Terugblik 2012: jouw (onze) toppertjes van het afgelopen jaar...

Gestart door JohanvantBosch, december 20, 2012, 10:22:37 AM

Vorige topic - Volgende topic

JohanvantBosch

De winterjuffers zitten op stok, zelfs de laatste Houtpantserjuffers en heidelibellen zijn juist van hun stokje gevallen. Kortom, tijd om weer eens terug te kijken op het afgelopen libellenjaar.
Dit jaar zal ik maar eens degene zijn die dat topic start.
Zelf denk ik er nog even over na, maar brand vooral los met al jullie mooie ervaringen, waarnemingen en ontmoetingen....  O0

Gert Veurink

tsjonge

ik vond 2012 eerlijk gezegd nogal teleurstellend... dat was na mijn persoonlijke hoogtepuntjaar 2011 ook wel voorspelbaar, maar ook objectief gezien was het denk ik minder dan 2011. Veel excursies zijn afgelast veelal door weer. De zomer was erg nat en er zijn geen ronduit spectaculaire dingen gebeurd. De mercuurtjes zijn niet teruggevonden, geen nieuwe plekken dus voor die soort ook, kleine tanglibel is nauwelijks gevonden etc.

Persoonlijke hoogtepunten vond ik dat de maantjes toch niet verdwenen bleken uit mijn monitoringsroute, ik vond er zelfs meer dan de afgelopen jaren. De aantallen caudalis waren natuurlijk geweldig. Dat vind ik een prachtsoort en maakt veel goed. ook gaffellibel had een mooi jaar en daar heb ik wel van meegenoten. In buitenland ook nog wel wat mooie soorten kunnen bijschrijven.
Goed nieuws was verder de nieuwe locatie hoogveenglans en de verschillende waarnemingen van zadellibellen, die heb ik zelf helaas moeten missen.

Zoiets? Lang verhaal kort, niets om echt over te klagen, maar ik vond volgend jaar toch beter...
groet!
Gert Veurink



grunsven

Volgens mij is er dit jaar ook geen albifrons gezien. Het is een dipjaar maar nul is toch wel heel weinig. Ik ben benieuwd of hij er volgend jaar wel weer gewoon is.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

JohanvantBosch

#3
Inderdaad geen megatoppers op landelijk niveau, al zijn de diverse Zadellibellen natuurlijk tof.


Ikzelf vond de grote aantallen Sierlijke witsnuitlibel echt een hoogtepunt en het gemak waarmee ze te zien waren.


Wat ik een bijzondere ontwikkeling vond waren de enorme aantallen en influx van Gevlekte witsnuitlibel, hoewel ik daar zelf maar een staartje van mee heb gekregen.


Van de grote aantallen Zwervende heidelibellen heb ik genoten.


Lokaal hier in Delft was ik blij met enkele Vuurjuffers.


De Gaffellibellen bij de Roer waren ook weer een hoogtepunt, blijft met caudalis een van mijn favorieten.


Ook een middagje in het najaar in Meijendel met overal Bruine winterjuffers blijf me bij.


Een larven hoogtepunt vond ik de excursie in de Meinweg tijdens de 1000-soortendag. Gaaf om al die Gewone bronlibel larven te zien.


En dat brengt me bij een volgend hoogtepunt: de publicatie van het Huidjesboek van Christophe en consorten. Wat mij betreft een enorme aanwinst.


Tot slot heb ik afgelopen zomer heerlijk in Andalusië rondgedwaald in beekjes, met gave libellen als Watervallibel, Groene haaklibel, Schemerlibel, Oranje zonnewijzer, Gevorkte rombout en Bronslibel. Mijn enige waarneming van Prachtlibel was kort maar hevig en nog wel voor verbetering vatbaar.


Ennuh.... voor het eerst echt lekker met mijn macrolens in de weer geweest.... dat smaakt naar meer.  O0







arjan.kop

Ik ben vooral blij dat ik, met wat aanmoediging, weer met libellen bezig ben. Van verschillende kanten had ik al wel eens de vraag gekregen waarom ik me niet weer eens aan mijn oude hobby ging weiden.
Dit jaar ging het eindelijk de goede kant op. De vondst van een mannetje Leucorrhinia pectoralis tijdens een rondje rommelen in de sloot met zoonlief, een telefoontje van Christophe die zich afvroeg of ik mijn collectie larvenhuidjes netjes bewaard had en dit forum hebben het geheel binnen zeer korte tijd een nogal positieve draai gegeven.
Ik heb al die tijd (mijn laatste veldwerk was in 2004, daarna alleen wat rondgekeken zonder bijbedoelingen) wel een beetje de literatuur bijgehouden, maar meer ook niet. Als ik nu de waarnemingen bekijk zie ik toch heel leuke dingen. Sommige soorten waren op dat moment bar zeldzaam. Nog geen tien jaar later zijn ze op veel plekken heel veel algemener geworden. Er is een grote groep van zeer enthousiaste mensen opgestaan en vooral het feit dat er steeds meer mensen zijn die mijn liefde voor de lege bruine velletjes delen kan mij erg vrolijk maken.

Jan vH

#5
Voor mij was het qua libellen geen spectaculair jaar, en ik heb zelfs maar 28 soorten ingevoerd (in 2011 waren het er 32). Toch heb ik wel weer wat leuke soorten aan mijn lijstje kunnen toevoegen, namelijk Bosbeekjuffer, Zwervende heidelibel, Blauwe breedscheenjuffer, Gevlekte witsnuitlibel en gek genoeg ook Variabele waterjuffer.

Hoogtepunten voor mij waren de relatief hoge aantallen Bruine winterjuffers (ik heb er dit jaar zeven gevonden, vorig jaar geen een), de influx van Gevlekte witsnuitlibel (ik heb ze gezien in de Millingerwaard en de Weerribben), een Zwervende heidelibel op het Kootwijkerzand (tijdens het zoeken naar Duinpieper en Morinelplevier, die ik helaas heb gemist) en ook de Bosbeekjuffers bij de Gulp tijdens een JNM-kamp.

Volgend jaar moet het qua aantal soorten en waarnemingen in ieder geval beter kunnen, aangezien ik dan veel langer zomervakantie heb. Nu maar hopen dat het weer (en de libellen) ook meerwerken.
Jan van Harten
Validator Plantengallen

frankneijts

Voor mij was de ontdekking van de Gaffels langs de Dommel bij Valkenswaard het hoogtepunt van 2012: niet helemáál onverwacht misschien maar je moet ze eerst maar 's vinden.... Verder bleek Budel-Dorplein nog steeds één van de beste libellengebieden van Nederland te zijn met een helaas niet twitchbare (?) Zadellibel (waarvan me tot op heden niet duidelijk is waarom daar zo geheimzinnig over is gedaan..), een paar Zuidelijke Keizers, nieuwe vondsten van Kempense heidelibel (na enkele jaren afwezigheid) en een mooie nieuwe populatie Gevlekte witsnuiten. Jammer dat de Zuidelijke glazenmakers het daar dit jaar (en vorig jaar!) lieten afweten en de Vuurlibellen er duidelijk een stap terug hebben gedaan maar de Gevlekte glanslibellen lieten zich nog steeds prima zien.
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'

ArjenDrost †

Zoals bij mij de laatste paar jaren gebruikelijk ben ik dit jaar ook weer erg fanatiek begonnen, maar houdt dat fanatisme op zodra ik naar Spitsbergen ga (waar uiteraard geen libellen zijn, maar ook niet meer als ik daarna weer terug in NL ben).


Mijn hoogtepunt was toch wel een dag in mei, waarop ik een bezoek heb gebracht aan de Wieden. Op zoek naar Sierlijke Witsnuiten uiteraard. Geweldig om die diertjes zo vlak langs de weg te zien en het gedrag ervan te kunnen zien (en een beetje vast te leggen). Een klein stukje verder zaten letterlijk 100en Gevlekte Witsnuiten langs een slootje. Mooi om deze 2 zeldzame libellen (waarvan ik de eerste Sierlijke pas een week daarvoor gezien had) zo mooi te kunnen zien!


Verder was deze mooi meewerkende Zwarte Heidelibel en Bandheidelibel (wel van na de zomer) toch ook wel een hoogtepuntje.


Groeten, Arjen

Gert Veurink

groet!
Gert Veurink




Weia

Ja, ik moest wel even een paar namen opzoeken, Johan, ik ken dan hooguit de wetenschappelijke...
Ik ben maar weinig op stap geweest. Hoogtepunt was een gigantisch aantal winterjuffers vrij dicht bij huis, erg leuk een zwervende heidelibel, van een heidelibel op 20 november werd ik ook erg blij. Intussen ook foto's gemaakt die me veel plezier verschaffen, maar het valt allemaal in het niet bij het vinden van een nieuwe vliegensoort voor het land, gewoon in de tuin.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Taka

Ik zit nog steeds niet ruim in m'n tijd. Toch: ook dit jaar weer een voor mij nieuwe soort gezien: Gevlekte Witsnuitlibel. Ander hoogtepunt werd gevormd door de tientallen/honderden verse Zwervende Heidelibellen in de Schoorlse Duinen.
(Sybe)

JohanvantBosch

#12
Citaat van: Weia op december 20, 2012, 23:46:43 PM
Ja, ik moest wel even een paar namen opzoeken, Johan, ik ken dan hooguit de wetenschappelijke...

Heb je die nu nog niet uit je hoofd geleerd? Ik de wetenschappelijke ondertussen wel....  ;D

Citaat van: Weia op december 20, 2012, 23:46:43 PM
maar het valt allemaal in het niet bij het vinden van een nieuwe vliegensoort voor het land, gewoon in de tuin.

Vertel!!


EDIT: Gevonden
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=206695.msg1284121#msg1284121
http://waarneming.nl/waarneming/view/71502828

Weia

Citaat van: JohanvantBosch op december 21, 2012, 10:11:35 AM
Heb je die nu nog niet uit je hoofd geleerd? Ik de wetenschappelijke ondertussen wel....  ;D
Ik heb de Engelse KD, daar staat weinig Nederlands in!

Citeer
EDIT: Gevonden
http://waarneming.nl/waarneming/view/71502828
Ja dat vliegje. Als ik weinig buiten kom en ineens gaat de zon schijnen, dan pak ik 2.2 kilo camera en struin wat rond het huis op zoek naar steeds kleinere beestjes. Heel leuk, hele biotopen met gefriemel waarvan ik meestal de naam niet weet, maar dankzij het onvolprezen waarnening.nl volgt die vaak al snel. Ziemaar wat er rond het huis zit: http://waarneming.nl/user/view/5429?q=&g=0&from=2011-12-22&to=2012-12-21&prov=0&z=0&sp=0&gb=9140&cdna=0&f=0&m=K&zeker=O&month=0&rows=20&only_hidden=0&zoektext=0&q=&zoektext=0&from=2012-01-01&g=0&to=2012-12-21&prov=0&z=1&m=K&zeker=O&rows=20&month=0&only_hidden=0
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Sticht

Helaas niet veel tijd gehad voor veld-bezoek dit jaar.

Een van de weinige was op de warmste dag dit jaar samen met Nick in Den Haag;
Nederland lag op het strand of elders ergens op apegapen in de schaduw, maar wij struinden door het Solleveld.

http://www.knmi.nl/cms/content/108698/nederland_had_tropisch_weekeinde

Het was zelfs voor libellen zowat te heet die dag.
Opgezwollen steenrode:


Verder veel voor mij nieuwe soorten gezien tijdens vakantie in Spanje.
En het meest spectaculair; de wolken van duizenden zwervende heidelibellen in de delta de l'Ebre.


dutchway

Voor mij was toch wel opnieuw een noordse winterjuffer in mijn tuin het mooiste van 2012
En ik lees met enige afgunst het bericht van Arjen Drost
Ik kom geregeld in het gebied de wieden daar ik er vrij dichtbij woon.
En ik weet waar de sierlijke witsnuitlibel steeds word gezien...alleen ik heb hem dus nog steeds NIET gezien.
Hopenlijk dan wel in 2013....? please
Groeten van Lia

petermeer

Dit jaar voor het eerst een vol jaar naar libellen gekeken en 38 verschillende soorten gezien. De meeste met foto om de determinatie/documentatie compleet te maken. Wel moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik de meeste soorten samen met ons aller Anne gezien heb. De vele uren samen in het veld maakte het toch wel tegenvallende libellenjaar meer dan goed.
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Peter Hoppenbrouwers

Rondom Nijmegen de gebruikelijke gang in april naar de Hatertse Vennen voor de vroege soorten, Vuurjuffer, Maanwaterjuffer, Smaragdlibel, Noordse-, Ven- en Gevlekte witsnuitlibel, altijd leuk daar! Verrassingen in de uiterwaarden in de maand mei waar één week lang Gevlekte witsnuiten (en hiertussen een paar Noordse) opdoken om hierna te verdwijnen. Bij mijn monitoringplek in de Millingerwaard nog eiafzet v/d Gevlekte gezien, dus wie weet...Verder in mei heel veel Tengere grasjuffers rondom Groesbeek. Buiten Nijmegen was een bezoekje aan de Weerribben ook erg mooi door de Sierlijke witsnuitlibel! Hierna begon voor mij een erg nat veldwerkseizoen in de provincie Utrecht waar het in augustus her en der zwervende heidelibellen opdoken, zwarte heidelibellen en op elk heideterreintje op een gegeven moment bruine winterjuffers zaten.

Verder in augustus nog een paar waarnemingen van Zuidelijke glazenmaker (erg slecht jaar) en een vrouwtje Zuidelijke oeverlibel rondom Nijmegen. Komende jaren wordt er weer veel gegraven in uiterwaarden en op andere plaatsen in deze omgeving, wie weet wat voor een libellenverrassing zich hierdoor aandient?!
Groet,

Peter Hoppenbrouwers

Libellenwaarnemingen Nijmegen e.o.
http://nijmegen.waarneming.nl
Flora & Faunawerkgroep Gelderse Poort
https://ffgelpoort.waarneming.nl

jonas D

Mijn topper afgelopen jaar was de ontdekking van een gevlekte witsnuitlibel in Vlaams-Branbant (België), het was toen ook een nieuwe soort voor de provincie.
Verder had ik nog andere leuke soorten als zuidelijke oeverlibel, gaffelwater,tangpantser, zwervende pantster,....
Hopen dat 2013 ook een succesvol jaar is. :duim:
Groeten,
Jonas

PWink

Tot aan dit jaar eigenlijk alleen met vogels bezig geweest maar in 2012 mijn horizon verbreed en begonnen met libellen en dagvlinders. Nog weinig contacten in het wereldje en dus noodgedwongen zelf aan het zoeken geslagen. Met aardig succes denk ik. In totaal 55 soorten libellen in Nederland gezien (plus 57 soorten dagvlinders). De toppertjes? Eigenlijk te veel om op te noemen. Sierlijke witsnuit, Gewone bronlibel en Gaffellibel zijn natuurlijk fraaie soorten. Maar ook het puzzelen op de pantserjuffers en heidelibellen was leuk en leerzaam. Een andere uitdaging waar ik me met veel plezier aan heb gewaagd was het uitvogelen van al die vervaagde locaties.  ;) Met wat speurwerk op het Web kom je toch verrassend ver....  Het hoogtepunt voor me was denk ik toch de vondst van verschillende Groene glazenmakers op mijn 'local patch' in Woerden. Kan bijna niet wachten op het seizoen 2013!

Sticht

Citaat van: PWink op december 26, 2012, 23:06:52 PM
Tot aan dit jaar eigenlijk alleen met vogels bezig geweest

Ook leuk en gewoon in je eigen buurt te zien; insecten etende vogels weten veel sneller dan wij waar de libellen uitsluipen; ga op een mooie ochtend in de lente / zomer bij een watertje zitten en volg de mussen, merels en weet ik wat.... je vindt de uitsluipers en huidjes in no time.

j.steenbergen

Afgelopen jaar viel inderdaad tegen, ook in mijn eigen gebiedjes weinig gezien, ook en vooral door het slechte weer. Wel leuk was een Noordse Witsnuit die ik daar zag: toen ik de volgende dag ging kijken of ie er nog was, bleek ie weg maar zat er wel opeens een Gevlekte! In het buitenland heb ik vooral genoten van Kleine Tanglibellen (waren voor mij nieuw): in Luxemburg zaten ze massaal op het fietspad te zonnen, prachtige beestjes.
Jeroen Steenbergen

Margreet Kwh

Ik vind elke libelle een toppertje, maar twee libellen(soorten) vormen het hoogtepunt van 2012 op libellengebied voor mij:

http://waarneming.nl/fotonew/6/3411616.jpg
een vuurjuffer die wegduikt in een Pijpbloem in Thijsse's Hof

http://waarneming.nl/fotonew/6/3568986.jpg
een vroege glazenmaker, dood gevonden en door een attente tuinder naar het natuurcentrum gebracht.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Eric Roeland

#23
Mijn jaar was goed te noemen (wederom 52 soorten en niet in Limburg geweest)
De hoogtepunten waren oa Sierlijke witsnuitlibellen in de Wieden, veel Tengere grasjuffers, uitsluipende Rivierrombout, Hoogveenglanslibel en Kempische heidelibel.
Naast deze nieuwe soorten was ook de larve-excursie een hoogtepunt (ondanks het crashen van de camera).


Verder ook een aantal hele leuke foto's kunnen maken:

Venglazenmaker (niet uitgekleurd imago)
http://waarneming.nl/waarneming/view/70203260

Venglazenmaker in Budel-Dorplein
http://waarneming.nl/waarneming/view/70796789

Tengere grasjuffer in Kwintelooijen
http://waarneming.nl/waarneming/view/68536831

Gevlekte glanslibel in Budel-Dorplein
http://waarneming.nl/waarneming/view/70417796

Houtpantserjuffer in het Naardermeer
http://waarneming.nl/waarneming/view/70649559
met vriendelijke groet, Eric Roeland

Stefan v. Schaik

Dit jaar 32 soorten gezien. Voor mij een beter jaar qua soorten, maar qua aantallen beduidend minder.
Hoogtepunt dit jaar vond ik toch wel de grote aantallen vuurlibellen, de Smaragd die op mn hand kwam zitten, mijn eerste Tengere Grasjuffers, het maanwaterjuffertje waar ik door nader te bestuderen thuis pas achterkwam dat het om een maanwaterjuffertje ging :rolleyes:, en natuurlijk de vele Koraaljuffers die ik voorheen ook nog nooit had gezien.
Qua glazenmakers wilde het dit jaar ook niet echt lukken. Ik ben niet verder gekomen dan de 'algemene soorten'. En zelfs deze stelden zich maar weinig fotogeniek op dit jaar.....we hopen op een mooi 2013.
Stefan van Schaik

nick w

Ik zag dit jaar in ons land geen spectaculaire soorten, maar ik had wel fijne libellenwandelingen met een aantal mensen en heb toen best veel gezien. In België kon ik tanglibellen van heel dichtbij bekijken en in december/januari in Ghana nog een aantal leuke soorten, waarvan helaas weinig mooie foto's zijn gekomen (telelens stuk  :'( ).
Als 2013 me weer zulke leuke kadootjes geeft, in dieren en mensen, ben ik heel blij!

Groet,
Nick W