het landijs op de Zuidpool juist toeneemt

Gestart door Andre321, januari 24, 2007, 03:30:06 AM

Vorige topic - Volgende topic

Andre321

http://www.elsevier.nl/nieuws/wetenschap/a...true/index.html

Simon Rozendaal, altijd leuk om te lezen.


Op heterdaad betrapt: de broeikashype

donderdag 18 januari 2007 16:58

Het PCCC, een nieuwe samenwerking van wetenschappelijke instituten in Nederland, presenteerde 'De Staat van het Klimaat 2006' (pdf). Op de inhoud van dat rapport zal ik niet al te veel ingaan, dat kunt u vandaag en morgen uitgebreid op de radio horen, op de tv zien en in de kranten lezen.

Liesbeth Spies van het CDA, voormalig voorzitter van de klimaatcommissie van de Tweede Kamer, nam het in ontvangst en vond het een heel 'eerlijk' rapport. In werkelijkheid is het een behoorlijk selectief en oneerlijk rapport. Alleen de voorbeelden die de broeikasgekte versterken worden vermeld, niet wat er tegenin gaat. Het is wat in het Amerikaans zo mooi cherry picking wordt genoemd.

IJskap
Het veronderstelde slinken van de Groenlandse ijskap wordt wel genoemd maar niet dat het landijs op de Zuidpool juist toeneemt. Ik stelde een vraag en Rob van Dorland, Mister Broeikas bij het KNMI, gaf toe dat in de twintigste eeuw de hoeveelheid landijs op de Zuidpool inderdaad was gegroeid.

Volgens mij toonde hij daarmee aan dat er in het rapport inderdaad sprake was van selectief aanhalen van voorbeelden. Toch wierp hij de beschuldiging van cherry picking van zich af en zei dat de laatste tijd duidelijk wordt dat ook het landijs op de Zuidpool afneemt.

Dat klopt niet. In diverse serieuze (peer reviewed) wetenschappelijke tijdschriften (o.a. Philosophical Transactions of the Royal Society) is onlangs duidelijk aangegeven dat het merendeel van het landijs op de Zuidpool in elk geval tot aan 2003 met vijf millimeter per jaar blijft groeie


http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?act=Post&CODE=00&f=12

http://www.elsevier.nl/nieuws/wetenschap/a...true/index.html

Mark van Veen

Nu de kop in het zand is straks de kop in het water...
groet,

Mark van Veen

characea

#2
Met name de discussies bij het Elsevier stuk zijn aardig al waren het er iets te veel om ze allemaal te lezen. (net als het NRC vandaag trouwens..)

http://www.nrc.nl/wetenschap/

http://www.nrc.nl/wetenschap/article607791..._valt_lager_uit

Citeer
Winters in West-Europa natter
Stijging zeespiegel valt lager uit
Door onze redactie wetenschap
Rotterdam, 23 jan. De zeespiegel zal deze eeuw waarschijnlijk niet meer dan zo’n 38 centimeter stijgen. Dat betekent dat Nederland eerder vanuit het achterland door rivierwater zal worden bedreigd dan door de Noordzee.
Bij dit artikel
opinie - Zee rijst, maar niet de pan uit
achtergrond - Droge zomers, natte winters
print artikel              mail artikel

De winters in West-Europa worden in de komende decennia namelijk



http://www.nrc.nl/opinie/article604731.ece...niet_de_pan_uit

CiteerZee rijst, maar niet de pan uit
Onzekerheid in voorspelling nog geen reden voor overdrijven
Dat burgermeesters ons waarschuwen voor een stijgende zeespiegel, is goed. Maar ze moeten niet overdrijven, betogen zeven medewerkers van het KNMI en het MNP.
print artikel              mail artikel

Het klimaat is ‘hot’. Niet alleen letterlijk met 2006 als warmste jaar in de geschiedenis, maar ook figuurlijk met de film van Al Gore en het rapport van Sir Nicholas Stern.

In Nederland trekt de stijging van zeespiegel de aandacht. Verschillende burgemeesters lieten er in hun nieuwjaarstoespraken geen misverstand over bestaan dat het menens is. Zo zette burgemeester Cohen van Amsterdam het milieu, waaronder klimaatverandering, weer op de agenda. Burgemeester Opstelten van Rotterdam noemde zelfs concrete doelstellingen voor zijn stad „een halvering van de CO2-uitstoot in 2025. Dat is ons doel, als speerpunt van een bredere aanpak.” En burgemeester Leers van Maastricht zag voordelen voor Limburg: „Wetenschappelijk is vastgesteld dat de zeespiegel door de opwarming van de aarde binnen 40 jaar flink gaat stijgen. [...] Dan zou het verstandig zijn om met grote investeringsprojecten uit te wijken naar hoger gelegen landsdelen als Limburg.”


http://www.nrc.nl/wetenschap/article608086...C_natte_winters

CiteerDroge zomers, natte winters
Zeespiegelstijging valt echter mee volgens VN-klimaatcommissie
Dat de mens de aanstichter is van de verandering van het klimaat, is voor de VN-commissie IPCC nu zeer waarschijnlijk. De oceaan verzuurt en de noordelijke poolzee wordt ijsvrij.
Door onze redacteur Karel Knip
Archief:
overzicht - Meer wetenschapsnieuws
print artikel              mail artikel

Rotterdam, 23 jan. ‘Het is ‘uiterst onwaarschijnlijk’ dat de klimaatverandering van de laatste halve eeuw een natuurlijk proces is. Dit is de nieuwe formulering waarmee het IPCC de rol van de mens in de huidige klimaatverandering beschrijft in zijn laatste klimaatanalyse. ‘Uiterst onwaarschijnlijk’ betekent dat de kans dat de mens geen blaam treft, kleiner is dan 5 procent

Jos Welbedacht

Het is nogal tegenstrijdig, is er echt weinig reden om bang te zijn voor de zeespiegelstijging?  
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space
 

characea

Er zijn gewoon duizend factoren die invloed hebben op zeespiegelstijging.
900 zorgen voor een verhoging
en 100 zorgen voor een verlaging van de zeespiegel. Als je naar de juiste honderd kijkt, dan denk je dat de zeespiegel omlaag gaat...

Kortom..het is gewoon redelijk complex...maar dat is in de toekomst kijken altijd wel...zelfs dingen die we helemaal zelf in de hand hebben als beurskoersen en olieprijzen zijn niet te voorspellen...

Mark van Veen

Het is aardig om te bedenken dat een aantal factoren zorgen baart als het om zeespiegelrijzing gaat:
1. De zeespiegelrijzing zelf: vraag is hoe veel stijging de kustverdediging kan hebben. Valt de stijging mee, dan daalt het aantal als zwak gekenmerkte plekken.
2. De stijging van rivierwater, enerzijds door zeespiegelstijging, anderzijds door verhoogde neerslagpieken. Om uit te stromen in zee moet het rivierpeil hoger zijn dan het zeepeil (communicerende vaten en zo). Als er dan ook een neerslagpiek komt, zijn er probleempjes.
3. Toename van kwel. Hoe hoger het water staat ten opzichte van het (droge) land, hoe hoger de waterdruk, hoe sterker de kwel. Vooral zoute kwel vanuit zee wordt gevreesd, maar de kweldruk van rivieren is ook voelbaar.
groet,

Mark van Veen

characea

#6
Punt 2.
Vreemd genoeg heeft het hoogste deel van Nederland (Limburg, Maastricht) het meeste wateroverlast...en af en toe het Westland..

(Maar goed, misschien betalen ze daar ook we de minste waterschapsbelasting...)

grunsven

Wat de eerste paar eewuwn waarschijnlijk belangrijker is dan die ijskappen is het uitzetten van water.
Zelfs al worden de oceanen maar 2 graden warmer en zetten ze een fractie uit is dat meteen een flink volume.  
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

characea

#8
Ik geef toe, de volgende tekst komt van een 'Stop de Kern energie' site dus de berichtgeving zal enigzins gekleurd zijn.
Maar het komt er op neer dat een Kerncentrale net zoveel CO2 uit stoot als een Gascentrale gedurende zijn levenscyclus, dus in die richting moet je blijkbaar geen oplossing verwachten.


CiteerSteeds vaker wordt gezegd dat kerncentrales goed voor het klimaat zouden zijn. Nu het Verdrag van Kyoto op 16 februari 2005 in werking is getreden heeft WISE een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin wordt nagegaan of kernenergie inderdaad een bijdrage kan leveren aan de oplossing voor het klimaatprobleem. Vooral aanbevolen literatuur voor Staatssecretaris Van Geel van Milieu, die kerncentrale Borselle langer open wil houden!

De voordelen van kernenergie blijken gering in vergelijking met andere mogelijkheden om emissies te besparen. We kunnen veel meer hernieuwbare energiebronnen (zon, wind) inzetten en veel meer energie besparen door bijvoorbeeld zuiniger apparaten te produceren. Bovendien is het bouwen van kerncentrales duur. Eenzelfde investering in windenergie levert meer elektriciteit én meer werkgelegenheid op. En kernenergie kan maar tijdelijk soelaas bieden. Als de hele wereld nu over zou stappen op kernenergie voor haar elektriciteitsvoorziening, zou de voorraad uranium binnen 3 à 4 jaar uitgeput zijn.
Het belangrijkste is, dat kernenergie geen duurzame energiebron is: er vindt veel indirecte CO2-emissie plaats en het probleem van het nucleaire afval is nog altijd niet
opgelost.

Windekind

Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

Goodies

#10
hoi,

Er staat een stelling in dat verhaal van Elsevier die rondzoemt op diverse plekken (ook stand.nl forum) en gewoon onjuist is, of althans, nergens op gebaseerd..

CiteerHet veronderstelde slinken van de Groenlandse ijskap wordt wel genoemd maar niet dat het landijs op de Zuidpool juist toeneemt. Ik stelde een vraag en Rob van Dorland, Mister Broeikas bij het KNMI, gaf toe dat in de twintigste eeuw de hoeveelheid landijs op de Zuidpool inderdaad was gegroeid.

Die Rob van Dorland heeft dus ook het licht gezien.. De oorsprong van dat verhaal is een artikel in Science uit 2002..

Science 295 (2002, p. 476-480): de toename in het westelijk deel van Antarctica is 26,8 GTon per jaar. Dit is een significante omkering van het smeltpatroon dat ontstaan is 6000 (zesduizend) jaar geleden. - Annals of Glaciology 34 (2002, p. 435-440): het ijsseizoen op Antarctica is 21 dagen langer dan in 1979. - volgens OCEANSAT-1: de tendens tot de toename van het drijvend ijs in Antarctica neemt toe.

Zie dit forum voor deze  verwijzing. Elders wordt ook geschermd hiermee..

Het genoemde artikel heb ik ff teruggezocht, dat is dit artikel uit Science in 2002, de abstract van het artikel zelf meldt iets heel anders..

"The large ice sheets in Greenland and Antarctica play an important role in global climate. Much attention has focused on the West Antarctic Ice Sheet. In his Perspective, Alley highlights the report by Joughin et al., who show that in the region of the West Antarctic drainage into the Ross Sea, on average, the ice sheet is thickening slowly. Earlier studies indicated a net thinning in this region. The results may indicate the stabilization or readvance of the ice sheet, but the system is complex and existing data are insufficient to identify a trend."

Het gaat dus om onderzoek aan een regio (niet de hele kap) en het is niet zeker of de waargenomen aangroei significant is en wat de oorzaak ervan is. Er staat zeker niet, dat de Antarctische ijskap toeneemt of zo.. het systeem is complex..

Mensen die wetenschap niet begrijpen, pikken eruit, wat in hun straatje past. Het papegaaien-circuit doet de rest.

Slaap zacht lieve Elsevier-lezer..

-_-
Lx

characea

#11
CiteerHet gaat dus om onderzoek aan een regio (niet de hele kap) en het is niet zeker of de waargenomen aangroei significant is en wat de oorzaak ervan is. Er staat zeker niet, dat de Antarctische ijskap toeneemt of zo.. het systeem is complex..
Als ik het goed begrijp is er vrij naar het Science artikel gequote..maar nog niet (pertinent) onjuist...

Wel grappig is het bonte vliegenvanger onderzoek (ook Science) dat Al Gore genoemd heeft in zijn film. De betrokken onderzoeker vroeg zich zelf af of zijn onderzoek nu echt het broeikaseffect aan toonde....
In elk geval maakt het wel duidelijk dat de afstandstrekkers de eerste verliezers zijn..(karekiet, spotvogel, vliegenvanger bont en grauw) en zwartkoppen winnaars.


Is er trouwens een website waar de missers van Al Gore's film opstaan ? Net als Gore heb ik ook een vriend die fotos van de Kilimanjaro had, en die maakte de fotos van de ANDERE kant van de berg, en daar ligt de sneeuw wel! Dus met wat omlopen is de sneeuw idd in een dag verdwenen...!

teunvankessel

logisch dat de zeespiegel stijgt
waar moet al dat weggepompte water uit bijv. Flevoland anders heen !
<_<  
Groet Teun
Jizz-birder



Hoaxbirders


characea

#14
helaas miste ik telkens de naam van de geinterviewde..maar Geoloog Salomon Kroonenberg , schrijver van het boek 'De Menselijke maat', is van meening dat knutselen aan het klimaat weinig zal helpen....dus je kunt gewoon doorrijden..met je auto.

Hans Labohm, redacteur Teldersstichting en Instituut Clingendael
Arthur Rorsh (oud hoogleraar)
Dick Thoenes  (oud hoogleraar)
Simon Rozendaal (Elsevier)
Theo Richel