Ondersoorten Tjiftjaf

Gestart door Weia, februari 10, 2007, 01:27:50 AM

Vorige topic - Volgende topic

maartenwielstra

#30
CiteerDie opmerking over de vleugels trek ik weer in. Bij de gewone tjiffen zie ik op foto's nogal wat variatie en dan wordt het verschil met de Siberische wel erg subtiel...
maar wat dacht je voor verschil te zien?

edit: De spijkenisse bird is trouwens om de simpele reden nog niet gemeld: dat de lieftallige waarneemster te druk heeft met werken om te kijken of ie er nog zit.

Weia

De discussie over de Biltse vogel is nog niet uitgewoed, ik hoorde nu de bewering dat het Siberische-roepje ook door Scandinavische gemaakt kan worden. Dan wordt het knap duister allemaal en staat het in de gids niet correct, dat je op het geluid af moet (kunt) gaan. Alleen de zang blijkbaar.
Zijn er ook fraaie links naar sites over de herkenning van abietinus, de Scandinavische dus, ik vond nog niet zo veel?
Intussen liet het vogeltje zich weer goed zien vanmorgen en wat het ook heet, het is een interessant en mooi geval.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Guus Peterse

De vraag is natuurlijk wie er wat beweert. Als Arnoud v.d. Berg én Ruud van Beusekom iets beweren, vind ik dat veel waard. Daarbij: ik heb een geluidsopname van een abietinus (d.w.z. dat stond erbij) en die klinkt net even anders dan een tristis, meer als de juveniele tjiffen die je in augustus zo veel hoort.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Gert Ottens

Allen,

Bij een discussie over tristis-Tjiftjaffen mogen de volgende bronnen niet ontbreken:

http://www.club300.de/ dan 'Publications' > 'Articles'.

Hier vind je twee artikelen en een foto-forum. Het eerste artikel gaat over herkenning en taxonomie van Siberische Tjiffen, het tweede artikel beschrijft het voorkomen van dit taxon.

Verplichte kost!

Gert Ottens
Odijk

Edwin Russer

CiteerDe discussie over de Biltse vogel is nog niet uitgewoed, ik hoorde nu de bewering dat het Siberische-roepje ook door Scandinavische gemaakt kan worden. Dan wordt het knap duister allemaal en staat het in de gids niet correct, dat je op het geluid af moet (kunt) gaan. Alleen de zang blijkbaar.
Zijn er ook fraaie links naar sites over de herkenning van abietinus, de Scandinavische dus, ik vond nog niet zo veel?
Intussen liet het vogeltje zich weer goed zien vanmorgen en wat het ook heet, het is een interessant en mooi geval.
http://www.fugler.no/id/200312_tristis.htm#tristegreier

http://www.fugler.no/id/200312_tristis_en.htm

http://www.club300.de/articles/005_tristis/index.html

Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Edwin Russer

Hallo allemaal,

Dit komt van het Utrechts Vogelnet,

Ik lees net het verhaal van Sib Tjif van De Bilt van Hans, grotendeels mee eens, bijzonder interesant beest!

Een paar kanttekeningen omdat Sib Tjif een van m'n stokpaardjes is (ik heb veel stokpaardjes ;-))): 'fulvescens' wordt nog steeds (of beter gezegd: weer) als typenaam gebruikt voor de westelijke populaties van Sib Tjif (ik vermijd de naam tristis bewust want dat is toch een heel ander beestje!). Met evenveel recht kan de naam 'subtristis' gebruikt worden (zoals Ruud van Beusekom doet) want beide zijn geen officiele taxon-namen maar wel synoniem. Even werd gedacht dat 'deze vorm' over de hele verspreiding van Sib Tjif voorkwam naast de echte (bruinere) tristis zoals Hans vermeld, maar daar is men van teruggekomen. Ik heb regelmatig contact met Lars Svensson en Antero Lindholm hierover gehad (zij hebben de overlap zone meerdere jaren bezocht oa hiervoor). Net ten westen van de Oeral komen volgens hen alleen 'fulvescens'-type voor op grond van kleed, maar ze roepen en zingen als Sib Tjif in de rest van de verspreiding doet (de echte 'tristis' dus) en zijn mede daardoor in de broedgebieden te onderscheiden van oostelijke abietinus. Gek of grappig genoeg varieeert de grens tussen oostelijke abietinus en 'subtristis' per jaar behoorlijk. In de overlapzone vind ook 'hybridisatie' plaats, Lindholm stuurde me eens een opname van zo'n mix-zinger (met het kleed konden ze niks want weer zo'n fulvescens/oostelijke abietinus vogel).

Enfin de De Bilt-vogel is volgens mij dus inderdaad een mooi voorbeeld van zo'n 'fulvescens'-type vanwege 'te' lichte naakte delen, 'te' duidelijk groen in de dekveren en schouderveren en 'te' witte onderdelen (waar op 1 foto zelfs iets van geel op lijkt te zitten maar kan reflextie zijn) wat echte tristis nooit heeft. Het kleed overlapt volledig met (oostelijke) abietinus, itt Hans' verhaal, maar deze vogel roept dus als Sib Tjif en is daardoor volgens de huidige maatstaven oke want volgens de CDNA-regels is 'fulvescens'-type aanvaardbaar als Sib Tjif, zoals Arnoud inderdaad ook weet. Zonder geluid is zo'n geval uiteraard kansloos en voor een vogel die je dus toch Sib Tjif 'mag' noemen is dit wel zo'n beetje het uiterste eind van de variatie. Ik kan me alleen 2 Nederlandse museum-gevallen herinneren in het ZMA die overeenkwamen met deze vogel dus dit is, zoals Hans al aangeeft, een heel bijzonder geval! De meeste NL-gevallen zijn van het (bruin)grijs/witte type dat ik als overwinteraar talrijk aantrof in N-India afgelopen december. 'Echte' tristis overwinert waarschijnlijk oostelijker of zuidelijker en is in NL een echte zeldzaamheid. Een mooi voorbeeld van een (bijna?) echte is de vogel van Schiermonnikoog, vangst najaar 2006, foto laatste Dutch Birding en op de dba-site.



Nils van Duivendijk


Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Guus Peterse

Interessant verhaal, maar ik heb toch één vraag: hoe kan een tjiftjaf die geen tristis mag heten ('want dat is toch een heel ander beestje') wel een siberische zijn? Want de siberische tjiftjaf is toch tristis? Of moeten we wachten tot tristis definitief is afgesplitst en hebben we dan te maken met een ondersoort van tristis?
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Rinie van Reenen

Inderdaad scheen het mij ook toe, dat Van Duijvendijk de Siberische Tjiftjaf bespreekt als ware het al een afzonderlijke soort. Dat is vast een alvast op de zaken vooruit lopen?
Groet, Rinie van Reenen

Edwin Russer

#38
CiteerInteressant verhaal, maar ik heb toch één vraag: hoe kan een tjiftjaf die geen tristis mag heten ('want dat is toch een heel ander beestje') wel een siberische zijn? Want de siberische tjiftjaf is toch tristis? Of moeten we wachten tot tristis definitief is afgesplitst en hebben we dan te maken met een ondersoort van tristis?
Hoi Guus,

Ik neem aan dat je de fulvescens bedoelt en daar heeft Nils volgens mij in het artikeltje eigenlijk al antwoord op gegeven omdat fulvescens dus aan het gebied van de tristis grenst en dus ook wel roept en zingt al een tristis maar door het afwijkende lichtere kleed dus fulvescens of subtristis wordt genoemd.

Net ten westen van de Oeral komen volgens hen alleen 'fulvescens'-type voor op grond van kleed, maar ze roepen en zingen als Sib Tjif in de rest van de verspreiding doet (de echte 'tristis' dus) en zijn mede daardoor in de broedgebieden te onderscheiden van oostelijke abietinus

Zie ook verspreidingskaartje in dit artikel,

http://www.club300.de/articles/004_tristis/index.html

Wat betreft het afsplitsen is door mij geen zinnig woord over te zeggen in die zin dat de mogelijkheid er bestaat dat de Siberische Tjiftjaf dus een apart taxon wordt. En of je dan de fulvescens en misschien ook de oostelijke Abietinus daar weer ondersoorten van maakt, daar durf ik niets op te zeggen, dat is aan het CSNA.
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Edwin Russer

CiteerInderdaad scheen het mij ook toe, dat Van Duijvendijk de Siberische Tjiftjaf bespreekt als ware het al een afzonderlijke soort. Dat is vast een alvast op de zaken vooruit lopen?
Rinie,

Ik denk dat je dit niet zo moet zien en dat Nils alleen de huidige stand van zaken doorgeeft mede door het veldwerk wat door Svensson en Lindholm wordt gedaan. Het is altijd nog aan het CSNA te beslissen hoe de taxonomie eruit zal gaan zien,  
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Weia

Interessant en ingewikkeld allemaal. Nils loopt misschien wat vooruit en dan lijkt hij te bedoelen: op grond van het geluid krijg je de soorten tjiftjaf  P. collybita en Siberische tjiftjaf P. tristis. Tristis slaat op het melancholieke roepje.
Bij tjiftjaf heb je dan de oostelijke ondersoort abietinus en bij Siberische de westelijke ondersoort fulvescens, die uiterlijk sterk op elkaar lijken...

Vandaag was het vogeltje de hele dag bij de waterzuivering (ontdekplek). Af en toe was ie even weg, de tuin daar in, aan het eind van de middag zat ie soms ook hoog in de bomen, maar het grootste deel van de dag in en rond het overhangende struikje. Zeer goed te zien, maar het beest vertikte het om geluiden te maken. Zowel Arnoud als ik hebben lang de microfoon open laten staan (er was enig klasseverschil tussen zijn apparatuur en de mijne...), maar niks opgevangen.

Ik heb nu bij elkaar een keer of vijftig het roepje gehoord. Ik vind het zacht, niet luid zoals anderen soms opmerken. Het gaat aan het eind licht naar beneden, maar tweemaal ging het echt naar beneden, dus werd het hiiiiiii-uh. Maar ik heb nog niks op kunnen nemen :-(((  
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Guus Peterse

CiteerIk neem aan dat je de fulvescens bedoelt en daar heeft Nils volgens mij in het artikeltje eigenlijk al antwoord op gegeven omdat fulvescens dus aan het gebied van de tristis grenst en dus ook wel roept en zingt als een tristis maar door het afwijkende lichtere kleed dus fulvescens of subtristis wordt genoemd.
Zo mag-ie genoemd worden, maar wat IS het? Nils schrijft ook: 'deze vogel roept dus als Sib Tjif en is daardoor volgens de huidige maatstaven oke want volgens de CDNA-regels is 'fulvescens'-type aanvaardbaar als Sib Tjif'. Het is dus een siberische tjiftjaf, dus een tristis! Of niet? Maar in dat geval wordt het pas echt verwarrend: hij is dus wel aanvaardbaar als siberische tjiftjaf, maar het is geen tristis. Want het is een fulvescens, ofwel een subtristis; maar wat is dat dan? Een andere ondersoort (nee, want dan waren ze niet aanvaardbaar als siberische toch?), een vage tussenvariant tussen tristis en abietinus (maar dan zouden ze toch ook niet aanvaardbaar mogen zijn als siberische?), of misschien een variant van tristis (en dus WEL tristis!).
Ik zou toch, in alle bescheidenheid als amateurtje, willen pleiten voor eenduidigheid in naamgeving, zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke: iets is ofwel een siberische tjiftjaf, en dus ook een tristis, of niet. Het lijkt me niet werkbaar als we iets wel een siberische tjiftjaf noemen maar geen tristis. Of wel?
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Weia

Ja Guus, heerlijk verwarrende terminologie. Subtristis bestaat gewoon niet, dat is een naam voor een abietinus die lijkt op een tristis, althans zo begrijp ik het. Fulvescens is een op het moment niet geldige naam voor vogels zoals onze Biltse. Die lijken nogal niet op de echte tristissen (zeg maar het type-exemplaar), althans zo lees ik Nils' verhaal, dus vandaar dat 'heel ander vogeltje'. Maar als je fulvescens wel even van stal haalt als naam, zou onze vogel zijn: tristis forma fulvescens en of je daar P.c of P. voorzet is aan de CSNA. (En daarin zitten 4 mensen waarvan 1 de Biltse vogel een tristis vindt en 1 die dat niet vindt, zo ver is mijn detectivewerk al.)
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Rinie van Reenen

Citeer
CiteerInderdaad scheen het mij ook toe, dat Van Duijvendijk de Siberische Tjiftjaf bespreekt als ware het al een afzonderlijke soort. Dat is vast een alvast op de zaken vooruit lopen?
Rinie,

Ik denk dat je dit niet zo moet zien en dat Nils alleen de huidige stand van zaken doorgeeft mede door het veldwerk wat door Svensson en Lindholm wordt gedaan. Het is altijd nog aan het CSNA te beslissen hoe de taxonomie eruit zal gaan zien,
Ja, dat begrijp ik op zich wel, en duidelijk is het ook dat hij spreekt met grote kennis van zaken. Wat ik alleen bedoelde was, in aansluiting op Guus, dat goed beschouwt zo'n manier van spreken eigenlijk alleen past als 'Siberische Tjiftjaf' als soort beschouwd wordt - wat formeel natuurlijk niet het geval is. Maar goed, ik begrijp wel, dat de ingewikkelde situatie het wel noodzakelijk maakt om niet altijd in exact correcte categorieën te spreken, omdat er dan niets zinnigs te zeggen valt. Maar goed.
Groet, Rinie van Reenen

Edwin Russer

#44
Citeer
CiteerIk neem aan dat je de fulvescens bedoelt en daar heeft Nils volgens mij in het artikeltje eigenlijk al antwoord op gegeven omdat fulvescens dus aan het gebied van de tristis grenst en dus ook wel roept en zingt als een tristis maar door het afwijkende lichtere kleed dus fulvescens of subtristis wordt genoemd.
Zo mag-ie genoemd worden, maar wat IS het? Nils schrijft ook: 'deze vogel roept dus als Sib Tjif en is daardoor volgens de huidige maatstaven oke want volgens de CDNA-regels is 'fulvescens'-type aanvaardbaar als Sib Tjif'. Het is dus een siberische tjiftjaf, dus een tristis! Of niet? Maar in dat geval wordt het pas echt verwarrend: hij is dus wel aanvaardbaar als siberische tjiftjaf, maar het is geen tristis. Want het is een fulvescens, ofwel een subtristis; maar wat is dat dan? Een andere ondersoort (nee, want dan waren ze niet aanvaardbaar als siberische toch?), een vage tussenvariant tussen tristis en abietinus (maar dan zouden ze toch ook niet aanvaardbaar mogen zijn als siberische?), of misschien een variant van tristis (en dus WEL tristis!).
Ik zou toch, in alle bescheidenheid als amateurtje, willen pleiten voor eenduidigheid in naamgeving, zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke: iets is ofwel een siberische tjiftjaf, en dus ook een tristis, of niet. Het lijkt me niet werkbaar als we iets wel een siberische tjiftjaf noemen maar geen tristis. Of wel?
Ha Guus,

Die namen subtrisitis en fulvecsens zijn dus eigenlijk synoniemen en geen taxonnamen voor de westelijke populatie van de Siberische Tjiftjaf en dus alleen in de overlapzone (ten westen van de Oeral) van de Siberische Tjiftjaf voorkomen. Deze vogels roepen en zingen dus als een Siberische Tjitjaf en zou je dus puur sec tot de Siberische Tjiftjaf kunnen rekenen maar zich onderscheiden door het lichtere kleed, meer groen op de vleugels/schouder en kleur van de naakte delen. Daardoor is deze vogel dus aanvaardbaar als zijnde Siberische Tjiftjaf omdat de oostelijke abietinus en die mixzangers, grensgebied fulvescens/oostelijke abietinus, dus niet als een Sib. Tjiftjaf roepen en zingen.
Het is uiteindelijk aan de taxonomen om echt te bepalen wat nu te doen met deze ondersoorten. Het zal mij in ieder geval niet verbazen als de fulvecsens dus een ondersoort van de tristis wordt. En hopelijk komt er binnenkort meer duidelijkheid.

Zie ook het verspreidingskaartje in deze link,

http://www.club300.de/articles/004_tristis/index.html
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Guus Peterse

Precies! En dus is, vooralsnog, fulvescens een tristis.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Rinie van Reenen

CiteerDie namen subtrisitis en fulvecsens zijn dus eigenlijk synoniemen en geen taxonnamen voor de westelijke populatie van de Siberische Tjiftjaf en dus alleen in de overlapzone (ten westen van de Oeral) van de Siberische Tjiftjaf voorkomen. Deze vogels roepen en zingen dus als een Siberische Tjitjaf en zou je dus puur sec tot de Siberische Tjiftjaf kunnen rekenen maar zich onderscheiden door het lichtere kleed, meer groen op de vleugels/schouder en kleur van de naakte delen. Daardoor is deze vogel dus aanvaardbaar als zijnde Siberische Tjiftjaf omdat de oostelijke abietinus en die mixzangers, grensgebied fulvescens/oostelijke abietinus, dus niet als een Sib. Tjiftjaf roepen en zingen.
Het is uiteindelijk aan de taxonomen om echt te bepalen wat nu te doen met deze ondersoorten. Het zal mij in ieder geval niet verbazen als de fulvecsens dus een ondersoort van de tristis wordt. En hopelijk komt er binnenkort meer duidelijkheid.

Zie ook het verspreidingskaartje in deze link,

http://www.club300.de/articles/004_tristis/index.html
Edwin, bedankt voor heldere uitleg. Situatie is hier zo'n beetje hetzelfde als bij Staartmees? Waar Witkop een ondersoort is van de Staartmees, en de witkoppige  als 'tussensoort' gezien wordt, maar dan behorend tot de westelijke ondersoort (en niet als afzonderlijke ondersoort)? (Bij Tjif dan natuurlijk wel andersom, dat de 'fulvescens' - wat dan ook de status van dat naampje mag wezen - (vooralsnog) tot de oostelijke ondersoort gerekend wordt.)
Groet, Rinie van Reenen

Gerrit Kteu

Even iets anders over de Sib Tjif, ik was gisteren (16-02) wezen kijken bij De Bilt op de hoek Groenekanseweg en Weltevreden, waar de vogel steeds gezien werd. Het was helaas tevergeefs maar wist dat ik nog wel een nieuwe kans zou krijgen. Later die dag zag ik dat de vogel niet hier maar bij de doodlopende weg bij de waterzuivering was gezien door diverse waarnemers.

Dus vanmorgen was ik er weer en heb daar samen met wat andere vogelaars alleen een Tjiftjaf gezien, de 'gewone' dus.

Het leek mij, en de andere aanwezigen erg onwaarschijnlijk dat dezelfde Sib Tjif zich op beide plekken zou laten zien omdat de plekken welliswaar niet ver van elkaar liggen maar geen enkel logisch verband hebben met elkaar.

We zijn alsnog naar de hoek Groenekanseweg - Weltevreden gegaan en daar hebben we de vogel uiteindelijk weten te spotten. Erg mooi natuurlijk en leuk roepje, erg anders dan de Tjiftjaf idd.

Zijn de andere waarnemingen op de verkeerde plek ingevoerd of is daar een Tjiftjaf als Sib Tjif ingevoerd per abuis?

Hoedan ook, ik ben blij het mooie vogeltje gezien te hebben.

Guus Peterse

CiteerHet leek mij, en de andere aanwezigen erg onwaarschijnlijk dat dezelfde Sib Tjif zich op beide plekken zou laten zien
Toch is dat precies wat-ie doet. Hij duikt om en om op bij de waterzuivering aan het eind van het doodlopende weggetje (waar meestal (ook) enkele gewone tjiftjaffen zitten) en langs de sloot op de hoek Groenekanseweg - Weltevreden. Dus als je hem op de ene plek niet kunt vinden, loont het altijd de moeite naar de andere plek te gaan.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Gerrit Kteu

Citeer
CiteerHet leek mij, en de andere aanwezigen erg onwaarschijnlijk dat dezelfde Sib Tjif zich op beide plekken zou laten zien
Toch is dat precies wat-ie doet. Hij duikt om en om op bij de waterzuivering aan het eind van het doodlopende weggetje (waar meestal (ook) enkele gewone tjiftjaffen zitten) en langs de sloot op de hoek Groenekanseweg - Weltevreden. Dus als je hem op de ene plek niet kunt vinden, loont het altijd de moeite naar de andere plek te gaan.
Ok, goed om te weten. Bedankt.

Edwin Russer

CiteerInteressant verhaal, maar ik heb toch één vraag: hoe kan een tjiftjaf die geen tristis mag heten ('want dat is toch een heel ander beestje') wel een siberische zijn? Want de siberische tjiftjaf is toch tristis? Of moeten we wachten tot tristis definitief is afgesplitst en hebben we dan te maken met een ondersoort van tristis?
Ha Guus,

Hierbij nog het antwoord van Nils,

Oke, daar was ik blijkbaar niet duidelijk genoeg in. Siberische Tjiftjaf is inderdaad Ph. c. tristis, dus ook deze vogel van De Bilt. 'Fulvescens' is een naam die wordt gebruikt voor het type dat zo sterk lijkt op gewone Tjif abietenis, terwijl 'echte tristis' er duidelijk anders uitziet. Daarom prefereer ik dat onderscheid. 'Fulvescens' kan ook niet als ondersoort van tristis worden gezien omdat tristis zelf (nog) een ondersoort is.
Er is waarschijnlijk nog veel onderzoek nodig en wie weet blijkt later dat fulvescens een ondesoort van een in de toekomst tot soort gepromoveerde Sibersche Tjiftjaf is.
Groet Nils
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Danielle

#51
Voor de geïnteresseerde vogelaars,

Na een zoekactie op vrijdag van 2 1/2 uur door een vogelaar in het park achter m'n tuin (waar de vogel is geplaat) en een ronde op zaterdag van mijzelf hebben we de onzekere Spijkenisser-Sibtjif helaas niet meer kunnen ontdekken. Jammer genoeg heb ikzelf zoals Maarten al opmerkte geen tijd door de weeks om uitgebreid op zoek te gaan. De coördinaten heb ik inmiddels ook aangepast, deze stonden aanvankelijk niet goed ingevoerd. Zelf ben ik nu ook erg nieuwsgierig geworden naar z'n roep die ik dus niet heb kunnen opnemen en zal zo goed als mogelijk de buurt nauwlettend in de gaten houden. Ik ben alleen bang dat het een eenmalige encounter is geweest  :( . Maar wie weet.....
Groetjes,
Danielle

Weia

Ik heb eindelijk een reeks piepjes van de Biltse vogel kunnen opnemen: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Vreemde%20zangertjes.html
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

j.steenbergen

Wat ik wel grappig vind bij deze vogel is dat de hoeveelheid groen die je aan 'm ziet ontzettend lijkt te wisselen met de lichtval. Ik was er een paar keer 's ochtends en dan zie je het groen op de vleugels en staart nauwelijks. Als dan het zonnetje doorkomt licht het opeens op. En als je dan naar de foto's kijkt die van de vogel zijn gemaakt zie je bijna op welk tijdstip van de dag die moeten zijn gemaakt... Soms spat het groen er vanaf, soms zie je het nauwelijks.
Jeroen Steenbergen

Weia

Komende dins- en woensdag worden 23 beuken van het waterzuiveringterrein in De Bilt verhuisd naar een beukenlaan verderop. En de machines moeten langs het plekje waar de siberische tjif vaak zit...

Iets anders: uit artikelen over een andere vogel lijkt het dat DNA uit kak bestudeerd wordt/kan worden, klopt dat? Het is niet zo moeilijk om van de siberische én een gewone tjif in De Bilt kak te verzamelen.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Edwin Russer

CiteerKomende dins- en woensdag worden 23 beuken van het waterzuiveringterrein in De Bilt verhuisd naar een beukenlaan verderop. En de machines moeten langs het plekje waar de siberische tjif vaak zit...

Iets anders: uit artikelen over een andere vogel lijkt het dat DNA uit kak bestudeerd wordt/kan worden, klopt dat? Het is niet zo moeilijk om van de siberische én een gewone tjif in De Bilt kak te verzamelen.
Ik ben ook maar een leek op dit gebied maar volgens mij ligt het wat complexer,

http://www.birdclubkatwijk.nl/bck/meetandg....asp?mid=18114&

En nog wat, hoe kun je de kleur van kak onderscheiden of moet je heel goed kijken waar de vogel richt  :D  
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Edwin Russer

Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Weia

Er is me toch een discussie gaande over dit vogeltje uit De Bilt... Nederland, Engeland, Zweden.
Had ik al gemeld dat ie op 19 februari al gezien is, maar zonder er een speciaal taxon van te maken? En dus tot en met vandaag.
Wat mij ook opvalt is dat het vogeltje zich anders gedraagt dan de andere overwinterende tjiffen. Kan natuurlijk een individueel trekje zijn. Erg beweeglijk, vaak vliegenvangerachtig. En de hele hele dag aan het fourageren, ik heb nog vrijwel geen gepoets gezien.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Guus Peterse

#58
CiteerHad ik al gemeld dat ie op 19 februari al gezien is, maar zonder er een speciaal taxon van te maken?
Weia, jouw eerste melding was meen ik op 7 februari. Ik had hem in elk geval op 9 februari. Je bedoelt 19 januari neem ik aan?
En wat is in het kort de strekking van die discussie?
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Weia

O pardon ja, 19 januari! Ik pas op 7 februari.
De strekking van de discussie..., de meningen zijn nog niet uitgekristalliseerd. Meningen van anderen weergevend: er zijn vier mogelijkheden waarom deze tjif er zo uitziet als ie er uitziet. 1 individuele afwijking (dat geldt voor de pootjes sowieso), 2 oostelijke variant van ondersoort abietinus/scandinavische, 3 westelijke variant van tristis/siberische, 4 overgangsvorm van abietinus en tristis.
Qua geluid is het een echte tristis, qua uiterlijk niet. Sommigen beweren dat er overgangsvormen qua geluid bestaan, anderen dat dat absoluut niet het geval is. Als het geluid de doorslag geeft is het een tristis, maar zo afwijkend qua kleed dat het weer geen echte is. Dan zou je op grond van het geluid tristis tot soort moeten/kunnen verheffen en dan wordt de Biltse vogel een ondersoort daarvan.
Als je dat niet doet, tja wat dan?
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0