Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: David Tempelman op november 28, 2009, 09:35:57 AM

Titel: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: David Tempelman op november 28, 2009, 09:35:57 AM
dag,
kreeg van Koen Lock de opmerking dat Chelidurella acanthopygia bij ons niet voor komt, en dat het bij ons C. guentheri moet zijn (andere soort, geen synoniem).
@Arp, had jij hier niet al eens iets over gemeld?
Er staan verschillende wrn onder acanthopygia, zowel in NL, Be als in Zwitserland. Moet ik hier inderdaad guentheri van maken? bvd!
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: Arp op november 28, 2009, 10:38:13 AM
Hoi David,

Ik had daar o.a. bij de determinatiefouten eens een balletje over opgegooid:
Citaat van: Pudding4brains op februari 13, 2009, 20:08:21 PM
Oorwormen/Dermaptera:
  • 1346570 (http://waarneming.nl/waarneming/view/1346570) : Dit is géén Labia minor, maar een laatste instar nimf Forficula auricularia.
  • 4484396 (http://waarneming.nl/waarneming/view/4484396) en 4484378 (http://waarneming.nl/waarneming/view/4484378) zijn ook beide nimfjes van wat anders. Ik zou ze zomaar op 3e instar Forficula auricularia inzetten, maar kan in principe zelf nimfjes Apterygida op basis van die foto's ook niet helemaal uitsluiten - iemand anders kan dat misschien wel natuurlijk.

Maar ook (!) :
Citaat van: Pudding4brains op maart 25, 2009, 01:30:17 AMThe plot thickens  :o

Mijn informatie over "de zaak" Chelidura acanthopygia/guentheri komt onder andere van deze pagina op nlsrt (http://www.nederlandsesoorten.nl/get?site=nlsr&view=nlsr&page_alias=conceptcard&cid=0AHCYFCBXBXJ) en deze pagina op earwigs-online.de (http://www.earwigs-online.de/DE/de.html) (= Fabian Haas: o.a. coordinator voor Dermaptera op Fauna Europaea). Natuurlijk heb ik de betreffende publicaties van Galvagni opgezocht en het verhaal leek plausibel. Dat nlsrt en Fabian Haas het overnemen duidt daar ook wel op lijkt me.

Desalniettemeermindertegenstaande kom ik net elders een opmerking tegen die me op het spoor zette van deze publicatie:

Albouy Vincent; Savourey Michel (2001) Dermaptères (Perces-oreilles) des Alpes du nord en France in La Saga, Vol.4, pp.5-9. (PDF (http://miramella.free.fr/doc/SAGA04.pdf))

Dat is sec genomen geen bijzonder 'belangrijke' publicatie, maar Vincent Albouy is niet de eerste de beste (onder andere de (co)auteur van Faune de France 75 - Dermaptères (http://www.faunedefrance.org/Faune75)). Ze hebben over de publicatie/revisie van Galvagni het volgende te zeggen:
CiteerUn auteur italien, Galvagni, a démembré ce taxon en plusieurs espèces en se basant sur la forme du pygidium des mâles. Au moins trois espèces différentes de Chelidurella se trouveraient en France si l'on suivait son système. Mais l'examen
d'une longue série de C. acanthopygia recueillis le même jour, au même endroit (la forêt de Lyons en Normandie) et par le même récolteur au début du XXème siècle m'a convaincu que le pygidium varie beaucoup et graduellement dans cette espèce, rendant les caractères retenus par Galvagni inopérant pour séparer des espèces avec certitude. La population de la forêt de Lyons en rassemblerait trois différentes ! Dans l'état actuel des choses, seule la classique C. acanthopygia doit être retenue comme présente chez nous (une autre espèce valide se trouve dans les Alpes orientales).

Tja ... daar sta je dan met je goeie gedrag - terug bij af  :huh:

Ik ga Fabian Haas maar eens schrijven om te vragen wat hij ervan denkt. Wellicht dus toch nog maar even wachten met het doorvoeren van de wijzigingen, al zal het uiteindelijk in elk geval wel Chelidura worden ipv Chelidurella.
Fabian heeft destijds niet gereageerd, maar momenteel heb ik contact met Danilo Matzke (over iets anders), ik zal hem eens een mening vragen.

Afgezien van de opmerking van Albouy & Savourey lijkt de concensus voorlopig nog om Galvagni te volgen en in dat geval zouden de beesten die in NL en BE rondwandelen C. guentheri zijn, maar de Zwitserse niet per se. Of het dan Chelidura of Chelidurella moet zijn is weer een andere discussie  :rolleyes:

Ik zag dat de foutieve waarnemingen/foto's bij de Nederlandse Bosoorworm (http://waarneming.nl/soort/view/19444) eindelijk zijn verwijderd - dank daarvoor  :duim:

Wat er overblijft is zonder foto natuurlijk niet te controleren, en aangezien hat allemaal recente waarnemingen zijn kan zeker niet worden uitgesloten dat de waarnemers zich op de foutieve foto's gebaseerd hebben die er jaren onder de kop Bosoorworm te bewonderen waren (nimfjes van een grotere soort) :rolleyes: Misschien is het goed de waarnemers daar nog eens naar te vragen.

De foto's bij de Belgische oorwormwaarnemingen lijken te kloppen, maar ook daar geen foto's bij de Bosoorworm en niet te controleren of de waarnemingen juist zijn.

Bij observado zelfde.

Ik neem aan dat ik van Danilo wel antwoord krijg, dus dan meldt ik het hier weer.

P.S. Vreemd. Ik wil net nog eens door de NL-foto's heenkijken en bij Apterygida media (http://waarneming.nl/soort/view/9408) zitten wel waarnemingen met foto's, maar de menuoptie "Foto's" (rechtsboven onder "Over deze soort") verschijnt niet  :huh:

P.P.S. In het Oorwormensoortenoverzicht (http://waarneming.nl/familie/view/43) staat nog geen foto van Labia minor - Dick Belgers heeft er onlangs wel een paar ingevoerd. Zou leuk zijn als er eentje op determinerend gezet kan worden (tenminste, zo werkt dat toch?)

P.P.S. Wat is overigens de mening van Koen over de opmerking van Albouy & Savourey t.a.v. de publicatie van Galvagni ??
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: David Tempelman op november 30, 2009, 08:58:23 AM
dag Arp, dank voor je uitvoerige reactie. Koen schrijft me
'De opmerking van Albouy & Savourey had ik nog niet gelezen, maarhet Belgisch materiaal was allemaal gemakkelijk te determineren alsC. guentheri volgens het kenmerk opgegeven door Galvagni'.
bijgevoegd een pdf van de Belgische oorwurmen, artikel van zijn hand,
edit, ik ga hier nog wel wat mee doen, en het zou idd, wel goed zijn als er wat opmerkingen in de soortteksten komen, zo van, pas op, juveniel van deze soort lijkt op volwassen van andere soort ofzo,
ik denk dat ik de soort gewoon maar verander in guentheri, dat is waarschijnlijk het simpelste en ook nog volgens nsr ;)
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: Arp op november 30, 2009, 14:40:15 PM
Hoi David,

Bedankt voor het terugkoppelen naar Koen (en voor de PDF :) )

De soort hernoemen naar guentheri lijkt me prima, vooral gezien de andere toonaangevende bronnen, maar wellicht is het wel een plan om acanthopygia dan als extra synoniem/doorlink-soort aan te maken. Dan zit je altijd goed en veel mensen zullen sowieso die naam nog in hun documentatie hebben staan (voorzover ze die hebben).

E-mail aan Danilo gaat vandaag pas weg - ik moest eerst nog wat andere dingen voor hem in orde maken c.q. bij elkaar rapen :rolleyes:

P.S. Ik ben bezig met het bij elkaar verzinnen van wat nimfenidentificatietips, wellciht dat we die hier dan ook kwijt kunnen. Ik zie net dat ik bij de oorwormen ook soortinfo aan kan passen - zal ik er wat voor verzinnen dan?
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: Arp op november 30, 2009, 14:46:38 PM
Citaat van: Pudding4brains op november 28, 2009, 10:38:13 AMP.P.S. In het Oorwormensoortenoverzicht (http://waarneming.nl/familie/view/43) staat nog geen foto van Labia minor - Dick Belgers heeft er onlangs wel een paar ingevoerd. Zou leuk zijn als er eentje op determinerend gezet kan worden (tenminste, zo werkt dat toch?)
Tot mijn verbazing zie ik net dat ik dit kennelijk zelf ook mag  - is alvast gebeurd dus ;D
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: David Tempelman op december 02, 2009, 23:11:09 PM
Citaat van: Pudding4brains op november 30, 2009, 14:40:15 PM
maar wellicht is het wel een plan om acanthopygia dan als extra synoniem/doorlink-soort aan te maken. Dan zit je altijd goed en veel mensen zullen sowieso die naam nog in hun documentatie hebben staan (voorzover ze die hebben).]
hoi Arp,
het schijnt dus dat acanthopygia geen synoniem is maar een andere soort, die hier en omgeving niet voorkomt; dan zou het incorrect zijn acanthopygia als synoniem toe te voegen.
een tekstuele opmerking bij de soortinfo voor guentheri heeft mijn voorkeur - dan kunnen mensen die een wrn willen invoeren even de info checken, zien hoe het zit met deze twee taxa. dus voorstel is om a. in g. te veranderen en dat iemand  ::) de taxonomische toestand in de soortinfo kort toelicht  ;)


Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: David Tempelman op december 02, 2009, 23:11:53 PM
Citaat van: Pudding4brains op november 30, 2009, 14:46:38 PM
Citaat van: Pudding4brains op november 28, 2009, 10:38:13 AMP.P.S. In het Oorwormensoortenoverzicht (http://waarneming.nl/familie/view/43) staat nog geen foto van Labia minor - Dick Belgers heeft er onlangs wel een paar ingevoerd. Zou leuk zijn als er eentje op determinerend gezet kan worden (tenminste, zo werkt dat toch?)
Tot mijn verbazing zie ik net dat ik dit kennelijk zelf ook mag  - is alvast gebeurd dus ;D
hier word ik natuurlijk vrolijk van - dankjewel ! :duim:
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: Arp op december 03, 2009, 01:22:29 AM
Citaat van: David020 op december 02, 2009, 23:11:09 PM
het schijnt dus dat acanthopygia geen synoniem is maar een andere soort, die hier en omgeving niet voorkomt; dan zou het incorrect zijn acanthopygia als synoniem toe te voegen.
Euhmm, daar zeg je zowat  :rolleyes: Ach, wie weet worden ze binnenkort dus wel weer gesynoniemiseerd en moet het dan weer acanthopygia worden  :rolleye: ;D

Maar je hebt gelijk, als we voor Chelidura guentheri gaan is het geen synoniem  - ik zat weer veel te "gebruikersgericht" te denken :-X

Ik zal de soortteksten voor de oorwormen wel maken/onderhouden (binnenkort). Is er een mogelijkheid om foto's c.q. oude (public domain) schetsen etc te uploaden op wrn zonder ze direct aan een waarneming te koppelen?

Kun jij eventueel de verzamelsoort "Oorworm spec." aanmaken? Dan stop ik daar tzt een algemene inleiding bij  :blink:
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: David Tempelman op december 03, 2009, 21:48:32 PM
Citaat van: Pudding4brains op december 03, 2009, 01:22:29 AM
Citaat van: David020 op december 02, 2009, 23:11:09 PM
het schijnt dus dat acanthopygia geen synoniem is maar een andere soort, die hier en omgeving niet voorkomt; dan zou het incorrect zijn acanthopygia als synoniem toe te voegen.
Euhmm, daar zeg je zowat  ::) Ach, wie weet worden ze binnenkort dus wel weer gesynoniemiseerd en moet het dan weer acanthopygia worden  :rolleye: ;D

Maar je hebt gelijk, als we voor Chelidura guentheri gaan is het geen synoniem  - ik zat weer veel te "gebruikersgericht" te denken :-X

Ik zal de soortteksten voor de oorwormen wel maken/onderhouden (binnenkort). Is er een mogelijkheid om foto's c.q. oude (public domain) schetsen etc te uploaden op wrn zonder ze direct aan een waarneming te koppelen?

Kun jij eventueel de verzamelsoort "Oorworm spec." aanmaken? Dan stop ik daar tzt een algemene inleiding bij  :) dat is mooi  :duim:
acanthopygia heb ik veranderd in guentheri
oorworm spec. is aangemaakt.
ik weet niet of en hoe je foto's en/of schetsen aan een soort kunt koppelen zonder dat er een waarneming aan vast zit. ik stuur je vraag even door naar Hisko.
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: hiskodevries op december 04, 2009, 07:45:11 AM
Citeerik weet niet of en hoe je foto's en/of schetsen aan een soort kunt koppelen zonder dat er een waarneming aan vast zit
is niet mogelijk. tenzij de afbeeelding al ergens op internet staat dan kan de handige doe hetzelvert die wel in de tekst krijgen, maar dat blijft een gevaarlijke aktiveit. als het niet je eigen tekeningen zijn heb je een copyright issue en de afbeelding kan van internet verdwijnen waardoor de link een foutmelding genereert
Titel: Re: Chelidurella naam niet correct?
Bericht door: Arp op december 04, 2009, 10:39:07 AM
'kee, dank Hisko (& David)

Dan maak ik wel een keer een "uploaddraadje" op het forum ;)

Het gaat danwel om eigen materiaal dat niet bij Nederlandse waarnemingen past, danwel om dingen uit het publiek domein zoals afbeeldingen uit oude publicaties en/of wellicht voor de leuk de oude publicaties met de originele beschrijvingen van de dieren als PNG of PDF ofzo.