Wat voor kever mag dit zijn

Gestart door Paul.R., augustus 28, 2011, 11:04:53 AM

Vorige topic - Volgende topic

Paul.R.

Beste Mensen, wederom een vraag en wederom in Spanje-Malgrat del Mar in een stuk ruig gebied genomen foto's. Zelf dacht ik eerst aan een zevenstippig lieveheersbeestje. Maar deze is ronder qua model en kleiner. Op de foto's zijn wel zevenstippen aanwezig, maar is het diertje veel langwerperig dan de zevenstippig lieveheersbeestje. Bij voorbaat wederom alvast mijn hartelijke dank. Mvg, Paul.
P.R. de Kloe

Arp

Familie van onze Mierenzakkevers (Clytrinae) - deze lijkt erg op Tituboea sexmaculata, maar ik weet niet precies hoe alle andere Spaanse Clytrinae eruit zien (een stuk of 70 soorten).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Paul.R.

Beste Arp, bedankt voor je reaktie. Heb nu een idee waar ik moet zoeken. Mvg, Paul.
P.R. de Kloe

Paul.R.

Beste Arp, zover ik vele foto's bekeken heb, is het inderdaad de Tituboea sexmarculata. Wat mij op viel was dat er wat verscheidenheid aan kleur is. De spaanse foto"s waren gelijk aan die van mij, maar bv zuid amerika waren ze weer veel lichter van kleur. Nu zou het kunnen dat het met de micro en macro voeding te maken zou kunnen hebben, maar zeker weten doe ik het niet. Maar wederom bedankt. Mvg, Paul.
P.R. de Kloe

beetlestitch

dit is van arp maar een indicatie want een determinatie is maar in een paar gevallen te doen met foto's te vergelijken. je moet al zeker zijn van het genus en dit is in zuidelijker streken al moeilijk genoeg. zo kan je eigenlijk niet de soort al gaan benoemen daar er vele soorten in verschillende genera op de foto sterk op elkaar gelijken.dus ik zou toch voorzichtig zijn met je conclusie zo.ik heb absoluut geen idee van spaanse chrysomlidae wat daar aan soorten voorkomt maar arp heeft zeker de goede richting gegeven en met niet meer info blijft het dus een richting. groeten toon.
Toon Keukelaar

Paul.R.

Beste Toon, ik denk dat je volledig gelijk heb. Misschien komen er alsnog meer reakties. Bedankt. Mvg, Paul
P.R. de Kloe

Arp

Hoi Paul (&Toon ;) )

Zoals Toon aangeeft zijn er veel valkuilen bij het zoeken naar een naam dmv plaatjeskijken - de grootste wellicht is dat je continu de vraag moet stellen of de foto's die je vindt correct benoemd zijn. Vervolgens mag je er niet vanuit gaan dat als je een "match" gevonden hebt, dat het die ook is, maar moet je domweg van alle in het gebied mogelijk kandidaten weten of die het niet zullen zijn.

Een methode die redelijk betrouwbare resultaten levert is de volgende: Eerst kijken welke soorten er in het gebied voor zouden kunnen komen. Fauna Europaea en Fauna Ibérica geven er een stuk of 60-70. Vervolgens voor allemaal kijken of je er informatie en/of beeldmateriaal over kunt vinden waarvan je inschat dat het waarschijnlijk correct op naam gebracht zal zijn. Van het beperktere lijstje kandidaten wat je dan overhoud op zoek gaan naar meer gedetailleerde informatie - officiële determinatiekenmerken etc.. Vooral die laatste stap niet overslaan, want juist dan kom je ook de informatie tegen die je op het spoor brengt van kleurafwijkingen/variaties etc.  Kortom, je moet je toch echt een beetje in de soortgroep inlezen om een "educated guess" te kunnen wagen.

Een maand of wat geleden heb ik een keer een avondje of twee met dergelijke kevers uit AT/HU zitten stoeien, dus ik had al wat voorwerk gedaan. Toon heeft gelijk dat je in elk geval ook met kandidaten uit andere genera rekening moet houden. Vooral als je er net naar begint te kijken lijken ze allemaal op elkaar. Ook belangrijk: Er is bij veel van de Clytrinae sprake van een aanzienlijk sexueel dimorfisme, zodat je voor alle soorten ook nog eens op zoek moet naar mannetjes en vrouwtjes ter vergelijking. Jouw beest zou je bijvoorbeeld never nooit niet voor een mannetje Coptocephala aan kunnen zien, maar vrouwtjes komen al meer in de buurt (maar zijn het niet).

Ik ben nu nog eens door de lijst Clytrinae voor Spanje heen gefietst en ik zie eerlijk gezegd geen andere kandidaten dan de Tituboea sp.. Een beetje in de buurt komen bijvoorbeeld Clytra atraphaxidis en Macrolenes dentipes maar die zijn het ook niet. Ik durf wel te beweren dat het een Tituboea moet zijn.

Als de info van FE klopt zouden er drie voorkomen: Tituboea biguttata, Tituboea octopunctata en Tituboea sexmaculata. Er is een behoorlijke variatie in grootte van de stippen (tot vrijwel geen), maar dit patroon is toch wel domweg gewoon het "standaardpatroon" voor sexmaculata.

Dat gezegd hebbende kan ik niet uitsluiten dat er misschien ondertussen een nieuwe soort is afgesplitst/beschreven of dat er niet toch misschien extreme aberraties van de andere twee zouden kunnen zijn (?) met een dergelijk patroon, maar ik zou dus deze dus wel gewoon als onzekere Tituboea sexmaculata in durven voeren en er een gerust gevoel bij hebben dat ik daarmee niet iets heeeeel erg raars zou doen.

Voor al dit soort beesten is het trouwens helemaal geen slecht plan om (ook) fora te raadplegen die meer "in de regio" zitten, omdat de mensen daar natuurlijk meer ervaring hebben met de regionale soorten. Voor Iberië is er Insectarium Virtual, voor Frankrijk het uitstekende insecte.org (ook veel kennis voor Afrika) en voor Italië o.a. entomologiitaliani.net en naturamediterraneo.com.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Paul.R.

Beste Arp, bedankt voor de tekst en uitleg. Het probleem wat je beschrijft kom ik ook tegen bij de wespen. Dus heb ik jouw verhaal in pdf bestand gezet en zal het als leidraad gebruiken. Wat een wereld enof hobby !!! Maar het is en blijft een mooi gegeven, ondanks het vele geduld die je moet hebben om een redelijke foto te verkrijgen, maar dus ook in het determineren. Nogmaals mijn dank voor de les. Mvg, Paul.
P.R. de Kloe

Paul.R.

Beste Arp, Toon en overige Lezers. Gisteravond je bericht omgezet in pdf bestand en uitgeprint en een paar maal gelezen. Mijn grijs wordende hersencellen aan het werk gesteld. Kan ik eigenlijk alleen maar zeggen, dat je in principe volledig gelijk hebt. Zeker als je naar de valkuilen kijkt, zoals jij zegt, dan wordt het een haast onmogelijke zaak om puur te determineren. Mede gezien de cyclus van de biodiversiteit, die in de constante in beweging is. Er zijn 1001 mogelijkheden, waardoor er verschillen aanwezig kunnen zijn. Net zoals bij mensen, is er niet een gelijk aan de ander, al kan het verschil zo miniem zijn dat het visueel niet eens waarneembaar is. Rijst de vraag op, tot hoever ben je geneigd te gaan? Als je alleen gericht bent op een bepaald gedeelte van het levendmechanisme dan zou je een heel eind kunnen gaan. Maar ik zou dan een probleem krijgen, daar eigenlijk ALLES mijn interresse heeft, qua Natuur. Mijn Leven zou dan te kort zijn. Desondanks al nietemin, ben je jezelf wel verplicht om alles uit de kast te halen voor het zo juist mogelijk antwoord. Dus hierin heb je volledig gelijk, laat dat duidelijk zijn. Maar je hebt mij in ieder geval aan het denken gezet hieromtrent. Een geluk, samen weten we veel. De organisaties die je aangaf, ga ik bezoeken en bekijken. Darwin zou eigenlijk het eeuwige leven moeten hebben (grapje). Nogmaals mijn DANK. Mvg, Paul.

http://www.levendmechanisme.nl/index.htm
P.R. de Kloe

Arp

Citaat van: Paul.R. op augustus 29, 2011, 10:58:03 AM
Maar ik zou dan een probleem krijgen, daar eigenlijk ALLES mijn interresse heeft...
En ik me maar afvragen waarom ik toch steeds in de problemen kom  :rolleyes:  ;D

Zelfs als je je tot relatief kleine soortgroepen beperkt met 5-50 soorten in NL wordt het voor (Zuid-)Europa al snel weer onoverzichtelijk en bijna een levenswerk om je alleen al op één zo'n "groepje" echt in te werken. Alleen al het opsnorren van info is veel zoekwerk en vaak zul je ervoor naar gespecialiseerde bibliotheken zoals in Naturalis moeten - en dan lezen, begrijpen en honderden dieren bekijken. Dat kan snel ontmoedigend zijn, maar tegelijk ook waanzinnig interessant. Al die soorten, al die verschilletjes, (vrijwel?) allemaal met een reden.

Het is een wilde safari-achtbaanrit en ook als we nooit alles zullen weten absoluut adembenemend :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

beetlestitch

als dna in de onderzoeken een algemeen goed wordt zal de familie boom er weer geheel anders uit gaan zien denk ik. groeten toon.
Toon Keukelaar

Arp

P.S. Heb even door je website heen gekeken - mooi hoor :duim: (wat een werk hè ;) )

Bij de insekten een paar aanvullingen/opmerkingen:

Nr.3 "Munthaantje" is een "Gouden Tor" - In NL zou het Cetonia aurata zijn, in het buitenland ietsjes hachelijk.

Nr.4 Komt de Mierenleeuw uit Nederland?

Nr.15 De "Gestreepte schildwants" wordt in NL ook (meestal?) "Pyjamawants" genoemd

Nr.16 "Schildwants" is er ééntje van het geslacht Carpocoris - ik zou er bijna pudicus van durven maken, maar dan kwam die foto niet uit Nederland denk ik?

Mooie fotoseries - ook bij al die andere beesten waar ik niks van weet  :P

P.S. @Toon: Een mooi middel, maar ook nog met de nodige valkuilen en - vandaag nog - soms "vreemde" resultaten ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Paul.R.

Beste Arp en Toon. Bedankt voor jullie reakties. Het DNA is in mijn optiek gebaseerd op pure informatie van het onderwerp op dat moment. Als je dan de cyclus van de biodiversiteit in je achterhoofd houd en dus ALLES aan verandering onderhevig is, zou je dus steeds regelmatig al die miljoenen insekten ed, aan een DNA test moeten ondergaan. Hopelijk zullen ze mij daar nooit om vragen, want dan wordt je knettergek denk ik. Arp bedankt voor je reakties en gegevens van mn website. Nr-3 zal ik veranderen, deze komt uit de Ardeche (Kalk-grasland)Het is haast onvoorstelbaar wat een rijkdom aan insekten op een Distelbloem voorkomen, LEVE de Nectar. Nr-4 De Mierenleeuw komt uit Spanje. Nr-15 De gestreepte schildwants (Pyamawants) heb ik inmiddels vernomen, maar moet nog veranderd worden, dat doe ik in de winter. O ja, dat munthaantje is ook zo'n gegeven qua kleur althans om te determineren. Last but not least, ik blijf het een haast ongelofelijk gebeuren vinden, dat alles, wat water en zuurstof nodig heeft om te leven,maar dan ook daadwerkelijk alles, ooit eens is ontstaan uit de eerste koolstofatoom. Dan vooral de samenstellingen en de kleurenpracht niet te vergeten. Mvg, Paul.
P.R. de Kloe

beetlestitch

#13
de vlinders moet je ook nog eens goed bekijken op je site er zit misschien ook nog wel iets in dat aan verandering toe is. het hele natuur gebeuren is ontzettend interessant en heel mooi zo alles in elkaar grijpt. leuk zo zulke discussies over een soort. groeten toon.
Toon Keukelaar

Paul.R.

Beste Toon, Je hebt hier volledig gelijk. Bv bij de blauwtjes, als je de buitenkant niet hebt, is het moeilijk te zeggen welke het is en zo zijn er nog een paar dingen, die niet helemaal kloppen. Ook dat is een putje voor de winter en komen er ook weer nieuwe bij. Bedankt. Mvg, Paul.
P.R. de Kloe