Cicade in de gouden driehoek (Thailand)

Gestart door edokreuzen, oktober 09, 2011, 21:57:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

edokreuzen


Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Ik heb hem gisteren in eerste instantie op het forum onder de rubriek "Vlinders in het buitenland" gedropt → zie de website: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=165920.0. Maar toen kreeg ik te horen dat het in elk geval een cicade moet zijn. Vandaag heb ik zeker één tot anderhalf uur allerlei websites via Google afgestruind, maar nog steeds geen goed aanknopingspunt gevonden. Het betreft deze waarneming:

http://observado.org/waarneming/view/61132283
onzeker Cicade onbekend - Auchenorrhyncha indet. gezien op 2007-08-01 Thailand - Chiang Saen
Foto's:


Bij voorbaat dank Edo Kreuzen.
Pluk de dag én haast u langzaam!!

Arp

#1
Hoi Edo,

Gooi Google eens aan met zoektermen als Tosena c.q. Formotosena en Angamiana ofzo ...

Onder andere Tosena albata, Tosena fastiata (of is het fasciata?) en Formotosena montivaga lijken bijvoorbeeld enigszins in de buurt te komen?

Je had (ook voor eventuele andere waarnemingen?) bijvoorbeeld de Thai sites Siam Insect-Zoo, Thai Bugs en Forest Entomology al gevonden? Voor veel soorten is het ook handig om even op sites uit Hong Kong, Korea en Taiwan te kijken - geeft in elk geval vaak een indicatie van genusnamen enzo om verder te googelen...

Taiwan Insect Wik II
Digital Insects of Taiwan
gaga.biodiv.tw
TaibNET
nature.go.kr

Hong Kong heeft op hkwildlife.net bijvoorbeeld ook een behulpzaam forum met mensen met veel kennis (maar je moet je helaas wel eerst aanmelden om foto's te kunnen zien).

Etc etc ... (heb al m'n links niet bij de hand)

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

edokreuzen


Beste "Arp",

Ik ben begonnen de eerste drie door jou genoemde soorten (Tosena albata, Tosena fastiata en Formotosena montivaga) op te zoeken, maar die hebben alle drie een goudgele "halsband", terwijl "die van mij" toch duidelijk een nogal (vuil)witte boa draagt. Morgen zal ik me verder verdiepen in de zeer diverse, door jou genoemde mogelijkheden. Maar nu "moet" ik langzamerhand toch echt naar bed  :angel: Dus graag oogjes dicht en snaveltjes toe en morgen gezond weer op → Edo.
Pluk de dag én haast u langzaam!!

Arp

Beste "Edo"

Het is ook maar een aanzetje voor een zoekrichting.

Ik heb geen idee in hoeverre de exacte kleur van die band variabel c.q. diagnostisch is, maar zie inderdaad bitter weinig met zo'n witte band. Als ik naar de kleurtjes op de thorax kijk kom ik vooral fasciata tegen die er vergelijkbaar uitziet ...

Truste :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

edokreuzen


Hallo "Arp",

Zojuist heb ik me wat verder verdiept in de door jou vannacht gedane suggesties. Via de link Siam Insect-Zoo (http://www.malaeng.com/blog/?p=6011) kwam ik terecht bij: http://www.malaeng.com/blog/tmp/2010/10/tosena-albata3.jpg en die foto doet me wel heel erg sterk denken aan het door mij gefotografeerde exemplaar. En dan te bedenken dat je die al in het rijtje daarvoor als eerste genoemd hebt. Hulde dus voor jouw raadgevingen!

Maar nu doet zich het volgende probleem(pje) voor: die staat (nog) niet in de database van observado.org  :huh:

Met hartelijke dank en groet voor jouw uitgebreide uiteenzetting: Edo.
Pluk de dag én haast u langzaam!!

harry60

Dus dan zou de soort aangevraagd moeten worden op observado.

M.Vr.Gr. Harry de Koning

Arp

Hoi Edo,

Die foto lijkt inderdaad prima te passen. Eén kanttekening is wel op z'n plaats: De identificaties op die website zijn niet voor alle insectengroepen 100% - ik heb ze bijvoorbeeld al eens correcties gestuurd voor een paar lieveheersbeestjes. Maar over het algemeen lijkt het redelijk goed te kloppen - voor zover te beoordelen dan als je de beesten zelf niet echt kent. Anyway, de rugtekening van de albata op cicadamania.com lijkt iets anders (daar komt depicta misschien meer in de buurt (maar ja, de kop weer niet? en hier is die ook anders. En komt die voor in Thailand?), maar wellicht is hier ook sprake van sexueel dimorfisme? Werkelijk geen idee ...

Hier is iets dat op een checklist voor Thailand lijkt: http://esa.confex.com/esa/viewHandout.cgi?uploadid=592

Ik zou zelf vooralsnog niet verder durven gaan dan Tosena spec.

Cicadidae, Tibiceninae, Tosenini: Tosena Amyot & Serville, 1843

... met in de info bij de waarneming een paar opties voor soortnamen.

Nieuwe soorten voor observado kun je hier aanvragen.

Misschien wordt dit geaccepteerd als onderbouwing: http://zipcodezoo.com/Animals/T/Tosena%5Falbata/

Groets, Arp
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

edokreuzen


Beste Arp,

In de eerste plaats: erg leuk grapje wanneer ik in jouw laatste mail op mijn voornaam en vervolgens helemaal onderaan op de jouwe klik  :duim:.

De door jou gememoreerde link albata op cicadamania.com (http://www.cicadamania.com/pictures/main.php?g2_itemId=1296) had ik ook al bezichtigd, maar daardoor ben ik zelf nog bepaald niet aan het twijfelen geraakt. De cicade op mijn foto heeft zijn jasje immers dichtgeslagen ofwel vleugeltjes toe  ;D. Daardoor kun je zijn onderrug absoluut niet zien.

Verder heb ik zojuist overeenkomstig jouw advies vermelding van Tosena albata aangevraagd!

Wordt vervolgd, naar ik aanneem....... Edo.
Pluk de dag én haast u langzaam!!