Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Insecten (overig) => Topic gestart door: ruut op februari 12, 2019, 02:54:16 AM

Titel: insecten in het nieuws
Bericht door: ruut op februari 12, 2019, 02:54:16 AM
Wereldwijd onderzoek: 1 op de 4 insectensoorten dreigt uit te sterven
11 februari 2019 19:10
Aangepast: 11 februari 2019 19:43
Het gaat wereldwijd erg slecht met de insecten. Dat blijkt uit het eerste wereldwijde onderzoek naar insectensterfte. Als de insectensterfte zo doorgaat dan is er volgens de onderzoekers zelfs de kans dat over 10 jaar een kwart van de insecten is verdwenen.
De publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation is het eerste wereldwijde onderzoek op dit gebied. De wetenschappers verzamelden 73 onderzoeken over de hele wereld.

Daaruit blijkt dat 40 procent van alle insectensoorten nu met uitsterven wordt bedreigd. Vooral soorten als de mestkever, vlinder en de bij zijn in gevaar. Maar ook de mug en de wesp staan op de lijst. Hans de Kroon van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzocht eerder al insectensterfte in Nederland en Duitsland. "Dit onderzoek bevestigt de trend die we hier al signaleerden, maar dat het zo breed speelt is echt alarmerend. Het is een wereldwijd probleem."

Aantal insecten neemt dramatisch af: dit is waarom
De landbouwsector wordt als een van de oorzaken van het probleem genoemd. Dat is volgens David Kleijn, plantenecoloog van de Wageningen Universiteit, niet verrassend: "Als je eerst een divers stuk natuur hebt en je haalt dat weg om een gewas op te zetten, kun je op je klompen aanvoelen dat het met de biodiversiteit in dat gebied achteruit gaat." Daarnaast zorgt ook de vervuiling die de landbouwsector veroorzaakt voor een groot deel van de insectensterfte.

Grote gevolgen voor de natuur
De eerste gedachte kan nu zijn: dat scheelt weer muggenbulten of vervelende wespen in de zomer. Maar insecten spelen een grote rol in ons ecosysteem. "De volgende dominosteen is al aan het vallen", zegt Hans de Kroon. " We zien al dat er minder vogels zijn in Nederland. Dat is geen toeval, veel vogelsoorten leven van insecten."

Insectensterfte: dit kun je er zelf tegen doen
Hoewel landbouw veruit de grootste oorzaak is, zorgt ook verstedelijking voor het teruglopende aantal insecten. Of je planten je in je tuin hebt speelt dus ook al een (kleine) rol. Tuinman Loek Gorris wil daarom dan ook als doel zoveel mogelijk biodiversiteit in de tuin: "Als ik een tuin renoveer leg ik als eerst een vijver aan. Natuurlijk water met waterplanten is van grote invloed."

Ook als je geen ruimte voor een vijver hebt kun je veel doen. "Vang je regenwater op om daar een stukje wat drassiger mee te maken. Of je kan bijvoorbeeld een wandrek maken waar klimop, bramen- of frambozenstruiken doorheen kunnen groeien. Zorg in ieder geval voor Nederlandse planten die bloeien. Veel Nederlandse bijensoorten lusten bijvoorbeeld juist al die tropische planten niet."

Spreidingsgebied insecten vergroten

Marjolein Koek van Natuurmonumenten vult de aanpak nog aan. Ze heeft liever niet dat je in het tuincentrum koopt. "Vooral in bloembollen zitten vanuit het kweken nog veel soorten gif. Dan krijgt een insect nog steeds gif mee als de bloem in bloei staat. Zoek daarom naar biologische bloembollen." Ook hecht ze weinig aan een hele strakke tuin. "Juist als je tuin kleurrijk en rommelig lijkt is hij erg divers en dus goed voor insecten."

En zelfs als je helemaal geen tuin hebt, kun je volgens Koek wat doen. "Wij bellen met succes gemeentes om ze te vragen de bermen niet te vaak te maaien. Stiekem zorgt dat voor behoorlijk wat diverse stukjes natuur wat het spreidingsgebied van insecten erg vergroot. Dus bel vooral zelf ook je gemeente."

Bron RTL nieuws
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4606156/wetenschappers-waarschuwen-voor-insectensterfte-wereldwijd-probleem-bijen
Titel: Florida laat miljoenen gemodificeerde muggen los
Bericht door: H.J. Tromp op augustus 21, 2020, 08:18:02 AM
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53856776