Plantennieuws in de media

Gestart door ejslootweg, januari 04, 2012, 18:10:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

ejslootweg

Ik zag dat ze in de vogelhoek van het forum een topic hadden voor 'nieuws in de media'. Dat lijkt me hier bij de planten ook wel aardig, dus bij deze.

Iraq Kew flora project revived after 25 years on hold
3 January 2012
A project to catalogue every plant species in Iraq has been restarted, 25 years after it was put on hold because of the political situation in the country.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16317974

groeten, Erik
groeten, Erik

Margreet Kwh

#1
Leuk topic en goed nieuws!
Hier een bericht van de Natuurkalender, met het begrip voorlente: http://www.natuurkalender.nl/deze_maand.asp
En deze hoort erbij: http://www.natuurkalender.nl/nieuwsitems/2012-01_NK2011.asp
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

ejslootweg

Alweer een paar maanden geleden, maar toch zeker het vermelden waard. Deze ontdekking heeft in binnen- en buitenland erg veel media-aandacht gehad.

Eerste nachtbloeiende orchidee ter wereld ontdekt
"De Leidse Bulbophyllum-specialist Jaap Vermeulen en André Schuiteman van Royal Botanic Gardens, Kew hebben een wetenschappelijke beschrijving gemaakt van de voor zover bekend eerste nachtbloeiende orchidee ter wereld. De bloem werd ontdekt door de Nederlandse bioloog Ed de Vogel van NCB Naturalis/Hortus botanicus. De nieuwe nachtbloeiende soort, Bulbophyllum nocturnum, is afkomstig van een eiland nabij Papua New Guinea. "
http://tropischekassenleiden.wordpress.com/2011/11/22/nachtbloeiende-orchidee-ontdekt/
http://blog.naturalis.nl/?p=6386

World's first night-flowering orchid discovered
http://www.australiangeographic.com.au/journal/worlds-first-night-flowering-orchid-discovered-in-papua-new-guinea.htm
http://www.kew.org/news/night-flowering-orchid.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulbophyllum_nocturnum

(Maar hij staat nog niet in de soortenlijst van observado)

groeten, Erik
groeten, Erik

Willemien Troelstra

Niet dat ik dit soort nieuwtjes niet interessant vind, maar eerlijk gezegd zou ik dit liever ergens anders bij elkaar verzameld vinden dan in dit forum.   
groet, Willemien Troelstra

Datura

 
Waar dan Willemien? (Ik vind het een interessant topic en hier prima staan. dus ben wel benieuwd naar waar jij het beter vind staan :)).

Citaat van: Willemien Troelstra op januari 05, 2012, 23:14:07 PM
Niet dat ik dit soort nieuwtjes niet interessant vind, maar eerlijk gezegd zou ik dit liever ergens anders bij elkaar verzameld vinden dan in dit forum.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

rapunzel

Citaat van: Datura op januari 06, 2012, 10:37:45 AM

Waar dan Willemien? (Ik vind het een interessant topic en hier prima staan. dus ben wel benieuwd naar waar jij het beter vind staan :) ).

Citaat van: Willemien Troelstra op januari 05, 2012, 23:14:07 PM
Niet dat ik dit soort nieuwtjes niet interessant vind, maar eerlijk gezegd zou ik dit liever ergens anders bij elkaar verzameld vinden dan in dit forum.
Misschien een nieuw draadje "Plantenneuws"?
Koos
Koos Ballintijn

markmeijrink

Lijkt me een leuk idee. Wat mij betreft mag het een ook een 'sticky' draadje worden.

M.v.gr. Mark Meijrink

Willemien Troelstra

Waar wel? weet ik niet direct, maar ik vind een topic met nieuwsberichtjes niet handig op een forum. Dan komt alles onder dezelfde titel terecht en er daartussenin dan misschien af en toe reacties van anderen. Je kunt in zo'n topic geen koppen scannen en niet goed zoeken.

Wat ik in ieder geval al doe is in mijn rss-reader de berichten van natuurkalender en van de Floron nieuws bekijken.
groet, Willemien Troelstra

Margreet Kwh

#8
Hallo Willemien,

met de zoekfunctie van het forum kun je in het forum op woorden zoeken. Dat gebruik ik zelf vaak als ik een topic zoek.
Verder zou je kunnen afspreken dat een admin de zaak opschoont en bijvoorbeeld de reacties tussen de berichten uithaalt. Arp doet zoiets in zijn draadje met Indonesische wantsen, bij het insektenforum. Zie: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=167086.0
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Margreet Kwh

Een wat ouder nieuwtje, een persbericht van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), over exoten:
http://www.nioo.knaw.nl/node/1972?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

ejslootweg

Vanaf nu hoeft er geen beschrijving in het latijn meer gebruikt te worden bij de publikatie van een nieuwe plantensoort en is het zelfs toegestaan om een nieuwe soort te publiceren in een electronisch tijdschrift!

Nature News Blog, 09 Jan 2012 | 15:41 GMT | Posted by Brian Owens
Revised rules for botanical taxonomy take effect
As of 1 January, the new International Code of Botanical Nomenclature is in effect, allowing botanists the options of writing descriptive statements in English and of publishing papers electronically. The changes follow the amendments ratified at the International Botanical Congress (IBC) held in Melbourne, Australia in July of last year (see Botanists shred paperwork in taxonomy reforms).

New York Times, 22 Jan 2012 | James S. Miller
Flora, Now in English

Kew Herbarium blog, 7 Sept 2011 | Maria Vorontsova
Big changes for names of algae, fungi, plants and plant fossils
Botanists throw away the printing press and cancel Latin classes.
Botany, fungi, algae and nomenclature are sometimes seen as the dull and conservative corner of the biological sciences. But botanists were anything but boring this summer in Melbourne, where some revolutionary decisions were made by the ca. 200 people attending the Nomenclature Section of the Eighteenth International Botanical Congress, 18-22 July 2011.
groeten, Erik

Datura

Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

ejslootweg

#12
Leuk! Het is ze wel eerder gelukt om wat van die oude zaden te kiemen, maar die planten ontwikkelden zich nauwelijks na kieming ( http://www.springerlink.com/content/066kayfg1nh8u42h/ ) en er zijn gevallen bekend waar de kiemende zaden uiteindelijk niet zo oud bleken te zijn ( http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-8137.2009.02818.x/full ). Ik kan het artikel in PNAS waar nu.nl naar verwijst nog niet vinden. Ben benieuwd.

Het berichtje staat nu ook uitgebreid in de New York Times, met correcte foto van Silene stenophylla; Dead for 32,000 Years, an Arctic Plant Is Revived.

"Working with a burrow from the site called Duvanny Yar, the Russian researchers tried to germinate the campion seeds, but failed. They then took cells from the placenta, the organ in the fruit that produces the seeds. They thawed out the cells and grew them in culture dishes into whole plants.

Many plants can be propagated from a single adult cell, and this cloning procedure worked with three of the placentas, the Russian researchers report. They grew 36 ancient plants, which appeared identical to the present day narrow-leafed campion until they flowered, when they produced narrower and more splayed-out petals. "


"If the claim is true, then scientists should be able to study evolution in real time by comparing the ancient and living campions. Possibly other ancient species can be resurrected from the permafrost, including plants that have long been extinct. "

En op de BBC:
Ancient plants back to life after 30,000 frozen years

groeten, Erik
groeten, Erik

Bart van Hoogstraten

Ben benieuwd of ze ook ooit kiemkrachtig zaad zullen vinden van een verdwenen soort. Dat zou pas leuk nieuws zijn...
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Bart van Hoogstraten

Deze is ook wel interessant -> 300.000.000 jaar oud maar goed geconserveerd bos gevonden. Ze troffen er tal van nieuw soorten aan die nog niet bekend waren.
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

ejslootweg

Bij de BBC zijn ze blijkbaak gek op planten. Hier weer een berichtje:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17235229
Scandinavian trees 'survived last Ice Age'
Oorspronkelijk dacht men dat tijdens de laatste ijstijd geen naaldbomen hebben overleefd in Scandinavie. De bomen die er nu voorkomen zouden dan afstammen van zuidelijkere populaties die zich na de ijstijd weer naar het nooren verspreidden. Nu blijkt uit DNA onderzoek dat een deel van de bomen die nu in Scandinavie voorkomt afstamt van de bomen die er voor de ijstijd stonden en dus op een of andere manier de ijstijd doorgekomen moeten zijn. Mogelijk hebben de bomen overleefd op bergtoppen die boven de gletsjers uitstaken, zogenaamde nunataks.
groeten, Erik

Datura

Bomen op Nunataks, en dan nog 2 soorten ook! Dat is inderdaad nieuw, zeker met de 'Alpen-nunataks' in gedachte, die vaak nog steeds steil, rotsig en koud zijn. Op de meeste komen nu nog steeds geen bomen voor bij mijn weten. De beste strategie voor bloemplanten in dit soort omstandigheden lijkt toch te zijn om laag bij de grond dichte kussens te vormen en het liefst veel haren om het schadelijke UV te reflecteren, niet echt het bouwplan van Spar en Den. Waarbij aangetekend dat één van de hoogte-recordhouders Ranunculus alpestris is die dit allebei niet heeft (maar ook geen boom is). Maar waarschijnlijk zijn de alpen-nunataks niet te vergelijken met deze scandinavische nunatak: ik heb even opgezocht waar Andoya ligt, en dat is een noordwestelijk eiland van de Lofoten: Hier zal de bufferende invloed van de Atlantische oceaan meespelen en daarbij de lagere hoogte zodat er minder (schadelijk) UV zal zijn (ik weet niet precies wat in het artikel staat, vast hetzelfde :)). Dus niet vergelijkbaar met de Alpen.

Overigens stond in het eerste nummer van Alpine Botany dat ik 1 jaar geleden ontving een artikel over een nieuw 'Hoogte-record': Saxifraga oppositifolia op 4505 m hoogte (http://www.springerlink.com/content/x34q73511g78673h/fulltext.pdf)
Kieming van zaden onder gunstige omstandigheden is dan het probleem niet, evenmin als de lagere temperaturen en het vegetatief uitbreiden en het bloeien. Probleem is het rijp krijgen van de zaden in de korte groeiperiode, iets wat waarschijnlijk alleen in zeer uitzonderlijke jaren lukt. Voor naaldbomen waarhet rijpen van de zaden in de kegels meestal 2 jaar duurt (dacht ik), lijkt mij dit ook een hindernis van betekenis, zeker om zo enkele duizenden jaren een populatie in stand te houden....
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

ejslootweg

Doet me denken aan dat bericht over die 9500 jaar oude Zweedse sparretjes;
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7353357.stm
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080416104320.htm
(lokatie; http://fr.wikipedia.org/wiki/Parc_national_de_Fulufj%C3%A4llet )
Zo kom je een ijstijd wel door; geduldig jezelf een beetje klonen.

groeten, Erik
groeten, Erik

rapunzel

Citaat van: Datura op maart 06, 2012, 13:35:31 PM
Bomen op Nunataks, en dan nog 2 soorten ook! Dat is inderdaad nieuw, zeker met de 'Alpen-nunataks' in gedachte, die vaak nog steeds steil, rotsig en koud zijn. Op de meeste komen nu nog steeds geen bomen voor bij mijn weten. De beste strategie voor bloemplanten in dit soort omstandigheden lijkt toch te zijn om laag bij de grond dichte kussens te vormen en het liefst veel haren om het schadelijke UV te reflecteren, niet echt het bouwplan van Spar en Den. Waarbij aangetekend dat één van de hoogte-recordhouders Ranunculus alpestris is die dit allebei niet heeft (maar ook geen boom is). Maar waarschijnlijk zijn de alpen-nunataks niet te vergelijken met deze scandinavische nunatak: ik heb even opgezocht waar Andoya ligt, en dat is een noordwestelijk eiland van de Lofoten: Hier zal de bufferende invloed van de Atlantische oceaan meespelen en daarbij de lagere hoogte zodat er minder (schadelijk) UV zal zijn (ik weet niet precies wat in het artikel staat, vast hetzelfde :) ). Dus niet vergelijkbaar met de Alpen.

Overigens stond in het eerste nummer van Alpine Botany dat ik 1 jaar geleden ontving een artikel over een nieuw 'Hoogte-record': Saxifraga oppositifolia op 4505 m hoogte (http://www.springerlink.com/content/x34q73511g78673h/fulltext.pdf)
Kieming van zaden onder gunstige omstandigheden is dan het probleem niet, evenmin als de lagere temperaturen en het vegetatief uitbreiden en het bloeien. Probleem is het rijp krijgen van de zaden in de korte groeiperiode, iets wat waarschijnlijk alleen in zeer uitzonderlijke jaren lukt. Voor naaldbomen waarhet rijpen van de zaden in de kegels meestal 2 jaar duurt (dacht ik), lijkt mij dit ook een hindernis van betekenis, zeker om zo enkele duizenden jaren een populatie in stand te houden....

Ik denk dat het met die UV schade wel meevalt. Uit onderzoek aan de VU is gebleken dat planten nog steeds genen bevatten om zich tegen hoge UV concentraties te wapenen.
Koos
Koos Ballintijn

Datura

Maar, die genen moeten dan wel vertaald worden in (morphologische) aanpassingen tegen UV, anders heeft de plant er niet zoveel aan (er zijn heel veel genen in elke soort 'inactief', overgebleven restjes uit de evolutie om het maar even simpel te zeggen). Ik weet ook niet hoe het met UV instraling tijdens de ijstijden zat, maar het lijkt me logisch dat ook toen het in de bergen hoger geweest zal zijn dan op zeeniveau.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

ejslootweg

Ben benieuwd naar dat onderzoek aan de VU; om welke genen het precies gaat. Bescherming tegen UV kun je op verschillende niveau's hebben; de haren die je noemde die blokkeren het UV licht deels en voorkomen daarmee schade in de cellen. Maar het is ook mogelijk dat de plant zichzelf beschermt door de schade die onstaat efficienter te repareren, bijvoorbeeld door meer eiwitten te hebben die DNA op fouten controleren en daar reparaties aan uitvoeren. Of door meer enzymen te produceren die zuurstof radicalen wegvangen. Al de genen die coderen voor die eiwitten zijn altijd nodig, ook als er, zoals hier op zeeniveau, minder UV schade optreedt. Het is dan alleen de vraag of de plant goed kan reageren op hogere UV niveau's en de produktie van die eiwitten voldoende kan opschroeven.

groeten, Erik

groeten, Erik

rapunzel

Er is in de groep van Jelte Rozema onderzoek aan gedaan in bijvoorbeeld de duinen bij Heemskerk (hogere planten), maar ook op Spitsbergen (mossen) en mogelijk ook op andere plaatsen. Je moet er maar eens navraag naar doen.
Er is ook nogal wat over gepubliceerd.
Gr.
Koos
Koos Ballintijn

rapunzel

Citaat van: Datura op maart 06, 2012, 13:35:31 PM

Overigens stond in het eerste nummer van Alpine Botany dat ik 1 jaar geleden ontving een artikel over een nieuw 'Hoogte-record': Saxifraga oppositifolia op 4505 m hoogte (http://www.springerlink.com/content/x34q73511g78673h/fulltext.pdf)
Kieming van zaden onder gunstige omstandigheden is dan het probleem niet, evenmin als de lagere temperaturen en het vegetatief uitbreiden en het bloeien. Probleem is het rijp krijgen van de zaden in de korte groeiperiode, iets wat waarschijnlijk alleen in zeer uitzonderlijke jaren lukt. Voor naaldbomen waarhet rijpen van de zaden in de kegels meestal 2 jaar duurt (dacht ik), lijkt mij dit ook een hindernis van betekenis, zeker om zo enkele duizenden jaren een populatie in stand te houden....

Saxifraga opposifolia groeit volop op Spitsbergen. Aan de korte zomer daar, de lage temperaturen en de ongetwijfeld lagere hoeveelheid licht is de plant prima aangepast.
Koos
Koos Ballintijn

Datura

Ze vergelijken de groeiplaats in het artikel ook o.a. met de situatie op spitsbergen (die in het groeiseizoen gemiddeld warmer is (tabel pagina 17). Het artikel heet ook 'Coldest places on earth with angiosperm plant life', de hoogte boven zeeniveau zegt natuurlijk niet zoveel (in het artikel staat bijvoorbeeld dat de boomgrens in Tibet en Bolivië plaatselijk op 4900 meter ligt, dat is hoger dan de Mont Blanc :)).

Overigens denk ik niet dat op Svalbard in het groeiseizoen een lagere hoeveelheid licht is, in tegenstelling, het zal veel meer zijn: volgens Wikipedia gaat de zon in Longyearbyen van 20 april tot 23 augustus niet onder :).
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

rapunzel

Citaat van: Datura op maart 08, 2012, 13:36:30 PM
Overigens denk ik niet dat op Svalbard in het groeiseizoen een lagere hoeveelheid licht is, in tegenstelling, het zal veel meer zijn: volgens Wikipedia gaat de zon in Longyearbyen van 20 april tot 23 augustus niet onder :) .

Dat is juist. Maar het gaat natuurlijk om de totaal opgevangen hoeveelheid licht. Een groot deel van het etmaal hangt de zon laag boven de horizon, bovendien heeft Spitsbergen heel veel bewolkte tot regenachtige dagen. We zouden eens moeten kijken hoeveel lux per vierkante meter er op beide locaties valt.
Koos Ballintijn

Margreet Kwh

Een leuk artikel van Koos Ballintijn in Tussen Duin en Dijk, jrg.10 nr. 1, over de varens van het Purmerbos.
Een uitgave van Landschap Noord-Holland.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Hinko

mvgr, Hinko

Margreet Kwh

En in hetzelfde tijdschrift Tussen Duin en Dijk, ook een artikel over Rozen in het Noord-Hollandse duin van Sipke Gonggrijp.
Jrg.10, nr. 1 (2012)
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Margreet Kwh

#28
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Margreet Kwh

Amerikaanse eiken groeien veel sneller in het stedelijk gebied: http://www.nu.nl/wetenschap/2795777/stedelijke-hitte-zorgt-toekomstige-bomen.html
(inclusief een onderliggende link naar Tree physiology in het artikel.)
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven