de moeilijkst te herkennen soorten

Gestart door tekenaar, september 22, 2006, 11:47:38 AM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

Regelmatig lopen we de waarnemingen na op juistheid. We controleren op vindplaats (een gladde slang in de flevopolder is erg onwaarschijnlijk) en uiteraard kijken we ook naar de foto's. Niet alles kunnen we eruit filteren: een gewone pad die zonder foto of commentaar is ingevoerd als bruine kikker zal nooit opvallen (beide soorten komen in heel Nederland voor). De meeste amfibieen en reptielen worden prima gedetermineerd en daar zit ook een stijgende lijn in. Opvallend is dat als er iets misgaat, het vaak om dezelfde verwisselingen gaat. Kennelijk zijn dezelfde soorten lastig. Hieronder de meest gemaakte fouten bij determinaties:

- kleine watersalamander landfase wordt aangezien voor (levendbarende) hagedis

- gevlekte levendbarende hagedis wordt aangezien voor zandhagedis

- "apart gekleurde" bruine kikkers geven veel vraagtekens

- groene kikkers met een donkere oorvlek worden aangezien voor bruine kikkers (veel groene kikkers hebben zo'n donkere oorvlek: een kenmerk wat in de meeste boeken genegeerd wordt!)

- niet gestreepte (egale) heikikkers worden niet herkend en ingevoerd als bruine kikkers (tot 25 % van de heikikkers heeft geen rugstreep!)

- groene kikkers worden tot op soort gedetermineerd terwijl dat erg lastig is. Veel groene kikkers zouden beter als "groene kikker spec." kunnen worden ingevoerd.

- donkere ringslangen worden aangezien voor gladde slang

- hazelwormen worden als ze snel wegschieten (in vegetatie zijn ze sneller dan je denkt!) aangezien vor slang (aanleiding voor slangenwaarnemingen op plaatsen waar geen slangen bekend zijn).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/