Waarneming.nl

Soortgroepen => Wat is dit voor vogel? / Determinatie => Vogels => Veren => Topic gestart door: mdumdumdu op juni 17, 2018, 15:22:05 pm

Titel: Determineren van veren
Bericht door: mdumdumdu op juni 17, 2018, 15:22:05 pm
Hoe gebruiken jullie de sites die hier boven pinned staan?
Ik zou graag de veren op naam willen brengen maar ik denk dat het een beetje tijdrovend is om elke verensheet te bekijken. Graag jullie ervaringen op dit gebied

Alvast bedankt
 
Titel: Re: Determineren van veren
Bericht door: keesschreven op juni 18, 2018, 17:55:58 pm
Hoi Menno,
de sites zijn handig om soorten te checken om een vermoeden te bevestigen. Maar als je nog geen vermoeden hebt, dan is het lastig. Je kunt inderdaad moeilijk alles gaan doorkijken. Met een beetje training is wel te zeggen in welke groep je iets moet zoeken, bijv. eenden, dan kun je die groep doorkijken. Misschien is een boek in het begin handiger.
Ik ben begonnen met "Vogelsporen", maar het gaat vooral om heel veel kijken en vergelijken, in het veld en op de plaatjes, om een referentiekader om te bouwen.
Soms zijn daarbij dingen van belang die helemaal niet in het oog springen op het eerste gezicht (structuur en kleur van het dons, kleur van schacht, vettige glans of niet, geur).

Het mooie van de sites is wel dat ze vaak veel meer veren laten zien dan een boek. Ook meer obscure veerpartijen/donsjes kun je zo op naam brengen.
Titel: Re: Determineren van veren
Bericht door: mdumdumdu op juni 18, 2018, 17:57:21 pm
oke bedankt voor de tip!