Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Bijen wespen en mieren => Topic gestart door: Gerard Scholte op april 30, 2009, 22:53:13 PM

Titel: Nomada guttulata
Bericht door: Gerard Scholte op april 30, 2009, 22:53:13 PM
30 april weer een vrouwtje van de gedrongen wespbij in de tuin bij de ereprijszandbijen. Waarschijnlijk heb ik ook de kleinere mannetjes gezien.
1 mei meerdere N.guttulata. Voor 12 uur vooral parende bijtjes 14.00 meerdere Nomada's
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: Gerard Scholte op mei 01, 2009, 21:06:50 PM
Klopt het dat dit een mannetje is?
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: wilde op mei 01, 2009, 23:26:57 PM
Het is jammer dat de antenne niet wat duidelijker is. Dan is goed te zien of het een man of een vrouw is. Een vrouwtje N. flavoguttata ziet er denk ik ook ongeveer zo uit, dus uitsluitsel is niet gemakkelijk te geven ogv. deze foto. Gisteren ben ik naar Nomada's wezen kijken en zag er een paar honderd op plekken waar er altijd veel zijn.
Ik heb er wat gevangen en er fotoseries van gemaakt. De bijen gaan naar Jan Smit voor een zekere determinatie en daarna naar een openbare collectie. Onderstaande bij lijkt erg veel op die van jou. Het is een bijtje van 6,7 mm en een vrouwtje. Ik denk dat het N. flavoguttata is. Ik heb er ook een mannetje van gefotografeerd en dat beestje is wat minder rood.

(http://www.ahw.me/a2/83nomada_fe4521b.jpg)
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: Gerard Scholte op mei 01, 2009, 23:59:38 PM
Albert,

Daar lijkt dit exemplaar inderdaad sterk op.
Deze vloog boven de nestopeningen van Andrena labiata op dezelfde plek waar ik vorig jaar N.guttulata heb waargenomen.
Ik heb nog een niet al te scherpe foto.
De komende dagen houd ik ze in de gaten.
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: han.endt op mei 02, 2009, 01:53:15 AM
Albert,
Bij N. guttulata is het derde antennelid minstens even lang als het vierde. Ik meen te kunnen vaststellen dat bij jouw exemplaar het derde antennelid korter is dan het vierde (en dan zou je inderdaad bij N. alboguttata kunnen uitkomen).
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: wilde op mei 02, 2009, 09:18:13 AM
Han, Scheuchl zegt bij vrouwtjes flavoguttata en guttulata dat antennelid 2 korter is dan 3. Bij alboguttatata is het juist andersom: 3 is korter dan 2.
Op mijn foto is duidelijk te zien dat 2 korter is dan 3. Het kan dus geen alboguttatata zijn. Ik had (vermoedelijk) 4 vrouwtjes flavoguttatta en 1 mannetje.

Aanvulling: Han, ik denk dat je bij de antenneleden de nummering niet goed doet. Het 1e antennelid is het zeer korte pedicellum, dat nauwelijks te zien is, maar waar dus de knik in de spriet ziet. Dat is de aanduiding zoals Scheuchl die geeft. Als je de segmenten van de antenne bekijkt is de schacht het 1e segment, maar die wordt bij de leden niet meegeteld.
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: han.endt op mei 02, 2009, 13:14:19 PM
Ik heb de tabel van Smit er bij gehad. Die telt de scapus mee, als eerste antennelid. Ik gooide de namen albo- en flavoguttata per ongeluk door elkaar. Ik deboelde N. flavoguttata en die heeft volgens Smit bij het vrouwtje het derde antennelid van ongeveer 2/3 grootte van het vierde. Lijkt goed te passen.

PS. Het is wat verwarrend, want in de tabel wordt bij Smit uitgegaan van even lange derde en vierde antenneleden, terwijl in de tekst staat: antennelid 3 iets korter dan 4. Dat zal dan heel weinig zijn?
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: wilde op mei 04, 2009, 10:17:30 AM
Recent heb ik nog wat foto's van 30 april 2009 bewerkt en daarbij zit ook een mannetje N. flavoguttata. Die is meer lichtbruinrood op het achterlijf en de gele zijvlekken zijn wat groter. De vrouwtjes zijn dieper roodbruin gekleurd, zie eerdere foto.

Dit mannetje lijkt in onderdelen (niet alle) nog meer op die van de foto van Gerard. Ik heb er diverse goede foto's van. Deze is bezig het achterlijf te poetsen, zodat dit ook wat beter zichtbaar is. Op de pagina van mijn site over koekoeksbijen staan nog andere plaatjes van dit mannetje.
Er zijn op de foto van Gerard echter duidelijk 2 rode vlekken op het scutellum te zien en dat heeft een mannetje N. flavoguttatta niet. Ook de verdonkering op de antennen lijkt bij zijn exemplaar verder door te lopen. Dus Gerard mag misschien moed houden dat zijn exemplaar toch de zeldzame N. guttulata is.

http://www.ahw.me/koekoeksbijen.html

(http://www.ahw.me/p1/nomada_flavoguttata040b_ma.jpg)

Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: han.endt op mei 04, 2009, 12:59:22 PM
O, nu begrijp ik het. Ik meende te begrijpen dat jij dacht dat de eerste door jouw toegevoegde foto ook een N. guttulata zou kunnen zijn i.p.v. een N. flavoguttata.
Nee, over die van Gerard durf ik geen oordeel te geven. Ziet er interessant uit. Het derde antennelid lijkt wel wat korter, maar dat is niet goed te beoordelen.
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: wilde op mei 04, 2009, 14:12:36 PM
CiteerIk meende te begrijpen dat jij dacht dat de eerste door jouw toegevoegde foto ook een N. guttulata zou kunnen zijn i.p.v. een N. flavoguttata.
Dat heb ik nooit bedoeld. Ik zou overigens wel willen dat het zo was, want dat dier is uiterst zeldzaam. Gerard heeft de waardbij ook in zijn tuin, dus de kans op N. guttulata is wel redelijk aanwezig.
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: Gerard Scholte op mei 04, 2009, 14:38:07 PM
Albert,

Vorig jaar zat hier, zoals je je misschien herinner, zeker N.guttulata. Ik heb toen alleen vrouwtjes gezien en gefotografeerd (zie waarneming.nl) Ik heb geen idee hoe het mannetje eruit moet zien.
Als het weer wat zonniger wordt zal ik betere foto's maken. (Ik voel er niet veel voor om er één te verzamelen omdat ze zo zeldzaam zijn).
Het aantal A.labiata is veel groter dan vorig jaar. (Ze houden kennelijk van kort gras met kale plekken).
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: wilde op mei 04, 2009, 21:30:01 PM
Gerard, het vangen van een mannetje is minder bezwaarlijk dan een vrouwtje denk ik. Het beestje hoeft het ook niet met de dood te bekopen. Even vangen, een half uur koelen op 5 -7 graden en dan heb je 2 minuten tijd om wat detailfoto's te maken. Daarna het dier weer loslaten. Van het kort koelen gaat het dier beslist niet dood. De mannetjes komen het eerst uit en vliegen rusteloos zoekend naar vrouwtjes om mee te paren.
De koelmethode is misschien wat omstreden, maar ik zie er niet zo veel bezwaren in, zeker niet als je het dier weer de vrijheid geeft daarna. Het doorbrengen van de nacht is voor het beestje dikwijls niet veel beter, want in mei kan het nog zeer koud zijn. Ook dan moeten ze 's morgens eerst opwarmen om actief te worden. Mannetjesbijen leven overigens niet lang. Met 2 weken is het gemiddeld al gebeurd.
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: Gerard Scholte op mei 04, 2009, 22:42:00 PM
Albert, ik probeer het. Helaas is m'n flitser kapot, maar zonder lukt ook wel. Ik heb nog een foto gevonden van de achterkant. Helaas niet erg scherp.
Titel: Re: Nomada guttulata
Bericht door: wilde op mei 05, 2009, 17:40:59 PM
Lijkt er wel erg veel op ...........