Engbertsdijksvenen

Gestart door Jeroen Bekker, juli 16, 2010, 18:06:01 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jeroen Bekker

Ik ben gisteren naar de Engbertsdijksvenen geweest, maar ik vond het gebied erg tegenvallen. Naar mijn idee is het hoogveengebied van Staatsbosbeheer maar heel beperkt toegankelijk. Ik heb een eindeloze weg door het bos afgelopen (zeer oninteressant) in de hoop een pad door het veen aan te treffen, maar deze kwam pas aan het eind van het gebied en dit was maar een zeer kort stukje. Vervolgens hoopte ik aan de andere kant van het gebied weer terug te kunnen lopen, maar dit was weer eens afgesloten. De gebieden van staatsbos zitten wat mij betreft te ver 'op slot'. Ik begrijp dat er rust gebieden moeten zijn voor de fauna en ik begrijp dat kwetsbare vegetaties moeten worden beschermd. Maar om zo'n gigantisch gebied als de Engbertsdijksvenen bijna helemaal dicht te gooien vind ik iets wat overdreven. Te denken is aan de Millingerwaard en andere natuurgebieden, waar men overal mag lopen en het niet tot veel schade aan de natuur lijkt op te leveren. Nu is een gebied als de Millingerwaard in de verste verte niet te vergelijken met een hoogveengebied als de Engbertsdijksvenen, maar toch.

WimV

Wat een onzin verhaal. Zeer kwetsbare natuur (zoals hoogveen) dient afgesloten te zijn. Juist Staatsbosbeheer heeft bijzonder veel gebieden opengesteld, wat te prijzen valt. Maar ja, een mens kan niet altijd tevreden zijn. Wij moeten altijd meer en beter. Dus, om in Jeroen termen te spreken, eerst een nieuwe weg naar het begin van het veen met een gigantisch parkeerplaats erbij. (stel je voor, je moest eens door een saai bos lopen, wat vervelend nu..) daarna een groot bezoekerscentrum erbij met uiteraard een padennet van vele kilometers door de meest kwetsbare stukken (het mag natuurlijk niet tegenvallen...) en verder natuurlijk een openstelling van 24 uur per dag, 7 dagen in de week, zodat onze Jeroen onbekommerd door de Engbertsdijkvenen kan struinen. En met hem vele duizenden anderen. Man, wees blij dat er een heel klein stukje blijkbaar is opengesteld en geniet van iets unieks in Nederland, namelijk hoogveen.

Groetjes,
Wim

Guus Peterse

Wat een onzinreactie. Als we alle natuur die kwetsbaar is af gaan sluiten, moet je je afvragen waarom / voor wie we dan nog zoveel moeite zouden doen om die natuur te behouden. Er is heus wel een tussenweg te vinden tussen vrijwel volledig afsluiten en een nieuwe weg, een gigantisch parkeerplaats erbij, een groot bezoekerscentrum en padennet van vele kilometers. Over het algemeen vind ik overigens dat Staatsbosbeheer wat dat betreft niet zo slecht bezig is (beperkte, sobere openstelling, zonering) maar ik kom ook wel eens situaties tegen waar ik mijn vragen bij heb.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

WimV

Dag Guus,

De ironie die in mijn reactie voorkomt, snap je dus helaas niet.

Groetjes,
Wim

Guus Peterse

Nee sorry, die had ik gemist. Wat mij dan nog niet helemaal duidelijk is, is wat je met dit blijkbaar ironische antwoord dan ongeveer had willen zeggen.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Joukjeb

hallo ik woon in de buurt van de engbertsdijksvenen,

Heb je wel informatie gewonnen over dit gebied, of ben je zomaar heen gegaan en kijken wat het wordt. Dan maak je een fout naar mijn idee en zul je bedrogen uitkomen. Je zult dan geen succes hebben, waar je maar naar toe zult gaan. Mijn ervaring is dat je een gebied echt moet leren kennen om succes te hebben. Je moet ook niet de standaart routes lopen die staatsbosbeheer heeft uitgezet. Je moet echt een gebied leren kennen, informatie over zoeken en dan ga je doelgericht zoeken en zal het niet tot een teleurstelling komen. Zelf loop ik altijd drie stukken het gebied in, ik loop geen rondje zoals iedereen loopt. Maar loop doelgericht naar de beste plekken. In dit geval bij de engbertdijksvenen begin ik altijd bij de put van roelofs en loop dan via de heide rechtstreeks naar de kijkhut bij de grote plas.  Dan stap ik de auto in en loop over de nieuwe leidijk die midden door het veen gaat heen en terug. Loop ik weer terug naar mijn auto en rijd ik naar de zuidzijde en ga dan naar kijkhut zuid toe. verder loop ik nergens in de engbertdijksvenen. Ook nooit op een zondag of in de middag, dan kijk ik nooit vogels. Ik denk dat de engbertdijksvenen een mooi afwisselend gebied is waar je veel tegen kunt komen, een van de beste vogelgebieden van overijssel, vooral het oosten van overijssel. Enigste nadeel is dat je niet terugkomt zonder geprikt te zijn, door tientallen muggen. Dat is in de zomer een ramp daar.

vrg joukje

Jeroen Bekker

#6
Ik ben gewend aan het Fochteloërveen, ik wil niet zeggen dat je daar overal mag komen, maar daar kun je tenminste met één pad dwars door het veengebied om dit gebied optimaal en van dichtbij te kunnen beleven, ookal is het grootste deel afgesloten voor publiek. Bovendien is er ook nog een extra paadje aanwezig welke je de kans biedt nog dichter bij al het moois te komen. En leidt het daar tot achteruitgang van flora en fauna ik dacht het niet. Een vogeltje als het Paapje doet het daar in tegenstelling tot de landelijke trend zelfs steeds beter. Bovendien broedt er de Kraanvogel, een vogel gesteld op haar rust en niet tegen herhaalderlije verstoring kan van mensen. Ookal loopt er een pad dwars door het veengebied desondanks blijft de kraanvogel aanwezig en doet het geen afbreuk aan het kwetsbare hoogveen. Bovendien staan er ook enkele orchissen langs het intensief betreden pad, werden deze structureel uitgestoken dan waren deze er anno 2010 al lang niet meer geweest.

Volgensmij wordt dit deel van het Fochteloërveen beheerd door Natuurmonumenten, haar gebieden zijn vaak veel beter toegankelijk en voor mij veel aantrekkelijker als bezoeker en doet dit beheer of mate van openstelling afbreuk aan de soortenrijkdom van een gebied volgensmij valt dat wel mee. Wat dat betreft vindt ik dat Staatsbos meer het openstellingsbeleid van Natuurmonumenten zou moeten nastreven.

Natuur is voor ons allemaal, natuur voor mensen, mensen voor natuur (LNV), zonder openstelling geen begrip, draagvlak binnen de samenleving.

Jeroen Bekker

#7
Citaat van: WimV op juli 22, 2010, 18:58:36 PM
Wat een onzin verhaal

Beste Wim V, het is een mening en meningen zijn nooit onzin, iedereen staat vrij om te denken wat hij of zij wil in Nederland. Wim je ironische gedachte sloeg duidelijk wat op hol, wim.

Jeroen Bekker

Citaat van: WimV op juli 22, 2010, 18:58:36 PM
eerst een nieuwe weg naar het begin van het veen met een gigantisch parkeerplaats erbij

Mag het ook een gigantische bushalte zijn  ;D  ik bezoek gebieden altijd met het OV  :P

WimV

Dag Jeroen,

Meningen zijn inderdaad heel gezond, maar ook reacties daarop. Mijn bijdrage aan jouw tegenvallende uitstapje is ironisch bedoeld, maar zeker niet op hol geslagen, alleen uitvergroot. Bij deze dan ook de daadwerkelijke reden, waarom ik het een onzinverhaal vind. Daarbij heeft Joukje het ook door.
Een uitstapje vergt altijd voorbereiding en daar ontbrak het duidelijk aan. En om daar dan iemand anders de schuld van te geven (in dit geval SBB) is tamelijk triest. Eerst zelf in de spiegel kijken, dus. Want je vraagt op het plantenforum om een ecologisch rijk gebied met veel bijzondere soorten. Dat is op zich prima, er werden enkele goede suggesties gedaan, maar dan besluit je om naar de Engbertsdijksvenen te gaan. Een natura 2000 gebied waarbij een kern van 12 ha. niet vergraven hoogveen de kern van het gebied vormt. Levend hoogveen is bij uitstek een biotoop waarbij je zeer gespecialiseerde organismen tegenkomt. Meestal veel exemplaren, maar weinig soorten. In hoogveen kom je hooguit 20 zeldzame plantensoorten tegen, die in het Fochteloerveen ook staan. Dus voor planten ging je hier al meteen de mist in. Een vergelijk tussen de Millingerwaard en de Engebertsdijksvenen slaat als een tang op een varken. Dat snap je zelf ook nog wel, blijkens je bijdrage, maar bedenk dat de Millingerwaard staat of valt bij dynamische processen van de rivier. Toen Plan ooievaar rond 1990 in werking trad, was de Millingerwaard e.o. een stuk minder aantrekkellijk dan tegenwoordig. Met andere woorden, binnen 20 jaar is al boeiend resultaat bereikt in de Millingerwaard. Wil je actief, levend hoogveen terugkrijgen ben je al gauw een paar honderd jaar bezig. Natuurorganisaties proberen in alle macht om resultaat te verkrijgen en om de nog actieve levende hoogveenkernen te vergroten en zijn daar al veel eerder mee begonnen dan 1990, maar resultaten daarvan (vooral sommige veenmossen) worden nu pas slechts zeer mondjesmaat zichtbaar. Met andere woorden, levend hoogveen is veel kwetsbaarder dan de rivierduinen bij Millingen. Wat je kwijtraakt duurt veel langer om terug te krijgen, of raak je voorgoed kwijt. Dat SBB het gebied dus grotendeels heeft afgesloten is niet meer dan terecht. Jij wilt blijkbaar de mooiste stukken hoogveen in optima forma zien. Dat is prima, maar dat kan niet meer in Nederland. Dan moet je naar Ierland of Scandinavie. Daar zal je mond openvallen van verbazing. Maar wat we wel hebben in Nederland is wel van grote schoonheid. Blijkbaar lopen er paden zat door het gebied (ik ken de Engbertsdijksvenen zelf niet) of kun je er in ieder geval inkomen. Maar bij de actieve kern van 12 ha. zal je als actieve, geinteresseerde bezoeker nooit komen. Dat is te kwetsbaar. Net zo goed dat je niet bij een nest van een Kraanvogel of een Zeearend, of een groeiplaats van Berggamander of Groene nachtorchis mag komen om maar wat voorbeelden te noemen. Wat overblijft is een zonering waarbij je mag ruiken aan een bepaald gebied, waarbij je zeker een aantal soorten van dat bepaalde gebied of biotoop te zien krijgt, maar de echte specialisten niet. Althans niet via de officiele opengestelde paden. En dat is een uitstekend beleid. En juist dit beleid heeft SBB veel verder doorgevoerd dan welke natuurorganisatie dan ook. Ongeveer 90% van de gebieden van SBB zijn opengesteld in ieder geval via de paden. Hierbij heeft SBB ook veel meer gebieden dan welke natuurorganisatie dan ook waar je gewoon overal mag struinen. Nog mooier dus. Daar kunnen organisaties als NM of de landschappen echt niet aan tippen. Die zitten meestal op 70-80%. Dus als er 1 organisatie is die draagvlak heeft gecreerd dan is het SBB wel. En wat dat betreft ben ik ook met Guus eens dat SBB daarin zelfs wel eens doorschiet. Maar ja Guus en ik komen uit dezelfde regio en wij zien de resultaten van dit sterk doorgevoerde beleid en daar kun je inderdaad wel eens je vraagtekens bij zetten. Dus de vergelijking tussen NM en SBB die je schept, kloppen dus niet.
Terug naar je voorbereiding en je conclusie. Het gebied viel tegen. Je moest eindeloos lopen door een saai bos. Er waren geen of onvoldoende paden en waren, waarschijnlijk, dus weinig "leuke" soorten. Als je je beter had voorbereidt dan had ik ten eerste sowieso naar een ander gebied gegaan. Je wilde tenslotte veel bijzondere soorten. In hoogveen is dat niet het geval. Ten tweede, als je besluit wel naar een gebied te gaan, zorg je ervoor dat je weet waar je naar toe ga. Simpel googlen is daarbij een koud kunstje om veel info bij elkaar te krijgen. Je moest eerst door een eindeloos saai bos lopen. (hoezo saai, je kijkt blijkbaar niet alleen naar planten, ook andere organismen interesseren je. Dat is op zich prima. In een saai bos is ook van alles te zien, maar je moet er wel oog voor hebben en dat had je dus duidelijk niet). Blijkbaar had je zo naar wat vogelhutten kunnen lopen, dus waarom dat niet gedaan. Kwestie van voorbereiding dus. En aangezien je maar in een klein gedeelte bent geweest, heb je ongetwijfeld weinig leuks gezien. Je teleurstelling was dus groot. Dit is dan wel te begrijpen, want je verwachting was erg hoog blijkbaar. "je wilde tenslotte een gebied met veel ecologische schoonheid". Je ging naar de Engbertsdijksvenen, die zijn ecologisch gezien minder dan het Fochteloerveen, terwijl qua biotoop ze vrijwel hetzelfde zijn. Het Fochteloerveen ken je wel, dus waarom ga je naar een gebied die minder aantrekkellijk is en naar een biotoop wat je al kent. Dat rijmt dus niet. Je verwachting was hoog, het resultaat tegenvallend. En helaas geef je daar iemand anders de schuld van (SBB dus), terwijl het geheel op je eigen conto is toe te schrijven. Dus eerst echt in de eigen spiegel kijken.

Groetjes,
Wim

Jeroen Bekker

#10
Het geen ik de dag daarvoor op het forum had gevraagd (plantenrijk gebied) was niet mijn insteek geweest om de Engbertsdijksvenen te bezoeken, dat staat daar los van. Ik kreeg niet op tijd antwoord op het forum, dus besloot ik om naar de Engbertsdijksvenen te gaan. Niet voor de plantenrijkdom, maar omdat het een hoogveengebied is waar ik nog niet was geweest en ik dit gebied al tijden op mijn verlanglijstje had staan. Het klopt dat ik daar op het laatste moment heen ben gegaan, dit heeft meer te maken met zoveel mogelijk gebieden willen bezoeken in de resterende vrije tijd die ik heb. Een goede voorbereiding heb ik wel getroffen, via internet en de boeken serie Europese natuur in Nederland van J.A.M. Janssen en J.H.J Schaminée. Ik wist dus wat ik kon verwachten aan Habitattypen en Natuurwaarden, bovendien heb ik van te voren kennis genomen van een uitvoerige historische / geomorfologische en geologische beschrijving. Dat doe ik overigens altijd alvorens ik naar een gebied vertrek (althans indien voor handen).
Dat Staatsbosbeheer veel van haar gebieden heeft opengesteld zal ongetwijfeld kloppen, maar het zou mij niets verbazen als blijkt dat qua oppervlak opengesteld terrein N.M. veel hoger scoort. Tenminste dat gevoel krijg ik naar aanleiding van al mijn bezoeken aan verschillende natuurgebieden in Nederland.
Jij stelt dat het hoogveen te kwetsbaar is voor openstelling, ik vraag mijzelf af of dat wel zo is. Mits je de goede maatregelen treft denk ik dat dat wel mee valt. Leg bijvoorbeeld een hoge houten wandelvlonder aan langs het hoogveen zoals dat ook is gebeurd in Haaksbergerveen, sluit deze route bijvoorbeeld af gedurende het broedseizoen om de broedvogels hun rust te geven. Waarom zou het hoogveen onder zo'n vorm van openstelling te leiden hebben?
Je kunt alle hoogveengebieden in Nederland wel dichtgooien maar dan weet niemand meer hoe een hoogveengebied er nu eigenlijk uitziet. Ik zal niet komen met een cliché als we betalen allemaal voor deze prachtige natuur en willen hem daarom op z'n minst wel kunnen zien, maar een beperkte openstelling is wel gewenst en niet te beperkt a.u.b.. Vroeger dacht men, natuur moeten wij beschermen door een groot hek eromheen te plaatsen en het met rust te laten. Nu denkt men hoogveen moet men beschermen door er niemand in te toe laten...

steenl

Niet alle posts gelezen. Maar Engbertsdijksvenen is 1 van de mooiste gebieden van Overijssel.
Vooral in het voorjaar.
Vooral het middenstuk is gaaf. Sta je midden tussen het veen. In juli zal het qua vogels een stuk rustiger zijn.
Ik kom veel te weinig in het gebied, maar als ik er ben valt het me eigenlijk nooit tegen.
Misschien wrong time, wrong place.

Rick_Karsenbarg

Over openstelling van veen en vlonders gesproken, toen ik een aantal jaar geleden in Polen bij de Biebrza was hoorde ik dat door de aanleg van een grote wandelvlonder het veengebied leegliep. Ze hadden namelijk de palen waar de vlonder op stond door een waterstagnerende laag heen geheid.
Nu zal dat nu niet meer gebeuren neem ik aan, maar ben het er wel mee eens dat een kwetsbare vegetatie is, en ook nog eens "gevaarlijk" voor recreanten die van de paden gaan
mvg,

Rick



Wat voor de rups het eind van zijn leven is, is voor de wijze een vlinder

Platbuik

Citeer...de palen waar de vlonder op stond door een waterstagnerende laag heen geheid...
Dit kan ook gebeuren bij het beloofde Uitkijk Plateau bij de verblijfplaats van Albifrons.
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Timo Roeke

Het is al een flink oud bericht maar ik voel toch de behoefte om te reageren op één van mijn favoriete plekken in het oosten van het land. Je moet echter wel goed weten waar je aan begint aangezien het gebied is opgedeeld in meedere stukken. Met de auto zijn deze uitstekend te vinden maar met het openbaar vervoer kom je slechts in één deel van het gebied en juist in dat gebied moet je net mazzel hebben met je waarnemingen.

Het gebied stikt echter van de diversiteit. Alleen dit jaar heb ik er al 3 roodkeelpiepers, witvleugelstern, witoogeend, grauwe klauwieren, kraanvogels, slangenarend, grote groepen dwergmeeuwen, waterpiepers, grauwe kiekendief en 3x ruigpootbuizerd. En dan heb ik het nog niets eens over alle blauwborsten, wielewalen, spotvogels, noordse kwikstaarten, zwarte sterns, klapeksters, geelgorzen, paapjes en geoorde futen die er altijd wel te vinden zijn als je goed timed.

Je zult ongetwijfeld je bedenkingen hebben om nog een keer te gaan maar laat het me gerust weten wanneer je toch gaat. Dan maak ik een kaartje voor je met alle ingangen en waar je welke vogels waarschijnlijk zult treffen.

heppo

ik ben het met iedereen eens, behalve jeroen bekker!

herman

gerdwichers8

Het gebied is de afgelopen weken wel zo vergaand ontdaan van diens bosgordel dat op meerdere plekken een ruim uitzicht is ontstaan. Mensen met een telescoop hebben veel mogelijkheden herkregen om over het veen te kijken.


Het voorstel van Jeroen is onnodig geworden.