Hoofdmenu

zwaantjesvraagje

Gestart door rrrrr, augustus 20, 2010, 20:00:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

rrrrr

Deze familie zwemt bij ons in de buurt.
Alle jongen grijs-bruin op 1 na........
Komt zoiets vaker voor of is dat iets speciaals? zo'n wit jong?

Rob

Vincent Hart

Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

rrrrr

#2
Kijk nou.........
Een jong met grijze poten.

Rob

Vincent Hart

 ;D :duim:

Ik sta er overigens niet voor in dat het verhaal zoals het op die site staat helemaal klopt. Maar in elk geval worden dergelijke vuilwitte jonge knobbels 'van de Poolse vorm' genoemd.
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

rrrrr

Oké.
Toch wel leuk.
En wat nog leuker is: Ze zwemmen geregeld met één poot boven water en peddelen met de andere.
Moet een keer te zien zijn wie hier te gast is.

Rob

Klaas van Dijk

Beste Rob en anderen,

Kleurfase bij Knobbelzwanen is een geslachtsgebonden eigenschap met een enkelvoudige overerving. Donker (grijze jongen, donkere poten en een donkere ondersnavel) is volledig dominant over licht (vleeskleurige poten, lichte ondersnavel en lichtgekleurde jongen).

Bij vangsten van ruiers op het IJsselmeer (in 1983, bijna uitsluitend vogels van Nederlandse herkomst) behoorde 33% (N=261) van de mannetjes tot de lichte kleurfase (en dus 67% tot de donkere kleurfase) en behoorde 51% van de vrouwtjes (N=218) tot de lichte kleurfase. Het gen voor de kleurfase ligt op het 'X-chromosoom', vrouwtjes hebben 2 'X-chromosomen' en daardoor zijn deze percentages verschillend. Staat beschreven in artikel in Limosa (jaargang 64, 1991, pag 41-46, nog steeds niet online....). Artikel over genetische basis staat in Auk 85 (1968, pag 504-505, Munro et al, gratis online op website Sora, http://elibrary.unm.edu/sora/ ).

Gemiddeld dus 41.4%, overeenkomend met 39% bij bijna volgroeide kuikens in Groningen (1984-85; artikel hierover staat in De Grauwe Gors, ook niet online). In Engeland en Denemarken / Zweden zitten slechts 1-4% 'lichte' Knobbelzwanen. Het relatief hoge aandeel 'lichte' zwanen in Nederland wordt verklaard doordat de hier vroeger gekweekte zwanen vooral tot de lichte fase behoorden (en het idee was dat deze uit Polen kwamen, vandaar de naam 'Poolse zwaan'.). Wit dons bracht meer geld op?

De meningen zijn er wat over verdeeld of 'wilde' Knobbelzwaan echt als broedvogel in Nederland is uitgestorven, of dat er ook vroeger altijd wel contact was tussen Knobbelzwanen uit het Oostzeegebied en Nederland (dat contact is er nu ook nog steeds wel; nu weten we veel meer door intensief ringonderzoek).

Dus heel gewoon dat je 'gemengde' families ziet. Vergelijk het gewoon maar met blauwe / bruine ogen bij Mens. Nog beter: een bepaalde vorm van kleurenblindheid bij Mens (ligt ook op X chromosoom).

Is het nu iets duidelijker geworden? Vraag anders rustig verder.


Groetjes, Klaas