Hoofdmenu

klein groen kevertje

Gestart door mia_v_g, juni 18, 2011, 14:52:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

mia_v_g

dit klein groen kevertje zat in de gele miniroos. Weet iemand de naam?

John Bouwmans

In ieder geval een bladsnuitkever, maar ik weet niet of de soort ook is vast te stellen. Je zou zeggen een Groene bladsnuitkever: 
http://waarneming.nl/soort/info/1462.
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

mia_v_g

Dank je John. Ik ben gaan zoeken op Groene bladsnuitkever, bij de ene foto zou ik zeggen "twijfel twijfel" en bij een andere foto dacht ik "het kon wel eens zo zijn", maar zeker ben ik er niet van.

beetlestitch

#3
ik geloof dat hij nu polydrusus sericeus heet in ieder geval die richting zoeken van wege bijna geen tand op de dijen. er zijn in dit geslacht meerdere groen geschubde soorten. even theodoor afwachten die heeft meer kennis van snuitkevers. groeten toon.
Toon Keukelaar

Arp

#4
Hoi Mia (allemaal)

Naar aanleiding van dit topic: Dit soort groene snuitkevers wordt bij tijd en wijle inderdaad ook veel gevraagd, en één of twee ervan zijn ook echt vreselijk algemeen en zouden dus een plaats in de "seizoensgroente" verdienen. Maar als het zover komt, dan komt daar ook zeker de opmerking bij dat niet elke groene bladsnuitkever ook de Groene Bladsnuitkever (Phyllobius pomaceus) is (deze vermoedelijk ook niet?). Wat er dan wel weer mooi bij kan is in welke periode je die wel kunt verwachten, hoe groot deze is en misschien een paar kenmerken om hem van andere te onderscheiden. Maar het zal nooit één van de "inkoppers" worden, want er zijn teveel gelijkende.

In Nederland vind je dit soort kevers in de geslachten Polydrusus en Phyllobius, samen een kleine 25 soorten waarvan grofweg de helft "groen" zal zijn (maar dat kan er ook afslijten). Persoonlijk vind ik het al lastig om die twee geslachten uit elkaar te houden, maar ik houd me ook vrijwel helemaal niet bezig met kevers.

Om je een idee te geven van de problematiek kun je misschien op deze pagina de link "key" eens volgen, dan krijg je een indruk van de details die je het liefst zou moeten kunnen zien op de foto. Let op: Dat zijn alleen de Phyllobius (geen Polydrusus!) van de regio Watford in Groot-Brittanië, dus niet pers se ook al onze soorten. Ook op Kerbtier vind je een aantal mooie foto's van deze groene snuiters (maar lang niet van alle soorten!), waar je bovendien handig in de "mouse-over" kunt zien hoe groot de soort is. Je ziet dan bijvoorbeeld snel dat de "Groene Bladsnuitkever" (Phyllobius pomaceus) 7-10mm groot is en de door Toon genoemde "Groene Struiksnuitkever" (Polydrusus sericeus) 5,5-7mm. Voor meer vergelijkingsmateriaal kun je eventueel bij de Curculionidae kijken op koleopterologie.de, op galerie-insecte.org (Poly./Phyl.), enz. (er is meer); dan krijg je ook een indruk van de variabilitiet binnen de soorten. Als je er echt tegenaan wilt gaan vind je op coleo-net goede sleutels voor Phyllobius en Poly.- aan het uitbreiden van de fotografische ondersteuning wordt nog gewerkt.

Als je precies zou weten hoe groot jouw kevertje was kon je waarschijnlijk al de helft van de kandidaten af laten vallen. Dit soort informatie moet je er liefst dus altijd meteen bijzetten als je een soort navraagt: Hoe groot, wanneer, en waar. Die laatste betekent: De locatie (welke plek in Nederland of daarbuiten), in watvoor biotoop (bos, weiland, tuin, nat, droog ...) en op welke plant.

Kortom: Zeker een nuttige voor de seizoensgroente, "zulke" groene snuiters - al was het maar om er in de seizoensgroente duidelijk bij te zetten dat ze moeilijk zijn ;)

"Onze" (c.q. de Nederlandse) specialist voor snuitkevers is Theodoor Heijerman - ik heb van horen-zeggen dat hij nog even op vakantie is. Misschien kun je in de tussentijd er een afmeting bij verzinnen en eventueel wat grotere foto's (=meer kever, minder roos) uit meer aanzichten erbij zetten - dan wordt het ook voor Theodoor straks eenvoudiger om een naam te verzinnen.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

John Bouwmans

Boeiende uiteenzetting Arp. Helemaal mee eens. En inderdaad geen inkoppertjes bij dit soort kevertjes. Hieruit blijkt ook dat determinatie vanaf foto bijna onbegonnen werk is. Maar een lijst (of liever foto-tabel) met "seizoensgroente" zoals door jou al meerdere keren bepleit/gepromoot zou ik wel toejuichen. Het geeft gewoon meer inzicht en je vergroot er je kennis mee. (Weten welke details bepalend zijn)
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

mia_v_g

#6
Dank je wel Puddingbrains voor de uitgebreide informatie. :duim: :duim:

Ik heb "um" gevonden. Het is de Polydrusus Sericeus :right:.Frisse groene kleur en beige pootjes.
Hij lijkt wel ietsjes op de Polydrusus Phyllobius maar dat was ie niet :wrong:. Metalic-grijsachtig-groen met grijs/zwarte pootjes.
Ik vond het kevertje op  koleopterologie.de, wat je hier adviseerde.

Mark Lammers

Helaas, zo simpel ligt het niet. Kijk maar eens op http://www.kerbtier.de/cgi-bin/deFSearch.cgi?Fam=Curculionidae en zie dan zelf dat er zoveel gelijkende soorten zijn, dat dit echt niet verder te determineren is als een spec. Daarnaast zijn de kleuren vaak ook nog variabel....

mia_v_g

Ojeehhhhhh....wat veel soorten.    :-\ Wat mooi en duidelijk dat men alle kevertjes op rij kan zien.Dank je wel.

Maar ik durf het er op te wagen dat het de Polydrusus Sericeus is en niet de Polydrusus Phyllobius. :huh:

jan cuppen

Citaat van: mia_v_g op juni 27, 2011, 14:15:04 PM
Ojeehhhhhh....wat veel soorten.    :-\ Wat mooi en duidelijk dat men alle kevertjes op rij kan zien.Dank je wel.

Maar ik durf het er op te wagen dat het de Polydrusus Sericeus is en niet de Polydrusus Phyllobius. ???

Polydrusus Phyllobius is geen soort, maar zijn de namen van twee genera, namelijk Polydrusus en Phyllobius. Beide genera kennen tal van (groene) soorten.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen