Naar aanleiding van mijn waarneming van
afgelopen zondag is vandaag door een surveyteam van de Universiteit Utrecht (tickbusters) nader veldonderzoek gedaan. In een onderzoeksgebied van circa 50 bij 100 meter werden in 2 uur tijd circa 50 Dermacentor-teken aangetroffen en verzameld. Dit is een nieuwe vindplaats in Nederland. Andere vindplaatsen zijn in Zeeland en duingebied Noord-Holland. De verzamelde teken worden onderzocht op ziekteverwekkers. T.z.t. zal daarover worden gerapporteerd.
Deze tekensoort heeft 2 actieve perioden, de eerste van maart tot mei, de 2e periode van oktober-december.
Naast de Dermacentor reticulatus werden ook enkele exemplaren van de
Ixodes ricinus aangetroffen.
Alle teken zaten "op de uitkijk" in de wat stevigere grassprieten, pitrus, pijpenstrootje e.d., allemaal op circa 20-30 cm boven de grond. Meestal langs wildsporen van konijnen of zo, klaar om zich aan een "passerende voedselbron" te hechten voor een bloedmaal.
Het verzamelen door middel van slepen van een fleece-vlag over de vegetatie werkte niet goed. Door de vegetatie-mix met uitlopers van bramenstruiken, schokte de lap en lieten de teken zich vallen. Slechts een enkele teek op deze manier verzameld.
Alle andere teken gewoon "handmatig op zicht", met een pincet of gewoon met de grashalm langs de bovenkant van het potje.
Benieuwd of deze Dermacentor-teek nu ook in andere gebieden in Nederland aangetroffen gaat worden. Voor zover nu bekend brengt deze teek ziekten over op o.a. honden. Over overbrengen van ziekten op de mens door deze teken-soort, zoals Lyme, is nog niks bekend.
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/63667277Dermacentor reticulatus gezien op 2012-03-13 Veenendaal - Kwintelooyen
Foto's:








