Hoofdmenu

Fototips

Gestart door gardensafari, juni 27, 2005, 20:03:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

gardensafari

Insecten determineren van foto's is vaak erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Sommige insecten (sluipwespen bijvoorbeeld) zijn niet van foto's te determineren. Bij veel insecten lukt dat wel, maar dan moeten de juiste onderdelen op de foto zichtbaar zijn. Hier per groep een opgaaf van wat de belangrijkste onderdelen zijn om te kunnen determineren. Met de moderne digitale camera's kunnen we immers oneindig veel foto's maken en zijn we in ieder geval goedkoop in staat de kenmerkende onderdelen vast te leggen. Iedereen kan zijn tips hier gewoon tussenvoegen. Als editten niet lukt, voeg dan een berichtje toe, dan zullen de insectenadmins die erin verwerken.

Sociale wespen[/i]: de geelzwarte steekwespen in Nederland zijn redelijk betrouwbaar te determineren als je hun kop (gezicht) recht van voren fotografeert. De lichaamstekening zegt vaak helemaal niets, behalve bij de Rode Wesp, de Hoornaar en soms de Middelste Wesp.

Kevers[/i]: de dekschilden en nekschilden staan meestal wel goed op de foto, maar de antennes soms niet. Leg die ook vast, evenals de pootjes. De kleuren op de pootjes en de aanwezigheid of juist afwezigheid van doorntjes op de poten is veelzeggend. Voor sommige soorten is de kleur van de onderkant van belang (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes). Ook is een foto recht van voren soms van belang, bijvoorbeeld bij een aantal waterkevers en de lieveheersbeestjes. Een foto recht van boven kan helpen bij het vaststellen van de verhoudingen tussen de diverse onderdelen, wat met name voor de vele zwarte loopkevers belangrijk is.

Wantsen[/i]: de exacte kleuren van de antennes en het aantal antennelidjes zijn vaak van belang, dus fotografeer de antennes goed.

Mieren[/i]: de knoop, het verbindingsstuk tussen voor- en achterlijf is van belang voor de eerste indeling.

Blauwe juffers[/i]: vaak is de tekening op het tweede segment van het achterlijf achter het borststuk van belang. Probeer borststukrug en achterlijfstekening goed op de foto te krijgen, desnoods op meerdere foto's. Wel zien foto's met onscherpe kop en borststuk er erg vreemd uit. Het is zaak dit scherp te houden.

Vliegen en muggen : allerlei kenmerken zijn van belang en van te voren is slecht te voorspellen wat die zijn. Favoriet standje is een foto schuin van boven van de zijkant. Dan zie je zowel de zijkant als de tekening op het achterlijf. Binnen groepen sterk gelijkende soorten zijn vaak microscopische kenmerken van belang (ook met een 10x loupe te zien), die niet goed op de foto komen. Probeer verder ook altijd een foto van de vleugel(s) te maken waar de aderen goed opstaan. De adering is vaak van belang om de juiste familie te achterhalen.

Schietmotten : vaak is het vleugelpatroon kenmerkend voor een soort. Het patroon is het beste te beoordelen wanneer een schietmot van opzij wordt gefotografeerd. Fotografeer 'parallel': probeer vleugelbasis en vleugeltop beide scherp te krijgen. Van bovenaf is er vaak weinig van te maken. Voor de grotere soorten (Limnephilus en Phryganea) loont het de moeite om daarnaast de achterlijfpunt van onderaf te fotograferen; zo is te zien of het een mannetje of vrouwtje is, en soms zijn kenmerkende achterlijfpunt-aanhangsels dan zichtbaar. Een louppotje helpt dan soms. De schietmot is soms te verleiden door hem op een natte steen te laten zitten; dan kunnen soms schitterende opnamen gemaakt worden. Succes !
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

Mark van Veen

Sprinkhanen:  probeer altijd op de foto's kop en borststuk, de achterpoten en de legboor of de cerci van het mannetje op de foto te krijgen. Ook de vleugellengte kan een kenmerk zijn. Dat betekent van 'kop-tot-staart' scherp en dat is niet altijd op 1 foto te realiseren. Maak er dan rustig meer. Bedenk je dan dat de ogen eigenlijk altijd scherp moeten zijn om een aantrekkelijke foto te maken. Dat is het eerste punt dat onze ogen checken.
groet,

Mark van Veen

Stippen

#2
CiteerKevers[/i]: de dekschilden en nekschilden staan meestal wel goed op de foto, maar de antennes soms niet. Leg die ook vast, evenals de pootjes. De kleuren op de pootjes en de aanwezigheid of juist afwezigheid van doorntjes op de poten is veelzeggend. Voor sommige soorten is de kleur van de onderkant van belang (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes). Ook is een foto recht van voren soms van belang, bijvoorbeeld bij een aantal waterkevers en de lieveheersbeestjes. Een foto recht van boven kan helpen bij het vaststellen van de verhoudingen tussen de diverse onderdelen, wat met name voor de vele zwarte loopkevers belangrijk is.
Wat Hans schrijft over lieveheersbeestjes klopt.

Nog een paar aanvullingen:
Het stippenpatroon van lieveheersbeestjes is het best recht van boven te zien.
Doordat deze kevers zo bol zijn, vertekent het patroon erg wanneer niet recht van boven.
Vaak is het stippenpatroon belangrijker dan andere kenmerken.

Voor een vreemd uitziende zevenstip geldt:
Recht van opzij fotograferen, en details van de voorkant van het halsschild,
het zou namelijk het zeldzame schitterende lieveheersbeestje kunnen zijn (in de buurt van koepelnesten van rode bosmieren)
Ook bij sommige andere lieveheersbeestjes is de bolling van de dekschilden een aanwijzing.
Groet,
Kees van der Krieke | stippen.nl

Hathor

Bij libellen is het handig om aan de bovenzijde en recht van de zijkant en van de voorkant (dus recht in de ogen) te fotograferen. De tekening kan meer opleveren dan de kleur alleen  :P en soms gaat het echt om de vreselijkste (heel klein dus) details. Dan denk je nu heb ik een goede foto van bovenaf en dan blijk je van de voorzijde van de kop iet ste moeten hebben  :angry:  
Hetzelfde zien maar het zo zien zoals nog niemand het zag. (J.A. Deelder)
Vivianne

Goyatlah

CiteerBij libellen is het handig om aan de bovenzijde en recht van de zijkant en van de voorkant (dus recht in de ogen) te fotograferen. De tekening kan meer opleveren dan de kleur alleen  :P en soms gaat het echt om de vreselijkste (heel klein dus) details. Dan denk je nu heb ik een goede foto van bovenaf en dan blijk je van de voorzijde van de kop iet ste moeten hebben  :angry:
Foto recht van voren heeft qua determinatie geen enkele meerwaarde. Meestal kun je met 2 foto's volstaan: een van de zijkant en 1 van boven, waarbij altijd het borststuk goed in beeld moet zijn. Bij Heidelibellen kan een foto van de ogen helpen, maar dan schuin van voren (niet recht want dan verdwijnt datgene wat je wilt zien in de schaduw)
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

marcel123

#5
Het fotograferen van klein grut

(Edit (Arp): Linkfix)

Robert Heemskerk

#6
Bij het fotograferen van kleine beestjes ben je soms overgeleverd aan de grillen van een achtergrond..

Vaak kan een mooi geel blad achter het onderwerp houden of gewoon je vinger of hand zorgen voor een kleurrijkere achtergrond.

Robert Heemskerk

of een geel blad:

MikoNumeroUno

#8
In tegenstelling tot wat Goyatlah zegt is het bij Libellen zeer zeker wél van belang om nagenoeg recht van voren (dus recht het gezicht) te fotograferen. Probeer anders bijvoorbeeld maar eens de Bruinrode-, Duistere- en Steenrode heidelibel uit elkaar te houden. Bij veel juffers is het ook nog eens raadzaam om een beetje schuin van boven vanaf de achterkant te fotograferen, zodat je de nek kunt zien. Daar kan net een bepaalde tekening of kleuring determinatie zekerder of aanzienlijk gemakkelijker maken.
Voor determinatievragen wordt ik automatisch omgeleid naar Waarneming.nl (W) , invoeren doe ik echter via Telmee.nl (T).
Van origine ben ik een amfibieën/reptielen mens en Ravon gebruikt nu eenmaal T .Beide programma's werken wél samen qua gegevensverzameling en uitwisseling richting de belanghebbende organisaties.

Douwe van der Ploeg

Citaat van: Goyatlah op april 24, 2008, 14:21:07 PM
Bij Heidelibellen kan een foto van de ogen helpen, maar dan schuin van voren (niet recht want dan verdwijnt datgene wat je wilt zien in de schaduw)

Zoals Dolf zegt, bij echt recht van voren kan het detail bij die heidelibellen nog wel eens wegvallen door schaduw..
Douwe van der Ploeg