Hoofdmenu

Stippelmotten

Gestart door Melchior van Tweel, januari 03, 2013, 22:27:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

Melchior van Tweel

Hallo allemaal,
Mijn foto's van afgelopen jaar doorlopend vrees ik dat ik een zootje gemaakt heb van de stippelmotten (Yponomeuta). Sommige avonden had ik er honderden in mijn Skinner-val. Hoe en waarmee determineren anderen die. Ik heb de Field guide to the Micro moths of Great Britain and Ireland, dat ik gebruik in combinatie met Micrlepidoptera.nl. Weet iemand een handig overzicht met de tekening van de stippen of zo?

Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Elachista

Stippenpatroon kan je niets mee, alleen bij Yponomeuta evonymella, die zich onderscheidt door de kleinere en vele stippels, keurig in rijen gelegen.

Y. sedella, Y. plumbella en Y. irrorella zijn verder niet zo moeilijk, de laatste door de donkere waas en het meestal grote formaat (zo ken ze ik tenminste).

Y. malinellus en Y. cagnagella zijn alleen dmv DNA en kweek op naam naam te brengen, uiterlijk en genitaliƫn zijn variabel en overlappend.

Y. rorrella en Y. padella lijken ook sprekend op elkaar, maar rorrella heeft de stippels doorgaans meer in lijnen gelegen en heeft een eventuele donkere waas meer gelegen op de plaats waar je denkbeeldig een middenstip kunt plaatsen (zie bijv uiltjes en andere soorten voor de locatie van zo'n middenstip). Aan de basis van de voorrand zijn er meestal kleinere stippels, niet alleen kleiner maar ook talrijker dan bij padella. Bij padella is het geheel slordiger, iets minder in lijnen gelegen en is de donkere waas vaak uitgebreid over de hele vleugel. Maar er bestaan ook grotendeels witte padella's en dan kamp je met een lastig onderscheid tussen de vorige twee (mal en cag).
Groet,
Tymo Muus

Validator & beheerder Microvlinders.nl

Melchior van Tweel

Bedankt Tymo. Daar was ik naar op zoek. Bij gelegenheid ga ik mijn foto's nog eens een keer langs om alles nog een keer te controleren.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

c.witkamp

Inderdaad heel handig. Ik ben bang dat ik ook nog eens door mijn stippelmotten heen moet.......
groeten,

cees

Melchior van Tweel

Hallo Timo en anderen,
Ik heb geprobeerd voor mijzelf orde aan te brengen in de kenmerken van de Stippelmotten. In de bijlage staat het resultaat hiervan. Ik ben daarbij zo vrij geweest informatie te pikken van microlepidoptera.nl en goedgekeurde foto's van waarneming.nl. Mocht dit op bezwaren stuiten, laat dat dan even weten. Dan zal ik dit bericht verwijderen.
Maar tot die tijd hoor ik graag jullie reactie hierop. Klopt het beetje? Zijn de kenmerken goed aangegeven? Missen er misschien nog kenmerken?

Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

boleto

Een beetje orde kan nooit kwaad, Melchior.
Maar ik zag dat bij cagnagella achter Voorkomen een tekst staat die bij malinellus hoort.
Met betrekking tot rorrella wil ik opmerken dat die (bijna?) altijd een lichte vlek heeft langs de voorrand, even voor de vleugelpunt.
Ik ben wel van plan om het overzicht nog eens te gebruiken om te zien hoe het werkt.

Groet,
Leo
Groet,
Leo Bot

JohnvR

Een mooi overzicht! Ik vind het gebruik van de stippenpatronen nog altijd lastig om tot een zekere determinatie te komen. Ik heb een tijdje gedacht dat spierwitte exemplaren, inclusief palpen (exclusief stippen natuurlijk) cagnagella betroffen, maar ben daar recent niet meer zo zeker van. Ik zou zelf zeggen dat padella, cagnagella en malinellus moeilijk op uiterlijk te onderscheiden zijn. Uitzondering daarop zijn grijze exemplaren van padella. Je zou bij de tekst van cagnagella en malinellus kunnen noemen dat ze behalve op elkaar ook op lichte (niet grijze) exemplaren van A. padella lijken. Als je in het veld zekere padella's tegenkomt (gezien waardplant en biotoop), zijn naar mijn ervaring grote percentages niet duidelijk grijs. Er zou ook nog onderscheid zijn in de manier waarop padella en malinellus grijs zijn, maar ik weet niet of dat klopt en zekerheid is dan toch lastig. Rorrella is toch wel te herkennen aan de halve grijze vleugel, waarbij de lichte vlek die Leo noemt idd opvallend is, een vlek die echter ook wel bij padella te zien is.

Melchior van Tweel

Overzicht aangepast met de opmerkingen van Leo. Bedankt!
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Tas

Wat geniaal!! Komt er toch wat duidelijkheid in die brij van stippen op min of meer witte vleugels.
Bedankt voor de moeite.

groet, Natasja

Henri25

Super Melchior! Ga er mijn foto's zeker eens mee nachecken  :duim:
Groeten Henri Zomer
Moderator (Kleur)ringen in Nederland

henkvanwoerden

Citaat van: Henri25 op januari 17, 2013, 20:49:03 PM
Super Melchior! Ga er mijn foto's zeker eens mee nachecken  :duim:
Was ik ook al van plan. Hartstikke mooi overzicht. Ik heb het al uitgeprint.
Met vriendelijke groet,

Henk.