd gezien. Deze soort is bekend uit Duitsland, Oostenrijk, Slovenie en Hongarije. meer informatie over de soort is te vinden in het artikel van Clemens Grosser (2094) in het tijdschrift Lauterbornia 52.
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

Arp

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie hulp/meedenken en leuke extra info en links. Dankzij Ton's toevoeging heb ik het nu dan toch maar aangedurft de waarneming op "zeker" te zetten.

@Ton: Is dat "onechte" voor de paardebloedzuiger nog iets waar de admins wat aan zou moeten veranderen?? Op Nlsrt heet het ding gewoon "paardebloedzuiger", zonder voor neppert te worden uitgescholden ;)

Vriendelijke groeten enzo
Arp
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Ton van Haaren

Er zijn voor Haemopis sanguisuga een aantal nederlandse namen in omloop, waaronder ook de onechte paardebloedzuiger. Paardebloedzuider wordt niet door Dresscher & Higler (1982) vermeld wel Paardezuiger. Blijkbaar onstaan hieruit allerlei verbasteringen. Maar onechte paardebloedzuiger is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, dus mijn insziens moet dit geldend zijn
Met vriendelijke groet
Ton

"There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot."
-Steven Wright-

MC

Goede waarnemingen van paardenbloedzuiger worden er erg weinig gedaan. Een paar jaar geleden deed iemand (was jij dat niet David?) via de macrofauna-nieuwsmail en toen bleek de soort bijvoorbeeld nog niet van provincie Utrecht bekend te zijn.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

jan cuppen

CiteerMaar onechte paardebloedzuiger is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, dus mijn insziens moet dit geldend zijn
De publicatie van welke Nederlandse naam dan ook in welk al dan niet wetenschappelijk tijdschrift zegt niets over de geldigheid van de Nederlandse naam. Daar zijn helemaal geen regels voor. Onechte paarde(n)bloedzuiger,  paarde(n)bloedzuiger, paarde(n)zuiger, het mag allemaal. Vele malen beter dus om de wetenschappelijke naam te gebruiken.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen