Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Oeverzwaluwwand Leeuwarden  (gelezen 202 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yeronimo

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 3349
Oeverzwaluwwand Leeuwarden
« Gepost op: januari 28, 2011, 20:08:28 pm »

Hallo iedereen,

Momenteel ben ik in opdracht van hogeschool Van-Hall Larenstein Leeuwarden en enkele medestudenten plannen aan het maken voor een oeverzwaluwwand. Helaas hebben wij nog niet veel officiŽle documenten kunnen vinden met informatie hierover die we als bronnen kunnen gebruiken voor het plannen ervan. Het komt in combinatie met een vleermuiscomplex en ik hoop dat mensen me hier wat meer informatie erover kunnen geven aan bronnen?

In dit gebied gaat de wand met het vleermuiscomplex komen.

* De struik die omcirkelt is moet blijven staan, de rest mag afgegraven worden tot water.

We willen een zelfde idee bouwen als diegene die bij Slochteren staat waarbij Jan Doevendans een rol heeft gespeeld. Zijn er nog tips waar wij misschien nog niet aan hebben gedacht? Zou bijvoorbeeld een mogelijkheid kunnen zijn om de wand niet recht te maken maar er een kromming aan te geven? De wand moet richting het noorden of oosten staan is bekend, zo zijn alle oeverzwaluwwanden al gebouwd wegens weersomstandigheden (zon, wind, regen) maar ik heb nog nergens een onderzoek kunnen zien die dat ook bevestigd zodat we die als bron kunnen gebruiken.

Ook hebben we drie soorten wanden opgezocht die er kunnen komen. De natuurlijke wand, de betonnen wand en de bunschoterwand. Is de laatste wel rendabel aangezien er een vleermuiscomplex aan vast komt en ze dan misschien verstoord worden in de winter tijdens het aanstampen van het zand/leem mengsel in de wand?
Het liefst willen we ook een mogelijkheid hebben het vleermuiscomplex in te gaan om van binnenuit de oeverzwaluwnesten te kunnen zien. Dat is erg lastig te realiseren gezien oeverzwaluwen natuurlijk niet helemaal hun nest tegen de doorzichtige wand bouwen. Zijn daar ook enige tips voor?
Educatief moet het vooral worden, de school wil het dus gebruiken voor scholieren. Zijn er misschien nog meer dingen mee te verzinnen? Andere diersoorten die we er ook mee aan kunnen trekken? Bergeenden had ik eens gehoord dat die ook aangetrokken konden worden door ook een mogelijkheid tot nestelen voor hun te geven. Al is het gebied er totaal niet voor het heeft ons wel na laten denken voor andere soorten. Zijn er misschien soorten die wij nog niet gevonden hebben om aan te kunnen trekken?

Alvast bedankt voor antwoorden.
« Laatst bewerkt op: januari 28, 2011, 21:26:31 pm door Yeronimo »
Gelogd
Jeroen Breidenbach, 27 jaar
Leeuwarden
Nieuwste soorten: Paederidus ruficollis, Bruine mierwesp, Sphex funerarius, Hottentottenvilla, Ceratapion basicorne (totaal 4571 soorten in Nederland)
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.033 seconden met 20 queries.