Soortgroepen > Reptielen, amfibieŽn en vissen

determinatiefouten

(1/54) > >>

tekenaar:
De arme admins zien door de bomen het bos niet meer. Nou ja, dat valt ook best wel weer mee. We zien veel, soms met een paar dagen vertraging (mogen wij ook even het veld in?). Maar we zien niet alles. Daarvoor hebben we dit topic. Hier kunnen "andermans waarnemingen" ter discussie gesteld worden. Zie je een waarneming waar je twijfels bij hebt: plaats hier een berichtje met een link naar de waarneming.

De admins kijken er naar en plaatsen er indien nodig een vraag of opmerking bij. Vervolgens plaatsen we ook hier een reactie.

Dit onderwerp schonen we regelmatig op. Afgehandelde berichten laten we ongeveer een week staan en dan halen we ze weg. Op deze manier houden we het overzichtelijk.

p.s. het is niet de bedoeling dat we elkaar zwart maken. Alleen opbouwende kritiek die over een waarneming (en NIET over een persoon) gaat is welkom.

tekenaar:

--- Citaat ---
--- Citaat --- http://waarneming.nl/waarneming/view/40439734

Zou dit geen escape moeten zijn???
--- Einde van citaat ---
Zijn er meerdere zelfs
http://waarneming.nl/soort/view/452?from=2...2&prov=6&page=1
--- Einde van citaat ---
klopt, zijn escapes, maar wat wil je dat we doen? Al die waarnemingen 1 voor 1 op escape zetten of dit maar aan de betreffende waarnemer(s) overlaten? Alle niet-Maastrichtse waarnemingen van muurhagedis betreffen escapes.

tekenaar:

--- Citaat ---
--- Citaat --- http://waarneming.nl/waarneming/view/40299819


Lijkt me geen levenbarende maar een zandhagedis.

Ysbrand
--- Einde van citaat ---
Komen daar geen levendbarende hagedissen (meer) voor. Heb er zelf ook behoorlijk intensief naar gezocht op dat stukje vochtig terrein tussen de poelen. Misschien ook foute waarneming tijdens een eerdere inventarisatie. Gelukkig is er nu de digitale camera.

Piet Spaans
--- Einde van citaat ---
commentaar geplaatst

tekenaar:

--- Citaat ---


Ik heb ook nog even gekeken naar de verspreidingskaart van de zandhagedis. Hier moet zeer kritisch naar gekeken worden:
-in Drenthe is de zandhagedis veel zeldzamer dan de kaart op waarneming.nl suggereert, meldingen van buiten de Hondsrug dienen altijd zeer kritisch beschouwd te worden en zouden eigenlijk met foto's onderbouwd moeten worden. Veel vroegere waarnemingen buiten de Hondsrug (zoals gepresenteerd in de atlas uit 1986 en in latere rapporten) blijken aantoonbaar niet te kloppen. Er hebben wel enkele uitzettingen plaats gevonden.
-In Noord-Brabant bevindt zich slecht een populatie in de omgeving van Deurne (geen 3)
-In de Betuwe en in de Hatertse Vennen ? komen geen zandhagedissen voor


Heb nog naar de zandhagedis op Schiermonniokoog gekeken (9-6-2008). Daar is de soort namelijk al vanaf 1983 niet meer gemeld. Blijkt gebaseerd te zijn op sporen in het zand (zie de foto). Kan volgens mij echter ook wat anders geweest zijn (Kleine watersalamander?) Als bewijs dus niet overtuigend genoeg.

Zandhagedissen op het Balloerveld in Drenthe (30-8-2008). Op de foto's zie ik alleen levendbarende hagedis, weliswaar zwaar gespikkeld, maar duidelijk levendbarende.

Paul, neem jij het op met de waarnemers?
--- Einde van citaat ---
graag even een link naar de betreffende waarneming(en) op deze manier is het lastig zoeken

edit: ik zie dat Hisko al op het schier-geval heeft gereageerd. Staat nu op "onzeker".  

tekenaar:

--- Citaat ---
--- Citaat --- http://waarneming.nl/waarneming/view/40947421
Info vragen?
--- Einde van citaat ---
gedaan, beschrijving ("zeer groot") is niet voldoende om de kikker als brulkikker te determineren.
--- Einde van citaat ---
blijkt een ... hele grote bruine kikker  ^_^  Is overigens niet de eerste keer dat een bruine kikker niet herkent wordt, en het zal ook wel niet de laatste keer zijn. Ze zijn zo variabel van kleur dat je steeds voor verassingen komt te staan, ook als je de soort goed kent.  

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie