Bizons in Nederland.

Gestart door Pim, november 11, 2006, 12:13:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

#30
Vandaag zag ik dat de hekken rondom het Kraansvlak al grotendeels van schrikdraad en verhoging zijn voorzien.

Meer informatie te lezen op:

www.wisenten.nl

Foto: Natuurpark Lelystad.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Pim

In de loop van de meimaand (2007) worden de wisenten verwacht.
Er zal ook een uitkijkpunt aanwezig zijn.

met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Robertmeer

#32
Op http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr=article_4&id=313019 staat een filpje van de eerste stappen van de Wisent. Op de achtergrond hoor je nog een Nachtegaal.
Groet,
Robert van der Meer

Lees ook eens mijn weblog: http://robertbirding.wordpress.com/

Lieven

Ik dacht dat ik niet de eerste zou zijn om het te melden, maar er zijn weer drie wisenten uitgezet in Het Kraansvlak. Zijn dit voorjaar ook de eerste jongen te verwachten bij de andere koeien?



Meer info:wisenten.nl

wimtegels

Ik hoop dat de reproductie en acceptatie goed gaat. Ik weet nog wel een mooi gebied voor het overschot.......
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Jan vH

Jan van Harten
Validator Plantengallen

Freek Verkerk

Ik vind de dieren er op de foto's maar mager uitzien.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

m.i. zie de dieren er normaal uit voor zogende wisentkoeien. Wisenten ogen altijd wat magerder als Amerikaanse bizons.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

rapunzel

Naar mijn info hebben er de laatste 50.000 jaar in Nederland geen wisenten geleefd. Ik vind de experimenten met wisenten in het Kraansvlak daarom een aberratie. Als er al dingen geleerd zouden moeten worden over het gedrag van Boswisenten lijkt mij daar voor de Veluwe beter geschikt. Het maakt op mij de indruk van onwetenschappelijk doorgedraaid hobbyisme.

Koos Ballintijn
Koos Ballintijn

Tim Asbreuk

CiteerNaar mijn info hebben er de laatste 50.000 jaar in Nederland geen wisenten geleefd. Ik vind de experimenten met wisenten in het Kraansvlak daarom een aberratie. Als er al dingen geleerd zouden moeten worden over het gedrag van Boswisenten lijkt mij daar voor de Veluwe beter geschikt. Het maakt op mij de indruk van onwetenschappelijk doorgedraaid hobbyisme.

Ik heb wel eens gehoord dat de Veluwe te schraal is voor wisenten. Er zouden simpelweg te weinig uren in een dag zitten om genoeg voedsel te vreten. Dit komt vooral door de slechte kwaliteit van het voedsel. Mogelijk zijn de kalkrijke duinen van betere kwaliteit.

Daarnaast zijn wisenten wel echte bosdieren of hebben wij ze zover verdreven in het verleden dat er alleen nog plek was in de dichte bossen. (net zo als het edelhert jaren lang op de Veluwe thuis hoorde volgens onze gedachte gang) Open plekken in het bos werden namelijk vrij snel door mensen bezet. (dit is mijn gedachte gang)
In Polen zijn de wisenten veel aanwezig rondom kapvlaktes. Misschien dat ze 's nachts op de kapvlaktes fourageren. (gehoord van een natuurgids in het Poolse Bialowieza)   
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

twan.teunissen

Kijk eens op www.wisenten.nl en vooral op http://www.wisenten.nl/wisenten/wisent/historie.
En wie even googled op internet komt veel gegevens tegen uit laat pleistoceen en ook zijn holocene vondsten gedaan.
En wisenten uitzetten is inderdaad een leuke hobby, maar wel en die wetenschappelijk verantwoord is en ook door wetenschappers gemonitord wordt.

En waarom niet op de Veluwe? ik zou zeggen hoe eerder hoe beter ook daar een experiment, als iemand daar alle organisaties zo ver kan krijgen... Uit onderzoeken blijkt dat de Veluwe (zeker met zijn omvang uitstekend geschikt is.

En inderdaad kennen wij wisenten uit de bossen (die er in de Kennemerduinen ook te vinden zijn), maar zoeken ze in verschillende Europese gebieden juist de open terreinen op om regelmatig te grazen.

Twan Teunissen
Twan Teunissen

Tim Asbreuk

Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

wimtegels

Over de Europese bison of wisent hebben we heel wat afgepraat. Vooral op locatie in Polen.
De huidige populatie wisenten is inderdaad vooral een bosrund. We hebben er hele bomen over opgezet of die dat in het verleden ook was. Of heeft menselijke selectie een flinke invloed op het gedrag gehad?

Deze theorie of hypothese als je wilt onderbouw ik als volgt:

De Europese bison is in het wild helemaal uitgestorven geweest. De huidige populatie stamt af van een uit een dierentuinpopulatie gefokte en opnieuw verwilderde kudde.

In de dierentuinpopulatie zijn mogelijk de minst zwerflustige dieren overgebleven.
In Polen zijn de dieren die het park (het oerbos) verlieten over het algemeen afgeschoten. Een praktijk die nu nog voorkomt. Onbedoeld wordt er dus geselecteerd op dieren die in het bos blijven. En dat al voor ongeveer honderd jaar.

Als we echt willen bepalen in hoeverre de wisent echt een bosrund is, zou hij langere tijd echte keuzemogelijkheden moeten hebben zonder dat daar de doodstraf op staat.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Pim

De twee wisentstiertjes die zeer recentelijk zijn overgebracht van Natuurpark Lelystad naar het Kraansvlak nabij Overveen zijn beiden overleden.

Meer info:

http://www.wisenten.nl/wisenten/newsitems/ni000140
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Freek Verkerk

Jammer, maar met de rest gaat het wel goed. Mogelijk is de overgang toch te groot geweest. Misschien kunnen ze beter in een ander seizoen overgezet worden. Ander voedsel; diaree, een infectie, het kan snel gaan.


Het zou interessant zijn als ze ook in een ander gebied kunnen worden uitgezet. Nu zitten ze in een van mensen afgesloten gebied. Ik weet niet hoe agressief ze zijn. Niet super agressief lijkt me. Ik zou het interessant vinden om een paar in de OVP te laten rondlopen.


Wordt het daar ook wat gevarieerder.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk