Uitgestorven Madagascar witoogeend herontdekt

Gestart door Jan Harteman, november 27, 2006, 22:00:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan Harteman

20 november 2006 - De mogelijk uitgestorven Madagascar Witoogeend is herondekt in het noorden van het grote eiland. Natuurbeschermers van The Perigrine Fund Madagascar Project hebben negen volwassen eenden en vier pasgeboren kuikens ontdekt op een ver afgelegen meer.



Rick Watson van The Peregrine Fund is zeer opgewekt over deze ontdekking: "Hierdoor wordt onze mening bevestigd dat onderzoek door biologen zeer belangrijk is voor de bescherming van de hier levende soorten".

De Madagascar Witoogeend werd tot voorkort beschreven als kritisch bedreigde (vermoedelijk uitgestorven) soort. Het laatste exemplaar was gezien in 1991 op het Alaotra meer in Madagascar. Daar werd een mannelijke eend gevangen en in de Antanarivo Zoologische tuin gehouden tot zijn dood een jaar later. Omdat de eendensoort ondanks vele expedities daarna nooit meer werd gezien, werd er vanuit gegaan dat de soort waarschijnlijk was uitgestorven. De laatste keer dat een grotere groep dieren tegelijk werd waargenomen was zelfs in juni 1960, toen 20 exemplaren werden gespot op het Alaotra meer.

"Na zoveel onderzoek in het gebied en zoveel jaren zonder een teken van leven, werd de hoop opgegeven om ooit nog levende exemplaren te ontdekken", aldus Vony Raminoarisoa, "Door de verbeterde kennis over het leefgebied van de Madagascar Witoogeend (Aythya innotata) ontstaat er goede hoop op succesvolle bescherming van de eendensoort en het moerasgebied, een habitat waarvan veel andere bedreigde diersoorten ook afhankelijk zijn."

De afname van de populatie Madagascar Witoogeenden begon in het midden van de 20e eeuw en is te wijten aan de afbraak van het natuurlijk leefgebied, introductie van uitheemse planten en dieren en de vele bosbranden. Er is weinig van deze eendensoort bekend vanwege zijn teruggetrokken bestaan in ontoegankelijke moerassen en meertjes.

"Omdat we deze vogelsoort opnieuw hebben weten te vinden rijst de hoop dat ook de waarschijnlijk uitgestorven Madagascar dodaars (Tachybaptus rufolavatus) toch nog in leven is. Misschien niet in het Alaotra meer (waar ze niet meer gezien worden), maar wellicht elders in omliggende moerasgebieden", zo zegt Roger Safford van BirdLife International.

Bron: http://www.harteman.nl
Oorspronkelijk bericht: http://www.birdlife.org  
Meer informatie, foto's en videofragmenten kun je vinden op http://www.peregrinefund.org/press.asp