Het zal toch niet ...

Gestart door JohnvR, oktober 14, 2006, 23:12:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

JohnvR

Afgelopen dinsdag zag ik in de duinen bij Bergen acht tandems heidelibellen bij een poeltje. De meeste waren Bruinrode heidelibellen. Deze hier echter niet. De meeste determinatiekenmerken zijn lastig te zien bij die vliegende beesten. Desalniettemin dringt zich toch de vraag op of het uit te maken is of het een steenrode of een zuidelijke is?






Groeten,  

theomuusse

Ik zie bij het vrouwtje veel zwart op s8 en 9 en een overblijfsel van de citroengele vlekken onderaan de borststukbanden. Dus Bruinrode.
Bij de man zie ik ook nog wat citroengeel onderaan het borststuk = niet goed voor MERI.

Suggestie, toch ook Bruinrode.

Theo

Weia

Daar sluit ik me bij aan. Je hebt ze er overigens knap op gekregen!
Wat verwarrend is is dat op de bovenste twee foto's bij het mannetje de hangsnor aanwezig lijkt en op de andere foto's juist helemaal niet, en bij het vrouwtje nergens. Blijkbaar toch een schaduwefect, om het ons nog eens in te peperen dat het lastig is.
Zoveel zwart bij het vrouwtje op 8/10 wijst sterk naar bruinrode, hoewel een steenrode het soms ook ongeveer zo kan hebben.
Tenslotte: op een pear foto's is iets van de genitale knobbel te zien, te groot voor de zuidelijke, denk ik. Bij de zuidelijke zou dan juist de hamulus opvallen.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

JohnvR

Theo en Weia, hartelijk dank voor de hulp. Het lijkt soms wel lastiger je eigen foto's en waarnemingen te beoordelen dan die van anderen. In het veld vond ik deze iets lichter dan de andere, vandaar dat ik meer mijn best heb gedaan om dichterbij te komen. Hierdoor liet dit stel zich het beste fotograferen, terwijl op de andere foto's (totaal ruim 130 foto's en 3 filmpjes) duidelijker was dat het om bruinrode stellen ging. Thuis, kort na de waarneming had ik deze afgedaan als in ieder geval geen zuidelijke. Een paar dagen later ging ik dan toch twijfelen, waarbij ik nogal op het mannetje was gefocust, waarbij ik dacht dat een niet al te duidelijke snor wellicht aansloot bij een zuidelijke. Ik zie nu inderdaad ook het overblijfsel van de citroengele vlekken (op het zwart op S8/10 moet ik nog eens studeren) en ga dus mee met een bruinrode, waarmee het dus waarschijnlijk alle 8 bruinrode tandems geweest zijn.  

Weia

#4
Kleurverschillen zijn er volop, om ons te testen. Ik zag vorige week op een stukje heide een vijftiental bruinrode heidelibellen. Dertien oude vrouwtjes, een jong mannetje (helemaal geel) en een iets ouder mannetje (beetje neiging tot rood worden). Heel verschillende leeftijden door elkaar dus, en ook heel aprt over de geslachten verdeeld!

(Toch jammer hè John...)
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

JohnvR

Ja, jammer is het inderdaad, maar een Zuidelijke heidelibel zo ver noordwestelijk dat vond ik toch ook al een beetje verdacht en dan nog in tandem. We zullen het in de gaten blijven houden of er nieuwe soorten zijn die het noordzeekanaal over durven steken ergens op een rustig plekje tussen Amsterdam en de hoogovens.

grunsven

Zo noordelijk valt wel mee. Zuidelijke heidelibel is al gezien tot in Sexbierum (door Antoine van der Heijden).
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)