Forum van Waarneming.nl

Overige natuuronderwerpen => Exoten => Topic gestart door: tekenaar op mei 30, 2008, 08:53:04 AM

Titel: Robinia
Bericht door: tekenaar op mei 30, 2008, 08:53:04 AM
Citeer
Citeergeen potentieel problematische soorten aanplanten langs wegen (robinia kan je best vervangen door inheemse soorten)
Paul,
En nog een aanvulling voor Robinia pseudoacacia. In parken en plantsoenen en als straatboom of langs wegen aangeplante Valse acacia's, die uitsluitend over zich ondergronds ongeslachtelijk voortplantende, generalistische arbusculaire of endomycorrhizasymbionten onder de lagere schimmels kunnen beschikken, worden toenemend door inheemse parasitaire, kubiek-, wit- of zachte rot veroorzakende macrofungi als de Zwavelzwam, Honingzwammen, de Schubbige bundelzwam, de Eikenvuurzwam, de Essenzwam, de Zadelzwam en de Korsthoutskoolzwam aangetast, waardoor ze sterven of vanwege het stambreuk- of windworprisico voortijdig moeten worden geveld. Meestal wordt dan niet voor herplant met dezelfde boomsoort gekozen.
Titel: Robinia
Bericht door: tekenaar op mei 30, 2008, 08:57:12 AM
Dat geeft hoop!

In Slovenie ken ik Robinia als een zeer agressieve invader die vooral monocultures vormt op plaatsen waar o een of andere manier het bos is verdwenen: langs wegen, op kapvlaktes en op brandvlaktes. Na een aantal jaar ontstaat een begroeiing waar Robinia de enige bomsoort is. Doordat Robinia stikstof bindt (d.w.z. symbiontische bacterien in de wortels van Robnia binden stiksof uit de lucht) verrijkt hij de bodem, wat op zijn beurt de hele ondergroei verandert.

Ik hoop dat in Nederland deze situatie niet ontstaat, maar ik heb dus redenen om Robinia als een zeer problematische soort te zien.  
Titel: Robinia
Bericht door: marcel123 op mei 30, 2008, 09:03:58 AM
In Limburg werd de soort ook niet gewaardeerd, waar je op veel plekken jonge exemplaren zag staan.  Ik heb de indruk dat hij het daar ook beter doet dan in het noorden van Nederland.  
Titel: Robinia
Bericht door: tekenaar op mei 30, 2008, 09:06:30 AM
Ik heb ergens gelezen dat ze in de VS (waar ze vandaan komen) gemiddeld ook niet oud worden doordat ze door schimmels worden aangetast (in zuid Europa worden ze voor houtproductie aangeplant, maar dat terzijde). Evengoed lijkt me een dichte begroeiing van jonge Robinia niet echt gewenst in naturgebieden.  
Titel: Robinia
Bericht door: g.j. keizer op mei 30, 2008, 09:12:58 AM
Aanvulling op de aanvulling. Wanneer men na het kappen, naast de stobbe, niet ook alle wortels verwijdert, regenereert de Robina nog over lengte van jaren via massale wortelopslag en bestaat het risico, dat men voor één boom een bosschage van tientallen jonge bomen terugkrijgt.
Titel: Robinia
Bericht door: g.j. keizer op mei 30, 2008, 09:31:14 AM
Citeer... doordat ze door schimmels worden aangetast ... in zuid Europa worden ze voor houtproductie aangeplant, maar dat terzijde.
Paul,
In het mediterrane gebied (Italië) zijn de Valse acacia en de Hemelboom inmiddels de dominante bomen langs de snelwegen. En in Nederland heeft men (tevergeefs) geprobeerd om Robinia's commercieel te kweken (Flevopolders, Drente, Oost-Groningen), maar de beleggers in "Europees hardhout" zijn al hun centen kwijtgeraakt. Een oud-collega is nog naar Hongarije "uitgezonden" om uit te zoeken, waarom de teelt in Nederland zo jammerlijk mislukte : te hoge grondwaterstand en/of verkeerd bodemtype, waardoor door schimmels en bacteriën veroorzaakte kernhoutrot van de wortels optrad. Uit recenter Duits onderzoek is bovendien gebleken, dat Robinia's niet in staat zijn om beschadigde stabiliteitswortels te "repareren" of op korte termijn te vervangen, waardoor ze, na aantasting door een gestelwortel- en stamvoetondermijnende parasiet als de Schubbige bundelzwam, extreem windworpgevoelig worden en gemakkelijk op of net boven maaiveld af- of uitbreken (zie : http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=34547 (http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=34547) : foto 6 en 27).
Titel: Robinia
Bericht door: g.j. keizer op juni 03, 2008, 08:35:57 AM
Paul,
En een recent incident met een spontaan omgevallen Robinia, die door een witrot veroorzakende zwam, die (nog) geen vruchtlichamen had gevormd, of waarvan de vruchtlichamen bij de schouw (in de herfst) over het hoofd waren gezien, bleek te zijn aangetast : http://www.destentor.nl/regio/deventer/317...-Schalkhaar.ece (http://www.destentor.nl/regio/deventer/3173510/Boom-valt-spontaan-op-auto-bij-tennisclub-in-Schalkhaar.ece) . Schrik niet van de oranjegekte.