Jonge Platybunus pinetorum op boom.

Gestart door Jan van Duinen, oktober 14, 2011, 20:47:18 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan van Duinen

Vanmiddag waargenomen op een boomstam op ongeveer 1 meter hoog.
http://waarneming.nl/waarneming/view/61232538
Platybunus pinetorum gezien op 2011-10-14 Boswachterij Odoorn
Foto's:
bij voorbaat dank Jan van Duinen

Graag verplaatsen naar spinnen svp

Arp

Ha Jan,

Schrik niet - it is I (see sig) - even een tijdelijk geintje  B)

Citaat van: Jan van Duinen op oktober 14, 2011, 20:47:18 PM
Vanmiddag waargenomen op een boomstam op ongeveer 1 meter hoog.
Dat is wel opvallend vind ik, leuk dat je het erbij zet  :duim:

Had John niet een een jaar (of twee?) geleden ook een vervellend exemplaar aan de voet van een boom gevonden? Ik ken die ukken echt alleen van onder stenen en shors/hout etc waarvan je denkt wtf hoe komt zo'n beest daar  :o
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Jan van Duinen

Hoi Theo,

Nieuwe Admin, gefeliciteerd.

Kan me voorstellen dat ze net als de volwassen dieren op stammen zitten maar doordat ze zo klein zijn niet opvallen,  deze bewoog even, anders had ik hem ook nooit gevonden.

Arp

Ha Jan,

Voor zover ik weet (mja  :rolleyes:) leven de jonkies dus normaal gesproken zeer beschut, in de strooisellaag, onder dood hout, schors, stenen en dus vaak op plekken waarvan je (nou ja, ik dan) je afvraagt hoe zo'n beest er tussen komt en of dat nou echt een handige plek is met die lange pootjes  :o

Mijn theorie zo dus zijn dat het misschien vooral aantrekkelijk zou kunnen zijn om die nauwe beschutte ruimtes te verlaten voor een vervelling, maar dat gezegd hebbende kom ik vervellende Rilaena's ook gewoon onder schors/hout tegen. Wel op iets "ruimere" plekken, maar toch beschut. Hoger aan een boom heb ik die ukken nog niet meegemaakt.

Misschien dat Hay meer weet?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Jan van Duinen

Hoi Arp,

Als je bol staande stukken schors die met de hole kant naar beneden liggen omdraait, zitten er heel vaak vervellende hooiwagens of losse vervellingen onder. Vaak vind ik er ook de volgroeide beesten. Van pinetorum vond ik afgelopen voorjaar een volwassen exemplaar, op een heel koude dag, onder een losliggend stuk schors, terwijl die op een boom hoorde te zitten  :lol:
Op mijn makkelijkste route hier door het bos heb ik alle stukken los schors die ik al tig keer heb omgedraaid met de holle kant naar beneden liggen. Zo zijn er vaste plaatsen om beesten te vinden. Tijdens elke wandeling minstens een paar keer raak.