Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Spinachtigen => Topic gestart door: Mark van Veen op mei 05, 2006, 13:04:35 PM

Titel: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: Mark van Veen op mei 05, 2006, 13:04:35 PM
Teken

Ingaand op de behoefte aan informatie over teken een topic over herkenning van de soorten. Alhoewel 1 pootpaar teveel voor insecten, heb ik het toch even hier geplaatst.

Er zijn twee families van teken in Noordwest Europa:
- Ixodidae, Harde Teken. Teken met de monddelen voor het lichaam uitstekend, van boven af zichtbaar. Bovenzijde met een groter of kleiner rugschild.
- Argasidae, Zachte Teken. Teken met de monddelen onder het lichaam, niet zichtbaar van boven af. Bovenzijde zonder rugschild.


Harde Teken - Ixodidae
Binnen de Ixodidae zijn er 5 genera in Noordwest Europa, die met de volgende tabel op morfologische kenmerken uit elkaar te houden zijn.

Tabel
1a. Anale groeve gaat achterlangs de anus -> 2
1b. Anale groeve gaat voorlangs de anus -> Ixodes

2a. Ogen aanwezig, op de zijkant van het rugschild; Trochanter 1 (dijring, zit voor de dij) zonder driehoekige spits -> 3
2b. Ogen afwezig; Trochanter 1 op de topachterand met een driehoekige spits -> Haemaphysalis

3a. De vorm van de basisplaat tussen palpen en rugschild rechthoekig, met parallele zijranden -> 4
3b. De vorm van de basisplaat tussen palpen en rugshcild 6hoekig, aan de zijkanten driehoekig uitgetrokken -> Rhipicephalus (zuidelijke soorten, soms geimporteerd)

4a. Palpen ongeveer even lang als breed; rugschild 'versiert' met tekening -> Dermacentor
4b. Palpen langer dan breed; rugschild vrijwel eenkleurig -> Hyalomma (zuidelijke soorten, soms geimporteerd)

(http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/foto/morf_teek.jpg)
Dorsaal = rugzijde
Ventraal = buikzijde
Wat op de tekening 'porose area' heet is in de tabel basisplaat genoemd.

Levenscyclus
Als de teek op een gast gevonden wordt, kan ook die informatie gebruikt worden. Er zijn namelijk 2 typen levenscyclus: Exofiel en Endofiel. Op basis van de Belgische soorten (Fain, 1990) worden voorbeelden gegeven.

Exofiele teken
Deze teken wisselen van gast door op sprieten en takken te klimmen en te wachten tot een gast langskomt. Daar laten ze zich op vallen en zuigen bloed. Is de gast ongeschikt of zijn ze volgezogen, dan laten ze zich weer vallen. Dit soort teken zuigt bloed bij een grote variatie aan diersoorten.
- Ixodes ricinus
- Ixodes hexagonus
- Ixodes canisuga
- Ixodes trianguliceps: op kleine zoogdieren.
- Dermacentor reticulatus
- Rhipicephalus sanguineus: kan waarschijnlijk onze winter niet overleven (Fain, 1990).
- Haemaphysalis punctata

Endofiele teken
Deze teken zijn gebonden aan de nesten en holen van de gasten. Ze zuigen bloed bij de gast, maar gebruiken het nest om te vervellen en van gast te wisselen. Hierdoor zijn ze sterk aan bepaalde diersoorten gebonden, namelijk zoogdieren en vogels die dit soort vaste verblijfplaatsen hebben.
- Ixodes pari: bij Koolmees, soms andere vogels.
- Ixodes lividus: bij Oeverzwaluwen.
- Ixodes vespertilionis: bij vleermuizen.


Tabel voor de vrouwtjes van exofiele teken (naar Hillyard, 1996)
Soortkeuze gebaseerd op Fain (1990), op Nederlandsesoorten.nl kan ik de teken niet vinden.

1a. Anale groeve gaat voorlangs de anus; palpen meer dan 2 maal zo lang als breed -> 2
1b. Anale groeve gaat achterlangs de anus; palpen slechts 1,5 maal zo lang als breed of zelfs korter -> 5

(http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/foto/Ixodes.jpg)
anale groeve bij Ixodes.

2a. Basis van het eerste palplid zonder driehoekig uitsteeksel -> 3
2b. Basis van het eerste palplid met een driehoekig uitsteeksel aan de buitenrand -> Ixodes trianguliceps

3a. Palpen lang, langer dan de breedte van de basisplaat waar ze op vastzitten, gezien van boven -> Ixodes ricinus
3b. Palpen kort, korter dan de breedte van de basisplaat -> 4

4a. Coxa 1 aan de basis in een dunne punt uitgetrokken -> Ixodes hexagonus
4b. Coxa 1 aan de basis breed driehoekig -> Ixodes canisuga

5a. Coxa 1 aan de buitenzijde met een lange tand die richting basis teruggebogen is. Op eerste gezicht kan de coxa in tweeen gespleten lijken; trochanter 1 zonder driehoekige tand aan de top -> 6
5b. Coxa 1 zonder teruggebogen tand aan de buitenzijde, met en klein tandje aan de basis; trochanter 1 met een brede driehoekige tand aan de top -> Haemaphysalis punctata

(http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/foto/Haemaphysalis.jpg)
Haemaphysalis.

6a. Basisplaat (waar palpen opzitten) 6hoekig, met puntig uitgetrokken zijden -> Rhipicephalus sanguineus
6b. Basisplaat rechthoekig, met parallele zijden -> 7

(http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/foto/Rhipicephalus.jpg)
Rhipicephalus.

7a. Palplid 3 van boven gezien (dan eigenlijk het enige zichtbare lid) van onder afgerond; tand op coxa 1 begin halverwege de coxa en divergeert iets -> Dermacentor marginatus
7b. Palplid 3 van boven gezien met een tandje aan de basis buitenzijde; tand op coxa 1 begint vrijwel aan de basis en ligt dicht tegen de coxa aan -> Dermacentor reticulatus

(http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/foto/D_reticulatus.jpg)
Dermacentor reticulatus, met tandje aan basis en lengtevergelijking palpen aangegeven.


Zachte teken - Argasidae
Twee soorten in Belgie (Fain, 1990):
- Argas reflexus. Endofiele teek bij duiven.
- Argas vespertilionis. Endofiele teek bij vleermuizen.


Literatuur
Fain A. 1990. Les Tiques de Belgique (Acari: Ixodoidea). Studiedocumenten van het KBIN 58. KBIN, Brussel.
Hillyard P.D. 1996. Ticks of Northwest Europe. Synopis of the British Fauna (new series) 52. FSC publications.
Titel: Teken
Bericht door: marcel123 op mei 07, 2006, 22:48:20 PM
Ik heb zelf:
Bronswijk JEMH van, Rijntjes RH, Garben AFM: De teken (Ixodida) van de Benelux-landen. Wetenschappelijke Mededelingen, KNNV nr 131 (1979)

Ziektes:
CiteerWat is FSME?
Het FSME virus komt wel veel voor in het gebied ten oosten van Frankrijk tot aan Rusland. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus (flavivirus). Daar het FSME virus zich in de speekselklier van de teek bevindt, wordt het virus reeds in het begin van het bloedzuigen op de mens overgebracht. Dit in tegenstelling met de Ziekte van Lyme. Daar geldt een minimumduur van 12 à 24 uur.

Symptomen?
Twee op de drie besmette mensen met FMSE merkt niets van de ziekte. Bij de overigen bestaat het ziektebeeld uit twee fasen.

Fase 1: Deze fase kenmerkt zich door griepachtige verschijnselen, zoals koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Deze klachten ontstaan één tot twee weken na de beet. De klachten houden 5 tot 10 dagen aan. Daarna heeft men een klachtenvrije periode van 4 tot 10 dagen

Fase 2: Bij een deel van de patiënten ontwikkelt het ziektebeeld zich verder en wordt het centraal zenuwstelsel aangetast. Bij een deel van de patiënten gaat dit gepaard met hoge koorts. Ook hoofdpijn en verlammingsverschijnselen treden op. In deze fase kan onder andere een ontsteking van het hersenweefsel en hersenvliesontsteking ontstaan. Tot bijna de helft van de patiënten houdt blijvend letsel over aan deze ziekte. Enkel bij 10 % van de geïnfecteerde mensen treedt de tweede fase op, waarvan 3(tot)-5 % blijvende neurologische aandoeningen (verlamming, doofheid, hoofdpijn) overhouden

Behandeling?
Is de ziekte eenmaal opgetreden, dan bestaat er geen behandeling meer tegen. Alleen de symptomen kunnen worden behandeld. Bij FSME is het in tegenstelling tot de ziekte van Lyme wel mogelijk om je vooraf te laten inenten. Het vaccin FSME-IMMUN® (Baxter) is te verkrijgen op voorschrift.



Wat is Ehrlichiose?
De ziekte Ehrlichiose wordt veroorzaakt door een bacterie de Ehrlichia spp. Deze bacterie is in onze streken al lang bekend bij diergeneeskundigen als overbrenger van ziekten bij kleine herkauwers, honden en paarden. Ehrlichiose is een sluipende ziekte. Tijdens de oorlog in Vietnam had het Amerikaanse leger al bijna 300 werkhonden aan ehrlichiose verloren voordat men doorhad om welke ziekte het ging. Besmetting bij de mens komt zelden voor.

Bij de mens kunnen twee vormen van Ehrlichiose voorkomen, de Humane Monocytaire Ehrlichiose (HME) en de Humane Granulaire Ehrlichiose (HGE).

HME, welke wordt veroorzaakt door de bacterie Ehrlichia chaffeensis, is voor het eerst bij de mens aangetroffen in de jaren tachtig jaren in Amerika. In Europa is deze ziekte nog niet waargenomen. HGE wordt echter sinds enkele jaren (1999)in Europa aangetroffen. Omdat nog onbekend is welke Ehrlichia soort nu precies verantwoordelijk is voor HGE bij de mens, wordt de ziekteverwekker aangeduid met Ehrlichia spp. De bacterie vestigt zich in de witte bloedlichaampjes en vermindert de weerstand van de mens. De symptomen van Ehrlichiose, die zich meestal 1 tot 2 weken na de tekenbeet openbaren, zijn: zware hoofdpijn, koorts, spierpijn en spierkrampen. Ook is het mogelijk dat secundaire ziekten optreden ten gevolge van het ontstaan van een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze secundaire complicaties kunnen van diverse aard zijn en kunnen zelfs tot een fatale afloop leiden. Ehrlichiose kan goed behandeld worden met antibioticum.

Disclaimer:
Neem voor medisch advies over tekenbeten en ziektes altijd contact op met uw huisarts.
Titel: Teken
Bericht door: tekenaar op mei 19, 2006, 09:55:19 AM
Aanvulling: FSME vaccin is bij de GG en GD verkrijgbaar zonder voorschrift (wel duur).  
Titel: Teken
Bericht door: Mark van Veen op juni 11, 2006, 22:25:17 PM
Ik ben momenteel even ervarigsdeskundige wat betreft Lyme. Met Hemelvaart in de Ardennen geweest en door 1 teek gebeten (niet eens erg lang). De bijtwond ontstak en nu blijkt ik Lyme te hebben. Met een pillenkuur van 2 weken moet die echter  weer tot de verleden tijd gaan behoren.

Mijn ervaring:
1. hou elke beet kritisch bij.
2. Deze beet viel mij op omdat ie ontstak, een bobbel en rood werd. Dat ben ik niet gewend. Ik heb vaker beten, maar na verwijdering blijft de huid normaal.
3. Twee weken na de beet werd ik grieperig: algemeen malaisegevoel, spierpijn in de benen, hoofdpijn, niet meer concentreren, koortig gevoel bij nagenoeg geen verhoging.
4. Ik heb geen rode ring gehad, die overigens vaak pas 2 weken na de beet goed zichtbaar is.

De huisarts aarzelde niet lang en schreef de anti-kuur voor, twee weken antibiotica. Fijn met dit mooie weer, want die maakt je huid extra gevoelig voor UV. Met dit mooie weer voel ik mij dus een roodharige schone  B)
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op augustus 01, 2006, 22:55:00 PM
Sterkte Mark,

Ik heb twee jaar geleden ook zo'n kuurtje gehad. Als ik een teek verwijder hou ik altijd last van een rood bobbeltje. Het begint zo nu en dan opeens te jeuken, maar verdwijnt na een week. Toen ik Lyme had was wel een ring zichtbaar, zij het nogal vaag. Ik vond de kuur behoorlijk zwaar en werd er niet vrolijker van.

Dit jaar nog maar drie keer gebeten en elke keer door een 1e instar (oeps, sorry Theodoor, stadium) en daar kun je gelukkig niet ziek van worden. Maar het jeukende bobbeltje was er elke keer wel! Terwijl dat eerste stadium zo onvoorstelbaar klein is...

Groetjes,

hans
Titel: Teken
Bericht door: joostverhoeven op december 06, 2006, 14:36:30 PM
ik was het 2e geval in Nederland met lyme.. in 1994 als ik me niet vergis nu jullie weer ;) sta zelfs in medice encyclopedieen met mn rooie plek..
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op december 06, 2006, 17:41:26 PM
Citeerik was het 2e geval in Nederland met lyme.. in 1994 als ik me niet vergis nu jullie weer ;) sta zelfs in medice encyclopedieen met mn rooie plek..
Ah, is die lelijke bil van jou?

Of heb ik een andere encyclopie?
Titel: Teken
Bericht door: Mark van Veen op december 06, 2006, 20:52:18 PM
Citeerik was het 2e geval in Nederland met lyme.. in 1994 als ik me niet vergis nu jullie weer ;) sta zelfs in medice encyclopedieen met mn rooie plek..
Ben je er helemaal vanaf gekomen? Ik hoorde dat enkele mensen uit de 'vroege periode' niet goed behandeld zijn en er chronisch last van hebben.
Titel: Teken
Bericht door: joostverhoeven op december 07, 2006, 13:59:07 PM
nou ik heb dus een bijne een jaar ziek thuis gelegen (waardoor ik dus ook groep 8 over moest doen)... en echt tig bloedonderzoeken gehad..
Toen het echt niet meer ging hoge koorst half bij bewustzijn opgenomen in het ziekenhuis. Uiteindelijk was er daar een slimmerik die het bloedging onderzoeken op insectenbeten en dat sloeg toen aan. 3 weken in ziekenhuis gelegen aan het infuus... als het nog een paar weken had geduurd had ik hersenvliesontsteking.
En je komt er nooit helemaaaaaaaaaal van af.. vooral het feit dat je soms wat sneller moe raakt en als je ziek bent langer nodig hebt om te herstellen is een blijvend effect daarvan. En ik was in mn arm gebeten maar de teek had losgelaten of onbewust eraf gekrapt waardoor het destijds een zoektocht bleef wat het was.. :) maar tis tochl goed gekomen.. :)
Titel: Teken
Bericht door: Edwin Russer op december 15, 2006, 12:37:20 PM
Ter info,

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5549285...den_.html?p=2,1 (http://www.telegraaf.nl/binnenland/55492851/_Tekeninfectie_kan_nationale_ramp_worden_.html?p=2,1)
Titel: Teken
Bericht door: Robert Heemskerk op december 15, 2006, 14:51:48 PM
Ik ken iemand die enkele maanden geleden gestoken is (zeer waarschijnlijk teek), ze liet een foto zien van grote rode plek.

Omdat het al maanden geleden is, is het dan nog nodig om bij een huisarts langs te gaan?

Titel: Teken
Bericht door: Corryabbink op december 15, 2006, 14:55:06 PM
CiteerIk ken iemand die enkele maanden geleden gestoken is (zeer waarschijnlijk teek), ze liet een foto zien van grote rode plek.

Omdat het al maanden geleden is, is het dan nog nodig om bij een huisarts langs te gaan?
Direkt naar een arts.
Lyme is niet iets om zomaar aan je voorbij te laten gaan. De gevolgen van een beet steken pas na maanden de kop op en zijn dan bijna niet meer een halt toe te roepen. Zonder medicatie kan men wel in een psychiatrische inrichting belanden of bijna verlamd raken. Ook treden er vaak niet herkenbare andere verschijnselen op. Al met al een rode plek van een tekenbeet is altijd reden om naar een arts te gaan of bij niet verklaarbare symptomen van spierpijn enz. aan de huisarts te melden.
Titel: Teken
Bericht door: Jeroen Nagtegaal op december 15, 2006, 19:04:34 PM
Ik hoorde iets over het ineneten in duitsland dat et daar mogelijk is,
Titel: Teken
Bericht door: characea op december 15, 2006, 19:34:29 PM
Nou,
Ik krijg heel vaak binnen een paar dagen een grote ronde rode plek om een tekenbeet. En dat nog toe is het altijd wel redelijk goed gegaan.
Maar als je het niet vertrouwd kun je idd beter naar de dokter gaan.
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op december 15, 2006, 19:59:51 PM
Bij Lyme heb je geen grote ronde rode plek, maar een tamelijk lichtrood plekje met een witte ring eromheen. Alleen de eerste paar dagen is sprake van een rode plek, maar dat is de reactie van het lichaam op de bloedverdunners van de teek en is vergelijkbaar met het verschijnsel van de muggenbult. Bij Lyme zie je na een week nog steeds een lichtrode, ronde vlek met een witte ring. En die ring wordt dan langzaam groter. Iemand die al drie maanden een grote rode plek heeft, heeft waarschijnlijk geen Lyme. Maar... teken kunnen andere ziektes overdragen die bij ons tot dusverre niet zijn gevonden, maar dat komt nog wel. Ook kan er sprake zijn van een overgevoeligheid voor insectenbeten of -steken. Tenslotte kan er een nieuwe andere infectieziekte opduiken die door stekende insecten wordt overgebracht. Met de klimaatsverandering is het wachten op malaria en andere narigheid. Dus ook mijn advies: een rode plek die er maanden blijft zitten: even aan je dokter voorleggen. Vindt die man leuk!

Ik ben het eens met Corry, dus.
Titel: Teken
Bericht door: joostverhoeven op december 19, 2006, 20:25:37 PM
bij lyme kun je wel degelijk een redelijk grote rode plek hebben en is dus niet altijd tamelijk klein!

Groeten,

Titel: Teken
Bericht door: marcel123 op december 23, 2006, 18:57:39 PM
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=443 (http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=443)

(http://www.grenswetenschap.nl/images/artikelfoto/dermacentor.jpg)

Dermencentor teek
Titel: Teken
Bericht door: elsearendse op januari 17, 2007, 22:32:56 PM
kan iemand verklaren waardoor egels die soms (zie foto) stampvol teken zitten daar  niet doodziek van worden als  de teken zijn verwijderd. Je mag toch aannemen dat er minstens één teek bij zit die bij mensen Ziekte van Lyme zou hebben veroorzaakt?De teken van de foto zijn van één egel en er zaten er nog veel meer op! Is er wellicht bij egels (en andere dieren?) sprake van immuniteit ?
Ik hoop dat iemand dat kan verklaren! Else Arendse-Kegge
Titel: Teken
Bericht door: elsearendse op januari 17, 2007, 22:35:22 PM
foto van teken
Titel: Teken
Bericht door: huysse op januari 18, 2007, 00:19:45 AM
Bij de egel komt toch vaker een andere teek voor dan Ixodes ricinus?

Groet,
Marijke
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op januari 18, 2007, 01:14:37 AM
Egels, eekhoorns, muizen, spitsmuizen enz. zijn wel drager van de ziekte van Lyme (de Borrelia-bacterie, dus), maar ze worden er zelf niet ziek van. Dat is niets bijzonders. Een slak gaat niet dood als ie een groene knolamaniet oppeuzelt, een mens wel. In Europa werden mensen gewoon een beetje ziek van de mazelen, maar de indianen in Noord-Amerika gingen er dood aan. Een hond wordt eventjes ongesteld van Lyme, maar wordt er niet erg ziek van en gaat er zeker niet aan dood.
Titel: Teken
Bericht door: elsearendse op januari 18, 2007, 11:55:46 AM
nee hoor Marijke, de meeste teken zijn  echt Ixodes ricinus-teken en in veel mindere mate kom ik Ixodes hexaconus tegen. Groetjes, Else Arendse
Titel: Teken
Bericht door: elsearendse op januari 18, 2007, 11:57:30 AM
Hans bedankt voor je antwoord. Weet je ook waardóór ze er niet ziek van worden of vraag ik nu weer teveel? Else
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op februari 02, 2007, 06:53:46 AM
Nu vraag je inderdaad teveel. In het geval van Lyme weet ik het niet. In het algemeen geldt dat of je van iets ziek wordt of niet van veel factoren afhangt. Hoe agressief is de aanvaller? Waar richt hij zijn peilen op? Kan hij zich voortplanten in jouw lichaam? Komen bij het doodgaan gifstoffen vrij? De lijst is eindeloos.

Toelichting

Soms is de aanvaller in het lichaam van één soort nauwelijks agressief. Een ziekteverwekker kan een bepaalde soort ook alleen maar gebruiken om te worden getransporteerd.

Sommige ziektekiemen richten zich op een bepaald deel van het lichaam. Malaria bijvoorbeeld nestelt zich bij de mens in de lever. Dieren zonder lever of dieren met een anders functionerende lever, of dieren met andere chemische stofjes in de lever hebben geen last. Het gif van de groene knolzwam richt zich op het zenuwstelsel van de mens. Een slak kan er dus ongestoord van eten.

Sommige parasieten hebben zeer bepaalde omstandigheden nodig om zich voort te planten. Dat kan bijvoorbeeld een stofje zijn dat mensen gebruiken om lactose af te breken. Is dat zo, dan worden Europeanen wel ziek en Chinezen niet, want die laatsten zijn lactose-intolerant. Die worden zelf ziek van lactose, ook een mooi voorbeeld van hoe iets gek kan zijn. Dat ze niet tegen lactose kunnen (egeltjes ook niet, trouwens) is genetisch bepaald.

Er zijn ook parasieten die op zichzelf volstrekt ongevaarlijk zijn. Maar als ze doodgaan komen afbraakstoffen in het bloed vrij en daar kun je ook weer ziek van worden (of niet, zie lactose).

Veel "parasieten" en hun gastheer zijn perfect in evenwicht. Denk aan onze darmflora: een hele partij bacteriën die ons voedsel voor ons verteren. Komt zo'n bacterie in het lichaam van een ander dier terecht, dan kan hij dat dier ziek maken. Zo kan hij de darmflora van dat dier in de war schoppen, maar ook kunnen de stoffen die "onze" bacterie maakt en die wij mensen zo hard nodig hebben, dodelijk zijn voor een andere soort.

Er zijn 100-den factoren, waarom iets voor de ene soort fataal kan zijn, terwijl de andere soort er geen last van heeft. En dat kan zelfs binnen één soort...
Titel: Teken
Bericht door: Mark van Veen op februari 02, 2007, 11:01:09 AM
CiteerHans bedankt voor je antwoord. Weet je ook waardóór ze er niet ziek van worden of vraag ik nu weer teveel? Else
Ik denk dat ook de geringe levensduur van kleine zoogdieren een rol speelt. Ze worden simpelweg niet oud genoeg voor de ernstige verschijnselen. Ik ben benieuwd hoe dat bij herten en reeen ligt, die veel ouder worden dan een muis.
Titel: Teken
Bericht door: elsearendse op februari 05, 2007, 19:53:25 PM
Hans, hartelijk bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ik heb het met plezier gelezen! Hartelijke groeten, else arendse-kegge
Titel: Teken
Bericht door: Robert Heemskerk op maart 16, 2007, 12:32:41 PM
Gisteren door een kleine teek gebeten, de teek was ongeveer 1,5 mm groot en waarschijnlijk dus nog in het nimf-stadium. Wel kreeg ik meteen na het verwijderen van de teek een rood plekje, met daaromheen een iets roder gebiedje van zo'n 2 cm in doorsnede.
Ik ben zover ik zelf weet nog niet eerder door een teek gebeten.
Mogelijk heb ik deze teek opgelopen in het Cronebos of Amsterdamse Bos door het lopen in lage vegetatie. (takjes of sprietjes die dichtbij de grond staan)

De teek heb ik met een pincetje verwijderd, volgens mij is ie er helemaal uit.
Op het kleine wondje heb ik Betadinezalf gedaan ter voorkoming van evt. infectie.

Broek en schoenen heb ik even in de vriezer gedaan, daar kunnen ze volgens mij niet tegen..(teken dus!)

Ik plaats hier ook ter informatie even een foto van de beet.
Titel: Teken
Bericht door: Mark van Veen op maart 16, 2007, 12:48:00 PM
Hou even in de gaten: krijg je over 2 weken koorts/beetje rillerig of vertrouw je het gewoon niet: even langs de huisarts!! Dat zeker als er zich een rode ring rond de beet ontwikkelt.
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op maart 16, 2007, 15:49:46 PM
CiteerGisteren door een kleine teek gebeten, de teek was ongeveer 1,5 mm groot en waarschijnlijk dus nog in het nimf-stadium.
De beet van een nimf is net zo gevaarlijk als die van een adult. Alleen de beet van een nimf in de eerste fase (ze worden dan wel larven genoemd) is ongevaarlijk. De larven herken je aan het feit dat ze zes pootjes hebben in plaats van acht.

Dat komt omdat een teek van zichzelf de bacterie niet bij zich heeft. Hij moet eerst een wel besmet zoogdier bijten. Daarbij loopt hij dan de bacterie op. Net uitgekomen larfjes (of nimfjes in het eerste stadium) hebben nog nooit een dier gebeten en zijn daarom ongevaarlijk. Altijd pootjes tellen dus!

Overigens bijten larfjes zelden mensen....
Titel: Teken
Bericht door: Robert Heemskerk op maart 16, 2007, 16:33:00 PM
Het was even turen.. maar ik tel nu toch 8 pootjes!
teek is ongeveer 1mm, wel klein dus.

Het zijn rotbeesten!  :gun:

(sorry insektenfreaks!)
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op maart 16, 2007, 16:47:21 PM
CiteerHet was even turen.. maar ik tel nu toch 8 pootjes!
teek is ongeveer 1mm, wel klein dus.

Het zijn rotbeesten!  :gun:

(sorry insektenfreaks!)
Insectofielen voelen zich er niet door aangsproken, arachnofielen wel.

En overigens heeft bijna iedereen een hekel aan teken, limonadewespen, steekmuggen, knutjes enz. Bij wespen bijvoorbeeld bekijk ik het liefst tweedimensionale diertjes om te bepalen of het Duitse of gewone zijn.....
Titel: Teken
Bericht door: Snaky op mei 19, 2007, 17:11:06 PM
Hallo iedereen,

is een teek groot? Ik heb vandaag in een kas gewerkt (paprikas), toen ik terugkwam ontdekte ik een spinachtig klein diertje, 0.2 centimeter. Ik heb hem eraf gehaald, maar er blijft een klein rood puntje (bobbeltje van ong o.2 cm zichtbaar. Is dit normaal of is het geen tekenbeet, of moet ik contact opnemen met de huisarts? Het ziet er overigens net zo uit als de foto van Robert op deze bladzijde, alleen helemaal niet bloederig. Ook had het beest zich (nog) niet volgezogen met bloed en was het dus maar een heel klein beest.

Groetjes, Phil
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op mei 19, 2007, 20:51:54 PM
Wat je beschrijft duidt op een tekenbeet. De vraag is nu hoelang het beestje gehangen heeft. Als dat korter is dan 18 - 24 uur is, dan is de kans op een besmetting héél erg klein. Is het langer dan 24 uur, dan is het oppassen.

Of je besmet bent zie je pas na 1 tot 2 weken: het vlekje is dan vrij wit met een rood-roze ring er omheen. Dan moet je zeker naar de huisarts. Soms is er geen ring te zien, maar voel je je een beetje koortsig, rillerig en niet erg lekker. Echt ziek voel je je meestal niet, gewoon niet helemaal lekker. Als je dat merkt binnen 1 tot 3 weken na de tekenbeet zou ik ook even de huisarts bezoeken. Overigens kan de infectie zonder enig symptoom verlopen, dus helemaal zeker weet je het nooit. Dus bij pijn in de gewrichten, ook al is het pas over drie jaar, altijd aan de dokter melden dat je ooit door een teek bent gebeten. Ze kunnen vrij snel in het bloed zien of er iets aan de hand is. De symptomen beginnen namelijk op een manier die bij vele ziekten past en dus is het altijd beter de dokter zelf even op de mogelijkheid van Lyme te wijzen.
Titel: Teken
Bericht door: Snaky op mei 19, 2007, 22:03:12 PM
Bedankt voor je uitleg. Ik hoop dat het mee gaat vallen, want zoiets is natuurlijk niet echt leuk in een examenweek. Na mijn bezoek op de Meinweg heb ik mij goed gecontroleerd, ik zag geen teken. Nadat ik uit de kas kwam werd dat beest gezien en meteen heb ik hem verwijderd. De kans is groot dat hij er nog geen 24 uur op me heeft gezeten. Ik hoop echt dat het mee gaat vallen.
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op mei 19, 2007, 22:31:11 PM
Hoewel je voorzichtig moet zijn, moet je je ook geen overdreven angst laten aanpraten. Hou het plekje in de gaten, met name over twee weken en maak je verder geen zorgen. Kom eerst maar door dat examen heen. Pfeiffer is veel erger! us gewoon de komende tijd niet zoenen....

:gap: Mocht je Lyme krijgen, dan is dat examen waarschijnlijk al achter de rug. Wat je dan nog aan je diploma hebt weet ik ook niet, maar daar gaat het nu niet om  :gap:  
Titel: Teken
Bericht door: Robert op mei 28, 2007, 17:40:45 PM
ik ben in 2004 gebeten door een teek en had daardoor lyme.
Ik heb een half jaar in een rolstoel rondgereden omdat mijn benen geen kracht meer hadden. Ik heb veel antibiotica gehad en heb er nu 3 jaar later geen last meer van gelukkig :D
maar het is toch even opletten als je gebeten bent.
Ik controleer altijd na elke boswandeling of visdag op teken. Een paar dage geleden had ik er nog weer 2.

Gr. Robert
Titel: Teken
Bericht door: Snaky op juni 04, 2007, 18:54:09 PM
Ik controleer vanaf nu ook elke dag als ik in een bos of heidegebied ben geweest. Ik heb er al een aantal gehad, maar de meest heb ik binnen een paar uurtjes al kunnen verwijderen. Ik hou het wel scherp in de gaten.
Titel: Teken
Bericht door: g.j. keizer op juli 27, 2007, 09:00:14 AM
Uit onderzoek in Zwitserland is gebleken, dat van alle bejaarden met reumatoïde artritis 60 % ooit door een teek is gebeten en dat zij daarbij deze niet meer behandelbare variant van het eindstadium van de Ziekte van Lyme hebben  opgelopen. Zie voor fabeltjes en feiten over het gedrag van teken verder het topic Teken-invasie.
Titel: Teken
Bericht door: margriet op juli 27, 2007, 21:25:11 PM
ik lees hier ook alleen maar over ringvormige plekken als diagnostisch kenmerk, laat het duidelijk zijn dat zo'n ringvormige plek niet hoeft te verschijnen! toch kan men besmet zijn met lyme....

de bacterie kan zeer lange tijd slapend doorbrengen in je lichaam, je merkt er dan niks van en wanneer hij tot actie overgaat is het moeilijk nog de link te leggen.

mijn opmerking is zeker niet bedoeld om mensen ongerust te maken, maar blijf goed op de hoogte...

zelf vandaag ook begonnen met kuur, na in totaal al over de 50 teken gehad te hebben nu toch een "foute", grote rode dikke vlek eromheen twee weken na de beet en al de hele week misselijk, hoofdpijn en moe :(  en ik weet bijna zeker dat ik de teek toch binnen 12 uur verwijderd had.
Titel: Teken
Bericht door: Grada Menting op mei 01, 2008, 16:39:47 PM
Ik had afgelopen maandag een behoorlijke rode plek op mijn buik en het jeukte.
Ik krabde het korstje (dacht ik) weg.
Het korstje heb ik even onder de microscoop gelegd....schrik...hij lag op zijn rug en begon met zijn poten te zwaaien.

Genoteerd wanneer ik de teek ,onprofessioneel, weg heb gehaald, was wel binnen 24 uur.

De rode vlek werd groter en had harde plekken.

Nu 3 dagen later is de plek veel kleiner geworden.

Ik zal het in de gaten houden ook de andere symptomen zoals koorts, gewrichtspijn enz.

Achteraf denk ik dat ik wel vaker tekenbeten heb gehad maar wist niet dat de teken zo klein waren.

De rode plekken weet ik aan muggenbeten.

Dit topic zou beter bij ieder forum kunnen staan omdat iedere waarnemer hiermee te maken kan hebben.


Titel: Teken
Bericht door: Grada Menting op mei 02, 2008, 23:32:13 PM
Omdat ik vanmorgen hoofdpijn had en misselijk was ben ik toch maar meteen naar de huisarts gegaan.

Eigenlijk verwachtte ik een bloedtest maar deze man gaf meteen een kuur.
Hij zei dat de bloedtesten onbetrouwbaar zijn.
Ik kreeg meteen een kuur voor 2 weken.

Volgens hem moet je wel gek zijn om de natuur in te gaan met grote kans op tekenbeten vooral hier in Zeeland.

Titel: Teken
Bericht door: Hetty Soetekouw op mei 21, 2008, 23:21:21 PM
een fotootje van een teek die ik gisteren tegenkwam tijdens het vlinderen
hij zat op een lange grashalm te wachten naast de heidepolletjes   :(
ik denk een  Ixodes hexagonus?
Titel: Teken
Bericht door: vriesinga op juni 08, 2008, 18:49:42 PM
helaas ben ik 1 van de personen die wel na een tekenbeet heel veel lichamelijke klachten heeft mogen krijgen.. wat mij verbaast is dat de medici hier makkelijk over de symptomen heen stapt. Bij mij is er geen onderzoek gedaan dit vond de huisarts schijnbaar niet nodig een bloedtest moest het doen.. Ook in mijn geval was de test negatief... maar naar ruim een jaar en allerlei klachten bleek ik toch de ziekte van lyme te hebben. Ik heb inmiddels de kuur achter de rug wat ook geen pretje was en nu maar geduld hebben volgens de dokter.

vorige week ben ik met de honden naar het robbenoordbos geweest en dat heeft +/- 35 Teken opgeleverd, waarvan meerdere varianten.. tot vandaag hebben wij de teken verwijderd. Dit ondanks dat onze honden behandeld zijn. Vandaag hebben wij maar besloten alleen even naar het bos te gaan en de honden thuis te laten. Ik heb mijzelf behandeld en hebben alleen gebruik van de paden gemaakt. Ondanks dat heb ik wederom 4 teken moeten verwijderen. Ik moet zeggen dit geeft mij geen fijn gevoel.

Ik ben even goed ziek geweest van deze kleine diertjes en hoop hier niet meer mee geconfronteerd te worden. Mijn advies neem geen risico blijf aandringen bij je huisarts als je het niet vertrouwt want bij de 1 gaat het ziekte beeld sneller dan bij een ander en onze testen zijn helaas nog niet betrouwbaar. Vooral de verkleuring rond de beet laten zien, als je die hebt ook al vind de arts dit niet belangrijk.

Groetjes,
Wil
Titel: Teken
Bericht door: hinkeltje op juni 15, 2008, 09:40:59 AM
ik onderstreep het belang van een goeie behandeling bij besmetting.
ik ben 2x besmet geweest... gewone, extra lange antibioticakuren van verschillende soorten waren niet afdoende.
uiteindelijk heb ik 6 weken aan het infuus gezeten met speciale antibiotica.
dan duurt het nog 5-10 jaar voor de symptomen verdwenen zijn.
please... dring er op aan om zo snel mogelijk antibiotica te krijgen als je je twijfels hebt.
en....
resultaten van het verleden bieden geen garantie voor de toekomst...
je kunt op ieder moment weer opnieuw besmet worden.
controleer jezelf dus altijd goed!
Titel: Teken
Bericht door: JRoosma op juni 18, 2008, 16:07:56 PM
Dodelijke teek slaat toe in Turkije
Uitgegeven: 18 juni 2008 15:18
Laatst gewijzigd: 18 juni 2008 15:33

ISTANBUL - Turkije raakt steeds meer in de ban van een dodelijk virus dat wordt overgedragen door teken.

Dit jaar zijn al meer dan twintig mensen omgekomen als gevolg van tekenbeten, aldus het centrum voor infectieziekten in Istanbul woensdag.

De beestjes, behorend tot het tekengeslacht hyalomma, brengen de virusziekte Krim-Congokoorts over, die gepaard gaat met inwendige bloedingen. De afloop is dodelijk als er niet snel wordt ingegrepen, aldus het centrum.

Herders

De virusziekte steekt in Turkije sinds 2002 steeds vaker de kop op. De afgelopen zes jaar zijn zeker 114 mensen overleden, vooral herders en boeren, aldus de Turkse media.

Het verspreidingsgebied van de teek breidt zich steeds verder uit. De teek komt vooral voor in Midden- en Oost-Turkije. Het diertje is vooralsnog niet in de toeristische gebieden gesignaleerd in het westen en zuiden van het land.

Sovjetsoldaten

De naam Krim-Congovirus is ontleend aan de plaatsen waar deze ziekte voor het eerst werd ontdekt. In 1944 werden Sovjetsoldaten op de Krim getroffen door deze ziekte. In de jaren vijftig werd de kwaal ontdekt in Belgisch Congo.
© ANP

Van NU.nl

Voor mensen die in Turkije de natuur ingaan, goed oppassen dus!
Titel: Teken
Bericht door: Elwin 29 op juli 08, 2008, 17:41:02 PM
Ik heb nog even een vraagje: Ik hoor mensen praten over teken in bomen. Maar dat kan toch helemaal niet?
Misschien een heel klein boompje, van een halve meter tot een meter maar bij een grotere boom toch al bijna niet meer?
Een teek is heel klein en het zou een enorme tijd kosten voordat hij uberhaupt boven is. Ik hoor ook vaak dat een teek zich dan van een blad laat 'vallen' oid om op een zoogdier te landen, maar met een beetje wind en zo'n klein en licht lichaampje lukt dat toch bijna nooit?

Nouja, ik heb wel al een goed aantal teken gehad, ik heb bijvoorbeeld ooit de fout gemaakt een korte broek aan te trekken toen ik met een vriend een dagje de natuur in ging :gap:   Na elk heideveldje even 10 teken van m'n benen geplukt, om ze er niet met een pincet uit te hoeven halen (ze hadden zich nog niet vastgebeten).
Ik moet zeggen dat ik echt niet van teken hou en dat ze, als ze op mij hebben gezeten, meestal nergens anders meer op zitten :whistle:  
Titel: Teken
Bericht door: marcel123 op augustus 15, 2008, 14:16:30 PM
http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/dossiers...n_Nederland.htm (http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/dossiers/Teken_in_Nederland.htm)

http://www.wur.nl/NR/rdonlyres/8B818639-D9...rapportdef2.pdf (http://www.wur.nl/NR/rdonlyres/8B818639-D9C9-4091-B750-68932A3B7BBF/61250/080331_tekenrapportdef2.pdf)
Titel: Teken
Bericht door: gardensafari op augustus 15, 2008, 18:58:11 PM
Citeereen fotootje van een teek die ik gisteren tegenkwam tijdens het vlinderen
hij zat op een lange grashalm te wachten naast de heidepolletjes   :(
ik denk een  Ixodes hexagonus?
Nee, dit is de gewone teek ricinus. Het is echter een ongevaarlijk mannetje. Volwassen mannen bijten niet meer. Ze laten zich wel op een zoogdier oid vallen, maar in plaats van te bijten gaan ze op zoek naar een paringsbereid vrouwtje (tsja, alle mannen zijn hetzelfde).
Titel: Re: Teken
Bericht door: maria48_4 op september 03, 2009, 11:57:31 AM
Teken vallen tumor aan

Een stof die door teken wordt uitgescheden vernietigt tumoren. Hebben de beestjes toch nog een nut.

Teken vallen tumor aan

Een stof die door teken wordt uitgescheden vernietigt tumoren. Hebben de beestjes toch nog een nut. Amblyomma cajennense, zo heet een kleine harde teek uit het Braziliaanse regenwoud. Tot nu toe was het beestje vooral bekend om zijn beten. Wie zo'n teek op zijn huid ontdekt, krijgt waarschijnlijk rickettsiose, een ziekte die een hoge koorts veroorzaakt. Maar het beestje heeft meer in zijn mars. Het scheidt een stofje uit – Brazilianen noemen het tekenspuug – dat zeer goed lijkt te werken tegen tumoren. Onderzoekers van het medische instituut Butantan van de universiteit van São Paulo ontdekten dat het ziektecellen afbreekt, terwijl het gewone menselijke cellen met rust laat. De ontdekking is toevallig gedaan tijdens een ander project, maar de onderzoekers zijn zo enthousiast, dat ze verder zijn gegaan met het tekenspuug. Ratten met een tumor kregen het goedje ingespoten en werden binnen zes weken weer gezond. Ook op menselijke ziektecellen werkt het wonderbaarlijke speeksel. De Brazilianen hebben ondertussen patent aangevraagd op het tekenvocht en hulp ingeroepen van collega's uit rijkere landen. Ze hebben niet de middelen om het tekenspuug verder te ontwikkelen tot een medicijn. Daar is een grote farmaceutische onderneming voor nodig met het kapitaal om het middel verder te ontwikkelen. Er wordt met verschillende partijen gesproken. Agence France Presse Het Europese neefje van de Braziliaanse teek. Foto: Mick Talbott
Titel: Re: Teken
Bericht door: maria48_4 op september 08, 2009, 13:41:29 PM
De foto van de "teek" stond bij het krantenartikel. Misschien handig dat ze eerst gaan onderzoeken wat een teek is. (ik zag het ook niet hoor, maar daar ben ik leek voor)  ;D
Titel: Re: Teken
Bericht door: peternoor op september 15, 2009, 18:40:53 PM
Het is inderdaad oppassen geblazen met teken of ze nu klein of groot zijn. Ook ik heb lyme gehad van een teekje die ik pas zag onder een postzegelloep. Ik geloofde mijn ogen niet. Het kostte ook nog eens heel veel moeite om hem eruit te krijgen. En zo'n 2 a 3 weken later kreeg ik een rode vlek die later donkerpaars werd met in het midden een gaatje. Ik kreeg een antibioticakuur van bijna 3 weken. Het loopt dus bij iedereen weer anders. Noor.
Titel: Re: Teken
Bericht door: caliprobola op april 17, 2010, 11:13:45 AM
Zou het mogelijk zijn om ook andere soorten teken toe te voegen aan waarneming.nl/waarnemingen.be. Zo zijn er op de Belgische site al enkele waarnemingen (bijvoorbeeld hier (http://waarnemingen.be/waarneming/view/47177913)) toegevoegd als "teek - Ixodes ricinus" terwijl het in feite Dermacentor reticulatus (http://www.faunaeur.org/full_results.php?id=95213) betreft.

mvg
Pieter Vantieghem
Titel: Re: Teken
Bericht door: caliprobola op april 20, 2010, 08:51:45 AM
Ik zie dat de toevoeging intussen gebeurd is.

Veel dank hiervoor!

mvg
Pieter Vantieghem
Titel: teek gran canaria
Bericht door: Harm digitaal op april 29, 2010, 12:48:26 PM
Teek gevonden in het hooggelegen deel van het eiland Gran canaria; in de buurt van Roque Nublo.
Wie weet om welke soort teek het gaat; op het eerste gezicht lijkt het mij niet te gaan om een ixodus ricinus.
Dermacentor (Dermacentor) marginatus (Sulzer 1776) is een mogelijke kandidaat(komt voor op Gran canaria)
Ixodes (Ixodes) ventalloi Gil Collado 1936 is ook mogelijk een kandidaat(komt ook daar voor).
Alleen van de eerste zijn afbeeldingen te vinden via google; vind net niet helemaal goed gelijken.
Van de laatste vind ik helemaal geen afbeeldingen, wel van de aanverwante ixodes ricinus die niet op Gran canaria is waargenomen tot nu toe volgens Fauna Europaea. Daarom denk ik dat het hier wel eens om Ixodes ventalloi zou kunnen gaan.
Zijn er op het forum deskundigen die wel boeken hebben met tekeningen of foto's van deze soorten en kunnen helpen met de determinatie van de gefotografeerde teek?
De poten zijn m.n. veel bonter gekleurd dan bij Ixodes ricinus en Dermacentor marginatus.
Groet Harm
Titel: Re: Teken
Bericht door: bruggeman op mei 24, 2010, 10:51:45 AM
Vergis ik me of zijn er dit jaar minder teken? Ik heb er pas twee gehad (middelmatig groot0 en vorig jaar had ik zeer een paar per week (altijd hele kleintjes).

En dan nog een vraag. Ik leg ze na verwijdering altijd even onder de mic om te kijken of alles er uitgekomen is. Een keer had ik een exemplaar met een lange snuit met weerhaken. Die kan ik niet in de tabel terugvinden (overige kenmerken ombekend, maar ongetwijfeld een exophiele soort)
Titel: Re: Teken
Bericht door: Gert Kremer op juni 21, 2010, 19:29:14 PM
ik gebruik Autan (deet verstuiver) als ik het bos in ga. Spuit op de sokken en op de polsen en het werkt erg goed.
Hier bij twee foto's door de microscoop. ze zijn nog mooi ook die krengen.  ;D
Titel: Re: Teken
Bericht door: bruggeman op juni 22, 2010, 18:52:11 PM
Bedankt voor de tip Gert. Wie weet red je me hiermee van het krijgen van de ziekte van Lyme.

Leuk die foto met dat boorapparaat!
Titel: Re: Teken
Bericht door: Robert Heemskerk op juli 23, 2010, 18:57:31 PM
Vanmiddag merkte ik dat 'het muggenbultje' in mijn zij toch niet afkomstig is van de mug die ik vanochtend in de huiskamer doodsloeg, op het prikwondje zag ik een zeer klein teekje zitten!
Niet herkenbaar zonder vergrootglas en ongeveer een halve milimeter groot nog.
Zonder dat ik het in de gaten had eigenlijk, had ik het teekje al van 'het muggenbultje' afgepakt met mijn vingertoppen en in mijn hand besefte ik dat het niet een klein bloedspatje was maar een teekje.

Ik zal het de komende tijd in de gaten houden op rode kringen.
De teek heb ik op papier gefotografeerd.

groet, Robert
Titel: Re: Teken
Bericht door: Arp op juli 23, 2010, 20:35:46 PM
Fijne foto weer van zo'n klein diertje Robert  :duim:  Enneh ... 'tbeste hè ;)
Titel: Re: Teken
Bericht door: Robert Heemskerk op juli 24, 2010, 00:10:28 AM
''De beet van een nimf is net zo gevaarlijk als die van een adult. Alleen de beet van een nimf in de eerste fase (ze worden dan wel larven genoemd) is ongevaarlijk. De larven herken je aan het feit dat ze zes pootjes hebben in plaats van acht.''

Nu tel ik op de foto zes pootjes, waarschijnlijk ben ik dus door een larve van een teek gebeten (eerste fase)  :P

Ik heb 'm bewaard, ik zal nogmaals eens goed kijken naar de poten.
De vergroting is ongeveer 180x  ;)

Hieronder nog een foto van de onderkant van de teek.
De foto is gemaakt 5 dagen na de beet en de teeklarve leeft niet meer.
Titel: Re: Teken
Bericht door: Arp op oktober 17, 2010, 01:52:20 AM
Ze lusten je nogal hè?  :o Let je op dat je geen enge ziektes oploopt  :-\
Titel: Re: Teken
Bericht door: Josee op oktober 17, 2010, 02:13:02 AM
Begin dit jaar 2 x positief Borreliosis. Later 3 x negatief. Volledig op mijn snufferd gelegen, maar ik fiets mijn jongere vriendin er nu weer uit en zal steeds gedeet bos en duin in gaan :)
Titel: Re: Teken
Bericht door: Jan vH op april 10, 2012, 19:15:40 PM
Leerzaam topic, maar hoort dit topic niet bij de spinachtigen (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?board=82.0) ("Voor vragen over alle beesten met acht poten, bijvoorbeeld spinnen, hooiwagens en teken")? Daar staat ook het topic over het Tickbuster project, en het lijkt me wel handig om alle topics over teken op een plek te hebben.
Titel: Re: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: jvogels op april 16, 2012, 00:15:01 AM
bij deze dus verplaatst.
Titel: Re: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: Arp op januari 24, 2015, 02:28:12 AM
Half off-topic, maar dit leek me de minst slechte plek omdat er aardig wat over Lyme gekletst wordt in het topic.

Op de website van BioWetenschap & Maatschappij (http://bwm.trefcon.nl/ziekte-van-lyme) wordt het cahier "Ziekte van Lyme" ook als PDF (//http://) aangeboden. Volgens de recentie in EB (http://www.nev.nl/pages/publicaties/eb/nummers/2012/72-6/298.pdf) destijds een goed overzicht.
Titel: Re: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: marcel123 op juli 01, 2016, 13:47:40 PM
In Nederland komt nu FMSE voor
http://rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Teken_encefalitisvirus_in_Nederland_aangetroffen


En weet iemand of de teken in de Transcaucasus ook ziektes over kunnen brengen?
http://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/tekenencefalitis
Titel: Re: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: jvogels op april 04, 2019, 09:29:39 AM
Een sleutel voor het onderscheiden van de twee Dermacentor teken:

http://www.bristoluniversitytickid.uk/page/Dermacentor/10/#.XKWxq6SxWUk
Titel: Re: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: Han van Yperen op oktober 17, 2022, 14:58:20 PM
Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/257226987/.
1 Echte hondenteek - Rhipicephalus sanguineus imago, gezien
datum: 2022-10-17
locatie: Pijnacker - Klapwijk en Tolhek (ZH)

foto's:
(https://waarneming.nl/media/photo/59634127.jpg)

De teek is afgevallen van mijn hond.
Ik kom helaas niet goed uit de determinatiesleutel.

Bij voorbaat dank!
Han
Titel: Re: Determinatiesleutel Teken
Bericht door: gbeersma op april 16, 2023, 15:01:06 PM
Citaat van: Robert Heemskerk op maart 16, 2007, 16:33:00 PM(sorry insektenfreaks!)

Gelukkig zijn teken geen insecten, maar spinachtigen.