welke gal is dit?

Gestart door elshof, december 27, 2012, 20:10:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

elshof

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/72786900
onzeker Zomereik - Quercus robur gezien op 2012-09-02 Wijhe - Elshof
Foto's:


Toelichting:
gal in tak van zomereik
bij voorbaat dank leonieke kruit

Margreet Kwh

Mogelijk is dit een gal van de Eikentakmot, Stenolechia gemmella, maar ik ben niet zeker.
Op de site van dr. Hans Buhr vond ik een foto van gallen op een Wintereik, die een beetje op de jouwe lijken:
http://www.pflanzengallen.de/pflanzen_images/quercus116opt.jpg
Heb je misschien ook de andere kant van de gal bekeken, ik zie wat krullen hangen, misschien is er wat te zien geweest?
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

elshof

#2
Ja, de gal op de genoemde website lijkt op het begin van de gal. De gal is rondom hetzelfde. De loot sterft achter de gal af, dat lijkt op de foto ook het geval, maar nog niet helemaal. Vreemd genoeg kon ik nergens een afbeelding vinden. Ooit stond op internet ergens een site met plantengallen, van een vrouwelijk iemand, waarvan ik de naam niet meer weet. Ook heb ik gekeken in het boek "eik en beuk" van Thijsse, waar veel gallen in staan. Ook niet in de ecologische flora. En in de foto's van waarneming moet je denk ik al eerst de naam van de veroorzaker weten, want op gallen kun je niet zoeken?
Bedankt,
Leonieke

Margreet Kwh

#3
In het Gallenboek, 4e editie, van Docters van Leeuwen (herzien door Hans Roskam) is een beschrijving, maar geen afbeelding te vinden van de Eikentakmotgal:
Citaat:
CiteerCilindrische of meer spoelvormige en soms daarbij gekromde verdikkingen van de top van de jonge takken. In een lang kanaal leeft een witte rups met kastanjebruine kop. De rups verpopt in juni in de gal of in de aarde.
(citaat van blz. 215, Gallenboek, 4e editie, KNNV, Zeist, 2009)

In British Plant Galls (Field Studies, 10, (2002) p. 207-531, een uitgave van AIDGAP, is op blz. 402 te lezen (ook zonder afbeelding):
Citaat:
CiteerSwelling < 60 mm long; contains frass; caterpillar present in June: Lepidoptera: Gelechiidae .... Stenolechia gemmella (L.)

Citaat van: elshof op december 28, 2012, 13:37:28 PM
... Ooit stond op internet ergens een site met plantengallen, van een vrouwelijk iemand, waarvan ik de naam niet meer weet.  ...

Bedoel je Jojanneke Bijkerk van de site: http://www.plantengallen.com/?
Namen van digitale sites zijn in de kop van dit forumonderdeel te vinden, bij "determinatiesites voor gallen en mineerders", http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=14183.0
Citaat van: elshof op december 28, 2012, 13:37:28 PM
... En in de foto's van waarneming moet je denk ik al eerst de naam van de veroorzaker weten, want op gallen kun je niet zoeken?
...
Inderdaad, als je in de database van waarneming.nl zoekt, moet je zoeken op de naam van de veroorzaker of in de soortgroep (wespen, mijten, bladwespen, schimmels, enz.) Dat is helaas het lastige met gallen, dat ze door verschillende oorzaken ontstaan.
Op sommige van de sites genoemd bij "determinatiesites voor gallen en mineerders" kun je ook op waardplant zoeken, dat is de plant waar de gal op is te vinden.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Margreet Kwh

#4
Ik vind net een afbeelding van de Eikentakmotgal bij www.plantengallen.com:
http://www.plantengallen.com/imagesnederlands/Stenolechia_gemella_EvdHStuttebos_250410_3.jpg
erbij staat o.a.
CiteerDe gal op de foto is reeds verlaten en een beetje ingedroogd, maar de uitwerpselen van de mot zijn nog zichtbaar.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Margreet Kwh

#5
Op "onze eigen site http://waarneming.nl" is de foto die ook op de site van Jojanneke Bijkerk staat, de enige foto van een gal van deze soort, tot nu toe.
Zie: http://waarneming.nl/soort/photos/158969?from=1980-01-01&to=2012-12-28&os=0&os=1&licentie=0&rows=3&cols=4&type_foto=0&sex=&id_kleed=1007&id_akt=0&only_rated=0&only_approved=0 en http://waarneming.nl/waarneming/view/47760883
Als je zoekt op de site van microlepidoptera, zie je dat de mot wijd verspreid voorkomt: http://www.microlepidoptera.nl/soorten/species.php?speciescode=330320&p=1
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

elshof

Ja, dat moet hem wel zijn. In onze tuin zie ik hem regelmatig. Er is een klein zomereikje, wiens leven enkele jaren geleden geheel vergald werd door verscheidene soorten, ook deze takgal. Inmiddels gaat het wat beter met 'm en nu zitten er wat minder gallen op. De gal valt natuurlijk maar weinig op, vooral in het begin.
groet,
Leonieke