Hoewel Waarneming.nl is bedoeld om je waarnemingen met anderen te delen kan het soms nodig of gewenst zijn om niet teveel details bekend te maken van de waarneming van een zeldzame of kwetsbare soort of plek. Soms worden die in Waarneming.nl automatisch verborgen (orchideeën bijvoorbeeld) maar bij soorten waar dat niet het geval is kan je het zelf doen. Op die manier wordt bijvoorbeeld het uitgraven van zeldzame planten of het verstoren van broedgevallen van bepaalde vogelsoorten bemoeilijkt. Onderschat de kwaadwillenden en zeer nieuwsgierigen niet. Ze bestaan en ze zijn slim.
Hieronder wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn, hoe je ze kan instellen en wat het effect op je waarnming is.
Altijd de juiste plek aangevenHet lijkt tegenstrijdig maar ook bij vervagen of verbergen van een waarneming moet je de pijl op het kaartje altijd op de juiste plek zetten. Anders is de waarneming meestal vrijwel waardeloos want niemand kan iets met een waarneming ergens op bijvoorbeeld de Veluwe. Nu niet maar ook later niet. Kies dus nooit een gebiedsnaam zonder ook de pijl zo nauwkeurig mogelijk op de juiste plek in dat gebied te zetten. Als je een waarneming vervaagt of verbergt is die pijl voor buitenstaanders toch niet meer te zien maar de waarneming blijft wel bruikbaar, ook vele jaren later nog.
KilometerhokvervagingVink voor kilometerhokvervaging gewoon 'kilometerhokvervaging' in het invoer- of wijzigscherm van je waarneming aan. Daarna is alleen voor jou (als je bent ingelogd) en voor Waarneming.nl het gebruikelijke kaartje bij je waarneming te zien. Voor buitenstaanders dus niet. Ook op enkele andere kaarten zal de waarneming niet verschijnen. Wel op de algemene verspreidingskaarten maar niet nauwkeuriger dan tot op een kilometer. Anderen zien bij de gegevens van de waarneming en in overzichten nog wel in welk gebied de waarneming is gedaan en door wie. Zeker als het om een klein gebied gaat kan dat voor nieuwsgierigen of kwaadwillenden voldoende zijn om de juiste plek te vinden en ook via het kilometerhok kan dat gemakkelijk zijn.
Groter gebied als extra vervagingAls je kilometerhokvervaging te weinig vindt kan je nog verder vervagen door voor een groter gebied te kiezen. Ga daarvoor ingelogd terug naar je opgeslagen waarneming. Laat de pijl gewoon op de juiste plek staan en blijf van de ingevoerde gebiedsnaam af maar kies uit de opties rechtsboven voor "Wijzig Gebied". In het volgende scherm kan je dan via het uitklapmenu achter 'Nieuw gebied' zien welke gebieden voor de plek beschikbaar zijn. Kies daaruit de meest passende. Vaak zal de gemeente het grootste gebied zijn. Sommige mensen zullen dan misschien nog kunnen vermoeden waar het ongeveer kan zijn geweest maar het opsporen is voor buitenstaanders wel lastiger geworden.
Embargo om te verbergenAls je vervaging nog niet veilig genoeg vindt kan je aangeven dat de waarneming tot een bepaalde datum moet worden verborgen. Dat kan ook als je een waarneming al hebt vervaagd. Voer daarvoor bij je waarneming in het vakje achter 'embargo tot' een datum in. Bij een broedgeval kan dat bijvoorbeeld een datum na het broedseizoen zijn maar het kan ook tot ver in de toekomst, bijvoorbeeld '2033-03-16'. Bedenk dat als het goed is een zeldame plant vaak volgend jaar nog steeds op die plek zal staan en een zeldzame broedvogel volgend jaar misschien wel weer op die plek zal gaan broeden.
Als je een embargo instelt is tot de aangegeven datum voor buitenstaanders alleen maar te zien dat een bepaalde soort op een bepaalde datum ergens is gezien, maar niet waar en niet door wie. Na die datum wordt de waarneming gewoon voor iedereen zichtbaar. Je kan een waarneming tegelijk verbergen en vervagen maar van de vervaging merk je dan niets en na het verlopen van het embargo verloopt een vervaging niet. Die verdwijnt alleen als je hem zelf uitschakelt. Je kan er gebruik van maken om een waarneming na afloop van het embargo alleen vervaagd te tonen. Als je wil kan je tussentijds altijd de door jou ingestelde embargodatum veranderen of verwijderen en ook de vervaging aan- of uitzetten.
Verbergen van een gevalAls jij je waarneming verbergt maar iemand anders doet het met een waarneming van hetzelfde geval niet of onvoldoende dan heeft verbergen door jou weinig effect. Je kan dan aan die andere waarnemer(s) vragen om hetzelfde te doen als jij, maar je kan ook contact opnemen met Waarneming.nl via het scherm
http://waarneming.nl/contact.php en vragen of het kwetsbare geval automatisch kan worden verborgen.
Later invoerenHet is niet nodig om een waarneming gelijk in te voeren. Dat kan ook dagen, weken, maanden of jaren later. Daar kan je gebruik van maken bij het beschermen van je waargenomen plant of dier. Als je de waarneming een paar dagen later invoert is hij voor sommigen gelijk al minder opvallend en vaak ook minder interessant. Als je een broedgeval pas op een veilige datum na het broedseizoen invoert kan het niet worden verstoord en dan hoef je als beveiliging ook geen embargo in te stellen, al kan dat natuurlijk wel.
Tot slotDenk voor je een zeldzame of kwetsbare waarneming invoert altijd goed na over of je hem wel moet invoeren en zo ja op welke manier je dat het beste kan doen. Vooral zeldzame vogels worden al snel na het invoeren door andere sites overgenomen en er zijn mensen die heel erg op zeldzaamheden gespitst zijn. Als je dus een kwetsbare waarneming onbeschermd of onvoldoende beschermt invoert en je verbergt de waarneming later alsnog, dan kan het zijn dat die verandering niet wordt doorgevoerd in sommige externe sites. In Waarneming.nl gebeurt dat uiteraard wel. Doe het dus bij voorkeur gelijk goed. Als je de waarneming wil invoeren maar nog twijfelt hoe, begin dan met een embargo.
Als je een waarneming achteraf hebt vervaagd/verborgen en je wil dat je waarneming in de oude vorm van externe sites verdwijnt, neem dan contact op met
Team Waarneming.nl
Denk ook aan andere waarnemingen die je dezelfde dag in hetzelfde gebied of omgeving hebt ingevoerd. Die kunnen voor anderen een aanwijzing zijn voor waar je je vervaagde waarneming hebt gedaan. Als het belangrijk is kan je er dan voor kiezen om die andere waarnemingen niet in te voeren of ze te verwijderen als je ze al had ingevoerd, of om ze op dezelfde manier te vervagen.