Beste kever-fans,
Naar aanleiding van
dit topic wil ik jullie vragen om mee te helpen met een bijzonder “project”.
Over keverlarven is, op een aantal uitzonderingen na - zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, niet veel informatie beschikbaar en/of eenvoudig toegankelijk. Een aantal mogelijke redenen daarvoor vind je
hier door Arp beschreven.
Maar als niemand dat “probleem” oppakt, dan zullen we er ook nooit achter komen hoe de larven van de kevers eruit zien.
Mijn vraag aan jullie is om te helpen om zoveel mogelijk informatie en foto's over keverlarven, die je zelf hebt waargenomen vast te leggen.
Hoe kun jij bijdragen:
1)Foto's
Als je tijdens het waarnemen een keverlarve vind: Maak foto's! Denk hierbij aan: Bovenkant lijf, onderkant lijf, achterkant van de larve, voorkant/kop van de larve, zijkant van het lijf. En indien mogelijk details, het liefst onder de microscoop / binoculair.
2)Kenmerken
Registreer zoveel mogelijk kenmerken. Bijvoorbeeld: Exacte locatie, dag/tijd/datum/temperatuur, lengte larve, kop (lengte, breedte), lengte van de poten, kleuren van de lichaamsdelen (kop, poten, lijf, haren) en allerlei andere details. Denk bij de exacte locatie ook aan: op hout, onder hout, in hout, wat voor soort hout, at het iets, zo ja wat?
3)Uitkweken
Heb je de tijd, interesse en mogelijkheden: Kweek de larve dan uit! Maak regelmatig foto's en leg veranderingen, vast (via foto of notitie). Kweek hooguit een paar larven tegelijk uit. Alleen dan kun je dagelijks goed aandacht besteden aan de verzorging van de larven en het vastleggen van verandering.
Uitkweken, hoe doe je dat?
Boots in principe de omgeving waarin je de larve vond zo goed mogelijk na.
Neem bijvoorbeeld een ruime bak/pot met vochtige aarde op de bodem en dorre bladeren erop en het stuk hout waar je de larve onder vond daarop. Zet de pot buiten neer zodat de larve de juiste temperatuur en daglicht etc meekrijgt. De larve / kever mag natuurlijk niet ontsnappen dus zorg voor (fijn) gaas bovenop, of een deksel met voldoende kleine gaatjes. Als het gaat regenen mag de pot niet vollopen met water en in de zon wordt het snel een broeikasje, dus zet de pot op een beschutte plek.
Probeer erachter te komen wat voor soort larve het ongeveer zal zijn (soortgroep) en wat er eventueel over het voedsel bekend is. Leven de larves doorgaans van plantaardig materiaal, of juist andere insecten of slakken/wormen etc.? Zorg dan voor dit voedsel.
Als je de larve niet kan of wil uitkweken, is dat geen enkel probleem. Laat de larve dan op de plek waar je het vond. Je kunt ons ook al heel goed helpen door punt 1 en 2, voor zover als voor jou in het veld mogelijk, uit te voeren en vast te leggen op waarneming.
Dit topic kun je gebruiken om vragen te stellen over het uitkweken van keverlarven, uitwisselen van kennis en ideeën, elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen etc.
Hoe registreer je dit op waarneming?
Als je een larve hebt gevonden registreer je dit op waarneming zoals je gewend bent.
"Kever onbekend" (tenzij wel bekend), kleed larve, gedrag zal meestal ter plaatse zijn.
Je notities kun je in het veld “toelichting” zetten. Zorg dat het duidelijk leesbaar is. Maak dus volledige zinnen, gebruik leestekens. Als je na een paar dagen/weken nieuwe foto's hebt, voeg ze aan dat zelfde topic toe. Door “foto toevoegen” te gebruiken. LET OP! Zorg dat het kleed juist is. Is de larve een pop geworden of is de larve uitgekomen verander dan in het invoer venster van de foto het kleed! Heb je nieuwe informatie, voeg het weer toe aan het veld toelichting. Dit doe je door in het menu te kiezen voor “waarneming wijzigen” en dan je tekst aan het veld toe te voegen.
Vrijlaten
Is de kever uitgekomen, zijn er foto's gemaakt en zoveel mogelijk kenmerken vastgelegd? Probeer dan eerst een zekere identificatie van de kever te krijgen (via het forum of anders). Laat pas daarna de kever weer los. Let op! Breng bij voorkeur de kever terug naar de plek waar je het vond! Heel algemene soorten kun je wel gewoon buiten los laten. Maar het liefst terugbrengen naar de vindplaats. Dit vanwege de natuurlijke verspreiding van de soort.
Groetjes, Marleen (in samenwerking met Arp)