Determinatiehulp gevraagd

Gestart door Bert de Ruiter, oktober 25, 2011, 16:53:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bert de Ruiter

Goedenavond allemaal,

Vanmiddag rond een uur of half drie, spotte ik dit kleine kevertje op de schutting van onze achtertuin.
Na veel zoek- en pluiswerk kom ik uit op een Carabidae en wel de Notiophilus biguttatus.

Kan iemand mijn gevoel bevestigen of anders een aanwijzing geven in welke richting ik het moet zoeken?

Het beestje is ongeveer 4-4½mm groot, is cola-bruin van kleur en heeft opvallende grote ogen.
Met een vriendelijke groet,

Bert

Zie http://macrowereld.com/index.html voor mijn website

thijsdegraaf

#1
Bij mij blijft het meestal bij Notiophilus spec. Als je bij Notiophilus biguttatus kijkt, zie je, dat er niet een is goedgekeurd. Dat is meestal een teken, dat het heel lastig is. http://waarneming.nl/soort/photos/18637

Wacht maar af wat een kenner er van zegt.

Bert de Ruiter

OK,

Ik zie wat je bedoelt. Van de 38 inzendingen is er slecht ééntje goedgekeurd en er zitten betere foto´s tussen dan de mijne. Zal blijven steken op Notiophilus spec.

Jij in ieder geval bedankt voor je reactie.
Met een vriendelijke groet,

Bert

Zie http://macrowereld.com/index.html voor mijn website

beetlestitch

de onderlinge verschillen zijn erg klein en hebben te maken met de vershillende maten van de ruimtes tussen de stipperijen onder andere. de poot kleur geheel zwart of met lichtere schenen zo als op de foto is vaak wel goed te zien maar dan vallen er een paar soorten af maar niet genoeg om te zeggen welke soort precies. groeten toon.
Toon Keukelaar

Bert de Ruiter

#4
Hoi Ton,

Bedankt voor je reactie. Een geval als dit is dus eigenlijk alleen goed te beoordelen door een expert begrijp ik.
En mijn foto´s zijn helaas niet goed genoeg om alle details goed te kunnen onderscheiden ben ik bang.
Dan gaat dit exemplaar bij mij de boeken in als zijnde Notiophilus spec.
Met een vriendelijke groet,

Bert

Zie http://macrowereld.com/index.html voor mijn website

thijsdegraaf

Toon kun je wel rekenen tot de experts Bert. Maar je hebt verder helemaal gelijk.

Bert de Ruiter

Hoi Thijs,

Precies wat ik bedoel. Als het voor een expert als Toon al moeilijk is, kan ik het als leek al helemaal vergeten. Zeker als de verschillen zo miniem zijn als Toon al omschrijft.

Fascinerend, de wereld der insecten. Zeker voor een leek als mij, die pas sinds een aantal weken de insecten wat serieuzer bekijkt.
Met een vriendelijke groet,

Bert

Zie http://macrowereld.com/index.html voor mijn website

beetlestitch

met de kever een goede tabel en een binoc. kan bijna iedereen dit tot een goed einde brengen als je kan lezen. het helpt wel als je vele kevers hebt gezien en gedetermineerd.vandaar dat toch iedere verzamelaar zo zijn eigen voorkeuren heeft zoals jan elateridae en theodoor curculionidae. het is onmogelijk om alle kevers goed te leren kennen en dus specialist genoemd mag worden. dit is de reden dat iedere specialist maar een relatief klein stukje uit de keversoorten goed kent. ik zelf doe eigenlijk alleen de wat grotere en spectaculaire soorten. dus zo boven de 5 mm. groeten toon.
Toon Keukelaar

thijsdegraaf

Daarvoor vind ik te veel soorten insecten (en spinnen en springstaartjes en....) te leuk. Maar je hebt gelijk Toon. Daardoor kom ik niet verder dan gevorderde leek en blijf ik jullie hulp nodig hebben.  :)

Joris Menten

#9
Ik wil toch nog eens op dit leek-expert gedoe reageren: om vele insecten van foto's te determineren moet je vaak een expert zijn. Om dat met een bino en een goede tabel te doen, moet je voor veel groepen (als bv loopkevers) gewoon wat nauwkeurigheid, geduld en karakter hebben. Zoals Toon aangeeft, het vraagt geen bijzondere gave, behalve het willen doen ... Héél  snel (een weekje elke avond een uur of 2 spenderen) kan je voldoende met een loopkever tabel leren werken om trefzeker vele soorten te determineren. Het is véél makkelijker dan ze met foto's van het internet proberen te herkennen. Ik ben allerminst een kever expert maar kan wel de meeste loopkevers die ik onder de bino leg vrij vlot op naam brengen. In het veld herken ik wel eens de opvallendere soorten, maar de meeste zijn voor mij ook gewoon zwarte loopkevers tot ze onder de bino liggen.

Als je begint met insecten, probeer je beter niet direct soorten op naam te brengen, maar leer je best de grote groepen kennen. Dat doe je met een gids als de "nieuwe insectengids" (of beter de vorige versie:"elseviers insektengids") van Chinery, en dan vooral de inleidende teksten tot elke groep nauwkeurig te lezen en met de kenmerken die daarin staan de insecten in de juiste groep te brengen. Vooral de oude versie kan ik niet genoeg aanraden, het is een wat ouderwets boek met veel tekst en tabellen en weinig prentjes en daarom veel beter dan de huidige versie (of dan het nieuwe fotoboek van Bellman).

Joris

thijsdegraaf

#10
Een goed advies Joris.
Ik gaf aan dat Toon een kenner was, omdat het voor mensen, die nieuw zijn of op een bepaald forum niet vaak komen, lastig is om het antwoord op waarde te schatten.
Als je de insectengids doorgewerkt hebt, is het ook leuk en leerzaam om inzendingen van anderen te proberen te determineren en de verschillende insectensites (op waarneming vermeld) daarvoor eens door te werken.
Mijn fout in het begin was, dat ik me niet goed genoeg realiseerde, dat de insectengids lang niet alle soorten behandelt en dat er vele look-a-likes zijn.
Als je net begint en je vindt alles interessant, kan je inderdaad toch beter eerst een bepaalde groep extra bekijken en daarna weer een andere groep erbij nemen. Anders zie je het niet meer.

develhorst

#11
Met een algemene insectengids kun je geen loopkevers determineren.
Koop bij de NJN (ISBN 90-5107-037-3): De Loopkevers van Nederland & Vlaanderen, kost bijna niks, maar ik hoop wel dat het nog te koop is..
Veel beter dan piemelen in een algemene gids. En misschien kom je er dan achter dat het hartstikke leuk is om loopkevers beter te leren kennen.
In het begin even doorbijten, maar na enige oefening kun je heel veel soorten al na enige tijd zomaar herkennen. Voor sommige lastige geslachten is meer ervaring nodig, maar er zijn altijd wel mensen te vinden die je hierbij willen helpen. Kijk eens op www.nev.nl en dan vooral bij de sectie Everts, daar zijn heel veel keverliefhebbers lid van en, als je het vraagt, je vast wel willen helpen met de moeilijke beessies. Mocht je daar bot vangen dan help ik (ben ook lid).
Jan.
Hartelijke groet,
Jan Burgers

beetlestitch

ik ben ook lid en hulp geef ik graag. helaas geldt dit niet voor alle families voor mij. groeten toon.
Toon Keukelaar