Is dit een sluipwesp?

Gestart door wilde, oktober 24, 2006, 14:51:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Vandaag dit insect gefotografeerd uit mijn tuin. Het is 22 mm lang zonder de zeer lange antennen. De antennen hebben 58-60 leedjes. Ik kon ze niet precies tellen maar ik zit er niet ver naast. De vleugels hebben een bijzondere beadering, namelijk de marginale cel heeft een losse ader (doodlopend wegje :) ). Een ovipositor zag ik niet. Zou het een mannelijke sluipwesp zijn?



Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Menko Vlaardingerbroek

Op het eerste gezicht lijkt hij wel een beetje op deze:
http://www.geocities.com/brisbane_parawasp...larParasite.htm
Waarschijnlijk is het toeval (verkeerde kant van de wereld, en die losse ader zie ik ook niet bij de tegenvoeter).
Vriendelijke groet,
Menko Vlaardingerbroek

wilde

#2
Ja, inderdaad, die van mij lijkt wel op die Netelia producta, maar het pterostigma is iets anders, maar misschien van minder belang. De afmeting van 20 mm zou kunnen kloppen, die van mij leek iets groter. Het zou dus ook een vrouwtje kunnen zijn (ook de grootte duidt daar al op), want die soort legt eitjes bij/op rupsen en injecteert die niet.
Deze soort komt echter niet in Nederland voor volgens het Ned. Soortenregister, maar of dat heilig is, ik weet het niet. De soort is wereldwijd echter redelijk algemeen als ik het goed begrijp.

Aanvulling 25okt06:
Ik ving gisteravond een ander exemplaar. Ze komen op verlichte vensters af. Deze wespen zijn dus bij mij niet zeldzaam. Die was praktisch even groot en heb ik opgemeten: 22 mm lengte. Het is niet dezelfde, want de eerste had ik ook gevangen en nog even bewaard. Beide vandaag weer losgelaten. Ze zouden parasiteren op Helicoverpa-rupsen. In Nederland waarschijnlijk alleen op de H. armigera (Katoendaguil).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

gardensafari

Op mijn buitenverlichting is gisteren ook zo'n ding afgekomen. Zelfde afmetingen en voorzover mij bijstaat zelfde uiterlijk. Ik moet echter toegeven dat ik ben opgehouden sluipwespen vast te leggen. Er zijn er zo deprimerend veel met altijd wel een aantal gelijkende soorten. Zo ook hier. Ik raad je echt af er naar te gaan zoeken, want je komt gegarandeerd met de verkeerde thuis. Sluipwespen zijn specialistenwerk. Aanwijzingen over de soort krijg je alleen als je het "prooidier" weet, of ze zelf uitkweekt. Maar zelfs dat is riskant, want voor je het weet zit je met een superparasiet opgescheept!
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

wilde

#4
Ja Hans, die ervaring heb ik ook, zeker met de talloze kleinere soorten. Maar ze zijn prachtig en ik kan het niet laten om ze te portretteren. Ik heb bij de eerste post er nog een paar foto's bijgezet voor de aardigheid. Omdat deze toch veel groter zijn dan de gemiddelde sluipwesp, moet er toch wel enige kennis van zijn. Ik zal de foto's nog eens opsturen naar een entomoloog van de Universiteit Wageningen. Ik denk dat deze wel bekend zal zijn als die in het gehele land zich laat zien.
Groet, Albert
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

acherontia

Als die entomoloog ze al op naam determineert vanaf een foto dan is die determinatie niet betrouwbaar. Er vliegt momenteel een aantal sterk gelijkende soorten rond. Het Nederlandse soortenregister (en ook Faunaeur.org) is niet sluitend voor de sluipwespen. Zo staat Eulophus ramicornis als niet in Nederland voorkomend vermeld, terwijl het de meest algemene Eulophus is in Nederland....

Over de verspreiding is ook bar weinig bekend, ik heb zeer intensief gezocht naar sluipwespen van Apoda limacodes en vele tientallen (honderden) exemplaren gevonden van sluipwespen die al heel lang niet meer in NL of slechts een paar keer gezien zijn in NL. Ook over de biologie en ecologie van die soorten is veel nieuws ontdekt. We zijn nu druk bezig om daar een mooie publicatie, met veel fotomateriaal, over in elkaar te zetten.

Ik ben redelijk intensief met sluipwespen bezig (verzamel ze op licht en kweek er erg veel uit, ook allerlei (pseudo)hyperparasitoiden). Alle wespen stuur ik ter determinatie op naar een expert in Schotland, die stuurt op zijn beurt bepaalde geslachten weer door naar allerlei andere experts in Europa. Soms blijkt determinatie tot op de soort niet eens mogelijk met 1 enkel exemplaar, vooral als dat ene exemplaar ook nog eens een mannetje betreft (sommige soorten ook niet met meerdere mannetjes.....)

Juist de kennis over "gastheren" is bijna niet voorhanden en een determinatie aan de hand van de gastheer is dan ook veelal niet mogelijk en helpt weinig bij het op naam brengen van de wesp zelf. Er worden relatief weinig uitgekweekte sluipwespen opgenomen in verzamelingen of doorgestuurd naar specialisten. Natuurlijk zijn er soorten die wel goed bekend zijn en bestudeerd; dat zijn veelal de soorten die interessant zijn bij biologische bestrijding.

Mochten mensen sluipwespen willen verzamelen voor de "wetenschap" en gedetermineerd krijgen dan kan men via een PB contact met mij opnemen. Ik zal dan zorgen dat de wespen bij de juiste personen terechtkomen en determinaties terugkoppelen. Besef dat er soms maanden overheen kunnen gaan voordat een determinatie uitgevoerd is/wordt.


Jeroen

spanjool

Heb zo'n beest ook al eerder gefotoot en heb nu weer een in een potje.

doe foto bij van anderzijde glas genomen, was wel extra dik thermopane
Vriendelijke groet, Henk Gremmer

acherontia

Ik heb de foto ook doorgestuurd (met de vraag of deze wesp gedetermineerd kan worden vanaf een foto) en kreeg onderstaande reactie:

Yes, this is Ophion obscuratus Fabricius (Ichneumonidae: Ophioninae) - but
there are some uncertainties with this taxon because it seems probably to be
3 cryptic univoltine species - one flying in spring and parasitising
Mythimna (its cocoons always emerge the following spring), another that
flies in late summer but has probably not been reared, and finally a much
bigger form in late autumn that also has never been reared.  Is your
specimen reared?  And whether it is or not, it would be very helpful if you
can preserve it in alcohol so that it can be used in our big DNA study.


Groeten,

Jeroen

acherontia

Ik was dus verkeerd met mijn gedachte dat er op dit moment een aantal sterk gelijkende soorten actief zou zijn. Het geeft wel weer mooi aan hoe weinig we eigenlijk weten van sluipwespen....


Jeroen

Jelle

Dat dit een Ophion betreft is in één oogopslag te zien (unieke vleugeladering), maar de soort is inderdaad een ander paar mouwen. Ik dacht eerst aan Ophion luteus. Die heeft echter een volledig rood borststuk en is fijner gebouwd. Van Ophion obscuratus had ik nog niet gehoord en ook nog niet gezien, zo hebben we weer wat bijgeleerd. Vliegt waarschijnlijk laat in het seizoen, als de meeste wespenkijkers in winterslaap gaan :D , zoals ik.

wilde

Dag Jeroen,
Vanavond ving ik weer 1 exemplaar op licht van mijn keuken. Is deze soort, ondanks de bekendheid, toch interessant om te worden opgestuurd?
Toevallig zag ik op de Yahoo-group Bwars ook een vraag over de Ophion obscuratus voorbijkomen. Het schijnt een van de weinige soorten te zijn die vanaf foto redelijk goed kunnen worden herkend aan de vleugeladers onder het pterostigma en de gele strepen op de bovenkant thorax.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

acherontia

Hoi Albert,

Ja er schijnt toch nog veel onduidelijkheid teheersen binnen hetgelsacht Ophion. Vandaar dat men graag zoveel mogelijk beesten wil hebben om een DNA onderzoek uit te voeren.

Jeroen