De wespen en mieren van Nederland (KNNV) --> Belangstellenden herziene druk: 12

Gestart door Auratus, juli 08, 2011, 16:41:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

Auratus

Ik besef dat de onderstaande vraag eigenlijk in het boeken en multimedia forum thuis hoort, maar vermoed dat ik in dit forum eerder een antwoord krijg.

Heeft iemand in dit forum een idee waarom er van het boek "De wespen en mieren van Nederland" uit de serie de Nederlandse Fauna,nog steeds geen tweede druk is verschenen? Van andere delen in de serie zijn wel tweede drukken verschenen en dit boek is volgens mij al jaren uitverkocht.

Momenteel durven ze € 235,-voor een tweedehands exemplaar te vragen via Bol.com en dat is mij toch echt iets te veel  ;) . Ik ben dus zeer geinteresseerd in een tweede druk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belangstelling voor een (herziene) herdruk:

Totaal: 12
Pietsje, Jorgen, Stijn, Jens D'Haeseleer, Henk Wallays, Kim Windmolders, Chris Van Meel, via PB(1), Jan de Heer, Corry Abbink, Rob en Jan


Groet,

Jan

Arno van Stipdonk

Er zullen waarschijnlijk bij de uitgever eerst veel aanvragen binnen moeten komen voordat ze aan de tweede druk beginnen?
Misschien moet je daar eens informeren?

Theo MJP

#2
Hoi allemaal,

Er zijn, zover ik weet, nog geen plannen voor een tweede druk. Wat mij betreft zou dat dan tevens een herziene tweede druk mogen worden.
Als jullie nu allemaal bij de KNNV-Uitgeverij gaan vragen, zeuren om een of meerdere van deze boeken dan zullen ze wel bezwijken... Het is waarschijnlijk alleen een kwestie van geld!
Of ...laten we hier het voortouw nemen om alle potentiële aanvragen te verzamelen. Kunnen we altijd nog overleggen of we daarmee iets kunnen doen om een heruitgave te stimuleren.

Reageer ook op deze vraag over 'De wespen en mieren van Nederland' (Nederlandse Fauna deel 6) en vermeld b.v. je naam (woonplaats).

Ik hoop dat deze posting zal uitgroeien tot het grootst aantal reacties op dit forum!!

Groet The :blink:


Pietsje

Theo, daarom heb ik hem niet, hij is niet meer te krijgen. Dus ik sta vooraan als ie er weer is.
Pietsje, Dongen
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

wilde

Een 2e druk zou zeer welkom zijn, omdat dan misschien tevens tegemoet kan worden gekomen aan de kritiek die ik bij de eerste uitgave spuide. Er is zeer veel aan te verbeteren. Het is zeker geen determineerwerk, dus daarom moet je het niet willen hebben. Ik had veel krtiek op de matige teksten bij sommige genera en de illustraties. Neem als voorbeeld de urntjeswespen. Daarvan zijn er maar 4 soorten in Nederland. Het lijkt of de tekst bij die soorten met kopiëren en plakken tot stand kwam, want het is steeds hetzelfde. Een leuke illustratie ontbreekt, bijv. hoe zo'n urntje er uitziet, hoe de wesp het bouwt etc. Er staat meen ik geen enkele habitusfoto van een urntjeswesp in het boek. Allemaal zeer mager. Dat geldt ook voor diverse andere genera. Ik weet ook wel dat foto's ruimte kosten en het aantal pagina's zal de uitgever hebben willen beperken. Het resultaat is dan echter een boek dat een mager zesje krijgt en dat is erg jammer. Ik hoop dat de Bijenatlas er beter vanaf komt.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Pietsje

Albert en Theo, ik kijk uit naar de Bijenatlas. Met hopelijk veel plaatjes en biotoopinformatie maar ook over gedrag, want zo heb ik een Keveratlas gekocht, zonder plaatjes bleek later, en tsja, niks aan ;D Ik heb hem weggegeven. Maar ik mis een echt goed werk voor wespen en mieren (vooral wespen dan).
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

Jorgen

Citaat van: Theo MJP op juli 08, 2011, 22:09:51 PM
Ik hoop dat deze posting zal uitgroeien tot het grootst aantal reacties op dit forum!!
Ik heb dit topic daarom maar (tijdelijk) op sticky gezet. Een herziene 2de druk zou ik me waarschijnlijk ook wel aanschaffen.
------------------------------------------------
Jorgen Ravoet
http://picasaweb.google.nl/Jorgen.Ravoet

Auratus

Dank je Jorgen, wilde het onderwerp net naar boven halen. Ik was me er niet van bewust dat er zoveel kritiek op het boekwerk was. Ik heb een aantal andere uitgaven uit de serie en die zijn dik in orde (o.a. Zweefvliegen, Sprinkhanen en Krekels en Loopkevers). Uiteraard zijn het geen determinatiewerken, zo zijn ze ook niet bedoeld, maar als naslagwerk grijp ik er toch regelmatig naar.

Hopelijk komt kan dit topic dus uitgroeien tot een soort van petitie die tot een tweede (herziene) druk moet leiden.
Groet,

Jan

Auratus

#8
Ik heb de vraag inmiddels aan het KNNV voorgelegd en het volgende antwoord gekregen:

Vooralsnog is het onwaarschijnlijk dat er nog een herdruk van het boek zal verschijnen. Met de herdruk van deel 1 en 2 in de reeks hebben we ons toch verkeken op de afzet die er mogelijk is.

Als we niet met een grote lijst van minimaal enkele honderden afnemers komen, zal het er niet van komen vrees ik. En aangezien er nu pas drie a vier mensen hebben aangegeven belangstelling te hebben ......
Groet,

Jan

Stijn Schreven

het is het proberen waard toch, zo lang mensen hier reageren.
Ik zou ook heel graag de atlas willen als die herdrukt wordt. Het is ook zo gek dat de andere delen van de faunaserie nog allemaal verkijgbaar zijn.
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.

Auratus

Ik zal vanaf nu in het eerste bericht van dit topic bij proberen te houden hoeveel mensen daadwerkelijk hebben aangegeven belagstelling te hebben voor een exemplaar.
Groet,

Jan

Theo MJP

Hoi Jan,

Zou een onderschift kunnen maken in de zin van.... '2e herziene herdruk' besteld: 4.
zodat we ook zonder het document te openen al kunnen zien hoe hoog de teller staat?

Groet Theo



Theo MJP

Hoi allemaal,

Inmiddels werd dit prikbord meer dan 100 keer bekeken. Tijd voor nog enkele opmerkingen...
Wanneer ik binnen het forum zoek op 'Peeters et al 2004' komen er (op 15 juli j.l.) 10 postings te voorschijn, waarvan een van Jorgen (Determinatie van bijen, wespen en mieren; zie prikbord aan het begin van het forum) en een van Mark (Virtuele determinatie informatie); de rest zijn citaten van mezelf. Je kunt je dan afvragen: welke mensen, die dit forum bezoeken, hebben dit boek en gebruiken het daadwerkelijk?
Wanneer ik zoek op 'De wespen en mieren van Nederland' komen er (op 15 juli j.l.) 27 postings te voorschijn. Daaronder 'De wespen en mieren van Nederland' op het prikbord aan het begin van dit forum.
Elders op de website heb ik tot op heden niks gevonden over de wespenatlas.
Kritiekpunten op de wespenatlas (het is een atlas en geen determinatieboek) uit de 27 postings (die overigens niet allemaal op het boek slaan) kunnen jullie ter plekke zelf lezen.

Ik ga hier niet uitgebreid in op deze kritiek; die spreekt grotendeels voor zichzelf. Hieronder slechts enkele kanttekeningen.

Het aantal en de kwaliteit van de foto's in het boek zijn niet geweldig, soms slecht. Maar we hadden niet veel keuze in 2003, het jaar dat diverse fotografen benaderd werden om foto's aan te leveren. Wie waren toen de fotografen die goede platen van wespen hadden? Kijk naar de colofon waarin de fotografen genoemd worden. Anderen waren bij ons toen niet bekend, anders waren ze heus wel gevraagd voor atlasfoto's. Voor vlinders, libellen en sprinkhanen was destijds een ruime keuze uit goede foto's, maar wespen en mieren werden nog nauwelijks op de gevoelige plaat vastgelegd. En als we kijken op waarnemingen.nl dan zien we ook daar de enorme toename van het aantal en de kwaliteit van de foto's pas vanaf 2005 inzetten. Het is m.i. dus vrij makkelijk, maar tegelijkertijd zonder veel gevoel voor historie, om op de hoeveelheid en kwaliteit van de foto's kritiek uit te oefenen. Over de overige illustraties hoor ik overigens alleen maar positieve geluiden.
Kortom: het is duidelijk dat het aantal en de kwaliteit van de foto's in het boek bij een herziene druk makkelijk te verbeteren zijn; al kost dat wellicht extra pagina's en daar zal de uitgever niet blij mee zijn!

De teksten van de hoofdstukken zijn zeer verschillend van kwaliteit en bepaalde delen zouden zeker herschreven moeten worden.
Wat betreft de genus- en soortteksten zijn er vanaf 2004 door diverse auteurs (schrijvers) stukken gepubliceerd die de data in de wespenatlas verbeteren.

Nu rest nog de echte inhoudelijke kritiek....
Groet Theo:)


Auratus

Theo,

Zoals je begrijpt kan ik op je bovenstaande bericht niet reageren. Ik heb de atlas immers niet. Wel kom ik zo langzamerhand tot de conclusie dat de belangstelling (op dit forum?) voor de atlas helaas niet zo groot is. Na twee weken staan we nog steeds op slechts 4 belangstellenden  :'( . Dat zal de KNNV niet over de streep trekken ben ik bang.
Groet,

Jan

Theo MJP

Dag Jan,

Daar was ik na een week ook al achter en daarom heb ik intussen geïnformeerd bij EIS-Nederland of er andere plannen gemaakt kunnen worden mbt. de wespenatlas, b.v. om de atlas op een website te zetten.
Wat ikzelf nog niet had ontdekt, maar waar Jorgen mij op wees, is dat de soortteksten van de wespenatlas al zijn  toegevoegd aan de soortteksten van het soortenregister.nl. Verder is men bij EIS nog in beraad over volgende stappen...
Het zou mooi zijn als we tot een soort levende atlas kunnen komen waarbij families worden bijgehouden door bepaalde specialisten. Een mooi voorbeeld van nieuwe wegen inslaan is het nieuwe sprinkhanenproject op deze website.

Waarin ikzelf zeer geïnteresseerd ben zijn de inhoudelijke verbeteringen van de wespenatlas. Welke tekst(del)en kloppen ECHT niet...

Groet Theo:)

Arno van Stipdonk

Bij de sprinkhanen zijn vele duizende waarnemingen uit het EIS-archief in de waarneming.nl database geplaatst waarmee je meteen een heel aardige levende atlas hebt. Misschien dat dit ook iets is voor de bijen en wespen? Eventueel worden de soortteksten ook per soort onder 'Informatie' geplaatst, dan heb je meteen vrijwel alle info bij elkaar.  :)

Auratus

Op zich een goed idee, alleen hebben we met heel andere aantallen te maken. Er zijn volgens mij een stuk op 60 a 70 soorten sprinkhanen in Nederland (uit mijn hoofd) en ik dacht iets van 5000 soorten wespen en mieren. Al die soorten zijn volgens mij nog lang niet opgenomen in de waarnemingen.nl database. Het zal dus een heel wat complexere operatie zijn.

Edit: Ik las vandaag dat er alleen al meer dan 1100 soorten bronswespjes in Nederland voorkomen
Groet,

Jan

markmeijrink

Ik denk dat de KNNV zich zeker vergist in het animo dat er is voor dit boek. Iedereen die ik spreek over de Fauna reeks vraagt of ik nog iemand weet. Ik moet ze altijd teleurstellen. En van dit soort woekerprijzen wordt niemand vrolijk: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-wespen-en-mieren-van-nederland-druk-1/1001004002001983/index.html En van deze ook niet: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/gids-van-bijen-wespen-en-mieren/666751181/index.html ik heb dit boek voor 9,95 bij de Slegte gekocht. Pfff wat een afzetters.

Wat men ook vaak vergeet is dat in Vlaanderen ook heel wat potentiële geïnteresseerden wonen.

Ik kan alleen maar aanraden om zeer regelmatig de website van DeSlegte, Marktplaats en Bol.com in de gaten te houden. Ze worden wel voor 65 aangeboden zo nu en dan.

M.v.gr. Mark

markmeijrink

Voor degene die iets meer wil betalen dan de adviesprijs: http://www.koeltz.com/search.aspx?t=advanced&option=All&keyword=wespen+en+mieren+van+nederland
Deze aanbieder vraagt slechts 82-, euro. Let wel verzendkosten bedragen bij Koeltz volgensmij standaard 12,50.

M.v.gr. Mark

Arno van Stipdonk

Citaat van: Auratus op juli 26, 2011, 13:30:17 PM
Op zich een goed idee, alleen hebben we met heel andere aantallen te maken. Er zijn volgens mij een stuk op 60 a 70 soorten sprinkhanen in Nederland (uit mijn hoofd) en ik dacht iets van 5000 soorten wespen en mieren. Al die soorten zijn volgens mij nog lang niet opgenomen in de waarnemingen.nl database. Het zal dus een heel wat complexere operatie zijn.

Edit: Ik las vandaag dat er alleen al meer dan 1100 soorten bronswespjes in Nederland voorkomen


Ok, maar je zou eerst eens de waarnemingen en soortteksten van de wespen en mieren welke in het boek behandeld worden kunnen toevoegen. Of begin eerst eens met één groep, bv. de goudwespen of graafwespen. De bronswespen is echt specialistenwerk en lijkt me (voorlopig) niet geschikt voor deze site.\
Maar we wijken teveel af van het onderwerp, van mij mogen de niet relevante berichten geschreven door mij gewoon verwijdert worden. ;)

Arno van Stipdonk

Citaat van: markmeijrink op juli 26, 2011, 13:47:11 PM
Ik denk dat de KNNV zich zeker vergist in het animo dat er is voor dit boek. Iedereen die ik spreek over de Fauna reeks vraagt of ik nog iemand weet. Ik moet ze altijd teleurstellen.
Wat men ook vaak vergeet is dat in Vlaanderen ook heel wat potentiële geïnteresseerden wonen.
M.v.gr. Mark


Daar kun je wel eens gelijk in hebben Mark. Echter zoals Jan aangeeft, deel 1 en 2 is ook herdrukt en de verkoop viel daarna flink tegen. Dat ging over sprinkhanen (waar veel boeken over te krijgen zijn) en zoetwatermollusken (zijn waarschijnlijk minder mensen mee bezig als met wespen). Tja, zie de drukker maar eens te overtuigen....

Theo MJP

Citaat van: markmeijrink op juli 26, 2011, 13:47:11 PM
Ik denk dat de KNNV zich zeker vergist in het animo dat er is voor dit boek. Iedereen die ik spreek over de Fauna reeks vraagt of ik nog iemand weet. Ik moet ze altijd teleurstellen....
M.v.gr. Mark

Graag die mensen verwijzen naar deze site en laten intekenen voor een boek.

Groet The :blink:

jernoldson

Allen

Graag had ik willen bevestigen dat er interesse is in Vlaanderen in dit werk! Ikzelf ben er meerbepaald al een tijdje naar op zoek, maar vind het nergens aan een schappelijke prijs. Ik vermoed dat er nog enkele geïnteresseerden zijn binnen Aculea, de nieuwe wilde bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt in Vlaanderen.

Ik hou jullie op de hoogte

Groeten
Jens D'Haeseleer, Gent, Vlaanderen
Jens D'Haeseleer, administrator waarnemingen.be

Henk Wallays

#23
IK kan als Belgische hymo geinteresseerde alleen maar bevestigen wat Jens zegt, ik ben zelf zeker al geinteresseerd in een kopietje want ik zoek het werk ook al een tijdje; wil zelfs zelf graag meehelpen met toeleveren van beeldmateriaal als dat kan helpen.

ik kan begrijpen dat de kost een probleem betekent, maar misschien dat een soort "ebook-" uitgave ... of "print on demand" opzet wel kan helpen om dat risico te limiteren ?
Henk Wallays

Auratus

Henk je staat genoteerd  ;) . Laat alle Vlaamse liefhebbers maar reageren, misschien trekken we het KNNV wel over de streep.
Groet,

Jan

Stijn Schreven

Citaat van: Auratus op augustus 02, 2011, 19:33:35 PM
Henk je staat genoteerd  ;) . Laat alle Vlaamse liefhebbers maar reageren, misschien trekken we het KNNV wel over de streep.

Als ik het goed begrijp is de reactie voor Henk ook nog een geïnteresseerde, dat maakt dus 6.
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.

Henk Wallays

#26
Goed begrepen  ;D, nog 294 te gaan ???  :-[
Henk Wallays

Stijn Schreven

Is het een idee om op de hoofdpagina van Waarneming.nl een berichtje te zetten met de vraag of mensen geïnteresseerd zijn in een herdruk? (en dan verwijzen naar dit topic). Dat levert wellicht veel meer reacties op, nu zien alleen de regelmatige bezoekers van dit subforum dit topic. Ik denk dat er ook onder sommige vogelaars, plantenliefhebbers of anderen wel mensen geïnteresseerd zijn in dit deel in de fauna-serie.
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.

Auratus

Stijn,

Lijkt mij een goed idee, hoe meer bekendheid aan dit topic, des te beter (hopelijk). Ik kan echter geen berichtjes op de hoofdpagina plaatsen.
Groet,

Jan

Theo MJP