Slangen gezien in Frankrijk

Gestart door polling, augustus 09, 2005, 02:03:43 AM

Vorige topic - Volgende topic

polling

Als leek kwam ik in Frankrijk twee slangen tegen, eentje rustend op het pad (we liepen er bijna ongezien voorbij, slang1.jpg)  en eentje agressief sissend in de berm van een beschaduwd pads, die kwam op ons af (slang.jpg)
Wie kan me vertellen welke slangen het waren?


pm3@home.nl
PM3 persoonlijke webstek

laatvlieger

#1
kijk eens op www.herp.it

ik dacht aan de foto´s op die site dat de onderste slang de volgende was:
Hierophis viridiflavus (Lacépède, 1789)
Western Whip Snake  
Distribution:

France, northern Spain, Italy, Istria (Slovenia and Croatia including island Krk), Corsica, Sardinia, Sicily; rare in Germany, Switzerland, Austria, maybe in Luxemburg

Die bovenste kan ik niet direct vinden. Maar ik vind hem veel op Hierophis gemonensis (Laurenti, 1768)
Balkan Whip Snake  
lijken maar ik denk dat die helemaal niet in Frankrijk voorkomt. Daarom zou het mij niks verbazen als het dezelfde soort is als de onderste maar dan een heel licht exemplaar of een jong... Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Iemand anders?
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

Frankrijk is niet helemaal mijn "thuisland" maar ik denk bij de eerste aan een jonge hagedisslang (Malpolon monspessulanus), jammer dat de kop wat verborgen wordt door het grassprietje.

De Nederlandse naam van de tweede is "geelgroene toornslang" (Hierophis viridiflavus)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

polling

#3
Dank, de geelgroene toornslang dus. Dat hoor ik ook van anderen, dus dat zal kloppen.

Over de tweede is men het oneens: jij zegt jonge hagedisslang, anderen denken aan een aesculaapslang of zelfs aan een jonge geelgroene hoornslang?
Het beest was minstens een meter lang, is dat niet wat lang voor een jonge slang?

PP

tekenaar

Met een meter lengte hebben zowel geelgroene toornslang als esculaapslang hun volwassen kleurpatroon wel. Esculaap is dan olijfbruin met kleine blauw-achtige vlekjes en valt dus af. Hagedisslang wordt een flink stuk groter als esculaap (tot wel 2 meter toe). Mede gezien het relatief grote oog ga ik vooralsnog toch uit van hagedisslang.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Freek

De bovenste slang is absoluut geen hagedisslang, dat kan ik op zeker zeggen. En volgens de Embl Heidelberg site komt in Frankrijk geen Hierophis gemonensis voor, dus die zou af moeten vallen. Nu is het zo dat van Hierophis viridiflavus veel verschillende kleuren / contrast vormen bekend zijn (zie bijv: http://www.herp.it/indexjs.htm?SpeciesPages/ColubVirid.htm) en ik denk daarom dat ook die bovenste slang een H. viridiflavus is. Heb je ze in hetzelfde gebied gevonden?

grt. Freek  

polling

Citeerik denk daarom dat ook die bovenste slang een H. viridiflavus is. Heb je ze in hetzelfde gebied gevonden?

grt. Freek
Ja, in hetzelfde gebied, een paar kilometer van elkaar af. de toornslag vblak bij water, de andere in droger en hogergelegen gebied.

En gezien de verschillende kleurmogelijkheden, zou het best kunnen, dat het een Hierophis viridiflavus is, ik herken het niet echt, maar ben dan ook geen kenner.

PP

tekenaar

Afgelopen week heb ik (verse dode) juveniele geelgroene toornslangen gezien van de west-Europese ondersoort. Die zijn egaal grijs met een zwarte tekening op de kop/nek. Jongen van de Centraal Europese ondersoort ken ik beter en zijn heel donker, op het zwarte af en hebben een lichte tekening op de kop/nek (in feite is de koptekening van beide ondersoorten bijna hetzelfde). Vanwege het ontbreken van zwarte kleur op de kop van het exemplaar op de foto kunnen we de geelgroene toornslang wel uitsluiten. Ik blijf van mening dat het een jonge hagedissslang is maar als jullie willen kan ik wel een berichtje op een meer gespecialiseerd internationaal forum plaatsen.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/