Andrena florea?

Gestart door wilde, juli 13, 2011, 09:34:55 AM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Op 9 juli zag ik dit vrouwtje foerageren op Erynchium planum in mijn tuin. Er staat ook nog volop heggenrank te bloeien. Ik had eerder zeer veel heggenrankbijen in mijn tuin, maar nooit op iets anders te zien dan op heggenrank. Dit exemplaar lijkt er op maar is veel groter. Het dier is bijna 14 mm lang, ongeveer de grootte van een honingbij.
Ik twijfel aan de naam om deze redenen:
- het dier is een slag te groot voor een heggenrankbij,
- vloog niet op heggenrank waarop ze zeer vast zijn,
- er zijn al een aantal weken geen heggenrankbijen meer te bekennen in mijn tuin (eerder vele tientallen).
Veel andere mogelijkheden zijn er echter niet voor een bij met rood op het achterlijf.
Wie helpt mij uit de droom?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

#1
Knautia-achtigen groeien in mijn omgeving niet. Alleen wat gekweekte tuinvormen waarschijnlijk. Of dat genoeg is voor die bij weet ik niet. In mijn omgeving zijn ze zeldzaam. Ze worden in Zeeland alleen gezien in een zeer kleine populatie in de buurt van Terneuzen, maar niet in de rest van Zeeland. Het zou dus zeer bijzonder zijn als het de Knautiabij was, want ik woon op Walcheren en daar zijn ze nog nooit waargenomen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Ivo Raemakers

#2
Het is Andrena rosae (tweekleurige scopa, geelbruine lichaamsbeharing, geen wittige haarbandjes op tergieten).
Ook niet slecht voor Zeeland; een droom mag je het best noemen.
Groet Ivo

LakeSide

Ze worden nu overal gevonden! :D

gko

hattorfiana toch niet de goede kandidaat helaas,
gelukkig zijn er experts
met vr gr gkoopman

Theo MJP

Tja, die heeft het laatste decennium haar areaal binnen Nederland inderdaad zeer sterk uitgebreid.
Wie vind de nestplaatsen van deze 'berenklauwgeneratie' van Andrena rosae?

Groet Theo:)


Pietsje

Theo, ik ga mijn best doen voor je in Huis Ter Heide, Brabant als we (en de bijtjes) wat opgedroogd zijn hier ;D zie: http://waarneming.nl/waarneming/view/55354794?_popup=1
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

Pietsje

#7
Als ik de waarnemingen zie van de broedparasiet Nomada marshamella, dan lijkt het er op dat die alleen rond de eerste generatie A. rosae dat kan zijn qua vliegtijden van beiden. Meldingen van N. marshamella in de tijd dat dan de A. rosae 'Berenklauwgeneratie' vliegt, nu dus, lijken te ontbreken. Is er mogelijk nog een andere koekoeksbij bekend?

Er zijn  in de vliegperiode van de eerste generatie A. rosea ook een aantal N. marshamella niet goedgekeurd. Als die op basis van correcte foto determinatie goedgekeurd zouden worden dan overlappen de locaties ook wat meer van beide soorten van dan goedgekeurde bijen. Maar dat is puur op basis van kijk en vergelijk (en beroepsdeformatie ;))
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

LakeSide

Rond de bekende zomer nestplekken van A. rosae in de Biesbosch zijn geen enkele nestparasieten bekend. De enige twee Nomada die hier nu vliegen zijn N. fucata en N. zonata en die zijn allebei niet verbonden met A. rosae.


Ik vraag me toch af hoe het komt dat er zo veel verspreide waarnemingen van A. rosae zijn. Wellicht dat de soort niet eerder is opgemerkt?

wilde

#9
Citeerdat er zo veel verspreide waarnemingen van A. rosae zijn
Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Op de waarnemingskaart van deze soort is er een grote cluster bij Biesbosch tot Gorinchem en daaronder in Noord-West-Brabant, een in Zuid-Limburg en nu een op Walcheren. Dat is toch juist een zeer geringe verspreiding?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

LakeSide

Citaat van: wilde op juli 14, 2011, 09:45:33 AM
Citeerdat er zo veel verspreide waarnemingen van A. rosae zijn
Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Op de waarnemingskaart van deze soort is er een grote cluster bij Biesbosch en Noord-West-Brabant, een in Zuid-Limburg en nu een op Walcheren. Dat is toch juist een zeer geringe verspreiding?


Ik doelde meer op het feit dat de waarnemingen buiten de Biesbosch ook gelijk ver buiten de Biesbosch zijn.

Johan Sterk

Beste Albert, Zuid-Holland en Gelderland, doen ook mee!
Na die mooie waarneming van Jaco in de Avelingen te Gorinchem, ben ik ook hier aan deze kant van Gorinchem/Dalem (Merwede/Waal/Maas) op onderzoek uitgegaan, en ook hier 2 kleine populaties ontdekt.
Opvallend wel de afstanden, tussen deze populaties, maar als je op een goede geografische kaart, de afstanden tussen de afzonderlijke populaties vergelijkt of meet, kun je volgens mij alleen maar constateren dat deze prachtige bijtjes enorm mobiel zijn, en naar ik weet, zijn er stroomopwaarts en stroomafwaarts, nog tal van geschikte biotopen, die de moeite waard zijn om ook nog eens te gaan bekijken!

Groeten Johan.

wilde

CiteerZuid-Holland en Gelderland, doen ook mee!
Het gaat me niet om de provincie maar de clusterplek en die loopt ongeveer van Biesbosch tot Gorinchem en het gebied zuidelijk daarvan in Brabant. Dat beschouw ik als 1 cluster, hoewel de vliegafstanden voor de bijen in die cluster vrij groot kunnen zijn. Het zullen diverse populaties zijn die wat uitgewaaierd zijn. Dan is een waarneming op Walcheren wel heel bijzonder, omdat de Westerschelde meestal het obstakel is om te nemen. Die is enkele kilometers breed en de oversteek gaat moeizaam. Ik kijk daarom graag ook in enkele gebieden daar, want de soortenrijkdom is er veel groter dan bij mij in de buurt. In Zeeuws-Vlaanderen verwacht ik deze bij zeker ook.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Johan Sterk

Ik heb er zeker geen verstand van, maar ik probeer alleen maar weer te geven, zoals ik tegen aan kijk. Het is toch fantastisch, dat deze prachtige Bij opduikt in "Walcheren".