juni 2010, cicade?

Gestart door JohnvR, januari 02, 2011, 00:52:17 AM

Vorige topic - Volgende topic

JohnvR

Op 22 juni 2010 in het duin bij Bergen zag ik dit insect op een eik. Helaas is dit onbekend terrein voor mij, maar ik ben toch wel nieuwsgierig in welke richting dit gaat.

thijsdegraaf

Hoi John,

Het lijkt me een stofluis. Op insecten overig zijn er de laatste maanden heel wat langs gekomen. Maar niet een ziet er uit als die van jou. Deze heeft wel het zelfde patroon wat betreft de aders in de vleugels. http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=115451.0.html

thijsdegraaf

#2
Deze site vond ik net. http://www.brc.ac.uk/schemes/barkfly/gallery.aspx

Al plaatjes kijkend zou ik zeggen, dat de houtluis Loensia fasciata  er heel veel op lijkt.

thijsdegraaf


JohnvR

Hey Thijs,

Super! Ik wist niet zo goed waar ik het moest zoeken, maar vanwege de grootte (het dier viel me op, omdat ik eerst dacht een micro gevonden te hebben) had ik niet als eerste de optie luis gekozen. Ik zie dat er drie soorten in NL zijn (Ned. Soortenregister), twee op waarneming.nl. Van de derde (L. pearmani) kan ik geen afbeeldingen vinden. Aangezien L. variegata en L. fasciata van uiterlijk verschillen lijkt het mij zonder tegenbericht een goede aanname dat dit ook geldt voor de derde van het stel. Ik ga deze invoeren als L. fasciata.

Vriendelijke groeten,
John

JohnvR

Ik zal het topic ook even verplaatsen, want dit deel is geloof ik alleen voor wantsen, cicaden en plantenluizen bestemd.

jack_windig

L. fasciata klopt hoor. Op de Engelse site is ook een mooie sleutel te vinden. De verschillen tussen de Loensia soorten vind je hier: http://www.brc.ac.uk/schemes/barkfly/key/A1-B-C4.htm. L. fasciata verschilt van de andere twee in het vleugelpatroon, L. variegata en L. pearmani kan je alleen op genitaal uit elkaar houden.

JohnvR

Hallo Jack,

Bedankt voor de extra informatie en de link. Mooie plaatjes daar!

Vriendelijke groeten,
John