Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Goudoogje?  (gelezen 601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Lucgast

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 2762
Goudoogje?
« Gepost op: juli 09, 2012, 07:21:51 am »

Volgende waarnemig heb ik ingegeven als goudoogje maar precies zijn daar twijfels rond... :huh:
http://waarnemingen.be/waarneming/view/69417174
"interantennaire vlekken" te zien op dit exemplaar...
Kan iemand bevestigen welke gaasvlieg dit is?
Bedankt op voorhand?
Luc
Gelogd
Insectenwerkgroep Natuurpunt Scheldeland
http://kalkensemeersen.goodbb.net/

Arp

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 19122
Re: Goudoogje?
« Reactie #1 Gepost op: juli 09, 2012, 21:27:15 pm »

Hallo Luc,

Zoals Koen al opmerkte, absoluut geen Goudoogje :)

Het is in elk geval een Chrysopa - Dichochrysa en andere opties met koptekening hebben geen zwart tweede antennelid (het zwarte bandje boven de scapus).

Daarna wordt het hachelijk, c.q. een beetje tegenstrijdig. De wat blauwige kleur en de donkere buik (of is het schaduw??!) zouden je aan de beesten rondom Chrysopa perla doen denken, maar daarvoor is de kop- en halsschildtekening dan wel extreem licht/afwezig. Denk dat die buik schaduw is. Dan kom je in de hoek van abbreviata, commata, formosa en phyllochroma. Je zou graag willen zien wat de kleur van de aders in het costaalveld is, maar dat gaat nogal verloren in de bewegingsonscherpte. Het meeste is misschien nog te herkennen in de linker vleugel(s), door de rechter vleugels heen. Vooraan lijken de adertjes slechts deels zwart, achteraan zouden ze helemaal zwart kunnen zijn (??). Alleen formosa is hier helemaal zwart, maar die zou geen tekening achterop de vertex moeten hebben en er is duidelijk minimaal een vlekje te zien. Ik denk dus dat we bij de andere drie landen.

Bij abbreviata is eigenlijk altijd zo'n tekening achterop de vertex aanwezig, de sleutels geven dit zelfs aan als een aaneengesloten lijn in de sutuur die daar ligt, maar dat is op veel betere foto's (zoals deze) soms al moeilijk hard te maken. Wel heeft abbreviata heel vaak een vlek aan de binnenkant van de scapus en die zie ik bij jouw beest niet en ook is de tekening op het halsschild doorgaans net iets zwaarder aangezet. Ik denk dus dat een commata/phyllochroma meer voor de hand de ligt. Deze kunnen ook vlekjes achterop de vertex hebben, maar volgens de sleutels geen lijn - dat is in feite ook wat je ziet op de foto (al zegt dat dus niet alles).

Chrysopa phyllochroma en commata zijn een probleem  :wacko: Bij deze twee links vind je een interessante discussie:
http://www.flickr.com/photos/77122100@N08/6913269083/
http://www.flickr.com/photos/sanmartin/2321103656/

Kort:
  • Het kenmerk dat bij de originele beschrijving van commata (afsplitsing van phyllochroma) veel nadruk gekregen heeft - aanwezigheid vlek binnenkant scapus - gaat in Noord-Europa niet op en leidt tot fouten. Als gevolg hiervan zijn de meeste commata bij ons lang als phyllochroma benoemd.
  • Het beest dat als commata beschreven is, kan wel herkend worden op basis van de zwarte laterale suturen en de vlek boven de voorpoot.
  • In dat opzicht denk ik dat jouw beest eerder "commata" dan phyllochroma zou zijn, maar het is allerminst duidelijk (schaduw?)
  • Uit de discussie op Flickr blijkt dat het aannemelijk is dat bij de beschrijving van commata (op basis van die scapusvlek) wellicht een fout is gemaakt en dat het verkeerde beest de originele naam phyllochroma toegekend heeft gekregen.
Als dat klopt (?!) zou het beest dat door Kis & Ujhelyi als commata afgesplitst is juist de naam phyllochroma moeten hebben gekregen en de "phyllochroma" sensu Kis & Ujhelyi juist een nieuwe naam. In dat opzicht zou jouw beest, als het inderdaad een "commata" is (?!?) misschien na meer onderzoek en publicatie dan weer phyllochroma moeten gaan heten.

Volgens de momenteel geldige naamgeving (zeg maar "sensu Kis & Ujhelyi") zou ik voorstellen jouw beest als onzekere (whatever de naam, sowieso onzeker!) commata in te voeren, maar aangezien die naam op wrn.be (nog) niet geactiveerd is en in licht van het bovenstaande, is onzekere phyllochroma net zo goed te verantwoorden. Chrysopa spec. is natuurlijk ook prima en uitermate verantwoord, maar je verliest er iets aan "info" mee.
« Laatst bewerkt op: juli 10, 2012, 02:19:28 am door Arp »
Gelogd
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.047 seconden met 19 queries.