mixed tandem vrouw Speerwaterjuffer met man ?????

Gestart door gerarddutmer, mei 21, 2012, 11:21:23 AM

Vorige topic - Volgende topic

Anne Hueber †

Ik heb ook een flink aantal bladzijden bekeken, soms klopt het wel en soms ook niet.
Naar mijn idee is het zo ongeveer fifty/fifty.

Weia

Citaat van: frankneijts op juni 04, 2012, 23:43:45 PM
Als je de afstand vleugelpunt tot pterostigma A noemt en de breedte van het PS noem je B dan zou bij Speer A > of = B en bij Maan A < B. Klopt dit in de samples die je hebt bekeken altijd?
Of het altijd klopt weet ik niet. Maar ik hoop dit kenmerk nooit meer nodig te hebben en gelukkig kan de kwestie vereenvoudigd worden. Eerst verander ik je A en B in T en P, waarin T staat voor de topbreedte en P voor de pterostigmabreedte. De juffer van Gerards foto laat zien dat T een stuk groter is dan P. Vraag 1 is dan: zijn er speerwaterjuffers die dat ook hebben, antwoord ja. Vraag 2 is: zijn er maanwaterjuffers die daarbij in de buurt komen? Lijkt me van niet, maar zoek mee.
Gerards foto doe ik hierbij, na horizontaal leggen van de voorrandader, T > P (en de andere vleugel nog sterker).
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Jeroen Nagtegaal

Bij Speer lijken er tussen het pterostigma en de vleugeltop 5 cellen te zitten, terwijl dit bij maan er 4 zijn.
Heb nu alleen eigenlijk niet de tijd om alle foto's langs te lopen...
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Marcel_Wasscher

#33
Nieuw mogelijk kenmerk: vleugellengte reikt bij mannetje speerwaterjuffer coenhast voor overgang van segment 7 naar 8, bij mannetje maanwaterjuffer coenlunu voorbij de overgang van segment 7 naar 8. De tweede soort heeft dus normaal een iets langere vleugel (alhoewel ik tussen de waarneming.nl maanwaterjuffer coenlunu foto's al één uitzondering heb menen te zien). Alhoewel de vleugel van het donkere mannetje niet helemaal parallel aan het achterlijf ligt, lijkt het eerder wat aan de korte kant te zijn, wat dan op speerwaterjuffer coenhast zou wijzen.
Zo'n vleugelkenmerk is overigens niet helemaal vrij van waarde. Onlangs fotografeerde ik een vrouwtje azuurwaterjuffer coenpuel waar m'n hart van oversloeg, maar wat mogelijk door het koude voorjaar een zeer merkwaarde kort achterlijf had: http://waarneming.nl/waarneming/view/68828032 .
Groet,
Marcel
PS En daar gaat m'n kenmerk: op http://waarneming.nl/foto/view/1293405 heeft een speerwaterjuffer coenhast een langere vleugel.

Anne Hueber †

Helaas Marcel.
Er worden steeds meer foto's gemaakt en ook door DNA zullen er in de toekomst nieuwe kenmerken ontdekt worden en er zullen ongetwijfeld ook een aantal harde kenmerken gaan sneuvelen.

gerarddutmer

#35
Bedankt voor alle reacties! Het blijft een lastige zaak en wordt waarschijnlijk niet op bevredigende wijze opgelost. Ik keek nog naar andere kenmerken waaronder de vleugeltop: bij lunulatum lijkt deze meer celletjes te bevatten door splitsing van de cellen aan de rand; bij hastulatum blijft deze splitsing uit en lijkt het aantal cellen aan de vleugeltop "normaal" te zijn. Zie ook KDD blz 114 en 115. Dan kom je, volgens mij weer uit op lunulatum. Maar in hoeverre dit een stabiel en betrouwbaar kenmerk is weet ik niet. Op dit moment werkt het weer ook niet erg mee om dit in het veld nog eens te controleren.
Gerard Dutmer