Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Zoogdieren => Topic gestart door: HPM op oktober 05, 2016, 10:11:37 AM

Titel: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 05, 2016, 10:11:37 AM
In 1940 schreef G. A. Brouwer dat het aantal gegevens over otters uit de 19e eeuw zeer gering was en dat ze in de tweede helft van die eeuw al zeldzamer werden en in sommige streken al waren uitgeroeid. In Waarneming stonden tot voor kort slechts 27 waarnemingen uit de 19e eeuw, verdeeld over 18 uurhokken. Ook in de Verspreidingsatlas Zoogdieren staan 18 uurhokken van voor 1900, grotendeels dezelfde als in Waarneming. http://www.verspreidingsatlas.nl/8496118 (De vierkantjes als je het schuifje aan de linkerkant op 1900 zet.)

Bij het zoeken naar oude Korhoenders stuitte ik af en toe op een geschoten of gevangen otter, dus ben ik maar eens gericht gaan zoeken, in de veronderstelling dat het niet veel werk zou zijn. De hoeveelheid werk viel vies tegen, maar het resultaat viel heel erg mee. Ik heb nu 431 otterwaarnemingen van voor 1900 ingevoerd, waardoor er nu op de kaart geen 18, maar 281 uurhokken staan. Een hele vooruitgang en het levert een heel ander beeld op dan we kennen van na 1900. Er zal niet of nauwelijks meer iets uit de 19e eeuw bijkomen, want mijn bronnen zijn denk ik wel uitgeput. Misschien dat er over tien jaar meer kranten zijn gedigitaliseerd en online staan. Bij veel regionale kranten is dat nu helaas nog niet het geval. Dit is dus voorlopig het resultaat:
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1800-01-01&to=1899-12-31&count_ex=1&grid=5000
Dit is een andere weergave van het resultaat.
(http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?action=dlattach;topic=375817.0;attach=759325;image)


Het overgrote deel van de gegevens waarop de waarnemingen zijn gebaseerd is afkomstig uit dagbladen, waarvoor zo'n 20 archieven moesten worden geraadpleegd. Als er alleen een plaatsnaam werd gegeven heb ik een keuze moeten maken uit mogelijk geschikte gebieden daar in de buurt. Als er een nadere locatie werd opgegeven (landgoed, water, eendenkooi, molen enz) heb ik geprobeerd die zo nauwkeurig mogelijk op te sporen. Soms bleek het dan kilometers van de genoemde plaatsnaam te zijn. Dat betekent dat veel van de andere waarnemingen er kilometers naast kunnen staan, maar bekeken op uurhokniveau (5x5km) zal het beeld wel ongeveer kloppen. Door 'technische problemen' is het helaas wel mogelijk dat er enkele uurhokken ontbreken.

De oudste waarnemingen zijn uit de 18e eeuw. 1718 en 1739, beide bemachtigd in de Schie ten zuiden van Delft. Er werd een premie van 3 gulden voor betaald, wat in die tijd vast wel veel geweest zal zijn. Aan het eind van de 19e eeuw konden de premie regionaal oplopen tot 15 gulden, plus nog eens 5 gulden of meer voor de pels.
De vroegste otters in de 19e eeuw zijn van precies een eeuw later, uit 1839. Een bij het Moriaanshoofd op Schouwen en de ander op een niet nader genoemde plek in de toenmalige gemeente Loosduinen.

Het zwaartepunt van de verspreiding lijkt toch wel het zuidwesten. Het Hollands-Utrecht veen- en rivierengebied en Zeeland (voornamelijk Walcheren en de Bevelanden). Er zitten wel wat flinke 'gaten' in die verspreiding, die deels wel veroorzaakt moeten zijn door gebrek aan bronnen, want het gaat veelal om gebieden waar het onwaarschijnlijk lijkt dat otters daar ontbraken. Zo vind ik het vrijwel ontbreken in de Biesbosch opvallend. Er is slechts één bericht (1895) waarin de Biesbosch, zonder nadere aanduiding, wordt genoemd, en een andere die mogelijk op de Biesbosch betrekking heeft. Waar in de Biesbosch dat dan geweest moet zijn is niet duidelijk. Bij die laatste, uit 1899, met  Werken(dam), als genoemde plaats, wordt het schieten van otters wel 'iets zeldzaams' genoemd.

In het noorden en oosten van het land lijkt het voorkomen meer fragmentarisch te zijn dan in het westen. In Friesland/Drenthe/Groningen denk ik niet dat dit veroorzaakt is door een gebrek aan bronnen, want bij het Korhoen bleek de dekking daar juist erg goed te zijn. Hoewel er ongetwijfeld gegevens ontbreken, zou het dus best kunnen dat wat we zien ongeveer de werkelijkheid weergeeft. Hoe anders was was de verspreiding in de 20e en 21e  eeuw (zie de zoogdieratlas).
Het resultaat voor Noord-Brabant is mager, terwijl je toch wel meer otters zou verwachten in de talloze beken en  vennen. In Limburg gaat het om slechts 11 vermeldingen in de periode 1880-1893.

Hoewel ik het zoeken in kranten op zich altijd wel leuk vind, ben ik van het zoeken naar otters toch wel een beetje treurig geworden. Het ging er bruut aan toe. De jacht op andere dieren is ook niet leuk als je erover nadenkt, maar bij soorten als Korhoen en Patrijs is het 'PANG' en dan is het over. Bij de otters was het anders. Die werden ook wel geschoten, waarbij meestal meerdere schoten hagel nodig waren, maar ze werden vooral geklemd, en doodgeslagen of -gestoken met spaden, knuppels, hooivorken, ijshaken en (aal-)speren. Ze werden ook wel eens met de blote handen gewurgd of door honden verscheurd. Daarnaast werden ze  ook nogal eens in netten gevangen. Deels doelbewust maar vaker kwamen ze in fuiken terecht, waarin ze meestal verdronken.
Regelmatig werden hele families tegelijk uitgeroeid en gingen jagers prat op het doden van tientallen otters in een winter. Op andere plaatsen kon het aantal oplopen tot tientallen in een aantal jaren. De vervolging moet wel grote invloed hebben gehad op de populatie, waarschijnlijk groter dan het huidige verkeer.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op oktober 05, 2016, 10:51:47 AM
 :duim:

Goeie actie!
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: tekenaar op oktober 05, 2016, 13:03:38 PM
Hier in Slovenie zijn (inheemse) rivierkreeften een belangrijk deel van het voedsel van otters. In Hongarije heb ik otterspraints gevonden die vol zaten met stukjes schaal van marmerkreeft, een Amerikaanse soort die daar in 1 beek talrijk voorkomt. In hoeverre heeft het verdwijnen van Europese rivierkreeft, door vervuiling en kreeftenpest, de achteruitgang van otters versnelt? En in hoeverre bespoedigd de opkomst van exotische rivierkreeften nu de terugkomst van otters? 
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 05, 2016, 13:37:21 PM
Kreeften en schoon water zullen best gunstig zijn, maar ik denk dat als die er vroeger ook waren geweest er alleen maar meer otters om zeep om gebracht zouden zijn. Vroeger hadden ze wel meer zalmen, palingen e.d. te eten.
Misschien hoeven ze nu met die overvloed aan kreeften wel niet meer zo ver van huis.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op oktober 05, 2016, 13:43:00 PM
In sommige gebieden in Europa vindt je inderdaad regelmatig otterspraints die voornamelijk uit kreeftenresten bestaan.

Ik geloof niet dat er een verband is tussen de achteruitgang van de Europese rivierkreeft in ons land en de achteruitgang van de otter. Hoofdredenen die telkens genoemd worden zijn jacht en vervuiling waterbiotopen met pcb's en zware metalen.

Het is daarbij natuurlijk wel interessant om te kijken in hoeverre de opkomst van allerlei exotische kreeften positief uitpakt voor de otter. Voor veel andere soortgroepen valt deze (explosieve) toename van de hoeveelheid exotische kreeften vooralsnog negatief uit...

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: tekenaar op oktober 05, 2016, 14:59:17 PM
Ook in wateren met een goede populatie van de Europese rivierkreeft (Astacus astacus) vindt je minder waterinsecten en nauwelijks waterslakken. Ik denk dat het grootste verschil tussen de inheemse rivierkreeft en die exoten is, dat veel van de exoten laaglandsoorten zijn, die in stilstaand, voedselrijk en periodiek zuurstofarm water overleven en hoge dichtheden berijken. Dat betekend dat de exoten habitats kunnen bezetten waar de Europese soorten nooit hebben gezeten. Hierdoor hebben die exotische kreeften op Europese schaal een veel grotere invloed op de voedselketens. Op locale schaal kan dat verschil een stuk kleiner zijn.

Neemt niet weg dat de Europese rivierkreeft vroeger in het Oosten van NL talrijk geweest moet zijn en daar een belangrijk ottervoedsel geweest kan zijn. Dat dit in de literatuur niet vaak genoemd wordt, kan evengoed liggen aan het feit dat de kreeften al verdwenen waren toen de eerste biologen het voedsel van otters gingen bestuderen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op oktober 05, 2016, 15:00:11 PM
ken je deze bronnen uit 1830? https://www.groningerarchieven.nl/bronbewerkingen/schoolmeesterrapporten/o-r

zie telkens bij vraag 8. Bijvoorbeeld Lettelbert: bunzing en Onstwedde: haas, korhoen, patrijs. Misschien zitten er ook nog wel ergens otters tussen genoemd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 05, 2016, 15:25:59 PM
Complimenten voor het werk dat je hebt verricht ter verkrijging van inzicht in een globaal verspreidingsbeeld in de 19de eeuw. Was er altijd al
heel erg benieuwd naar (behalve naar de brute jachtwijze naar otters, dat is echt vreselijk geweest). Zelfs mogelijke aanwezigheid op waddeneiland en opvallende afwezigheid in Polder Oldelamer, Weerribben en Rottige Meenthe. De laatste gebieden zouden wel otters zijn geweest maar is misschien minder of niet veel over bekend vanwege de lage bevolkingsdichtheid en uitgestrektheid van het gebied.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 05, 2016, 15:55:21 PM
Citaat van: peterv op oktober 05, 2016, 15:00:11 PM
ken je deze bronnen uit 1830? https://www.groningerarchieven.nl/bronbewerkingen/schoolmeesterrapporten/o-r

zie telkens bij vraag 8. Bijvoorbeeld Lettelbert: bunzing en Onstwedde: haas, korhoen, patrijs. Misschien zitten er ook nog wel ergens otters tussen genoemd.

Mooi hoor. Ik ben even snel door die ene pagina gegaan en ik ben een plaats tegengekomen waar otters genoemd worden. Van die plaats wist ik het al, maar dit is wel een stuk vroeger. Ik zal het hele alfabet nakijken. Benieuwd of dat ook nog iets voor het noorden van Groningen op zal leveren.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 05, 2016, 16:18:10 PM
Citaat van: martenboonstra op oktober 05, 2016, 15:25:59 PM
Complimenten voor het werk dat je hebt verricht ter verkrijging van inzicht in een globaal verspreidingsbeeld in de 19de eeuw. Was er altijd al heel erg benieuwd naar (behalve naar de brute jachtwijze naar otters, dat is echt vreselijk geweest). Zelfs mogelijke aanwezigheid op waddeneiland en opvallende afwezigheid in Polder Oldelamer, Weerribben en Rottige Meenthe. De laatste gebieden zouden wel otters zijn geweest maar is misschien minder of niet veel over bekend vanwege de lage bevolkingsdichtheid en uitgestrektheid van het gebied.

Die isolatie zou misschien wel een rol kunnen spelen, ook in de Biesbosch. De vissers en jager leefden natuurlijk niet helemaal geisoleerd omdat ze hun opbrengst ook moesten verkopen en ottervellen veel geld opbrachten. Maar misschien bracht hun manier of hun aard met zich mee dat het niet in de krant kwam.

Overigens is het geval op Terschelling niet zo zeker omdat niet duidelijk is of er wel een otter gezien is.
"Een otter heeft wonderen van dapperheid bij een kooiker te Oosterend verricht. De kooiker was op een 'goeden' morgen 11 lokganzen, beestjes die op 20 á 25 gld. per stuk worden gerekend, en wat 't ergste is, heel zijn verdiensten kwijt."
(Schoonhovensche Courant 2 januari 1886)
Vergelijkbare gevallen, waarin dode kippen of eenden werden toegeschreven aan een otter, heb ik niet opgenomen. Daar komt nog bij dat het niet zeker is dat het om Oosterend op Terscheling ging, maar dat leek me het meest waarschijnlijk. Het bericht in de Schoonhovensche is het enige wat ik over dit geval heb kunnen vinden. Ik had liever iets uit de Leeuwarder gehad. Vooral meer aparte berichten stonden in meerdere kranten, maar dit nou juist niet.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op oktober 06, 2016, 09:38:30 AM
Heb het al eerder gezegd, maar hulde voor je werk Herman :duim:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 06, 2016, 12:10:15 PM
Dank voor de hulde.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 06, 2016, 12:12:12 PM
Citaat van: HPM op oktober 05, 2016, 15:55:21 PM
Citaat van: peterv op oktober 05, 2016, 15:00:11 PM

ken je deze bronnen uit 1830? https://www.groningerarchieven.nl/bronbewerkingen/schoolmeesterrapporten/o-r
zie telkens bij vraag 8. Bijvoorbeeld Lettelbert: bunzing en Onstwedde: haas, korhoen, patrijs. Misschien zitten er ook nog wel ergens otters tussen genoemd.

Mooi hoor. Ik ben even snel door die ene pagina gegaan en ik ben een plaats tegengekomen waar otters genoemd worden. Van die plaats wist ik het al, maar dit is wel een stuk vroeger. Ik zal het hele alfabet nakijken. Benieuwd of dat ook nog iets voor het noorden van Groningen op zal leveren.

Dit heeft acht waarnemingen opgeleverd. Haren, Harkstede, Kloosterburen, Midwolde, Opende, Scheemda, Tolbert en Zevenhuizen. Ze hebben voor zes nieuwe uurhokken gezorgd, waarbij het meest noordelijke en het meest oostelijke in Groningen. Met 1828 zijn het tevens de vroegste waarnemingen in de 19e eeuw.
Een mooie aanvulling dus.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op oktober 06, 2016, 15:37:10 PM
Herman, diepe buiging .

geprutst http://waarneming.nl/otter.html
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 06, 2016, 16:10:11 PM
Fraai, Hisko.
Zo te zien is dat tot heden. Met welke interval?
Is het mogelijk om het wat vloeiender te laten verlopen? Het is nu zo schokkerig.

Overigens ben ik begonnen met verzamelen uit het begin van de 20e eeuw. Ik denk aan de eerste 30 of 40 jaar.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op oktober 06, 2016, 16:23:15 PM
10 jaar vanaf 1800
zoals gezegd is het 1 brok knip en plak werk , vandaar ook html pagina`s
ik zal vanaf 1820 nemen
nieuwe data komt vanzelf mee. na een cache tijd van 10 minuten
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Vincent Martens op oktober 06, 2016, 17:03:22 PM
Mooi gedaan! Ik heb in de laatste vijf jaar een groot aantal waarnemingen  ingevoerd op Telmee. Volgens mij zit die informatie er niet bij in?

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 06, 2016, 17:05:36 PM
"De gebroeders Blanken te Hazerswoude hadden het buitenkansje 5 otters te bemachtigen waarvan twee oude. De beide oude exemplaren brachten respectievelijk op f 30 en f 25.
Ofschoon de otter voor den vischstand zeker schadelijk kan zijn, is het toch de vraag, of totale uitroeiing van deze mooie diersoort — en dat het daar heen gaat in ons land, is zeker — wel gewenscht is
."
(Arnhemsche courant, 30-01-1914)

Deze gebroeders vingen dus meer dan honderd gulden voor hun bosje otters, en dat was exclusief afschotpremies. In deze periode werden er wel hogere prijzen dan 30 gulden per vel betaald. Omdat otterbont in de mode was en waarschijnlijk ook omdat het aanbod minder werd. Met dat soort prijzen is het vragen om uitroeiing.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op oktober 06, 2016, 19:09:50 PM
Citaat van: Vincent Martens op oktober 06, 2016, 17:03:22 PM
Mooi gedaan! Ik heb in de laatste vijf jaar een groot aantal waarnemingen  ingevoerd op Telmee. Volgens mij zit die informatie er niet bij in?
die blijft voor ons verborgen
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 07, 2016, 09:42:14 AM
Bijzondere gedachten rond 1900. Enerzijds erkenning van zeldzaamheid en aanname dat een otter schadelijk zou zijn voor de visstand. Volgens het cbs: 1000 gulden (1900) =   11.864,54 euro (2011) verhoudingsgewijs betekent dit een hoofdprijs per afgeschoten otter.

Waarom is er geen samenwerking met Telmee of kan waarneming.nl niet gekoppeld worden aan waarneming.nl ?


Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 07, 2016, 10:46:39 AM
Ondertussen ben ik een bericht uit 1917 tegengekomen over 50 gulden voor een ottervel uit Eelde, maar in andere berichten worden meestal lagere prijzen genoemd en het varieert nogal. Meestal is het ook niet duidelijk of ze dat werkelijk hadden gekregen of dat ze dachten dat er voor te krijgen. Ik weet dus niet goed welke waarde ik aan zulke berichten moet hechten. Waarschijnlijk werden jagers en vissers vaak afgescheept met een fractie van de werkelijke marktwaarde. In een bericht van een paar jaar later las ik dat ottervellen op de Londense bontmarkt 70 pond deden. Daar zijn natuurlijk al wel een paar stappen in de handel aan vooraf gegaan.

Volgens mij komen waarnemingen uit Waarneming in Telmee terecht.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: KoenVerhoogt op oktober 07, 2016, 10:48:35 AM
Ten eerste, fantastisch werk Herman! Complimenten.

De waarnemingen van waarneming.nl en telmee gaan volgens mij  niet naar elkaar toe, maar komen beide samen bij de overkoepelende organisatie (NDFF/Verspreidingsatlas).

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op oktober 08, 2016, 09:44:56 AM
Over het waarom waarneming.nl geen data uit de NDFF mag/ kan halen: die vraag moet je bij de NDFF stellen ik weet het ook niet. De route is eenrichtingsverkeer.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 08, 2016, 12:34:30 PM
Citaat van: hiskodevries op oktober 08, 2016, 09:44:56 AM

Over het waarom waarneming.nl geen data uit de NDFF mag/ kan halen: die vraag moet je bij de NDFF stellen ik weet het ook niet. De route is eenrichtingsverkeer.

Dat weet ik wel hoor. Dan zouden ze inkomsten verliezen omdat mensen dan de gegevens gratis van Waarneming gaan halen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 08, 2016, 12:35:21 PM
De hoogste prijs voor ottervellen die ik tot nu toe ben tegengekomen stamt uit 1920. Voor een paartje otters uit de Regge bij Archem werd 90 gulden betaald.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Bart van Hoogstraten op oktober 08, 2016, 13:19:03 PM
Citaat van: HPM op oktober 08, 2016, 12:35:21 PM
De hoogste prijs voor ottervellen die ik tot nu toe ben tegengekomen stamt uit 1920. Voor een paartje otters uit de Regge bij Archem werd 90 gulden betaald.

Omgerekend naar nu is dat € 491,54 http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 08, 2016, 14:00:07 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op oktober 08, 2016, 13:19:03 PM
Citaat van: HPM op oktober 08, 2016, 12:35:21 PM
De hoogste prijs voor ottervellen die ik tot nu toe ben tegengekomen stamt uit 1920. Voor een paartje otters uit de Regge bij Archem werd 90 gulden betaald.

Omgerekend naar nu is dat € 491,54 http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php

Hij had pech dat het een paartje was, want als het twee mannetjes waren geweest zou hij er waarschijnlijk 550 euro of meer voor hebben gekregen.
Ik vraag me af of zo'n jachtopziener dat geld allemaal zelf mocht houden of dat hij het aan zijn rijke baas moest geven.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Bart van Hoogstraten op oktober 08, 2016, 14:41:01 PM
Citaat van: HPM op oktober 08, 2016, 14:00:07 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op oktober 08, 2016, 13:19:03 PM
Citaat van: HPM op oktober 08, 2016, 12:35:21 PM
De hoogste prijs voor ottervellen die ik tot nu toe ben tegengekomen stamt uit 1920. Voor een paartje otters uit de Regge bij Archem werd 90 gulden betaald.

Omgerekend naar nu is dat € 491,54 http://www.iisg.nl/hpw/calculate-nl.php

Hij had pech dat het een paartje was, want als het twee mannetjes waren geweest zou hij er waarschijnlijk 550 euro of meer voor hebben gekregen.
Ik vraag me af of zo'n jachtopziener dat geld allemaal zelf mocht houden of dat hij het aan zijn rijke baas moest geven.

Ik weet niet hoe dat bij otters verdeeld is qua sekse maar uit de tijd dat ik als student wat bijverdiende bij een nertsenfokker weet ik dat een mannetje Amerikaanse nerts 125,- (gulden) deed en een wijfje 75,-. Die verhouding op otters zouden 2 mannetjes dus zelfs meer dan € 600,- hebben opgebracht (€ 614,43).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 08, 2016, 15:04:16 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op oktober 08, 2016, 14:41:01 PM

Ik weet niet hoe dat bij otters verdeeld is qua sekse maar uit de tijd dat ik als student wat bijverdiende bij een nertsenfokker weet ik dat een mannetje Amerikaanse nerts 125,- (gulden) deed en een wijfje 75,-. Die verhouding op otters zouden 2 mannetjes dus zelfs meer dan € 600,- hebben opgebracht (€ 614,43).

In een eerder bericht maakte ik melding van twee volwassen otters die 30 en 25 opbrachten. Ik neem aan dat het in dat geval een paartje betrof, maar in het algemeen hing de prijs af van het formaat. Jongen (halfwas?) brachten ongeveer de helft op.
Ik weet niet of er kwaliteitsverschil is tussen man en vrouw.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 08, 2016, 18:11:11 PM
Een dagloner verdiende volgens mij in de 19de eeuw iets van 0,60-0,80 cent waarvan de huur wekelijks iets van 0,50 cent zou zijn geweest. De pels van de otter was dan kennelijk ook een goede inkomstenbron. Opvallend dat een non-profitorganisatie gegevens verstrekt of medewerking verleent aan commercieel bedrijf zonder dat er sprake zou zijn van tweerichtingsverkeer.  Anyway, dit draadje gaat over "oude otters". Blijft fascinerend om de waarnemingen te bekijken. Ben zelf druk met verzamelen van oude verslagleggingen van otter-spotters. Mocht iemand hierover aanvullende informatie over kunnen gegeven, dan houd ik mij warm aanbevolen.



Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 08, 2016, 18:54:16 PM
Marten, je hebt het over lonen in de 19e eeuw, maar toen werden er niet van die absurde prijzen voor betaald als in de eerste decennia van de 20e eeuw, hoewel een paar gulden best wel veel was.

Wat zijn otter-spotters?

Ik kwam nog een Drentse verordening uit 1791 tegen, waarin een premie van 3 gulden werd gezet op elke volwassen otter, en 100 gulden op een wolf. Voor meer dan 900 euro zou ik zelfs de hond van de buren inleveren (of alleen een rechterpoot, zoals bij otters werd gedaan).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op oktober 08, 2016, 20:59:13 PM
Citaat van: HPM op oktober 08, 2016, 18:54:16 PM
Ik kwam nog een Drentse verordening uit 1791 tegen, waarin een premie van 3 gulden werd gezet op elke volwassen otter, en 100 gulden op een wolf. Voor meer dan 900 euro zou ik zelfs de hond van de buren inleveren (of alleen een rechterpoot, zoals bij otters werd gedaan).
De laatste wolvenjacht in Drenthe was in 1772. De kans dat er in 1791 nog werkelijk honderd gulden voor een wolf moest worden betaald was dus vrijwel nihil, die verordening betekende op dat punt geen financieel risico voor de overheid.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 08, 2016, 21:36:15 PM
Een otterspotter is iemand die graag op zoek gaat voor het waarnemen van otters. Ben erg benieuwd hoe het zou zijn geweest in een tijd waarin de otter niet was uitgestorven en welke technieken de otterspotter heeft gebruikt om otters op te sporen. Doen we het anders dan 50 jaar terug? Er is weinig tot niets over bekend op welke wijze otters kunnen worden waargenomen of toentertijd werden geïnventariseerd.   
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 08, 2016, 21:45:18 PM
Ze werden vroeger op dezelfde manier opgespoord als tegenwoordig.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 09, 2016, 11:09:59 AM
Tegenwoordig hebben we veel meer kennis (DNA, Nachtcameras en ICT) van de leefwijze van otter en welke otters in bepaald gebied rondzwemmen. Toch denk ik dat opsporing van waarnemen van otters - gelet op oude en recente verslaglegging - niet veel mensen zich hiermee bezig houden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 09, 2016, 11:24:28 AM
Het eerste verkeersslachtoffer?

Leidsch Dagblad, 19 augustus 1926
"Dinsdagmorgen in de vroegte zagen een paar bloemenophalers van de Centrale Aalsmeersche Veiling die met een vlet langs den Aalsmeerderdijk alhier voeren, nabij de Geniebrug aldaar in den graskant een otter liggen van ongeveer een meter lengte, die nog teekenen van leven gaf en aan den kop ernstig verwond bleek le zijn. Vermoed wordt, dat 't dier zijn verblijf hield in de fortgracht, 's nachts den weg wilde oversteken, door de felle lichten van een passeerende auto verblind raakte en onder de wielen is terecht gekomen. De otter werd direct op den wagen gelegd en nog denzelfden dag werd het kostbaar huidje 'aan den man' gebracht"
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 09, 2016, 11:28:15 AM
Veel verder terug kun je bijna niet ivm ontbreken van auto's.  Mooi dat je dit hebt achterhaald.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 09, 2016, 12:15:21 PM
Citaat van: martenboonstra op oktober 09, 2016, 11:28:15 AM

Veel verder terug kun je bijna niet ivm ontbreken van auto's.  Mooi dat je dit hebt achterhaald.

Ik ben nog waarnemingen aan het verzamelen dus is het mogelijk dat ik nog een vroeger verkeersslachtoffer tegenkom, maar dat verwacht ik eigenlijk niet.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op oktober 09, 2016, 12:17:52 PM
Citaat van: martenboonstra op oktober 09, 2016, 11:28:15 AM

Veel verder terug kun je bijna niet ivm ontbreken van auto's.  Mooi dat je dit hebt achterhaald.

Citaat van: HPM op oktober 09, 2016, 12:15:21 PMIk ben nog waarnemingen aan het verzamelen dus is het mogelijk dat ik nog een vroeger verkeersslachtoffer tegenkom, maar dat verwacht ik eigenlijk niet.

Paard en wagen is ook verkeer...  ;)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 12, 2016, 10:55:39 AM
"Reeuwijk. Door den veenarbeider A. V. alhier, zijn onbeheerd op een damhoek aangetroffen twee jonge otters. De beestjes die zich vrijwillig lieten grijpen zijn bij A. V. onder dak gebracht en worden aldaar zeer liefderijk verpleegd met de zuigflesch en eten nu ook visch. In 't begin wilden ze van deze lekkernij niet weten. Om eenig profijt van zijn vondst te trekken publiceert A. V. door middel van een bord op zijn erf, dat aldaar otters te zien zijn tegen de matigen prijs van 1 cent voor kinderen en 5 cent voor volwassenen.
We gaan hier in Reeuwijk op elk gebied vooruit, zou dit misschien de eerste steenlegging zijn voor den Reeuwijkschen zoölogischen tuin?
Op een schrijven aan 'Artis Natuara Magistra' te Amsterdam of men aldaar voor geld en goede woorden ook deze jonge otters kon plaatsen, luidde het antwoord:'reeds voorzien'
."
(De Rijnbode, 29/08/1909)

Er werden ontzettend veel levend gevangen otters aan Artis aangeboden, vooral in de 19e eeuw.
Er werden ook vaker jonge otters verzorgd. Dat gebeurde niet altijd uit liefde voor de otters, maar om later een hogere prijs voor de dan grotere en betere huiden te kunnen krijgen. Maar er werden ook wel eens otters als huisdier gehouden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: corneslemmer op oktober 12, 2016, 16:28:55 PM
Goed werk Herman!

Een groot misverstand in de tijd dat er gejaagd werd op de otter is dat men dacht dat otters het hele water leegviste. Terwijl ze al met weinig genoegen nemen per dag...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 12, 2016, 17:57:22 PM
Als viseters zijn ze natuurlijk niet echt schadelijk, behalve als ze in viskwekerijen verschenen. Maar omdat ook wel eens kippen, eenden en hondjes op het menu stonden, kan je toch wel van enige schade preken. En dat was zeker het geval als ze visnetten vernielden, waarvan vaak sprake is. Je kan natuurlijk zeggen dat dat een risico van het vissersvak is, maar maak dat die vissers maar een wijs. Die moesten hun brood met die netten verdienen.
Maar wat het zo gevaarlijk maakte voor de otters was de combinatie van die vermeende schadelijkheid en de hoge prijs die ze opbrachten voor de huid en de premies. Door ze te doden deden de jagers in de ogen van die tijd goed werk en ze verdienden er ook nog eens goed aan. Daarom moest elke otter dood.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: egilio op oktober 12, 2016, 18:23:16 PM
Vertel dat Amerikanen...http://www.kbzk.com/story/33359104/montana-white-pelican-research-uncovers-some-surprises (http://www.kbzk.com/story/33359104/montana-white-pelican-research-uncovers-some-surprises) (geen otters, wel viseters).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 13, 2016, 09:31:32 AM
Citaat van: HPM op oktober 05, 2016, 10:11:37 AM
...
De oudste waarnemingen zijn uit de 18e eeuw. 1718 en 1739, beide bemachtigd in de Schie ten zuiden van Delft. Er werd een premie van 3 gulden voor betaald, wat in die tijd vast wel veel geweest zal zijn. ...

Ik kwam er nog een uit de 18e eeuw tegen. In 1795 werd in Woubrugge drie gulden uitgekeerd voor het vangen van een otter in de Plaspolder. Dat is even ten oosten van Leiden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 13, 2016, 13:12:12 PM
Foto's zijn erg zeldzaam.

(http://waarneming.nl/fotonew/9/12143949.jpg)

Deze jachtopziener ving rond 1890 7-15 otters per jaar.

"... Menigmaal heeft hij door list stroopers op heeterdaad betrapt. Hij was het, die er weg op wist een strooper, die van wege het vlakke terrein niet te snappen was, voor het gerecht te brengen. Als vrouw verkleed en met een mandje aan den arm, strompelde hij over den weg en op die wijze gelukte het hem met den onverlaat van aangezicht tot aangezicht te komen. ... "
(De Nederlandsche Jager 29(46):7, 17 mei 1924.)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 13, 2016, 16:51:33 PM
Vreselijk om te zien doch wellicht begrijpelijk voor die tijd. Er is volgens mij weinig bekend over het eindproduct. Heb
dit nog nooit ergens gezien. Jullie wel?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 15, 2016, 10:55:55 AM
Van een twitch, een sweep en een dip

Schoonhovensche Courant, maandag 12 juli 1920

"Benschop, 12 Juli. Was men in de meening dat otters, de schrik van de visschers, niet meer in deze streek voorkwamen, zekere R. en zijn vrouw alhier beweerden bij kris en kras: we hebben gisterenavond zelf er een met z'n jong gezien vlak bij ons huis in de sloot.
Met een buurman werd beraadslaagd hoe men wel het beste van het vraatzuchtige dier verlost zou kunnen worden.  Goede raad was duur. Edoch, we moesten onzen zwager, die jachtopziener is, tijding sturen.
Zoo gezegd, zoo gedaan. Dan, twee onbezoldigde rijksveldwachters, mitsgaders hunne geweren, de noodige patronen, klemmen en vangnetten, togen onversaagd naar de plaats, waar 't vrouwelijke ongedierte vermoedelijk verblijf hield, vastbesloten als zij waren niet te wijken, ook al kwam 't monster met geopender snuit regelrecht op hen af.
Ook een buurman van R., niet voor een klein geruchtje vervaard, spande zijn snaphaan om, als 't  nodig was, een gevecht aan te gaan op leven en dood. Nog enkele andere buren, meer op avontuur belust, dan wel om zich in den krijg te wagen, vormden de achterhoede van 't convooi, dat zich ten doel had gesteld 't diefachtige beest levend of dood in handen te krijgen.
Onverschrokken wachtte men 't ogenblik af, waarop de vischdief zich zou vertoonen. Men begon reeds ongeduldig te worden, als 't bijna negen uur was geworden, en men nog niets had gezien. Ze blijven niet altijd op dezelfde plaats, waagde een te zeggen. Neen, ze trekken ook wel eens naar de kaai, opperde een ander.
Schouder aan schouder toog men 't veld in en wee, wee, als de onverlaat zich mocht laten zien. Ook aan de kaai was 't rustig als  altijd, in 't water en op 't land, en graasden de dieren des velds, niet van 't 'minste kwaad zich bewust. Ook daar vertoefd, in hoop en vrees op de dingen welke mogelijk konden gebeuren.
De otter echter liet op zich wachten. Weer naar voren, want 't was gisterenavond toch ook zoo vroeg niet, toen ze haar daar in de dijksloot zagen? Opnieuw postgevat bij de plaats, waar 't gedierte zich 't eerst aan zijn belagers had vertoond. Men wachtte met ingehouden adem, ja men wachtte tot bij elven. Toen niet als overwinnaars, keerde ieder zijns weegs, overtuigd als hij was, had ik hem gezien, ik zou hem...
't Was Zaterdagavond j.l toen dit drama zou werden afgespeeld. Maar eer wij, dorpelingen, die hadden staan wachten om een vermoorde otter te zien, naar bed gingen, hoorden we iemand zeggen: 't Zal misschien een badende knaap geweest zijn
."
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 16, 2016, 09:26:47 AM
Citaat van: HPM op oktober 09, 2016, 11:24:28 AM
Het eerste verkeersslachtoffer?

Leidsch Dagblad, 19 augustus 1926
"Dinsdagmorgen in de vroegte zagen een paar bloemenophalers van de Centrale Aalsmeersche Veiling die met een vlet langs den Aalsmeerderdijk alhier voeren, nabij de Geniebrug aldaar in den graskant een otter liggen van ongeveer een meter lengte, die nog teekenen van leven gaf en aan den kop ernstig verwond bleek le zijn. Vermoed wordt, dat 't dier zijn verblijf hield in de fortgracht, 's nachts den weg wilde oversteken, door de felle lichten van een passeerende auto verblind raakte en onder de wielen is terecht gekomen. De otter werd direct op den wagen gelegd en nog denzelfden dag werd het kostbaar huidje 'aan den man' gebracht"

Tegen de verwachting in kwam ik een nog ouder verkeersslachtoffer tegen. Dat het door een trein zou zijn was natuurlijk helemáál niet te verwachten.

De Dordrechtsche Courant, 28 augustus 1925
"Zwijndrecht. Nabij de Boontjessteeg alhier werd jacht gemaakt op een vischotter. Deze zich achtervolgd ziende maakte zich uit de voeten en liep de spoorrails over, juist toen een sneltrein daar passeerde. De otter werd door den trein geraakt en moest dat met den dood bekoopen. Het bleek een jonge otter te zijn, lang ongeveer een meter tien centimeter. De waarde van die dieren bedraagt tegenwoordig niet zooveel doch des winters wel."

De goede oude tijd, waarin otters nog werden doodgereden door stoomlocomotieven.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op oktober 16, 2016, 13:33:41 PM
Citaat van: HPM op oktober 15, 2016, 10:55:55 AM
Van een twitch, een sweep en een dip

Schoonhovensche Courant, maandag 12 juli 1920

"Benschop, 12 Juli."
Ga me bijna schamen om te zeggen dat ik in Benschop woon. En dan te bedenken dat ze zich hier met carnaval Berenschiers noemen (volgens de legende omdat een jager een kruiwagen met jas aanzag voor een beer).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 17, 2016, 18:11:43 PM
Balen: http://www.topotijdreis.nl is verdwenen. Je wordt nu doorgestuurd naar Esri.
Ik voel me gehandicapt, want ik moet nog honderden otters invoeren en daar gebruikte ik het altijd voor. Dat gaat dus vaak wat onnauwkeuriger worden. Er is nog wel de topkaart van 1850, maar dat helpt vaak niet genoeg.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op oktober 17, 2016, 19:15:46 PM
Citaat van: HPM op oktober 17, 2016, 18:11:43 PM
Balen: http://www.topotijdreis.nl is verdwenen. Je wordt nu doorgestuurd naar Esri.
Ik voel me gehandicapt, want ik moet nog honderden otters invoeren en daar gebruikte ik het altijd voor. Dat gaat dus vaak wat onnauwkeuriger worden. Er is nog wel de topkaart van 1850, maar dat helpt vaak niet genoeg.
heb je hier nog wat aan? http://www.globeassistant.org/earthconnector/kadaster/watwastoen/
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 17, 2016, 19:31:56 PM
Dank je, Peter, maar dat helpt niet echt.
Ik probeerde net toporeistijd net nog een keer en hij doet het weer. Wel een beetje beperkt.

En weer weg
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 18, 2016, 10:15:54 AM
Vanmorgen vroeg was Toporeistijd er weer, maar hij was onbruikbaar. Nu doet hij het gelukkig weer prima (zolang als het duurt). Het zou toch jammer zijn als ze zo'n fantastische toepassing zomaar zouden laten verdwijnen zonder iets ter vervanging.


"Pieter H., 41 jaar. jager te Rijnzaterwoude, verscheen voor de rechtbank te Haarlem omdat hij een kat zou hebben gestolen. ,,Niets van waar," zeide beklaagde. Hij had een otterval onder water geplaatst en tevens een sprenkel. Er waren daar veel otters, en voor het dooden er van was een premie van een gulden uitgeloofd. Op een morgen vond hij er geen otter, maar een zwarte kat in. Dat dier was er ingeworpen en al eer gedood, want de oogen waren al geheel wit. Hij had toen de kat maar meegenomen en verkocht voor f 0.50. De eigenaar van de kat was de 61-jarige Arie Willemse, een gebrekkige oude man, die veel met zijn poes op had en over den dood er van treurde. Hij had er al eenmaal f 1.50 voor kunnen krijgen. Hij geloofde, dat beklaagde de kat wel gestolen had. Kinderen hadden de kat levend in handen van beklaagde gezien. Hetzelfde verklaarde de arbeider Corn. Dreef. Toen hij beklaagde passeerde, was de kat nat, maar de jongens hadden haar levend in handen van den man gezien met een touw om den hals. Toen was het beest nog droog. Beklaagde bleef ontkennen."
(Rotterdamsch nieuwsblad, 25-05-1910)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 23, 2016, 10:48:09 AM
Dit verhaal haalde alle kranten

"Een typisch voorval heeft zich in Gramsbergen afgespeeld, waar een dochtertje van den landbouwer G. van der Haar uit de buurtschap Loozen, terwijl het zich langs het Almelosche kanaal naar huis begaf, is aangevallen door een ongeveer een meter groote vischotter. Tot tweemaal toe is het dier uit het water opgedoken en blijkbaar door hevige honger gekweld, het meisje aangegrepen, dat zich echter wist los te wringen en door het op een loopen te zetten, veilig de ouderlijke woning kon bereiken. Men zal nu trachten dezen kwaadaardigen otter te vangen, daar gevreesd wordt, dat het dier ook andere kinderen zou kunnen aanvallen."
(Leidsch Dagblad, 5 december 1936)

"Een maand geleden hebben wij gemeld, dat onder Loozen (gem. Gramsbergen) een klein meisje door een vischotter was aangevallen, welk dier door zijn groote afmetingen ontzag inboezemde. Thans heeft een arbeider te Stad-Hardenberg, de heer W. v. d. Veen, aan het kanaal met een klem een zeer grooten otter gevangen. Het dier meet 104 c.M. en daar dit een zeer zeldzame afmeting is, is men er vrij zeker van, dat het deze otter is geweest, die het dochtertje van den heer v. d. Haar te Loozen heeft aangevallen, bericht het Vad."
(Leidsche Courant, 6 januari 1937)

Een leuk verschijnsel is dat otters altijd groot of reusachtig waren, zelfs, zoals in dit geval, als uit de opgegeven maten blijkt dat ze helemaal niet zo groot waren.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op oktober 23, 2016, 11:01:03 AM
Opmerkelijk hoe goed de schatting uit het eerste bericht was (ongeveer 1 meter) vergeleken met het gevangen dier: 104 cm. Verder blijkt van alle tijden hoe moeilijk gedrag van wilde dieren voor "gewone" mensen te interpreteren is. Het dier kan evengoed uit nieuwsgierigheid uit het water zijn opgedoken en de fantasie van een kind (of ouders) vult het verder wel in.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 23, 2016, 11:21:58 AM
Citaat van: peterv op oktober 23, 2016, 11:01:03 AM

Opmerkelijk hoe goed de schatting uit het eerste bericht was (ongeveer 1 meter) vergeleken met het gevangen dier: 104 cm. Verder blijkt van alle tijden hoe moeilijk gedrag van wilde dieren voor "gewone" mensen te interpreteren is. Het dier kan evengoed uit nieuwsgierigheid uit het water zijn opgedoken en de fantasie van een kind (of ouders) vult het verder wel in.

Schatting van grootte is altijd moeilijk en ik denk niet dat het meisje er de tijd voor heeft genomen.
Bij bemachtigde otters was het gebruikelijk om de lengte inclusief staart op te geven. Het is daarom maar de vraag of dat geklemde exemplaar dezelfde was.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 23, 2016, 20:24:40 PM
Het motief en de omstandigheden waaronder het meisje zou zijn aangevallen - zonder dat wordt gesproken van uitwendig letsel - vind ik eigenlijk intressanter dan de afmeting van de otter. Otters vallen zelden mensen aan. Na introductie van otter is ooit eens meisje in haar hak gebeten. Niet gedreven door honger maar uit nieuwsgierigheid of verdediging van belangen. Blijft - ondanks enige opmerkingen bij het verhaal - en boeiend stuk om te lezen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 23, 2016, 20:49:39 PM
Toch zijn er meer verhalen over 'aanvallende' otters zonder dat het ter verdediging is.
Later zal ik nog wel wat sappige verhalen van verschillende aard posten. Nu ben ik nog bezig met zoeken en invoeren van waarnemingen tussen 1900 en 1940. Dat zullen er tegen de 500 gaan worden, maar het schiet al op.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op oktober 23, 2016, 21:54:12 PM
Ontzettend mooi Herman. En de verhalen zijn te allen tijde van harte welkom.  Mooi om inzicht te krijgen hoe men naast otters leefde. Ook over aanvallende otters zijn verhalen - hoe onwaarschijnlijk dan ook - waardevol om lezen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op oktober 23, 2016, 23:11:57 PM
Citaat van: HPM op oktober 23, 2016, 20:49:39 PM
Toch zijn er meer verhalen over 'aanvallende' otters zonder dat het ter verdediging is. Later zal ik nog wel wat sappige verhalen van verschillende aard posten.
Boeiend, ik zie dat er op Youtube ook verschillende filmpjes zijn van aanvallende otters. De aanleiding blijft daarbij onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat otters niet bang zijn uitgevallen. https://www.youtube.com/watch?v=BX4nOxn3mxY
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 24, 2016, 08:38:08 AM
Deze berichten kon ik snel terugvinden; naar andere zal ik echt moeten zoeken.

"Zevenhoven. De heer B. Maarseveen begaf zich per rijwiel naar zijn huis. Nabij huis werd hij aangevallen door een grote vischotter, die zich midden op den weg bevond welken M. bereed. Het dier beet met zulk een kracht in den band van het voorwiel dat er een groot stuk rubber afscheurde."
(Leidsche Courant, 11 augustus 1921)

Twee versies van hetzelfde verhaal

"Woudsend, 11 Aug. De arbeider J. C. en vrouw, van Harich, die van 't' Bolswarder Hanzefeest terugkeerden, werden bij de Jelteslootsbrug aangevallen door een beest, iets grooter dan een kat. 't Nijdige dier vloog tot driemaal toe bij de fiets van de vrouw op. Met veel moeite gelukte 't C. den vreemden aanvaller te verslaan, t Beest, dat thans hier ter bezichtiging hangt en veel bekijks heeft, is waarschijnlijk een jonge otter."
(Nieuwsblad van Friesland, 13-08-1910)

"Woudsend, 11 Aug. Gisteravond keerden een drietal fietsers, waaronder twee vrouwen, van Sneek terug naar Woudsend. Even voorbij de Jeltesloot sprong plotseling, aangetrokken door het licht van een lantaarn, een dier tot driemaal tegen een der fietsen. Hevig verschrokken sloegen de rijders naar het dier en hadden het geluk, het dood te slaan. In Woudsend vindt het veel bekijks. De lengte was ongeveer 55 c.M., waarbij 40 c,M. komt voor den staart. De kleur is zwartachtig. Daar het dier zwemvliezen heeft is het waarschijnlijk een jonge otter. Alleen lijkt de kop daarvoor te spits."
(Leeuwarder courant, 13-08-1910)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op oktober 24, 2016, 08:54:34 AM
Niet meer fietsen in Overijssel dus.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 24, 2016, 12:16:30 PM
Citaat van: arjan.kop op oktober 24, 2016, 08:54:34 AM

Niet meer fietsen in Overijssel dus.

En als je met je kinderen gaat wandelen niet vergeten ook een flinke knuppel mee te nemen.

"St. Johannesga, 25 Jan. De visscher Jan Buis maakte heden een besten dag. In het veld ontdekte hij een vischotter, die voor een poosje zijn element had verlaten. Het dier, dat een lengte had van circa 80 c.M., bleef, toen zijn vervolger hem naderde, onbeweeglijk staan in eene houding, die aantoonde, dat het gereed was tot verweer of aanval. Ook het jongetje van Buis was er bij tegenwoordig en op dezen scheen de otter het voornamelijk gemunt te hebben. Met een knuppel wist Buis echter het dier zulk een welgemikten slag toe te brengen, dat het dood neerviel. Het werd aan een handelaar te Heerenveen voor f 15 verkocht. Verscheidene mannen zijn nu bezig om het spoor van meerdere otters gewaar te worden."
(Nieuwsblad van Friesland, 27-01-1912)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op oktober 24, 2016, 12:53:18 PM
In al die oude verhalen wordt telkens nadrukkelijk een reden gegeven waarom men een otter dood heeft geslagen. Gewoon voor de opbrengst van de vacht was schijnbaar ook toen al geen echte reden. Maar een agressieve otter moest natuurlijk zeker dood, en anders was de benaming 'visdief' ook al voldoende reden om een otter om zeep te helpen...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 24, 2016, 14:20:13 PM
Bij jachtopzieners en dergelijke zal het wel in de eerste plaats om de uitroeiing van 'schadelijk wild' gegaan zijn, want dat sloopten ze ook als het weinig of helemaal niets opbracht. Maar in het algemeen denk ik dat de opbrengst toch belangrijker was.
Erg vaak wordt de opbrengst genoemd met daarbij de opmerking dat het toch wel een buitenkansje was. Door vissers werden ze als schadelijk gezien, maar toch zijn er verhalen over vissers die zouden stoppen met vissen als ze meer otters zouden kunnen vangen. Daarbij speelde dan kenneljjk de opbrengst een grotere rol. Er werd ook veel om den brode gejaagd op otters, bunzings enz. Puur voor de pels dus.
Vissers stapten in de winters, als er ijs lag, ook graag over op otters. IJsbedekking en spoorsneeuw waren erg gevaarlijk voor otters omdat ze dan door iedereen achter de vodden werden gezeten.
In Friesland werden ze ook bejaagd als zeehonden, en dat gebeurde ook door zeehondenjagers. Een gaatje in het ijs hakken en als dan een otter lucht kwam happen hem doodsteken met een harpoen (otterspeer) of hem een ijshaak in zijn schedel slaan. Iedereen blij: de jager zijn geld en veel dank van de vissers.
Je kan het natuurlijk ook anders zien. Je verlost de wereld van weer zo'n gevaarlijke vischroover en krijgt als dank een fikse beloning.
Toch blijf ik die intensieve vervolging raar vinden. Elke otter die werd gesignaleerd moest altijd gelijk dood. Waarom? Vanwaar die haat?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op oktober 24, 2016, 14:44:38 PM
Citaat van: HPM op oktober 24, 2016, 14:20:13 PM
Toch blijf ik die intensieve vervolging raar vinden. Elke otter die werd gesignaleerd moest altijd gelijk dood. Waarom? Vanwaar die haat?
Niet alleen otters, alle roofdieren en roofvogels, aalscholvers, reigers, zeehonden enz enz die als concurrent werden gezien zijn heel lang heel fel bestreden. Ik denk voor een groot deel toch ook wel voortvloeiend uit armoede en de gedachte: elke vis die de otter (of aalscholver, reiger, zeehond enz) niet eet is er een extra voor de visser. Dat het ecologisch niet zo werkt kon je de gewone man niet kwalijk nemen, ook veel natuuronderzoekers kwamen in die tijd niet verder dan het verzamelen van "voorwerpen" met het geweer.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 24, 2016, 16:17:24 PM
Maar neem nou de mensen die op de fiets terugkwamen van een feest en 'het geluk hadden' die lastige ottter dood te slaan. Waarom? Die mensen zullen in die omstandigheden toch wel iets anders aan hun hoofd gehad hebben dan de schadelijkheid voor vissers, ook al waren het plattelandsfriezen?
Zelfs al had ik een slechte dronk en zat mijn vrouw al de hele weg aan mijn kop te zeuren, dan zou ik dat beest nog eerder mijn vrouw op laten vreten dan dat ik het dood zou slaan.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 25, 2016, 10:56:50 AM
"Rouveen, Dezer dagen ving een boerenzoon B., alhier dicht onder de huizen een otter volgens bekende middeleeuwse manier met de mestvork. Aanvankelijk had hij gemeend het wel met een stok af te kunnen, doch de otter ging hem hierop te lijf, en onze held vluchtte in huis om versterking te halen als mede eenige vorken. Zoodoende moest de dappere otter er zijn pels wel bij inschieten, die nog altijd een paar rijksdaalders waard bleek te wezen."
(De Nederlandsche Jager 9(30):3, 17 april 1904)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 25, 2016, 18:37:28 PM
 Dit bericht heeft ook in alle kranten gestaan

"Zondag voormiddag wandelde een heer met zijn hondje nabij het fort Ruigenhoek te Utrecht.
Op het gejank van het dier keek zijn eigenaar om en zag tot zijn schrik, dat een otter er mede
in de diepe gracht verdween.
"
(Nieuwe Brielsche Courant, 1895-05-12)

Het deed me gelijk denken aan een oude buurman van me. Die slofte altijd over straat met zijn stramme poedeltje aan de lijn achter zich aan. Eenmaal werd bij het oversteken van de straat het poedeltje achter zijn rug doodgereden door een auto. Daar heb ik toen stiekum hard om moeten lachen, bij het idee dat buurman er misschien eerst niets van gemerkt had en gewoon was doorgesjokt met dat deurmatje achter zich aan slepend.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 26, 2016, 09:31:46 AM
"Visch-enthousiasten kennen de uitdrukking 'Bevaarbaar of bevlotbaar water'. Aan iets dergelijks scheen Albertus Antonie R., transportarbeider te Wezep, bij zijn ottervangst te hebben gedacht. R. had een otter doodgeslagen en zei thans tot den Zwolschen Kantonrechter, Mr. Schot Dijkman: 'Maar het was op de openbare weg'. Deze wilde echter van de vogelvrijheid der otters op de openbare weg weinig weten en zei: 'Je slaat toch ook geen menschen dood op de openbare weg?' Verdachte was dit met zijn rechter eens en dit is een uitkomst voor menschen en otters in Wezep.
Er was een getuige H. van Ommen, kippenkoopman te Oldebroek, die voor de politie niets had willen zeggen en nu door den kantonrechter, ter voorkoming van verdere misverstanden en moeilijkheden werd op de hoogte gebracht met de mogelijkheid van gevangenzetting van onwillige of geheugenzwakke getuigen.
Hij had de otter verkocht en hoe de gelden verdeeld waren was niet goed duidelijk, doch een feit was, dat de beide heeren wel een kistje feestsigaren aan het verscheiden des otters hadden overgehouden. De eisch tegen verdachte R. was f 10 of 10 d. Vonnis f 5 of 5 d.
"
(Elburger Courant, 30 april 1940)

(Leuk begin van een limmerick: Een geheugenzwakke kippenkoopman te Oldebroek)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 26, 2016, 10:23:17 AM
"Hulshorst. Verleden week geraakte een otter in een klem, die door den jachtopziener Olthuis in een der weilanden aan Zee gezet was. Het dier had echter de klem van de ketting weten te rukken en was er met deze vandoor gegaan. Een paar jeugdige Harderwijker wandelaars hoorden Zondagmiddag op hunne wandeling achter de Essenburg geritsel in een eiken heg, vonden den otter met de klem nog aan de poot, sloegen hem dood, verborgen de klem en namen het beest mede naar huis om het te verkoopen. Dit was hun gelukt; de Amersfoortschen koopman zou juist het dier inpakken, toen de politie, aan wie reeds van de zaak was kennis gegeven beslag op het dier kwam leggen. Het lot van de geschiedenis: aanwijzing en terugbezorging aan den rechtmatigen eigenaar."
(Overveluwsch Weekblad/Harderwijkerkrant, 1 april 1903)

Ik zou zeggen dat de klem van de jachtopziener was maar de otter niet.
Overigens kwam het regelmatig voor dat een otter er met een klem vandoor ging, of zichzelf een poot afbeet.
Dit is nog een voorbeeld:

"De jachtopziener van Graaf van Limburg Stirum te Vorden, had gisteren het geluk een prachtigen otter te bemachtigen. Het dier woog 20 pond en had een lengte van 1,20 Meter. Na een stevigen ijzeren ketting doorgetrokken te hebben, was de otter nog ruim duizend meter ver weg gekropen. Dit is reeds de vijfde, die in betrekkelijk korten tijd door hem werd buit gemaakt."
(De Nederlandsche Jager 1(22):3, 29 februari 1896)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 27, 2016, 22:00:17 PM
"Oosterwolde, 20 Jan. Het mogt heden den heer J. J. Das alhier gelukken een ouden otter te vangen. Het beest werd levend door hem medegenomen naar het logement van den heer L. van Zee, alwaar al dadelijk vele menschen kwamen het buitengewoon groote dier te zien. Vervolgens werd het voor de visscherij zoo schadelijke dier op den Brink losgelaten en door "Bruno", den hond van Das, opnieuw gegrepen en daarna doodgebeten, het bleek dat deze otter eene zwaarte had van niet minder dan 10 1/2 kilo's. Dit is, zegt men, de veertiende otter in dezen winter en de derde in deze streek, door Das gevangen."
(Provinciale Drentsche en Asser courant", 21-01-1882)

Deze 'heer' jaagde otters met hond en speer. Begin 1884 werd gemeld dat hij in 2 jaar tijd 27 otters te pakken had gekregen. Hij moet regionaal grote invloed gehad hebben op de otterpopulatie.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 27, 2016, 22:46:08 PM
"Den jager Van der Mark te Naaldwijk gelukte het verleden Vrijdag, in den Vlietpolder een levenden otter te vangen. Na het door het toebrengen van slagen eenigszins machteloos te hebben gemaakt, werd het dier naar des jagers woning vervoerd, waar het 's nachts twee bijna voldragen, doch waarschijnlijk ten gevolge van de ondervonden mishandeling, doode jongen ter wereld bracht. De moeder was ondanks al haar wederwaardigheden nog vinnig genoeg om te trachten uit haar gevangenis te breken, zoodat de eigenaar verplicht was, ook haar te dooden."
(Courant voor Maassluis, het Westland en Rozenburg, 06-12-188
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Maico Weites op oktober 28, 2016, 01:02:23 AM
Gebruik je Delpher om deze berichten te vinden?
Mooi werk hoor. :)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 28, 2016, 07:13:34 AM
Maico, ik begin altijd met Delpher, maar helaas zitten daar lang niet alle kranten in.
Hier onder een lijst met bronnen waar gegevens uit zijn gekomen. Ik heb ook nog archieven geraadpleegd die niets hebben opgeleverd en er zijn een paar bronnen waar ik niets mee kon.
De viewer van Delpher is het prettigst om mee te werken, ook al heeft hij wel eens een mankementje. De andere archieven gebruiken een stuk of vijf andere viewers, waarmee het soms frustrerend moeizaam werken is.

Archief Dordrecht
Archief Eemland
De Krant van toen
De Levende Natuur
De Nederlandsche Jager
Delpher
Digitaal Krantenarchief Blaricum, Eemnes en Laren
Erfgoed Leiden en Omstreken
Gemeenteachief Roermond
Gemeentearchief Rotterdam
Gemeentearchief Schiedam
Historisch archief westland
Krantenarchief Peel en Maas
Krantenbank Zeeland
Natuurtijdschriften.nl
Natuurhistorisch Maandblad
Noord-Hollands Archief
Regionaal Archief Alkmaar
Regionaal Archief Gorinchem
Regionaal archief Nijmegen
Regionaal Archief Rivierenland
Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard
Stadsarchief Deventer
Streekarchief Langstraat Heusden Altena
Streekarchief Midden Holland
Streekarchief Rijnlands Midden
Streekarchief Voorne-Putten Roozenburg
Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe
Utrechts archief
Waterlands Archief

Tot nu toe heb ik 924 otterwaarnemingen van voor 1940 ingevoerd en ik heb er nog een stuk of 150 op de plank liggen waar ik de unieke nog uit moet halen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 28, 2016, 15:54:38 PM
In de strenge winter van 1938

"Een zeldzame vangst deed de jachtopziener E. Nool te Heukelum. Nadat hij Vrijdag j.l. een volwassen vischotter (wijfje) in een klem had gevangen, wist hij niet minder dan drie jongen, ongeveer halfwas, levend in handen te krijgen. De drie jonge vischroovers heeft hij thans in een kooi opgeborgen. Hij zal trachten ze levend te verkoopen.
,,U kunt begrijpen, dat het een spannende jacht was", vertelde de heer Nool. ,,Toen ik Vrijdag de oude otter, na veel moeite in de klem had weten te vangen, bemerkte ik, dat er meer zaten, zelfs meer dan twee, want de verschillende sporen waren zeer afwijkend van grootte. Vanochtend, weer in het veld zijnde, ontdekte ik in de sneeuw opnieuw de bekende sleepsporen. Ik haalde mijn zoon, die met verlof thuis was, er bij. Met hem, en een zoontje van den veldwachter, plus mijn hond, trokken wij er weer op uit. Mijn hond had al dadelijk lucht, en na veel heen en weer gesjouw, kwam hij me aandragen met een levenden jongen otter, die natuurlijk geweldig van zich afbeet; de hond hield hem in zijn nek vast. Eenigen tijd later, nadat wij alles afgejaagd hadden, apporteerde de hond nummer twee, eveneens springlevend en terwijl ik stond te overleggen wat met de ottertjes aan te vangen, zag mijn zoon weer iets schuifelen en warempel, het gelukte mij 'n derde te grijpen".
Na dit verhaal bracht Nool ons bij een groote kist, gevuld met stroo en gedekt met een paar ruiten. Hij lichtte het glas op en ja, daar zagen wij ze, drie stuks, ter grootte van een flinke kat. Nool pakte ze in hun nekvel en meteen gingen de reeds vrij groote bekken met al flinke slagtanden open, fluitend en blazend en naar alles bijtend wat in hun bereik kwam.
"
("Provinciale Geldersche en Nijmeegsche courant", Woensdag 28-12-1938)

(http://waarneming.nl/fotonew/8/12235858.jpg)

De twee jongetjes en het meisje werden verkocht aan dierenpark Wassenaar.
Een dag later werd door andere jagers ook het mannetje bemachtigd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Maico Weites op oktober 28, 2016, 20:57:39 PM
Daar was ik met Delpher ook tegenaan gelopen. Vooral regionale/lokale nieuwsbladen ontbreken vaak en de tekstherkenning is niet optimaal.
Ik verwacht dat dit t.z.t. allemaal wel beter zal worden. Ik ben al blij dat het allemaal gratis toegankelijk is.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 28, 2016, 21:15:09 PM
Citaat van: m.weites op oktober 28, 2016, 20:57:39 PM
Daar was ik met Delpher ook tegenaan gelopen. Vooral regionale/lokale nieuwsbladen ontbreken vaak en de tekstherkenning is niet optimaal.
Ik verwacht dat dit t.z.t. allemaal wel beter zal worden. Ik ben al blij dat het allemaal gratis toegankelijk is.

OCR is zelden vlekkeloos, maar ik ben blij dat Delpher het te bieden heeft. Bij andere viewers moet je het zelf doen, of de tekst overtypen.
Het grootste probleem van Delpher is dat de tekst nogal eens op de pagina staat na die wordt gepresenteerd. De platte tekst is er dan wel, maar het origineel staat op de volgende pagina, terwijl je die vaak nodig hebt voor de correctie. En Delpher heeft nog een tweede mogelijkheid voor OCR, maar daar heb je wel de goede scan voor nodig.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 28, 2016, 22:19:29 PM
"Gisterenmorgen werden twee jongelui, die door de weilanden liepen, gelegen nabij het fort de Gagel, en over de sloten sprongen, plotseling aangevallen door een otter. De oudste der twee jongens wilde zijn hond, die door den otter was gegrepen, helpen, maar werd dusdanig in zijn beenen gebeten, dat hij en zijn broeder de vlucht moesten nemen. De hond werd door den otter verscheurd."
(Utrechts Nieuwsblad, 11-02-1896)


Een zeer vroeg (1864) pleidooi om de otters te sparen. Tevergeefs.

"Alblasserwaard, 20 Januarij. In deze streken worden weder meerdere fluwijnen en wezels aangetroffen. Zelfs ontdekten ll. Zaterdag avond drie personen, nabij een wak op de rivier de Lek, tegenover de gemeente Langerak, eenen otter van zeldzame grootte. Een dier personen zond hem eene volle lading hagel toe. De otter bleef onbewegelijk op het ijs liggen. Verheugd over dezen goeden buit, schoten al de drie personen toe; maar toen zij op het punt waren hunne prooi aan te vatten, ijlde het dier eensklaps op het water aan en verdween in het wak. Des anderen daags zagen de teleurgestelden aan het door den gewonden otter achtergelaten bloedige spoor, dat hem eene doodelijke wonde moet zijn toegebragt, zoodat de otter, die vermoedelijk onder het ijs bezweken is, voor hen verloren zal zijn.
Ook op enkele plaatsen in aan den Zuider Lekdijk gelegene polders, zijn weder enkele dezer hier reeds zeldzame dieren gezien. Te bejammeren zoude het zijn, wanneer men ook nu weder deze, in zoo menig opzigt ook nuttige dieren geheel uitroeide. Het moest toch, vooral bij den landbouwer, in aanmerking worden genomen, dat de otter eene vreeselijke slagting onder de waterratten, bunsings en veldratten aanrigt. De schade aan den visch, door hem toegebragt, is stellig minder dan het voordeel, dat hij door de vernieling van ander schadelijk gedierte te weeg brengt. Evenzoo is met de toeneming der wezels, bunsings, enz. de talrijkheid der veldmuizen gestadig afgenomen.
"
(Nieuwe Rotterdamsche courant, 22-01-1864.)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 31, 2016, 07:43:05 AM
"De meeste otters vallen evenwel ten prooi aan het gilde der bunzingjagers c.s., want deze lieden trekken er op uit als alle wateren bevroren zijn en een sneeuwdek het opsporen vergemakkelijkt. Heeft men den otter met behulp van een of meer honden eindelijk gevonden en in het nauw gedreven, dan steekt of ranselt men hem dood. Dat hierbij beestachtige wreedheden bedreven worden laat zich denken; een inwoner van Kortenhoef, wiens hond eind Dec. '38 een otter opgespoord had, vertelde mij 18 Febr. '39, dat hij en zijn maat, daar zij niets bij zich hadden, wel een kwartier lang met hun rubberlaarzen hadden moeten schoppen vóór het leven uit den otter geweken was!

Dezen zgn. ,,otterjagers" is het uitsluitend begonnen om het geld, dat zij voor den pels en aan premie hopen te krijgen. Ook laten enkele van hen zich het ottervleesch goed smaken. Sommige van deze vangers hebben in den loop der jaren zware verliezen aan den otterstand toegebracht, hetgeen moge blijken uit het berichtje in ,,Onze Zoetwatervisscherij", waarin gemeld wordt, dat A. Arends te Eelde in Februari 1919 zijn 100sten otter gedood had en derhalve van de Groninger Visscherijvereeniging de dubbele premie uitbetaald kreeg. Een collega van Arends, zekere A. Lok te Haren (Gron.) doodde er eveneens een kleine 100.
"

(Brouwer, G. A. (1940), "De uitroeiing van den Vischotter (Lutra Lutra L.) in Nederland aanstaande", De Levende Natuur 45(6-7):115-123)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenverburg op oktober 31, 2016, 20:22:54 PM
Citaat van: HPM op oktober 26, 2016, 09:31:46 AM
(Leuk begin van een limmerick: Een geheugenzwakke kippenkoopman te Oldebroek)
Dat moest ik even proberen!  ;D Het metrum dwong me tot wat geschiedvervalsing, maar het blijft in lijn met de toemalige praktijken:

Een lelijke kerel uit Wezep
Gaf onlangs een otter een doodsmep
De pels was wat klein,
Maar, dacht hij, wat fijn
Dat ik ook nog altijd het vlees heb!           
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op oktober 31, 2016, 21:15:34 PM
Toch heb ik de indruk dat het eten van ottervlees eerder uitzondering dan regel was. Tenzij het zo gebruikelijk was dat vermelding niet nodig was. De vraag is dan wel waarom het soms kennelijk wél nodig was om het te vermelden. Zo werd van een van de grote otterjagers van Drenthe verteld dat hij het wel eens deed. Ook uit het citaat van Brouwer hierboven blijkt dat niet iedereen het deed. Het zal dus wel niet zo lekker zijn, hoewel het volgende bericht een andere indruk wekt:

"Aarle-Rixtel. Verleden Zaterdag ging de jager P. N. alhier, op jacht nabij het oud kasteeltje van Rixtel, in de zoogenaamde bunders. In weinig tijds had hij vier watersnippen geschoten en bovendien een grooten otter.
De bemachtiging van dit zeldzame waterdier, was van hindernissen vergezeld. Een woedend gevecht ontstond tusschen den trouwen hond van P. N. en den verrasten otter op den oever van de beek. De hond ontving aan den voorpoot een diepe en wreede beet, maar bleef zijn vijand kloek vasthouden, totdat de baas op het razend getier toegesneld, aanwezig was. Thans sprong de otter te water, maar 't vlugge en zekere schot van P. N., doorboorde den vluchtenden drenkeling de lendenen, die nu door den verminkten hond, zegevierend werd opgehaald en aan den wal gebracht.
De geschoten otter is Zondag door vele nieuwsgierigen bezocht en bewonderd geworden; het was een echt prachtexemplaar van het mannelijk geslacht, wegende 21 ponden.
Drie oud-jagers hebben de malsche kluifjes evenals haas gebraden en toebereid, lekker opgesmuld bij een vischmaal op Woensdag, 17 dezer en dezelve met een geurige flesch ouden Bordeaux ruim begoten.
"
(Helmondsche courant, 20-03-1880)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 01, 2016, 10:11:29 AM
Eerder had ik al 450 otterwaarnemingen van voor 1900 ingevoerd en daar heb ik er nu ongeveer 590 aan toegevoegd uit de eerste 40 jaar  van de  20e eeuw.
Voor ik begon waren er voor 1900 t/m 1939 al 45 waarnemingen ingevoerd, in 33 uurhokken. Het aantal uurhokken in die periode is nu gestegen tot 350.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1900-01-01&to=1939-12-31&count_ex=1&grid=5000
Er zullen misschien nog wel enkele waarnemingen bijkomen, maar dat zal het verspreidingsbeeld wel niet meer veranderen. Dat wil niet zeggen dat dit de complete verspreiding van de otter is. Daarvoor zitten er teveel onwaarschijnlijke gaten in de verspreiding. Simpel gezegd zijn we afhankelijk van jagers die hun prestaties aan de grote klok willen hangen en kranten die het willen publiceren.

Hier twee kaartjes om te vergelijken. (Ze zijn niet uit Buienradar)
(http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?action=dlattach;topic=375817.0;attach=761137;image)

Bedenk wel dat het hier over lange periodes gaat, waarin veel is gebeurd. Een iets gedetailleerder tijdsbeeld geeft de animatie van Hisko, met een interval van 10 jaar.
http://waarneming.nl/otter.html

Meer nog dan in de 19e eeuw ligt in het begin van de 20e eeuw het zwaartepunt in het zuidwesten van het land. Heel anders dan wat je tegenwoordig ziet. Je zou zelfs kunnen concluderen dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van het noordoosten naar het zuidwesten. Vergelijk bijvoorbeeld Drenthe en zuid-oost Friesland met Noord-Brabant en Limburg.
De 'recente' uitzettingen hebben een verspreiding tot gevolg gehad die geen recht doet aan de historische werkelijkheid, maar met de vestiging in een van de oude bolwerken Nieuwkoop/Noorden komt dat misschien nog wel goed, als er genoeg levend de autowegen en spoorlijnen weten te passeren.

Er is een heleboel over de (vergelijkende) verspreiding te zeggen, maar ik beperk me tot een paar kleine dingen.
Merkwaardig is dat er uit de Vinkeveense plassen (Baambrugge) geen meldingen zijn. Dat was in de 19e eeuw ook al zo. Hierdoor ontbreekt een verbinding tussen het Zuid-Hollandse kerngebied en de Vechtplassen (Maarsseveen, Loosdrecht, Ankeveen, Naarden). Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er in de Vinkeveense plassen geen otters voorkwamen. Een echte verbinding met het rivierengebied is er ook niet, voornamelijk door gebrek aan waarnemingen in de Alblasserwaard.
De hotspot ten westen van Den Bosch is het gebied Heusden/Drunen. Of dat komt doordat er  meer otters of meer fanatieke jagers voorkwamen valt niet te bepalen.
Ook nu weer een melding van een waddeneiland: in 1933 een fuikslachtoffer op Texel.

Eigenlijk is het nodig om ook nog waarnemingen van na 1940 op te sporen, want de animatie wordt nu wel erg abrupt 'onderbroken'. In de volgende zeven decennia (1940-2009) zitten respectievelijk 4, 0, 0, 2, 3, 1 en 31 waarnemingen in het bestand. Ik ben alleen bang dat het voor het grootste deel erg veel werk voor erg weinig resultaat zal zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 01, 2016, 10:41:01 AM
filmpje verbeterd https://waarneming.nl/species_by_years.php?species=417
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Datura op november 01, 2016, 11:08:07 AM
De link staat nog in de testomgeving Hisko (of kan iedereen daar ook gewoon inloggen met zijn wn.nl account?)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 01, 2016, 11:24:53 AM
even aangepast
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 01, 2016, 11:43:16 AM
Mooi hoor, dat vloeiende. Ook beter dan de versie van eerder deze morgen, want daar ging volgens mij iets niet goed.
Ik zou wel graag OSM Human als ondergrond zien, omdat die toch wat minder overheersend is.
Als ik het goed zie, gloeien ze eerst aan en dan uit. Waarschijnlijk veroorzaakt het uitgloeien in het laatste beeld een verwarrend blauw nabeeld. Is dat op te lossen?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 01, 2016, 11:54:37 AM
andere kaart, okay, maar die laadt wel trager de eerste keer.
de rest moet nog even wachten
Dit is ook een fraaie https://waarneming.nl/species_by_day.php?from=2014-11-09
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op november 01, 2016, 12:34:44 PM
Citaat van: hiskodevries op november 01, 2016, 11:54:37 AM
andere kaart, okay, maar die laadt wel trager de eerste keer.
de rest moet nog even wachten
Dit is ook een fraaie https://waarneming.nl/species_by_day.php?from=2014-11-09
Die is inderdaad heel tof. Je ziet ze echt van noord naar zuid bewegen  :duim:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 01, 2016, 14:21:14 PM
Herman, ik heb nog wat aan de knopjes gedraaid. ik probeer wel om die software enigszins zo te maken dat het voor meer soorten werkt
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 01, 2016, 19:04:32 PM
Citaat van: hiskodevries op november 01, 2016, 14:21:14 PM

Herman, ik heb nog wat aan de knopjes gedraaid. ik probeer wel om die software enigszins zo te maken dat het voor meer soorten werkt

Als je 'species_by_years' bedoelt zie ik inderdaad wat verandering. Geen of minder resterende blauwe waas.
Voor de meeste andere soorten is 1800 natuurlijk veel te vroeg. Een minuut naar een lege kaart kijken is minder leuk.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 01, 2016, 21:16:57 PM
Twee gelukkige vissers

(http://waarneming.nl/fotonew/6/12270616.jpg)(http://waarneming.nl/fotonew/0/12270700.jpg)

De otter uit Grou is naar het Fries Natuurhistorisch Museum gegaan.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 02, 2016, 12:01:37 PM
De laatste otter van Eernwoude
Koos van Zomeren, NRC Handelsblad, 21-05-1987

Eenzaam
Zacht voorjaarsgroen, hier en daar onderbroken door het virulente geel van een tros dotterbloemen. De snor snort, de kiekendief zweeft, aalscholvers zitten als zwartgeblakerde apen in een rijtje dode elzen. Spiegelend water, geen wolkje aan de lucht. Als in een droom glijdt de boot door de Oude Venen, een eindeloze aaneenschakeling van petgaten en legakkers, mensenwerk waarmee eertijds tal van dieren hun voordeel deden.
Van tijd tot tijd stuurt Tjibbe de Jong het bootje in het slik. Dan gaan we op de oever en banen we ons een pad langs klauwende braamstruiken en stompe berkeboompjes. Speurend.

Een stinkende blei met een hap uit de rug, een hoopje bijelkaar geschraapte aarde en mos met een zacht zwart keuteltje in het midden — ottersporen! En nog tamelijk vers ook, want de mest droogt snel uit, wat dan overblijft lijkt het meest op een kleine kroket van graatjes en schubbetjes. De Jong stopt ze in plastic zakjes. Regelmatig inspecteert hij de merkplaatsen van zijn laatste otter, hij kent er meer dan twintig, ze liggen kilometers uit elkaar.

Genoeglijk pruttelt de buitenboordmotor als we verder varen in een zonovergoten verlatenheid. Ergens binnen de rafelige cirkel van de horizon leeft op hetzelfde moment een otter. Nu slaapt ze. 's Nachts patrouilleert ze onvermoeibaar door haar territorium, 's nachts plaatst ze haar geurvlaggen — voor niemand, er is geen otter die er ooit aan ruikt.

Hoe zou het zijn om de laatste otter van Eernewoude te zijn? Zoiets als een nachtmerrie waarschijnlijk, leven in een wereld na de bom. Eenzaam, zonder twijfel. Op een of andere manier moet ze weten dat haar bestaan zinloos voorbijgaat. Ergens in dat prachtige lijf moet toch de gedachte schemeren aan een soortgenoot, een ontmoeting, een opening naar de toekomst.

Uitsterven is een wel erg hevige manier van sterven.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 03, 2016, 11:05:51 AM
"Het uitroeien van zeldzame diersoorten.
In de ,,L. Ct." van 9 Februari las ik met verwondering een werkelijk zeldzaam te noemen artikeltje onder bovenstaanden titel. Een zekere B. uit L bestrijdt daar een algeheele uitmoording van zeldzame diersoorten. Ik zou dit met dien schrijver eens zijn, indien hij sprak van zeldzame en tevens nuttige of wel onschadelijke dieren, nu echter niet. De dierenvriend B. vindt het vangen en dooden van otters, marters en misschien ook de familie bunzing? (want die zijn ook zeldzaam) jammer en onverstandig.
Mijne conclusie uit zijn ingezonden stukje is, dat hij niet uit ervaring over deze roofzuchtige monsters kan oordelen, in tegendeel, heeft hij wel ooit een dezer lievelingsbeestjes gezien? Ik geloof het niet. Vraag een actief visscher eens naar den otter, den boschwachter eens naar de marter en wanneer de bunzing u dan op een avond eens een bezoek in uw kippenhok vereerde, och dan zou u wel eens anders denken.
Neen geachte heer B., niet een algeheele verdwijning dezer roovers zou jammer zijn, maar wel zou het groote dwaaasheid zijn wanneer er wettelijke bepalingen in 't leven zouden worden geroepen om deze sluipmoordenaars te beschermen. Men moet voor het behoud van een stukje visschersbrood, een goeden wildstand en een rendeerenen hoenderstapel met alle mogelijke vangmateriale dit ontuig naar de andere wereld trachten te transporteeren. B. D."

(Leeuwarder courant, 10-02-1931)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 03, 2016, 11:26:24 AM
Wow...
Ik ben bang dat er nog steeds mensen zijn die zo denken (alleen die term 'nuttig' al  :-X), maar we zijn gemiddeld genomen toch een aardig eind verder gekomen in minder dan een eeuw tijd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 03, 2016, 11:47:38 AM
Citaat van: arjan.kop op november 03, 2016, 11:26:24 AM
Wow...
Ik ben bang dat er nog steeds mensen zijn die zo denken (alleen die term 'nuttig' al  :-X), maar we zijn gemiddeld genomen toch een aardig eind verder gekomen in minder dan een eeuw tijd.

Er volgden in die krant nog meer ingezonden brieven, die het eens waren met bovenstaande. Het heeft ze niet geholpen, want ik geloof dat in 1942 de totale vogelvrijheid van de otter eindelijk werd opgeheven. Of het jagersvolk zich vervolgens aan de wet heeft gehouden is natuurijk de vraag. Met name in het noorden van het land worden roofvogels ook nog steeds vervolgd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 04, 2016, 10:00:04 AM
"VISCHOTTERVANGST ROND HET ZUIDLAARDERMEER.
Gistermorgen werd den Penningmeester der Vereeniging ter bevordering der zoetwatervisscherij in de provincie, den heer J. C. G. Bos, het vierde exemplaar vischotter binnen acht dagen voor het uitkeeren eener premie aangeboden. Deze otter van het mannelijk geslacht, wegende ongeveer 20 pond, en lang 1.23 M., was bemachtigd door den heer Chr. Andries te De Punt, in de omiddellijke nabijheid van Huize "De Pol" aldaar.
Vermoedelijk is nu in dit korte tijdsbestek een heele otterfamilie, vader, moeder en twee dochters, uitgeroeid, hetgeen den vischstand van het Zuidlaardermeer ten goede zal komen. Otters hebben de gewoonte hun vischterrein over een afstand van drie uur gaans uit te strekken.
"
(Nieuwsblad van het Noorden, 03-02-1933)

"DE OTTERVANGST ROND HET ZIUDLAARDERMEER.
M. de R.! In uw geacht blad van 2 Febr. j.l. kwam een stukje voor over den vierden otter, die gevangen werd binnen 8 dagen rond 't Zuidlaardermeer.
't Stukje behelsde, dat deze vangst wel ten goede zou komen voor den vischstand aldaar. Och, denkt men nu werkelijk, dat het de otters zijn, die den vischstand arm houden? De natuur zorgt wel voor het evenwicht. De vruchtbaarheid der visschen is groot. Nu 40 jaar geleden, kwamen in bijna alle laag gelegen polders enkele otters voor en het verrassende was: toentertijd overal veel visch in kanalen, wijken en slooten.
Doch de sindsdien voortschrijdende industrie met zijn chemische afvalproducten, die langzaam maar zeker het water voor den vischstand vergiftigt, is alleen oorzaak dat het water thans arm is aan visch. Heusch, die enkele vischotters die nog resten hier en daar, zijn het niet, die den vischstand kwaad doen. Daarom is het zoo jammer, dat ook nog door verkeerd inzicht heden ten dage de laatste nog restende vischotters worden uitgemoord in Nederland. Waar is het, de otters zullen nimmer 't publiek bekoren, daar hun werk is in het geniep, in het afgetrokkene, doch men bedenke ook, zij zijn wezens, behoorende tot de Nederlandsche fauna en door de natuur gesteld als evenwicnt, daar juist de zwakste visschen hen ten buit vallen en de snelste en krachtigste overblijven ter voortplanting.
Met dank voor plaatsing. J. H. GELDERLOOS.
"
(Nieuwsblad van het Noorden, 07-02-1933)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 06, 2016, 11:00:57 AM
De uitroeiing van de vischotter in ons land

"De heer G. A. Brouwer te Groningen, bestuurslid van de vereeniging tot behoud van natuurmonumenten in Nederland, schrijft aan de Msb.:
De strenge vorst, gecombineerd met de zware sneeuwval van 21 December en volgende dagen, is er debet aan, dat de toch al zoo geringe otterbevolking van ons land een nieuwe vermindering heeft ondergaan, die plaatselijk (in Centraal-Friesland) reeds tot een vrijwel algeheele uitroeiing heeft geleid
."
(Leeuwarder nieuwsblad, 02-01-1939.)

Dit artikel was langer en heeft in een of andere vorm alle belangrijke dagbladen gehaald. Het zorgde ook voor nogal wat reacties, zoals dit van een hengelaar, de heer T.:

Het verband tusschen otters en... kunstmest
Verwaarloosde vischstand door vervuilde polderwateren.

"... Dat er nlet meer [otters] zijn, is alleen te wijten aan de omstandigheid, dat de vischstand van Nederland sedert jaren schromelijk verwaarloosd wordt. Onze vischstand is vliegensvlug achteruitgegaan en hiervan is weer de oorzaak de verwaarloozlng van de polderwateren.
Als men de oorzaken goed navorscht komt men tot het volgende verband en men komt tot de conclusie, dat de achteruitgang van den otterstand te wijten is aan het gebruik van kunstmeststoffen. Dat verband valt niet zoo dadelijk op, maar ik zal het nader aantoonen.
Een jaar of veertig geleden waren onze polderslooten mooie, diepe watertjes, die krioelden van de visch. Jaarlijks werden zij uitgebaggerd en deze bagger was uitstekend voor het weiland. Maar het kostte arbeid en dus geld. Toen kwam de kunstmest in de mode, het baggeren hield op, de boeren namen minder knechts in het bedrijf en de slooten, die verwaarloosd werden, werden steeds ondieper. Wel is waar moeten de slooten jaarlijks geschouwd worden, maar daar de boeren zelf het polderbestuur uitmaken, wordt hiermede volkomen de hand gelicht. Alle slooten zijn gedurende den zomer met z.g. ,,flap" gevuld en wanneer de zon daarop brandt, sterft de visch binnen enkele dagen, omdat een paling het er zelfs niet in kan uithouden. Ieder weet dan ook als hij in den polder thuis is, dat tegenwoordig een sloot alleen wordt uitgediept, wanneer het een onmogelijkheid geworden is, de roeiboot der melkers er door te trekken.
Op die wijze is geheel Nederland in ongeveer 40 jaar tijd vischarm geworden, zoo vischarm, dat men de gewoonste visch er bijna niet meer vangen kan. Zoo probeerde ik een paar maanden geleden bij een vischkooper aan de Nleuwkoopsehe Plassen, die K.M.ers, lang zijn, een fllnken voorraad baars te koopen, maar kreeg het bericht, dat hij in een heel jaar niet meer dan 70 pond ving. En toch is baars ongetwijfeld een heel gewone visch.
Deze achteruitgang van den vischstand heeft de levensomstandigheden van de otters buitengewoon verzwaard en vooral ook gevaarlijker gemaakt. ..
."
(Het Vaderland, 03-01-1939)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 06, 2016, 11:28:03 AM
Vischotter gevangen!
,,Gevangen' is eigenlijk niet het juiste woord, want het kostbare pelsdier werd zonder meer overreden door een der groote trailers van den heer U. Tieleman, Doetinchem, toen deze den Dremptschen dijk bij Doesburg passeerde. Op de foto chauffeur B. J. van Braak, die in gezelschap van collega H. Leuverink het otter-drama meemaakte."
(De Graafschap-bode, 27-12-1939)

(http://waarneming.nl/fotonew/8/12296858.jpg)

Eerdere meldingen van Otters uit deze omgeving in de 20e eeuw waren in 1928, 1907, 1901 en 1900.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 06, 2016, 12:19:06 PM
"Wartena, 24 Januari. Een medewerker schrijft ons: Er wordt nog al eens geschreven over den vischotter. Onder de wet wordt hij gerekend tot het schadelijk gedierte, doch de wetgever heeft nu kort geleden beperkende bepalingen aangekondigd. De natuurvorscher wil hem gaan beschermen, althans behouden, maar de visscher en in 't bizonder de beroeps of broodvisscher, heeft een onverzoenlijken strijd tegen hem aangebonden, en zijn oordeel is kortweg: verdelgen.

Tal van sensationeele verhalen van jachtpartijen in het winterseizoen waren door visscherlui uit Eernewoude, het bekende visschersdorp, opgedischt; hoe men over de onmetelijke ijsvlakte trok, gewapend met de onmisbare piek, een steekvoorwerp, en vergezeld van den hond, die was afgericht voor de ottervangst. Maar wee den hond als bij een gevecht de otter kans zag dezen in een wak of open gat in het ijs te trekken. Als dan de jagers niet snel te hulp kwamen, waren hond en otter verdwenen onder den ijsvloer, maar de hond had het leven er bij gelaten. Het gebeurde ook, dat de hond werd aangevallen door den otter en dat deze zich vasthechtte aan de bovenkaak en lip van den hond, waardoor deze, als hij in leven bleef, een blijvend lidteeken behield.

Het sterkst bekende avontuur, een staaltje van brutalen durf heeft wijlen J. A Visser, beter bekend als Japik Abrams, van Wartena eens vertoond. Het is wellicht een kleine vijftig jaar geleden, doch menigeen van de oudere generatie spreekt er nog over.
Het was op een zijner zwerftochten in de stille, eenzame avonden tusschen Wartena en Oldeboorn, dat Japik een verdacht gestommel hoorde in een der molens, die destijds stonden aan de Modderige Geeuw. Hij moest daar meer van weten, opende de molendeur en.... tot zijn groote verbazing stond hij voor drie volwassen otters, die daar blijkbaar aan het stoeien waren. Ieder ander zou zijn teruggedeinsd bij zulk een ontmoeting, maar Japik niet. Met zijn eenig verweermiddel, een zware stok met ijshaak, begon hij er op los te slaan. Het gevecht was verwoed en na eenige rake klappen was de stok middendoor gebroken. Als een wildeman sloeg hij om zich heen en ten slotte kreeg hij een der dieren bekneld onder het overgebleven stuk stok om met de andere helft van zijn wapen door te blijven vechten. Eindelijk was deze verwoede strijd beëindigd, twee otters waren buitgemaakt de derde ontkwam wel, maar had ook blijkbaar den genadeslag ontvangen. Eenigen tijd daarna werd in de buurt een doode otter gevonden.
Dit staaltje van durf en driestheid is vaak nadien besproken en leeft bij de ouderen nog in het geheugen.
"

(Leeuwarder courant, 25-01-1939)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 07, 2016, 09:03:06 AM
Een week geleden dacht ik klaar te zijn tot 1940, maar ik bleek wat te zijn vergeten, zodat  ik nog eens  ruim 8000 pagina's door  moest worstelen. Dat leverde toch nog 40 nieuwe waarnemingen op, goed voor 13 nieuwe uurhokken.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1900-01-01&to=1939-12-31&count_ex=1&grid=5000

Om de zinnen te verzetten had ik ondertussen alvast de tachtiger jaren gedaan, het decennium waarin de otter in Nederland zou zijn uitgestorven. Dat leverde 20 waarnemingen op. Door anderen waren al drie waarnemingen in het westen ingevoerd, maar de nieuwe zijn allemaal uit het noorden. Daar was toen de aandacht voornamelijk op gericht. De rest van het land was kennelijk al opgegeven.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1980-01-01&to=1989-12-31&count_ex=1&grid=5000
Omdat de meest relevante archieven al zo weinig opleverden heb ik de rest maar laten zitten. Misschien doe ik dat later nog wel.
In het westen kwamen nog wel otters voor, maar wat daarover is te vinden is veel te onnauwkeurig om er waarnemingen van te maken. Jammer. In de tijd dat er nog op otters werd gejaagd was er nog een vrij groot net van 'waarnemers' en werd er veel gepubliceerd. Met de jacht hield ook dat op. Nu moeten we het doen met berichten als dit:

"Afgelopen september, op donderdag de vijftiende, werd op de A9 tussen Joure en Sneek een doodgereden otter aangetroffen. Twee otters kwamen in aanmerking: die van De Oude Venen (Eernewoude) en die van De Deelen (Heerenveen). Ze zouden allebei behoorlijk aan het zwerven moeten zijn geweest om de bewuste plek te bereiken, maar dat werd niet uitgesloten geacht. Eenzaamheid kan een dier van zijn ankers slaan. De twee natuurgebieden werden uitgekamd en het sinistere feit doet zich voor dat sinds midden september in geen van beide nog een blijk van otterleven is gevonden. Zo kan de ontdekking van één dode otter er toe leiden dat twee dieren van de lijst moeten worden geschrapt.
Voor heel ons land schat de Stichting Otterstation Nederland het aantal otters nu op 5 tot 15. Van vijf dieren is de aanwezigheid met zekerheid, namelijk op de grond van sporen, vastgesteld. Tot vijftien komt men wanneer twijfelgevallen ('zichtwaarnemingen') worden meegeteld. Anderhalf jaar terug was nog sprake van 14-33 dieren. De achteruitgang is deels reëel (sterfte), deels fictief (de uitkomst van zorgvuldiger veldwerk).
Streeksgewijs hanteert het Otterstation nu de volgende cijfers: Friesland/Noordwest-Overijssel 1-5, Noord-Holland 3-5, ZuidHolland/Utrecht 1-5. Er is dus nergens meer een levensvatbare otterpopulatie. In feite is de otter uitgestorven.
"
(NRC Handelsblad, 05-11-1988)

Wat is het toch mooi dat tegenwoordig Waarneming.nl bestaat.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op november 07, 2016, 09:26:19 AM
Van wrede barbaarsheid tot weerzinwekkende onwetendheid in de samenleving tot het laatste artikel
De laatste otter van Eernwoude Koos van Zomeren, NRC Handelsblad, 21-05-1987. Ben blij dat het al
weer 14 jaren geleden is dat de otters nieuwe kansen hebben gekregen. Otters voelen zich thuis in Nederland.





Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 07, 2016, 10:17:18 AM
Citaat van: HPM op november 07, 2016, 09:03:06 AM... Om de zinnen te verzetten had ik ondertussen alvast de tachtiger jaren gedaan, het decennium waarin de otter in Nederland zou zijn uitgestorven. Dat leverde 20 waarnemingen op. ...

Bij waarnemingen van de otter in de jaren 80 moet je wel opletten of het ook echt 100% zekere waarnemingen betreft. Er zijn indertijd nogal wat vraatsporen e.d. onterecht aan otter toegeschreven, waardoor er een tijd een vals positief beeld heeft bestaan over de omvang van de otterpopulatie(s) in ons land...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 07, 2016, 10:37:57 AM
Citaat van: martenboonstra op november 07, 2016, 09:26:19 AM

Van wrede barbaarsheid ...

Wat wij wrede barbaarsheid vinden werd toen 'durf' genoemd.
Vooral na de strenge winters 1937/38 en 39/40 en de publicaties van Brouwer daar over, werd de roep om bescherming van wat nog over was wel steeds luider.
Opvallend is dit bericht uit begin 1940. Een klassiek bericht over de 'vangst' van een otter, maar voorafgegaan door een zeer ongebruikelijke kop.

"DE VISCHOTTER WORDT UITGEROEID.
Wederom exemplaar doodgeslagen.

BREUKELEN. 20 Febr. — De veehouder A de Jong, wonende in de buurtschap Kortrijk, gemeentelijk ressorteerende onder Breukelen- Nijenrode, ontdekte dezer dagen in de nabijheid van zijn woning een vreemdsoortig dier. De man dacht eerst te doen te hebben met een soort hond. Wie schetst echter zijn verbazing toen hij bemerkte met een grooten otter te doen te hebben. Het dier verdween in een bijt onder het ijs. De Jong haalde een bijl en ging bij de bijt op de loer liggen. Na eenigen tijd kwam de otter weer boven en kon gedood worden. Het had het respectabele gewicht van niet minder dan 50 pond.
"
(De Telegraaf, 21-02-1940)

Ik vraag me af of die kop invloed zal hebben gehad op de meldingen, omdat het ineens niet meer zo'n heldendaad lijkt om een otter af te slachten.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 07, 2016, 10:56:53 AM
Citaat van: Rob Koelman op november 07, 2016, 10:17:18 AM
Citaat van: HPM op november 07, 2016, 09:03:06 AM... Om de zinnen te verzetten had ik ondertussen alvast de tachtiger jaren gedaan, het decennium waarin de otter in Nederland zou zijn uitgestorven. Dat leverde 20 waarnemingen op. ...

Bij waarnemingen van de otter in de jaren 80 moet je wel opletten of het ook echt 100% zekere waarnemingen betreft. Er zijn indertijd nogal wat vraatsporen e.d. onterecht aan otter toegeschreven, waardoor er een tijd een vals positief beeld heeft bestaan over de omvang van de otterpopulatie(s) in ons land...

Wat ik heb ingevoerd zijn vooral door deskundigen geziene sporen en doodvondsten. Met name in Friesland waren een paar mensen erg actief op dat gebied. Leuk is dat het Otterstation sporen betrouwbaarder vond dan zichtwaarnemingen (door onbekenden).
Ik let altijd op, niet alleen bij meldingen uit de tachtiger jaren. Er zijn ondertussen heel wat berichten waar ik niets mee gedaan heb omdat ze me te onzeker of te vaag waren.
In 1988 wordt bij/voorafgaand aan de aanwijzing van het Zwanenwater tot beschermd gebied gezegd dat er nog otters voorkwamen, maar daar heb ik geen meer concrete aanwijzing voor gevonden, dus heb ik er (nog) niets mee gedaan.

Overigens werd in 1989 geschreven dat de otter vrijwel geheel uit Zeeland was verdwenen. Dat zou betekenen dat hij daar nog wel voorkwam, maar ik heb er in de Zeeuwse kranten geen enkele meldingen van gevonden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 07, 2016, 11:13:45 AM
Citaat van: HPM op november 07, 2016, 10:56:53 AMIn 1988 wordt bij/voorafgaand aan de aanwijzing van het Zwanenwater tot beschermd gebied gezegd dat er nog otters voorkwamen, maar daar heb ik geen meer concrete aanwijzing voor gevonden, dus heb ik er (nog) niets mee gedaan.

Zwanenwater - en andere locaties in Noord-Holland in de jaren 80 - is zo'n plek met een grote kans op onterecht aan otter toegeschreven (vraat)sporen... Het ging daarbij o.a. om vraatsporen aan vissen en zoetwatermossels.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 07, 2016, 11:31:39 AM
Vraatsporen aan vissen (en dode kippen) ben ik wel vaker tegengekomen bij vermeldingen van otters, maar dat alleen is voor mij niet voldoende om er een otter van te maken.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op november 07, 2016, 11:54:39 AM
(NRC Handelsblad, 05-11-1988) de officiele en algemene bekendmaking dat de otter ten dode is opgeschreven.
Waren er nog andere bronnen die hierover iets hebben geschreven?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 07, 2016, 12:45:51 PM
Die in 1988 doodgereden otter staat nog steeds te boek als de laatste van Nederland. Daar is veel over geschreven. Door anderen werd, m.i. terecht, bestreden dat hij was uitgestorven, maar ten dode opgeschreven was de populatie natuurlijk wel. De voorbereidingen voor het in Friesland uitzetten van Zwitserse otters was ook al in volle gang bij het sneven van die 'laatste'.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: martenboonstra op november 07, 2016, 13:03:25 PM
Mogelijk niet de laatste otter - zoals vaak wordt geschreven - maar de otterpopulatie als geheel.
Over de laatst levende en hoogstwaarschijnlijk gesneuvelde otter is verder geen onderzoek meer
gedaan. Wat heeft de wetlands Nederland een somber bestaan geleid. De gesneuvelde otter - waarmee aan
de populatie otters een einde is gekomen - is uiteindelijk opgezet.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 08, 2016, 17:16:56 PM
DE NEDERLANDSCHE LEEUW IS LOS
Een man, die in het late middaguur hout sprokkelde in de Griendlanden rond Den Bosch, schrok zoo hevig van een donkere schaduw, die hij tegen het roode licht van de verdwijnende zon voor een leeuw aanzag, dat hij het op een hollen zette en in eenen door liep naar de stad, waar hij het politiebureau binnentolde. Het duurde even voor men uit zijn verhaal wijs kon. Toen werd 'Briantelli' opgebeld en Burger's Dierenpark in Tilburg: ,,of men soms een leeuw miste". Maar de koningen der woestijn sliepen den slaap der rechtvaardigen in hun betraliede plankenbedden. Toch hield de man vol en dus deed de politie wat haar plicht was. Zij ging op onderzoek en waarschuwde alle posten in de omgeving: ,, Weest op uw hoede, er is een leeuw gezien".
Er werden sporen gevonden in het diep ingesneeuwde Griendland van een onbekend dier, maar de leeuw werd niet ontdekt. Intusschen kwam uit Vlijmen, een der naburige dorpen, het bericht, dat een vischotter van formidabel gewicht gevangen was. De politie is nu in het onzekere of de man dezen vischotter heeft gezien of een grooten wilden hond.
De man houdt intusschen vol: ,,Het was echt een leeuw".

(Maas- en Roerbode, 1947-02-27)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 09, 2016, 07:45:31 AM
"LANDBOUWERS, SPAART DE NATUUR
Voor den strafrechter te 's Hertogenbosch verschenen twee landbouwers uit Haaren, C.V. en M.M., waarvan de een een klem had uitgezet om een otter, die daar gesignaleerd was, te vangen, terwijl de ander, toen de otter in de klem geloopen was, het dier meegesleept had en het op zijn erf met een stok had geslagen, tot het voor dood bleef liggen.

Ernstig onderhield de president beide verdachten over hun daad. Hij wees er daarbij op, dat het verweer, als zou de otter een voor den landbouw schadelijk dier zijn in het geheel niet opgaat, daar hij niet de minste schade aan landbouwgewassen toebrengt. Bovendien beginnen de otters hier zeer zeldzaam te worden, zoodat er alle reden voor is, dat de wet ze beschermt. Maar in plaats van dat deze verdachten medewerken om het schoon en den rijkdom der hun omringende natuur in stand te houden en voor verdwijnen te vrijwaren, gaan zij op zulk een wijze te werk. Ook de ambtenaar van het O.M. berispte verdachte in scherpe bewoordingen. Hij eischte tegen beide f20 boete met verbeurdverklaring der klem.
Zij werden resp. veroordeeld tot f20 en f 15 boete met verbeurdverklaring der klem
."
(Nieuwe Tilburgsche Courant, 19-06-1940)

Dit is een beetje raar, omdat iedereen die dat wilde toen nog naar hartelust otters mocht vangen, mishandelen en doden. Rechter en officier lijken een voorschot te nemen op een wet die nog twee jaar op zich zou laten wachten, maar het zal wel gegaan zijn om het zonder toestemming op andermans grond vangen (stroperij).
Maar het betoog en de kop van het bericht laten wel mooi de omslag in het denken over otters zien.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Douwe van der Ploeg op november 09, 2016, 07:57:26 AM
Volgens het IISG zou f20,- in 1940 ongeveer €160,- aan koopkracht nu zijn, om een idee te krijgen van de hoogte van de boete.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 09, 2016, 16:14:55 PM
(http://waarneming.nl/fotonew/5/12314645.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 09, 2016, 17:08:04 PM
Herman, dit wordt een mooi document
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 09, 2016, 17:19:52 PM
Citaat van: hiskodevries op november 09, 2016, 17:08:04 PM

Herman, dit wordt een mooi document

Het is eigenlijk een soort bijlage bij de verzameling waarnemingen. Ook sneller te lezen dan als die waarnemingen achter elkaar  :blink:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 09, 2016, 17:23:43 PM
"Otter, das en boommarter wettelijk beschermd
Ook moefflons, wilde zwijnen, fazanten, steenmarters en zeehonden.

In de staatscourant is afgekondigd een besluit van de secretarissen-generaal van Landbouw en Visscherij en van Justitie, waarbij in de Jachtwet 1223, voor zooveel noodig in afwijking van artikel 1 dier wet, onder wild mede wordt verstaan grofwild: moefflons en wilde zwijnen; kleinwild: fanzanten; pelswild: dassen boommarters, zeehonden en otters.

Voorts is afgekondigd een besluit van den secretaris-generaal van Landbouw en Visscherij, waarbij het besluit van 14 Februari 1924, staatsblad no. 45 is gewijzigd met dien verstande, dat voor de toepassing van de artikelen 54, 55 en 56 der Jachtwet 1923 thans onder schadelijk gedierte worden verstaan: konijnen, vossen, bunzings, hermelijnen wezels en verwilderde katten.

De aandacht wordt er op gevestigd, dat, nu moefflons, wilde zwijnen, fazanten dassen, steenmartens, boommarters, zeehonden en otters in het geheele land tot wild worden gerekend, zij onderhevig zijn aan de bepalingen van de opening en sluiting van de jacht. ..
."
(Algemeen Handelsblad, 22-01-1942)


"Het is goed, dat de overheid heeft ingegrepen. Zij zag het belang van het behoud van den vlschotter voor ons land in.
Het is een eigen Nederlandsch dier.
"
(De Telegraaf, 25-01-1942)


"Eindelijk en ten langen leste is het er dan van gekomen! Van deze week af mag niet iedere hardkop van een strooper meer met de klem of met den knuppel op den otter los.
Het zal wel niet al te veel menschen iets zeggen, dat de otters nu beschermd zijn. Ze weten alleen, dat het beest verschrikkelijk moet stinken, en wanneer het gesprek over handschoenen en slobkousen loopt, wordt in dat verband het dier wel eens genoemd.
Gezien hebben ze het nooit, en gelezen hebben ze alleen de schaarsche berichten over den strooper, die ,,zoo gelukkig" was een otter te bemachtigen, of het eentonig klaaglied van de natuurliefhebbers over het naderend uitsterven van dit waterdier.
Die wèl eens een otter zag in zijn element, niet in de triestige, schimmelende gevangenschap van een dierentuin of een kermistent, vergeet dat niet licht, evenmin als hij de ijle gratie van de reeën over het boschpad of aan den waterloop vergeet. Het is nu maar de vraag of dit besluit nog tijdig genoeg komt. Of de stand, als men nog van een stand durft spreken, al niet zóózeer te gronde is gericht, dat er na dezen winter nog van eenige vermeerdering sprake zal kunnen zijn.

Jaren en jaren is deze zwemmende bliksemflits wreed en hardnekkig achtervolgd, en het is nog geen jaar geleden, dat in een visschersweekblad iemand, die onder in een duiker een otter had doodgeknuppeld, dorst gewagen van den ,,strijd met het gevaarlijke dier''.
Op de groote rivieren hing de otter aan de dreg, wanneer hij op het zielige eendje afkwam dat in de bijt was losgelaten, met den scherpen haak onder zijn lijfje gebonden.
In de plassen en in het rietland ving men den otter met de duivelsche klemmen. En altijd eindigde hij als een glanzend, dood ding ergens op een markt of in den pelterijenhandel.

Het is gelukkig, dat dit besluit kwam, zonder dat er een debat van acht maanden en vijf polemieken voor noodig waren. Als nu de natuur maar helpen wil, waar de mensch zóó lang te kort schoot.
"
(Algemeen Handelsblad, 25-01-1942)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 09, 2016, 18:09:48 PM
"Heel slecht ziet het er ook uit voor den otter. De winters van de laatste jaren hadden reeds een bres geslagen in den otterstand en deze winter doet de deur dicht. Het merkwaardige is, dat, nu de otter vrijwel uit ons land verdwenen is en tot de zeer zeldzame zoogdieren gerekend moet worden, hij zich mag verheugen in een zekere populariteit. Het is te vreezen, dat deze belangstelling en populariteit te laat komen, evenals de beschermende bepalingen, welke sedert kort van kracht zijn geworden. In deze glaciale periode zijn er nu reeds veertien gevallen van gedoode of bemachtigde otters bekend geworden, waarvan drie in de Alblasserwaard. En dan nog de gevallen, welke niet ruchtbaar werden.

Nu de otter een zekere bescherming geniet en het dooden, vangen en vervoeren strafbaar is gesteld, worden de otterjagers en overtreders voorzichtiger van mededeelingen. Vroeger kwamen de berichten van ottervangsten regelmatig in de krant en niet zelden met de allure van een heldhaftige en toe te juichen daad. Dat gebeurt thans niet meer. Men betracht geheimhouding. Vooral de gelegenheidsjagers, de stroopers, die nu, behalve de kans op een proces-verbaal en strafvervolging, als steuntrekker zich de som, welke zij voor de otterhuid ontvangen, gekort zien op de steunuitkeering, houden nu hun mond. Zoodat het vrijwel uitgesloten is, ons een juist oordeel te vormen over het totaal aantal gedoode otters
."
(Jan P. Strijbos, De courant Het nieuws van den dag, 28-02-1942)

Tegen dat probleem ben ik ook al aangelopen. Bijna geen meldingen meer.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 10, 2016, 12:21:37 PM
De veertiger jaren zijn nu ook zo goed mogelijke gevuld. Er waren al 4 uurhokken en dat zijn er nu 52. Totaal 68 waarnemingen.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1940-01-01&to=1949-12-31&count_ex=1&grid=5000

Ik heb ook vast 13 museumexemplaren uit de zestiger jaren ingevoerd, goed voor 10 uurhokken. Er zitten tenminste twee verkeersslachtoffers bij.
Naar andere vermeldingen moet ik nog gaan zoeken.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1960-01-01&to=1969-12-31&count_ex=1&grid=5000

Nu zijn er alleen nog uit de vijftiger jaren helemaal geen waarnemingen ingevoerd. Er zijn nog een paar decennia met nauwelijks waarnemingen, maar de animatie begint toch al aardig door te lopen.
https://waarneming.nl/species_by_years.php?species=417
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jva op november 11, 2016, 00:04:37 AM
Gedenkwaardig werk Herman, complimenten. Het is toch wel schokkend te vernemen hoe wreed onze landgenoten destijds zijn geweest jegens de otter als je de berichten zo leest. Andere tijdsgeest zullen we maar zeggen..

Ik kwam onderstaand bericht tegen uit een door jou reeds benutte bron waar ik wat in aan het neuzen was. Kennelijk vielen er ook nog wel eens onbedoelde slachtoffers tijdens 'den jacht op den vischdief'..

"Op eene buitenplaats onder Monster viel Zondag nacht een ongeval met noodlottig afloop voor. Een man, die, naar men aan eenige kenteekenen meent waar te nemen, zijn Zondag avond vroolijk had doorgebracht, keerde huiswaarts en liep eene buitenplaats op, waar hij van het oprijpad afweek en in het daarnevenstaande hakhout viel. De koetsier van de plaats, die reeds eenige dagen op een otter loerde, hoorde geritsel en schoot, zonder zich nader te overtuigen, in de richting van waar het geluid kwam. Hij hoorde een kreet, en bij onderzoek bleek, dat hij een arbeider uit bovengenoemde gemeente doodelijk geraakt had. De getroffene had nog slechts enkele ogenblikken geleefd."
Bron: Echo van het Zuiden, 4 oktober 1888 (Streekarchief Langstraat Heusden Altena).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 11, 2016, 08:32:36 AM
Ja, Jelle, dat was een geruchtmakende zaak, die alle kranten heeft gehaald, ook over de latere rechtszaak.
Hoewel ik goed bekend ben in die omgeving, was me eerst niet goed duidelijk waar het was, omdat als plaats alleen Monster werd genoemd. Pas meer dan een maand later dook de naam van het landgoed Bloemendaal op, wat niet in Monster maar in Loosduinen ligt. Toen kon ik de waarneming behoorlijk precies plaatsen en leverde ook een waarneming van een jaar later geen problemen op.
http://waarneming.nl/waarneming/view/123968904
http://waarneming.nl/waarneming/view/123968920

Het ging waarschijnlijk om de tolgaarder van het vlakbij gelegen tol aan de 'grote' weg van Loosduinen naar Monster, die kennelijk ook koetsier van Bloemendaal was. De ander zal de jachtopziener van Bloemendaal geweest zijn.
Opmerkelijk is dat de daders werden vrijgesproken.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 11, 2016, 10:13:40 AM
1952

"Het aantal otters is weer iets toegenomen

Talloos zijn de verhalen onder het het volk over de visotter. Avonturen, waarbij de visotter het als regel moet afleggen tegen de man gewapend met de otterspeer en vergezeld van een hond. Enige tientallen jaren terug kon men in het winterhalfjaar dikwijls korte berichtjes in de krant lezen, dat het een jager of visser gelukt was een visotter te doden, vaak met vermelding van de prijs, die de kostbare otterhuid had opgebracht. Deze prijs varieerde van tien tot 25 gulden en steeg gedurende de bezettingsjaren tot 75 gulden. In strenge winters konden de dieren over het ijs worden vervolgd en wanneer er pas gevallen sneeuw lag, kon men ze gemakkelijk volgen. Vooral de opeenvolgende winters van 1938 tot 1942 waren voor de al niet talrijke otters noodlottig en deze dieren zijn toen in Friesland zeldzaam geworden. In het Princenhof en de Oude Venen werden ze totaal uitgeroeid.
Velen vroegen zich met bezorgdheid af of daar niets tegen te doen was. Sommigen betoogden echter, dat otters de visstand ernstig bedreigden en de visserman ernstige schade toebrachten door het stukbijten van fuiken en netten. Dit laatste blijkt echter sporadisch voor te komen, zo schrijft de heer G. Bosch.
Intussen zijn er maatregelen getroffen om de nog overgebleven otters bescherming te verlenen. De vorige Commissaris der Koningin, mr P A. V. baron van Harinxma thoe Slooten, vestigde in 1939 de aandacht van de minister op het feit. dat deze diersoort, alsmede dassen en marters, zo sterk in aantal achteruit gingen, dat de vrees gerechtvaardigd was. dat deze diersoorten geheel uit onze fauna zouden verdwijnen.
In de bezettingstijd, in 1942, is een wijziging in de Jachtwet 1923 aangebracht, zodat genoemde dieren voortaan als pelswild zouden worden beschouwd, waarop de jacht echter als regel niet zou worden geopend. Deze bepalingen zijn later door de overheid, na de bezetting overgenomen, zodat ze nu practisch beschermd zijn. Reeds hebben enkele overtreders met de kantonrechter kennis gemaakt.
Na de beruchte strenge winters, toen men voor het voortbestaan van de otters in onze wateren vreesde, is hun aantal weer iets toegenomen. Zelfs hebben weer enkele in centraal Friesland gevestigd en ook in Zuid-Friesland komen ze nog voor. Maar nu drooglegging ontginningen in een steeds sneller tempo plaats vinden en geschikte woongebieden voor de otter steeds ingekrompen worden of verdwijnen, is het meer dan ooit geboden voor het kleine aantal van deze interessante dieren op de bres te staan.
"
(Leeuwarder courant, 16-01-1952)

In deze tijd kwamen ze in ieder geval ook nog voor in Midden-Limburg, de Peel, De Vechtplassen en in het Amsterdamse bos.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 11, 2016, 10:52:32 AM
Citaat van: HPM op november 03, 2016, 11:47:38 AM

... Of het jagersvolk zich vervolgens aan de wet heeft gehouden is natuurlijk de vraag. Met name in het noorden van het land worden roofvogels ook nog steeds vervolgd.

"Otters vinden weinig baat bij ,,papieren bescherming"

Vermoedelijk door het feit, dat de laatste winters niet buitengewoon streng zijn geweest, neemt het aantal otters in Zuid-Friesland weer gestadig toe. Er kan gevoeglijk worden aangenomen, dat er momenteel een dozijn van deze marterachtige waterdieren in Zuid- Friesland huizen.  ...

Ondanks de papieren bescherming die de otter geniet, wordt hij nog steeds zeer intensief vervolgd. Voor de meeste ,,muddejagers" immers is het vangen van een otter een mooi buitenkansje, omdat de bonthandel er graag een goede prijs voor betaalt en — dat is belangrijk — géén vragen, stelt. Wanneer het otterbont eenmaal in de etalage ligt van de grote modehuizen, maakt het weinig verschil meer of het uit Friesland, dan wel uit het buitenland komt. Dit is één van de redenen, die de ,,muddejagers" aanvoeren om, ondanks verbod en bescherming, toch door te gaan met de jacht. Anderzijds is daar het avontuur dat lokt....
Wil men dit prachtige roofdier, waarvan men — juist omdat er nog altijd zo weinig van zijn — nog niet schade van betekenis behoeft te duchten, ook voor de toekomst in ons gewest behouden dan zullen de autoriteiten heus meer moeten doen, dan de otter alleen met voorschriften te beschermen....
"
(Leeuwarder courant, 12-12-1953)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 11, 2016, 18:19:59 PM
Escapes

Artis 1889
"Uit Artis is een vischotter ontsnapt. Op de Muidergracht werd het beest gevangen door een oppasser, wien door het dier een nagel werd afgebeten."
(Algemeen Handelsblad, 25-09-1889)

Blijdorp 1933
"Rotterdam, 23 Maart. Een paar maanden geleden kreeg men er de mededeeling van de diergaarde, dat een vischotter ontsnapt was en dat dit dier zich moest bevinden in de Delfshavensche Schie onder Overschie. Jacht op het beest is toen niet gemaakt, hoogstens heeft de otter flink jacht gemaakt op de visch van de Schie."
(De Telegraaf, 24-03-1933)

Blijdorp 1956
"In de nacht van zondag op maandag om halftwee zag een automobilist op de Abraham van Stolkweg een vreemd dier, dat met een vaartje de weg overstak. Het was, de dikke staart meegerekend, meer dan een meter lang, donker gekleurd en het had korte poten. Een otter, zo dicht bq de stad?
Een informatie bij Diergaarde Blijdorp gaf zekerheid. Enkele dagen geleden is, zoals de lezers weten, een volwassen mannelijke otter uit de Diergaarde ontsnapt. Het dier was nog maar pas aangekomen en ondergebracht in een ruime kooi achter stevig gaas. De volgende morgen zat er een groot gat in het gaas en geen otter meer in de kooi.
Otters zijn nachtdieren; ze houden zich overdag meestal schuil en dat heeft de vluchteling blijkbaar ook gedaan, anders zou dit vrij grote dier wel eerder zijn opgemerkt. Hij zal nu wel ergens in de Schie zwemmen en misschien komen er nog andere berichten over zijn reis naar de vrijheid. Veel kans op aanhouding en terugkeer is er niet.
"
(Het vrije volk, 02-01-1956)

Aangezien er waarschijnlijk veel vaker levende otters naar Artis zijn gegaan dan naar Blijdorp, vraag ik me af hoeveel er in de loop der tijd daarvandaan ontsnapt zullen zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 11, 2016, 18:45:10 PM
Wat een gave klus is dit, Herman. De verhalen bij de plaatjes maken er een prachtige les geschiedenis van ons denken en doen inzake de omgeving van.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 11, 2016, 18:48:40 PM
Dank je Arjan. Het was niet de opzet van dit topic, maar het is zo gegroeid.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 11, 2016, 22:22:45 PM
"Artikel 2 van het besluit op de opening en sluiting van van de jacht betreft de otter. Dit mooie en merkwaardige dier is in Nederland erg zeldzaam geworden. Voor de oorlog konden onze correspondenten in Reeuwijk en Nieuwkoop elk jaar wel een paar keer berichten, dat de heer Dinges een otter had bemachtigd. Deze nieuwsbron is in Zuid- Holland vrijwel geheel opgedroogd. De heer Dinges zou nog best eens een otter willen doodslaan, maar er zijn bijna geen otters meer in de Reeuwijkse en Nieuwkoopse plassen.
    Waar zijn ze nog wel? De jachtkalender onthult het. 'In de gemeenten Westdorpe, Hulst, Hontenisse, Graauw en Langendam, Vogelwaarde, Oostburg, Axel, St. Jansteen en Zaamslag is de jacht op otters geopend van 1 oktober 1958 tot 31 januari 1959.'
    In Zeeuwsch-Vlaanderen zijn de otters dus nog niet zo zeldzaam, dat ze het hele jaar door beschermd worden. Als ik goed ben ingelicht, wordt de jacht daar niet geopend om de jagers te plezieren, maar wegens klachten over schade. Otters leven in hoofdzaak van vis en als ze in hun wateren een visfuik met inhoud ontdekken, bijten ze de fuik stuk om op een gemakkelijke manier hun honger te stillen.
    Gaan die otters in Zeeuwsch-Vlaanderen werkelijk zo erg te keer dat ze moeten worden gedecimeerd? We hebben toch een jachtfonds, ingesteld om wildsoorten, 'welker handhaving in de vrije natuur waardevol is', in stand te houden?
    Richt een dergelijke wildsoort schade aan, dan kunnen gedupeerden een beroep op het jachtfonds doen.

Het is buiten kijf dat de otter behoort tot de dieren die we graag willen behouden. Zo'n algemeen belang moet zwaarder wegen dan de schade aan een aantal visfuiken. Mocht het jachtfonds nog niet over de nodige middelen beschikken, dan is er alle reden voor een subsidieverhoging. Het gaat in dit geval van de Zeeuws-Vlaamse otters toch heus niet om miljoenen.  B. B.
"
(Het vrije volk, 14-06-1958)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 12, 2016, 08:42:05 AM
Uit een artikel over dierenpark Wassenaar.

'Wie een dier ontmoet dient te vergeten dat hij een mens is', vindt mevrouw Louwman, die met de levende have op bijzonder goede voet blijkt te slaan. Geen wonder, want zij heeft veel dieren bij zich aan huis opgevoed, w.o. een vis-otter.
Wij hebben ons laten vertellen dat deze otter voorliefde had voor soep en gebakken aardappelen.

(Nieuwe Leidsche Courant, 9 juni 1950)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jva op november 12, 2016, 09:50:34 AM
Citaat van: HPM op november 12, 2016, 08:42:05 AM
Wij hebben ons laten vertellen dat deze otter voorliefde had voor soep en gebakken aardappelen.[/i]

Met vissticks mag ik toch hopen.. ;D
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 12, 2016, 10:52:49 AM
Citaat van: jva op november 12, 2016, 09:50:34 AM
Citaat van: HPM op november 12, 2016, 08:42:05 AM

Wij hebben ons laten vertellen dat deze otter voorliefde had voor soep en gebakken aardappelen.[/i]

Met vissticks mag ik toch hopen.. ;D

Ik denk dat vissticks in 1950 nog niet waren uitgevonden.
Het gekke is dat mevrouw Louwman (de vrouw van de directeur) zegt dat je bij de verzorging van dieren moet vergeten dat je een mens bent, maar dat ze die otter wel mensenvoer te eten gaf.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 12, 2016, 11:04:22 AM
"VREEMDSOORTIG MONSTER IN DE WILDLANDEN
Het was de leden van de hengelsportvereniging in de laagste jaren al opgevallen dat er in het waterschap 'De Wildlanden' ondanks het feit dat er geregeld vis werd uitgepoot zo goed als niets werd gevangen. Vorig jaar had een sportvisser eens verteld dat hij in de Doekesloot een snoek aan zijn hengel had gehad. Hieraan werd verder geen aandacht besteed, aangezien men deze bewering onder visserslatijn rangschikte.
   De vorige week evenwel hebben de beroepsvissers Kleinhuis en Siksma in hetzelfde water een monster waargenomen zoals zij nog nooit hadden gezien.  Het was een dier van wel anderhalve meter lang. Het had een kop als een snoek en een rond dik lichaam met poten. Het was het best te vergelijken met een krokodil.
   Zij hebben de directeur van het natuurhistorisch musium van hun ontdekking op de hoogte gesteld en deze toonde veel belangstelling voor dit vreemde monster, dat volgens deze deskundige een kruising moet zijn tussen een otter  (Lutra Lutra) en een snoek (Esox lucius).  Dit zou heel wel mogelijk zijn aangezien er in de aangrenzende Oude Venen otters voorkomen.
   Op verzoek van b.g.  deskundige zal men trachten het dier levend te vangen en de situatie is hiertoe wel zeer gunstig; men zal n.l. proberen het dier in de sïuiskolk te drijven terwijl men dan, na de binnendeuren te hebben gesloten, deze kolk geheel of gedeeltelijk leeg zal pompen.
   Naar men ons mededeelde zal de drijfjacht a.s.  dinsdag om 8 uur plaats vinden onder leiding van genoemde beroepsvissers, die de hulp van vrijwillige medewerkers zeer op prijs zullen stellen, aangezien het geen gemakkelijke taak is om de gehele Doeksloot af te polsen. Medewerkers worden verzocht tijdig ter plaatse aanwezig te zijn met polsen zonder scherpe punten teneinde te voorkomen dat het monster blessures oploopt.  Wij stellen ons voor dat er wel belangstelling voor dit avontuur zal zijn en dat de vissers de gewenste hulp zal worden verleend.
   Achteraf bezien is het zeer verklaarbaar dat de visstand in De Wildlanden niet op peil bleef, daar deze reus alles wat leefde in het water van het waterschap wel nodig had om zijn vraatlust te bevredigen.
   Om tijdig te kunnen beoordelen of er voldoende assistentie zal zijn is het gewenst dat deelnemers zich ten spoedigste opgeven bij de heer Haaye Siksma,  visser alhier.
"
( Frisia, 28 maart 1958)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Douwe van der Ploeg op november 12, 2016, 11:38:46 AM
Hoe liep het af? ;D
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: belle op november 12, 2016, 11:48:39 AM
Citaat van: Douwe van der Ploeg op november 12, 2016, 11:38:46 AM
Hoe liep het af? ;D

Ja, ik vraag me af hoeveel mensen er op 1 april 1958 aan de Doekesloot stonden...  ;D
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Cygnus op november 12, 2016, 11:48:54 AM
Citaat van: HPM op november 12, 2016, 11:04:22 AM
..... dit vreemde monster, dat volgens deze deskundige een kruising moet zijn tussen een otter  (Lutra Lutra) en een snoek (Esox lucius).  ....

Ook wel bekend onder de naam snotter.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 12, 2016, 11:49:29 AM
Citaat van: Douwe van der Ploeg op november 12, 2016, 11:38:46 AM

Hoe liep het af? ;D

In een jaaroverzicht van de gemeente werd alleen kort melding gemaakt van de gebeurtenis op de afgesproken datum, dus wellicht hebben die vissers inderdaad hulp gekregen, maar of ze dat monster te pakken hebben gekregen vertelde de historie niet.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 12, 2016, 11:51:59 AM
Citaat van: Cygnus op november 12, 2016, 11:48:54 AM
Citaat van: HPM op november 12, 2016, 11:04:22 AM
..... dit vreemde monster, dat volgens deze deskundige een kruising moet zijn tussen een otter  (Lutra Lutra) en een snoek (Esox lucius).  ....

Ook wel bekend onder de naam snotter.

Volgens mij had die museumdirecteur het helemaal fout met zijn Otter X Snoek, en was het een Kikker X Bil.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenverburg op november 12, 2016, 17:09:38 PM
Inderdaad  ;D. 28 april 1958 was een vrijdag. Dus de drijfjacht van 'a.s. dinsdag' was op 1 april! Scherp hoor!
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 12, 2016, 19:49:11 PM
Twee Poepjes op de foto

"Echten. De palingfuiken van de visser Klaas Jan Poepjes uit Echten stonden in het water van de Middenvaart, vlak bij de stroomsluis aan het Tjeukemeer. Het vriezend weer verraste de visser en zo bleven de fuiken circa 14 dagen in het ijs staan. Tot gistermorgen, toen door het waterinlaten via de sluis het ijs in de Middenvaart gebroken werd.
   Natuurlijk was de heer Poepjes er gistermorgen onmiddellijk bij, om zijn fuiken te lichten. In een der nieuwe nylonfuiken zag hij een wonderlijk dier zitten: ,,Ha se my dêr in houn yntreaun", riep hij naar de wal. Het was echter geen hond, maar een volwassen visotter, jammerlijk verdronken in zijn nauwe gevangenis.
   Vorige week vrijdag had de heer Harm Vaartjes, die vlak bij de sluis woont, reeds een visotter opgemerkt; het dier zwom in een wak in de nabijheid van de sluis. Mogelijk hetzelfde dier dat in de fuik zijn einde vond: de vreemde vangst van Poepjes was nog fris en in goede staat. Poepjes schonk het dier aan de schoolmeester van Echten, zodat er straks in de nieuwe school een visotter te vinden is.
  ,,Ik ha it net op dy dingen stean", vertelde Poepjes ons nog; ,,om de wierheid to sizzen, ik bin mar hwat fys fan murden en wesels en sok guod. Myn broer, Likele Poepjes, hat jierren lyn ek al ris in otter yn'e fûke hawn, op'e Koevoet; ik sels ha noch nea earder san bist sjoen
".
(Friese koerier, 18-02-1959)
(http://waarneming.nl/fotonew/8/12333388.jpg)

"De visser K. Poepjes deed dezer dagen bij het lichten van zijn fuiken op de Koevorde in de omgeving van het gehucht ,,Zandgaast" een verrassende vondst: toen Poepjes één van een drietal fuiken ophaalde, trof hij daarin een verdronken visotter aan. De otter had, zijn staart meegerekend, een lengte van 102 centimeter. Hij woog 14 pond en twee ons. Poepjes, die in Langweer woont, zal de visotter ter beschikking stellen van het Natuur Historisch Museum in Leeuwarden.".
(Friese koerier, 01-04-1959)
(http://waarneming.nl/fotonew/1/12333461.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Douwe van der Ploeg op november 13, 2016, 02:04:36 AM
Citaat van: jeroenverburg op november 12, 2016, 17:09:38 PM
Inderdaad  ;D. 28 april 1958 was een vrijdag. Dus de drijfjacht van 'a.s. dinsdag' was op 1 april! Scherp hoor!

;D :duim: mooi dat de eerste 1-aprilgrap in jaren waar ik in trap, bijna 60 jaar oud is :D
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
De kaart voor de vijftiger jaren was nog helemaal leeg, maar die heb ik nu ook zo goed mogelijk gevuld.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1950-01-01&to=1959-12-31&count_ex=1&grid=5000
Het is niet veel. Slechts 20 waarnemingen in 18 uurhokken.
Naast al eerder genoemde beperkingen, is het een probleem dat veel naoorlogse kranten, of die van de laatste 70 jaar, vanwege copyright- of privacy-overwegingen niet algemeen digitaal beschikbaar zijn. Daardoor was het bijvoorbeeld niet mogelijk om te controleren of ze in deze tijd inderdaad ook nog in Zeeuws-Vlaanderen voorkwamen.

De meest verrassende melding was van de vangst van een jonge otter in de omgeving van Schiedam in 1955. Een paar jongens kwamen ermee naar Blijdorp. Wat er verder met het beest gebeurd is weet ik niet.
In het Amsterdamse bos werd in 1952 een jonge otter door een (recreatie-)hond doodgebeten. Eveneens in 1952 werd Helenaveen nog "geteisterd" door otters. Daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Het wil gewoon zeggen dat de viskwekerij aldaar werd bezocht door een of meer otters. Het lijkt me goed mogelijk dat er ook elders in Brabant nog otters leefden.
Ik heb nu bijna 1200 waarnemingen van oude otters ingevoerd, waarbij 450 van voor 1900.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Bart van Hoogstraten op november 13, 2016, 10:35:28 AM
Citaat van: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
Ik heb nu bijna 1200 waarnemingen van oude otters ingevoerd, waarbij 450 van voor 1900.

Great job!!!  :duim: :duim: :duim:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 13, 2016, 11:07:22 AM
Iedereen, die gistermiddag op de Voorplaskade stond bij de Bergseplas in Rotterdam was er zeker van: ze zagen een groot zwart beest op de wal liggen; plotseling schoot het te water, greep een wilde eend, die daar voor de wal zwom en met de vogel verdween het dier in het riet. Noch de eend, noch het zwarte beest zagen ze nadien nog. Men was het er over eens, dat ze daar een otter, en een heel vraatzuchtige, hadden gezien.
   Het is een raadselachtig geval, maar mag men het als een sprookje beschouwen, wanneer tal van mensen beweren, dat zij het zagen gebeuren? Om halfvier ontdekte iemand een zwart glimmend dier. Het lag op het schiereiland, in het gras, op een afstand van nog geen vijftig meter van de Voorplaskade. Toen volgde die aanval op een wilde eend. Niemand van de toeschouwers had ooit een otter in levende lijve gezien, maar door de verhalen, door tekeningen en foto's, wisten ze meteen, dat dit er een was.
   Maar otters zijn zeldzaam. In westelijk Nederland zijn ze de laatste jaren niet meer waargenomen, wel nog een enkele keer in De Peel. Heeft iedereen zich verkeken, was het misschien een abnormaal grote waterrat? Maar een rat, al is die nat, heeft toch altijd een bruine tint. Bovendien, men schatte het dier langer dan een halve meter.
   We hebben een deskundige van de Diergaarde gevraagd wat hij er van dacht. ,,Hoogstonwaarschijnlijk, dat er daar een otter zou zijn gesignaleerd. Maar het is wel waar, dat een hongerige otter als hij niet zijn portie vis weet te bemachtigen soms een watervogel grijpt". Diezelfde dierenkenner gaf nog een andere verklaring. "Het komt wel voor, dat een heel grote paling op de kant gaat liggen en ook zo'n knaap van een paling is in staat om een eend naar beneden te trekken".
   Het raadsel zal wel nooit opgelost worden, want in het riet waarin het zwarte dier met zijn prooi verdween, heeft men zelfs geen veertje meer gevonden. De zwarte zelf heeft zich ook niet meer vertoond. Maar iedereen die het zag houdt vol: het was toch een otter.
"
(Het vrije volk", 26-05-1951)

Misschien was het toch niet zo heel erg hoogstonwaarschijnlijk dat het hier om een otter ging, maar ik heb deze toch niet als waarneming ingevoerd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op november 13, 2016, 14:05:27 PM
Ik zal bij mijn vader eens informeren. Die heeft wel eens gezegd in de jaren 50-60 in de bolksbeek (zijtak van de berkel) een riviertje in de Achterhoek een otter gezien te hebben. In de huidige ingevoerde waarnemingen zit in die regio een gat in die periode.
Benieuwd of hij een jaar op kan diepen en hoe zeker hij is.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 13, 2016, 14:35:28 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op november 13, 2016, 14:05:27 PM

Ik zal bij mijn vader eens informeren. Die heeft wel eens gezegd in de jaren 50-60 in de bolksbeek (zijtak van de berkel) een riviertje in de Achterhoek een otter gezien te hebben. In de huidige ingevoerde waarnemingen zit in die regio een gat in die periode.
Benieuwd of hij een jaar op kan diepen en hoe zeker hij is.

Een jaar zou al heel wat zijn.
De Achterhoek is altijd een soort gat geweest, net als Salland en Twente. Ik heb geen idee of dat reëel is. Het verbaast me meer dan het ontbreken op een groot deel van de Veluwe.
Noord_Limburg/Oost Brabant is ook zo'n soort blinde vlek. Er zijn ook nog kleinere gebieden die onverklaarbaar zonder waarnemingen zijn.
De gaten kan je goed zien op de heatmap van alles.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1800-01-01&to=2000-01-01&count_ex=1&grid=5000&
(Wel even de hokken uit en de heat aanzetten.)

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op november 13, 2016, 16:55:57 PM
Citaat van: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
De kaart voor de vijftiger jaren was nog helemaal leeg, maar die heb ik nu ook zo goed mogelijk gevuld.

Bij ons in Woerden/Kamerik  :lol:
http://woerden.courant.nu/issue/WC/1958-08-29/edition/0/page/5 (http://woerden.courant.nu/issue/WC/1958-08-29/edition/0/page/5)
Gr jan
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 13, 2016, 18:39:39 PM
Citaat van: jvanleeuwen op november 13, 2016, 16:55:57 PM
Citaat van: HPM op november 13, 2016, 10:24:47 AM
De kaart voor de vijftiger jaren was nog helemaal leeg, maar die heb ik nu ook zo goed mogelijk gevuld.

Bij ons in Woerden/Kamerik  :lol:
http://woerden.courant.nu/issue/WC/1958-08-29/edition/0/page/5 (http://woerden.courant.nu/issue/WC/1958-08-29/edition/0/page/5)
Gr jan

Hé, die heb ik gemist. Ik dacht dat ik alle kansrijke bronnen had geraadpleegd, maar ik zie dat ik deze ben vergeten.
Ik zal hem toevoegen. Dank je wel.

PS. Ingevoerd. http://waarneming.nl/waarneming/view/126608929
Zoals meestal is de plek maar een gok, in dit geval omdat ik niet weet waar boer Blok zijn land had.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 13, 2016, 18:57:17 PM
Twee otters werden in De Deelen vermoord
Friese koerier, 04-02-1963.

"Uit de aard der zaak — zaterdagpost — zijn er niet zo veel reigermeldingen binnen gekomen, maar die er zijn, zijn goed. Wel werden wij door een simpele mededeling op zo'n reiger-briefkaart op het spoor gezet van een drama, dat zich in de eerste strenge weken van deze winter in De Deelen heeft afgespeeld. Het is jammer, dat het ons nu eerst ter ore komt; het zal voor de politie en anderen te laat zijn, om de daders op te sporen.
Er zijn in De Deelen, bij een rietbosje naast de draai over de vaart twee otters doodgeslagen. Door mensen, met honden bij zich.

   De visotter staat op de lijst van beschermde dieren. Hoe groot de visotterstand in Friesland bij het invallen van de winter was, zal wel nooit precies berekend zijn; maar er waren hier en daar weer visotters, overal verspreid in de provincie. Deze lange winter is ook voor deze dieren een zeer bittere tijd en vermoedelijk vallen er bij de hongerslachtoffers ook visotters. Hier en daar echter weet men dat er visotters zijn: zo komen elke avond in het donker bij de bijt bij de brug te Woudsend drie visotters duiken en vis vangen.
  Ergens in een ander dorp schuilen een paar in open water onder een brug. Deze dieren worden bijgevoerd. Wij maken de naam van de plaats niet bekend; men is heel bang voor stropers, ook al mogen er geen otterpelzen worden verhandeld.

   In de Deelen zat er ook een paartje, dat was aan verscheidene ingewijden bekend. Zij waren wel eens gezien bij hun jachtpartijen, anderen hadden het in het water zien spelen. In de Deelen raakte echter alle water hopeloos dicht, stuifsneeuw verstopte sloten en petgaten en de beide otters zwierven ver in het rond op zoek naar voedsel. Van hun laatste tocht kregen wij van een jager-dierenvriend uit Oldeboorn het verslag:
   In de nabijheid van de ijsbaan van Oldeboorn hadden de beide — of een van beide — otters een haas buit gemaakt; een dier, dat misschien ook al niet helemaal fris meer was. Wat vastgetrapte sneeuw met ottersporen en een bloedplas vertelden dit, ook schijnen de otters nog om de buit gevochten te hebben. Een der dieren sleepte de haas mee naar De Deelen, de andere otter volgde het spoor van bloed en voetstappen. Deze sporen waren duidelijk te volgen in de sneeuw en in de Deelen kwamen er mensen- en hondensporen bij.
   Alle sporen liepen naar de draai over het vaartje in de Deelen en bloed- en worstelsporen in de sneeuw bij een hoop rietafval en ruigte markeerden het slot: de honden joegen de otters uit de ruigte en de mensen sloegen de beide dieren dood.
   Daders onbekend, ook al zwerven momenteel niet zo heel veel mensen in De Deelen rond. Wel is bekend, dat in de omgeving van Akmarijp ook een otter is buitgemaakt, maar de vanger heeft al een proces-verbaal opgelopen
."

Die van Akmarijp werd op 11 januari aangetroffen in de zuivelfabriek ,,De lege walden". Hij verdween in het kanaal, maar kennelijk is er toen gelijk jacht op gemaakt want hij werd dezelfde dag nog door een hond doodgebeten of door mensen doodgeknuppeld. Uit bovenstaand bericht blijkt dat de dader is gepakt.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op november 13, 2016, 19:48:41 PM
Mooie verhalen herman!
Ik neem aan dat je deze site al had gevonden http://kranten-historisch.startpagina.nl (http://kranten-historisch.startpagina.nl)
een kwartiertje zoeken gaf al wat extra oude "waarnemingen".
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 13, 2016, 20:05:03 PM
Citaat van: jvanleeuwen op november 13, 2016, 19:48:41 PM
Mooie verhalen herman!
Ik neem aan dat je deze site al had gevonden http://kranten-historisch.startpagina.nl (http://kranten-historisch.startpagina.nl)
een kwartiertje zoeken gaf al wat extra oude "waarnemingen".

Ja, die pagina ken ik.
Voor extra waarnemingen hou ik mij aanbevolen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op november 14, 2016, 09:44:23 AM
Hoi Herman,
Wat een enorme klus.. met Delpher en de lijst die je op dit forum liet zien heb je denk ik het meeste wel gedekt. Misschien dat otter waarnemingen niet altijd de grote kranten halen maar wel de lokale blaadjes. Die zijn weer lastig te vinden.
Ik heb eens gebladerd en hieronder mijn 'hits'. (geprobeerd bovenstaande bladen over te slaan).
Makkelijkste is in om in zoekopdrachten VISCHOTTER OR VISOTTER te typen (soms zonder OR).
Een paar mogelijke nieuwe kranten(-berichten) gevonden ??
Succes met je project, Jan
------------------------
Friesland
http://www.dekrantvantoen.nl/srch/adv.do?v2=true
tik: overige titels
In Frisia (van 1896-1977): Grouw 1938, Grouw 1934, Lemmer 1906, Beets 1899
------------------------
Gelderland
Klik hier Barneveld Ede  (http://www.archieval.nl/)
Klik hier Wageningen  (http://gawk.courant.nu/index.php?page=0&mod=krantresultaat&q=vischotter+OR+visotter&datering=&qt=paragraaf&pagina=&sort=score+desc)
------------------------
Limburg
Invullen  vischotter /visotter
Klik hier Weert  (http://studiezaal.erfgoedhuisweert.nl/)
------------------------
Noordholland
Klik hier West Fries Archief  (http://www.westfriesarchief.nl/onderzoek/zoeken/kranten?mivast=136&miadt=136&mizig=91&miview=ldt&milang=nl&micols=1&mires=0&mizk_alle=vischotter%20OR%20visotter)
Klik hier Zijper Courant (opm datum aanpassen) (http://www.zijpermuseum.nl/kranten/)
------------------------
Utrecht
Invullen  vischotter /visotter
Klik hier ZuidoostUtrecht  (http://www.rhczuidoostutrecht.nl/aw_kranten.php)
Klik hier Zeist EO  (http://collecties.geheugenvanzeist.nl/zoeken.php)
------------------------
Zuid-holland
Klik hier Gorichem EO  (http://gorinchem.courant.nu/index.php?page=0&mod=krantresultaat&q=vischotter&datering=&krant=&qt=paragraaf&pagina=&sort=datum+asc%2Ckrant+asc%2Cpagina+asc)
Klik hier Schiedam EO  (http://schiedam.courant.nu/index.php?page=1&mod=krantresultaat&q=vischotter&datering=&qt=paragraaf&pagina=&sort=score+desc&doc=5&p=3&paragraaf=41&y=256)
------------------------
Omdat ik het leuk vind (http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%28lutra+AND+otter%29&page=1&cql%5B%5D=%28date+_gte_+%2201-01-1618%22%29&cql%5B%5D=%28date+_lte_+%2231-12-1987%22%29&coll=ddd&identifier=ddd%3A010603865%3Ampeg21%3Aa0165&resultsidentifier=ddd%3A010603865%3Ampeg21%3Aa0165)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Vincent Martens op november 14, 2016, 09:51:07 AM
Ik heb begin 1989 nog naar otters gezocht in Zeeuws Vlaanderen. Naast het veldwerk (niks meer gevonden) heb ik ook nog navraag gedaan bij o.a. enkele oude vissers.
Dat leverde nog een paar nieuwe meldingen op naast de gegevens uit Buise en Sponselee (1978) en het rapport van van Wijngaarden en van de Peppel (1963).

Uit Metsu en van den Berge (1987):

3 nov 1947, één gevangen bij Axel
28 juli 1958, één gedood bij Hulst
1958-1959, twee mannetjes gedood bij Aardenburg

Uit Buise en Sponselee (1978):

midden jaren´50, één verkeersslachtoffer bij Othene
tot ongeveer 1960 aanwezig bij Axel, Dries Arendskreek
Rond 1958 een otter met 4 jongen bij Hulst, Moerschans/Liniedijk
Tot ca. 1958 één of meer aanwezig bij Westdorpe, Zwartenhoekse Kreek

via navraag:

medio jaren ´50 Otheense Kreek, Reuzenhoekse Dijk, verkeersslachtoffer
ca. 1957-1961: Westdorpe, Molenkreek, verkeersslachtoffer
ca. 1957-1961: Axel, Buthdijk, verkeersslachtoffer
rond 1960: één geschoten bij de Stierskreek bij Aardenburg
winter ´62-63: onder de brug bij de Guil (Oude Stoof) één gedood





Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 14, 2016, 11:00:38 AM
Citaat van: jvanleeuwen op november 14, 2016, 09:44:23 AM
Hoi Herman,
Wat een enorme klus.. met Delpher en de lijst die je op dit forum liet zien heb je denk ik het meeste wel gedekt. Misschien dat otter waarnemingen misschien niet altijd de grote kranten halen maar wel de lokale blaadjes. Die zijn weer lastig te vinden.
Ik heb eens gebladerd en hieronder mijn 'hits'. (geprobeerd bovenstaande bladen over te slaan).
Makkelijkste is in om in zoekopdrachten VISCHOTTER OR VISOTTER te typen (soms zonder OR).
Een paar mogelijke nieuwe kranten(-berichten) gevonden ?
Succes met je project, Jan
------------------------
...

Dank je wel. Ik zal zien of jouw links iets nieuws opleveren.
Met het zoeken naar 'vis(ch)otter' kom je er niet, want dan mis je 'otter'. Met 'otter' krijg je wel ontzettend veel false positives, maar dat is niet anders.
Altijd maar weer Rotterdam, en het is onvoorstelbaar hoe vaak de familienaam (de/den) Otter voorkomt. Slachtotters en te brengen grote en kleine (financiele) otters zijn ook niet te tellen, omdat die ffen erg veel (altijd?) door de OCR verkeerd worden gelezen. En dat is nog maar een deel van de bagger die je krijgt, en niet bij alle viewers kan je gelijk zien wat je krijgt, dus daar moet je alles openen om het te kunnen beoordelen.
Het is niet voor niets dat ik al twee maanden dagelijks met die otters bezig.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 14, 2016, 11:07:17 AM
Citaat van: Vincent Martens op november 14, 2016, 09:51:07 AM
Ik heb begin 1989 nog naar otters gezocht in Zeeuws Vlaanderen. Naast het veldwerk (niks meer gevonden) heb ik ook nog navraag gedaan bij o.a. enkele oude vissers.
Dat leverde nog een paar nieuwe meldingen op naast de gegevens uit Buise en Sponselee (1978) en het rapport van van Wijngaarden en van de Peppel (1963).
...

Dank je wel Vincent.
Die publicaties heb ik niet en ze zijn ook niet digitaal beschikbaar(wel Metsu & vd Berge 1989, met kaartje), dus in hoeverre ze gedetalleerd genoeg zijn voor waarnemingen weet ik niet
Uit van Wijngaarden & van de Peppel heb ik een paar interesante verspreidingskaartjes gezien, maar die zijn niet in waarnemingen om te zetten.
Dat geldt helaas ook voor de meeste gevallen die je noemt. Een enkel jaar gaat nog wel, maar iets als bijvoorbeeld ca 1957-1961 niet. Als ik alleen een jaartal heb  maak ik er over het algemeen 1 juli van, ook al is dat voor otters misschien niet de meest waarschijnlijke datum, maar het is het midden van het jaar.
Axel 1947 heb ik al. Met Hulst 1958 en Guil 1962/62 kan ik wel iets en misschien ook wel met Aardenburg 1958/59.
Overigens moet ik voor de naoorlogse perdiode de meeste bronnen anders dan kranten nog napluizen.
Het is jammer dat al vanaf de veertiger jaren de aandacht zo sterk op het noorden van het land gericht was. Uit de meer schaarse en vage gegevens over de rest van het land blijkt dat het verspreidingsbeeld daardoor sterk vertekend is. Het kaartje in van Wijngaarden & van de Peppel laat dat ook zien.
Brouwer 1940/42 heb ik nog aardig kunnen aanvullen, maar ik heb niet de illusie dat ik een volledig beeld zal kunnen geven.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op november 14, 2016, 11:32:50 AM
Hoi Herman,

In bv Delpher invullen:
otter AND (waargenomen OR dood OR gevangen) NOT (Rotterdam OR "den otter" OR "de otter" OR familiebericht OR overleden)
(Delper uitgebreid zoeken pijl naar beneden klikken)

Werkt goed of doe je dat al?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Vincent Martens op november 14, 2016, 11:33:07 AM
Ik kan de namen er nog bij geven, misschien dat dat nog kan helpen bij het vinden van een digitale bron...

medio jaren ´50 Otheense Kreek, Reuzenhoekse Dijk, verkeersslachtoffer
(med. dhr de Vos sr.)
ca. 1957-1961: Westdorpe, Molenkreek, verkeersslachtoffer
ca. 1957-1961: Axel, Buthdijk, verkeersslachtoffer
(med. R.F. Janssens, Westdorpe)
rond 1960: één geschoten bij de Stierskreek bij Aardenburg
(geschoten door dhr Cauwels sr.)
winter ´62-63: onder de brug bij de Guil (Oude Stoof) één gedood
(med. J. Moorthamer, Kuitaard)

Ik had er nog een vergeten:
Midden jaren ´60 is een otter gedood door een hond van een schaapherder bij het Isabellakanaal (med. dhr Riemslag, Biervliet)

Misschien zijn nog een paar van deze meldingen digitaal verder te traceren/dateren...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 14, 2016, 11:57:26 AM
Citaat van: jvanleeuwen op november 14, 2016, 11:32:50 AM
Hoi Herman,

In bv Delpher invullen:
otter AND (waargenomen OR dood OR gevangen) NOT (Rotterdam OR "den otter" OR "de otter" OR familiebericht OR overleden)
Werkt goed of doe je dat al?

Ik heb gelijk aan het begin geprobeerd om dingen weg te filteren, maar telkens bleken daarmee ook gewenste dingen te verdwijnen.
Het helpt wel iets om advertenties en buitenlandse kranten uit te sluiten. Dat doe je door de gewenste soorten aan te vinken.
Overigens zijn dit soort dingen alleen maar in Delpher te doen. In andere viewers moet je het maar doen met wat je krijgt voorgeschoteld.

Otters worden trouwens niet altijd waargenomen, gedood of gevangen en personen met de naam Otter zijn niet altijd overleden en ze staan ook meestal niet in familieberichten.
Ik denk dat mijn manier van zoeken de meest productieve is. Ik kan hoogstens iets in de massa over het hoofd zien.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 14, 2016, 12:26:07 PM
"Dit is dan Douwe Oenema uit Rotsterhaule (9 jaar oud) die het vreemde avontuur met een visotter beleefde. Douwe meende dat er een hondje uit het Tjeukemeer kwam toen hij over de hoge dijk fietste in de richting van Ouwsterhaule. Het gebeurde bij het hek waar een inham van het meer tot dicht bij de dijk komt. Het hondje bleef de fiets achterna rennen en omdat Douwe van zijn oom de raad had gekregen, bij een aanval met honden ze tegen de snuit te schoppen, deed hij dat nu.
  De otter echter sprong na de schop van Douwe op de bagagedrager en toen viel Douwe om, met fiets en otter en al. Wie het meeste schrok zal moeilijk te zeggen zijn. Maar de visotter hapte naar de kuiten van Douwe en scheurde een gat in een sok. Op dit moment echter greep de herdershond die op de Camping Tjeukemeer thuishoort in. De visotter vluchtte, een beetje kreupel, het water in. Douwe klom weer op de fiets en zette koers naar zijn oom H. Oenema onder Ouwsterhaule. Dit avontuur speelde zich zaterdagmorgen af omstreeks 9 uur.

Een zeer zeldzaam avontuur. Want al weten de oude otterjagers van vroeger te vertellen, dat een visotter in het nauw een gevaarlijke tegenstander is, van een aanval op eigen initiatief van een otter op een mens is nog nooit iets eerder gebleken. En een fietser aanvallen....
   Vermoedelijk is deze visotter op weg geweest naar de Rohelster polder en heeft hij de fietsende jongen niet eerder bemerkt, dan toen die naar hem schopte. Dat was een aanval, waarop eer verdediging moest volgen — met de ons al bekende afloop. Het is nog wat te vroeg in het seizoen voor jonge otters; bovendien worden deze ondergebracht in een goede en veilige schuilplaats, liefst ver van mensen en wegen.
  In elk geval: Douwe heeft een zeer bijzonder avontuur beleefd, waarvan hij, afgezien van een scheur in zijn sok, helemaal geen kwade gevolgen heeft overgehouden. En hij staat dan nu in de krant. lets waarom alle Rotsterhaulster jongens hem benijden.
"
(Friese koerier, 29-03-1966)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 14, 2016, 12:51:14 PM
Hoe een jongetje in een week tijd vier jaar ouder werd  en zijn gescheurde sok in een ernstige verwonding veranderde.

Tweede agressieve visotter valt onverhoeds mens aan
"De losarbeider E. Sok te Bant in de Noordoostpolder is het afgelopen weekeinde door een visotter aangevallen, toen hij bij de Lemstervaart liep. De visotter kroop plotseling uit het riet de wal op en viel de heer Sok aan. Hoewel de heer Sok enorm schrok was zijn reactie zeer onfortuinlijk voor de visotter. De heer Sok liet zich op het dier vallen on pakte het beest bij de keel en kneep de hals dicht. De gewaarschuwde politie kon even later een dode otter meenemen. Ongeveer een week geleden werd, zoals gemeld, een 13-jarig fietsend jongetje bij het Tjeukemeer door een visotter aangevallen en ernstig gebeten.
"
(Nieuwsblad van het Noorden, 04-04-1966)

Uit een bericht in de Friese Koerier over hetzelfde geval:
"Met zijn beide handen greep hij het beest bij de keel en drukte uit al zijn macht, want hij wist dat zijn leven ervan afhing. Later begreep hij, dat de doodsangst hem ijzersterk had gemaakt."
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 14, 2016, 12:53:49 PM
Weer die fietsen. Otters zullen wel een hekel aan die dingen hebben gehad.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 14, 2016, 13:01:28 PM
Citaat van: arjan.kop op november 14, 2016, 12:53:49 PM

Weer die fietsen. Otters zullen wel een hekel aan die dingen hebben gehad.

Maar kennelijk ook aan losarbeiders uit Bant.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 14, 2016, 13:10:49 PM
Maar dat is terecht. Zouden ze het nu beter doen omdat er geen losarbeiders meer zijn, of omdat we niet meer op grote zwarte fietsen zitten? Ik blijf met mijn vooroorlogse brik maar weg uit Overijssel.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 15, 2016, 10:11:09 AM
Wat moet je nou met zoiets als dit?

"Zeeotter waargenomen in de Waddenzee
HARLINGEN —In de Waddenzee bij Harlingen is een zeeotter waargenomen, vlak onder de Harlinger kust. Het dier joeg op paling; een grote zwerm meeuwen betwistte hem telkens zijn prooi als hij er mee boven water kwam. Sinds mensenheugenis is er geen otter in de Waddenzee waargenomen. Zeeotters zijn marterachtige dieren met een zeer lange staart, behorend tot de familie van de Kamtjutkabevers. Ze horen thuis in het noorden van de Oceaan. De zeeotter zette later koers in de richting Afsluitdijk, vergezeld door een schare krijsende meeuwen.
"
(Friese koerier, 07-05-1966)

Een zeeotter lijkt me nogal onwaarschijnlijk en ik neem aan dat mensen uit Harlingen wel een zeehond konden herkennen.
In 1941 is er in/bij Harlingen al eens een otter in een klem gevangen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 15, 2016, 10:42:17 AM
De otters die in Schotland de rotskusten onveilig maken (nooit een fietser gezien daar) worden door Jan en allemaal ook wel zee-otter genoemd. De Friese (fiets?)Koerier heeft duidelijk wat zitten lezen, om vervolgens helemaal in de war te geraken.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 15, 2016, 11:01:12 AM
Citaat van: arjan.kop op november 15, 2016, 10:42:17 AM

De otters die in Schotland de rotskusten onveilig maken (nooit een fietser gezien daar) worden door Jan en allemaal ook wel zee-otter genoemd. De Friese (fiets?)Koerier heeft duidelijk wat zitten lezen, om vervolgens helemaal in de war te geraken.

Ja, dat is duidelijk. Het is meer dat de waarneming nogal uitzonderljk is. Harlingen was voor otters niet naast de deur en dan ook nog eens op zee. Dat doet me twijfelen aan de betrouwbaarheid van de waarneming, ondanks die eerdere melding uit Harlingen. En de schaarse eerdere meldingen van verschillende waddeneilanden en het talrijk voorkomen in de delta wijzen er op dat zout water ook voor Nederlandse otters geen onoverkomelijk bezwaar hoeft te zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 15, 2016, 11:42:21 AM
"Paniek ontstond onlangs aan de Buikslotermeerdijk in de omgeving van het Zwet. De sportvissers die hier met spreekwoordelijke kalmte op hun dobber stonden te turen, ontdekten plotseling een visotter en gedaan was het met de rust. Otters, zo wist men, zijn gerenommeerde vissendieven en dientengevolge gevreesde concurrenten voor alles wat zich bezig houdt met de visvangst. De Hengelaarsvereniging in Nieuwendam werd gewaarschuwd. Er moest iets worden ondernomen. Het bestuur stelde zich in verbinding met de politie. Deze kwam in het geweer en liet op haar beurt weten dat het beest, mits daarvoor een vergunning werd verkregen, met een injectienaald zal worden afgeschoten. Voor de betrokken vissers heuglijk nieuws. Er zijn echter ook mensen die minder zwaar tillen aan de schade die deze dieren zouden aanrichten en die de nu ontstane beroering minder gelukkig vinden.
De otter is in ons land een beschermd dier. ... Goed, het zijn roofdieren, maar daar zijn er meer van in ons land en om nu uitgerekend de otter aantasting van de visstand in zijn zwemvliezen te schuiven is niet bepaald sportief. Wie weet hoeveel vis een snoek oppeuzelt. ...?
   Het afschieten van de otter bij Zwet is riskant. Maar al te gemakkelijk kan het dier de verdovingsnaald tussen de ribben krijgen en sterven. Slaagt men inderdaad in een levende vangst, dan is de kans groot dat men (ter zijnertijd) meerdere otters in handen heeft omdat uit de gedragingen van het betrokken dier kan worden afgeleid dat zij jongen heeft. Wij hopen uiteraard dat het zal blijven leven, zeggen deskundigen op het Zoölogisch Laboratorium. Mocht dat niet gebeuren dan zal de huid worden geprepareerd terwijl een onderzoek volgt in het bijzonder op de wijze van voortplanting van otters.
"
(De Waarheid, 24-07-1967)

1967, de otter al 25 jaar beschermd en nog steeds moeten ze verdwijnen. In het noorden van het land zijn er in de zestiger jaren ook ineens verdacht veel agressieve en levensgevaarlijke otters die daarom een klap in hun nek moeten krijgen of gewurgd of doodgebeten moeten worden, en het verdrinken in fuiken lijkt soms nogal lokaal te zijn. Kortom: de vervolging gaat nog steeds gewoon door, maar bewijs het maar eens.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 15, 2016, 12:10:44 PM
De parallel met hoe er over de hier genoemde snoek gedacht werd is wel heel groot. Tot in mijn jeugd was het geen abnormaal beeld: iedere gevangen snoek ging zonder omhaal de bosjes in, of soms de tas, als iemand zich had bedacht dat je ze wel kunt eten. Grappig genoeg was het een sportvisser die het meest heeft bijgedragen aan de cultuurverandering die ertoe heeft geleid dat sinds de zestiger jaren steeds minder snoeken werden gedood.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 15, 2016, 12:24:40 PM
Citaat van: arjan.kop op november 15, 2016, 12:10:44 PM
De parallel met hoe er over de hier genoemde snoek gedacht werd is wel heel groot. Tot in mijn jeugd was het geen abnormaal beeld: iedere gevangen snoek ging zonder omhaal de bosjes in, of soms de tas, als iemand zich had bedacht dat je ze wel kunt eten. Grappig genoeg was het een sportvisser die het meest heeft bijgedragen aan de cultuurverandering die ertoe heeft geleid dat sinds de zestiger jaren steeds minder snoeken werden gedood.

Directeur Jacobi van Artis vroeg eens of je je buurman moest doodslaan als bleek dat die ook vis at. 
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rene Janssen op november 16, 2016, 10:54:59 AM
Dag Herman,

Je onderzoek in oude bronnen past zeer goed in een artikel voor Lutra! De verschillen in verloning alsmede verspreiding lijkt me een prachtig iets om in een artikel verder uit te diepen en te kunnen lezen.

Gaaf werk, doe zo door en ik hoop een artikel er over te mogen lezen!

René
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 16, 2016, 11:53:49 AM
Citaat van: Rene Janssen op november 16, 2016, 10:54:59 AM
Dag Herman,

Je onderzoek in oude bronnen past zeer goed in een artikel voor Lutra! De verschillen in verloning alsmede verspreiding lijkt me een prachtig iets om in een artikel verder uit te diepen en te kunnen lezen.

Gaaf werk, doe zo door en ik hoop een artikel er over te mogen lezen!

René

Dag Rene,
Daar heb ik wel een gedacht, met name omdat er over de vroege verpreiding zo weinig bekend was, maar ik weet niet of ik dat ga doen. Waarschijnlijk niet. Het vergt een andere benadering en opnieuw veel werk, waarvan ik niet weet of ik in staat ben om dat af te maken.
Er zit trouwens nog wel meer informatie in. Bij de meeste gevallen wordt bijvoorbeeld iets over maten en/of gewicht gezegd. Dat lijkt me een niet te versmaden hoeveelheid gegevens, ook al zal niet alles even goed bruikbaar zijn.

Alle relevante informatie heb ik in tektstvorm bij de waarnemingen opgenomen en dat is dus voor iedereen toegankelijk en onder de licentie-voorwaarden te gebruiken. Daar hoeven dus geen kranten meer voor te worden doorgebladerd, en om het nog gemakkelijker te maken kunnen serieuze onderzoekers ongetwijfeld een exportbestand krijgen.

Het is uiteraard ook nuttig als de collectie waarnemingen niet alleen in Waarneming.nl blijft staan, maar bijvoorbeeld ook in de zoogdieratlas wordt opgenomen. Daarvoor moet er dan nog wel iets vanuit Waarneming gedaan worden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op november 16, 2016, 15:29:10 PM
Zou het voor dit soort projecten (bijv. ook de korhoen en kuifleeuwerik) nuttig zijn om via de verschillende natuur organisaties de achterban aan te sporen hun archieven eens door te spitten. Denk dat er nog best mensen zullen zijn die oude schriften hebben met de nodige (nog) niet ingevoerde waarnemingen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 16, 2016, 17:58:50 PM
Otters in de singels van Leiden is toch wel bijzonder, zeker in 1967.
Er is zelfs geen eerder geval bekend, hoewel het in de goede tijden best vaker gebeurd zal zijn.

"Vorige week dinsdagavond raakte een zwaan ernstig gewond aan de hals. Het vermoeden werd toen geuit, dat het dier was aangevallen door een grote, zeer agressieve rat. Voorbijgangers waarschuwden de politie, waarop de chef van de Leidse Plantsoenendienst, op zijn beurt het zwaar gewonde dier in het holst van de nacht naar de Leidse dierenarts G. Bloem bracht. De dierenarts nam de zwaan onmiddellijk in behandeling. Dezer dagen is het dier echter aan zijn verwondingen bezweken. Sinds zaterdag een Leidenaar is aangevallen door een visotter, houdt men sterk rekening met de mogelijkheid dat de zwaan niet door een rat, maar door een otter is gebeten. De otter, die soms meer dan een meter lang is, is thans zeer zeldzaam in Nederland.
   Met zijn brede, platte kop met kleine oren, glade vacht en korte poten met zwemvliezen, voelt hij zich in het water uitstekend thuis. Over het algemeen leeft hij van vis, kleine zoogdieren en vogels. Vermoedelijk is de otter agressief geworden, omdat hij werd opgejaagd.
Zo kwam het, dat hij een Leidenaar, die rustig zat te vissen, heeft aangevallen. Om zich te verdedigen, sloeg de man het dier toen met een grote steen. Vervolgens bracht hij de dode visotter naar een Leidse dierenhandelaar. Hier dacht men meteen aan de zwaan, die eveneens door een ,,groot donker beest" is aangevallen.
   De ouders van de jonge otter hebben vermoedelijk hun jachterrein nog in de Leidse Singels.
Omdat de otter behoort tot de met de uitsterving bedreigde diersoorten, is hij bij de wet beschermd. De otter zal normaal geen zwanen aanvallen, maar het dier, dat vorige week werd gebeten was nog tamelijk jong en bovendien was de zwaan al ziek. Er is dus geen reden om ongerust te worden over de aanwezigheid van otters in Leiden, in tegendeel, het dier, dat o.a. ratten vangt, is alleen daarom al zeer nuttig. Men verklaart de aanwezigheid van zeer veel ratten en zelfs otters in Leiden uit het uitzonderlijk grote aantal vissen, dat in het water van de Leidse grachten uitstekend gedijt.
"
(Leidsch Dagblad, 11 augustus 1967)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 17, 2016, 12:21:53 PM
Onlangs heb ik verteld dat meer recente kranten niet altijd meer algemeen digitaal toegankelijk zijn. Je moet daarvoor in persoon naar het betreffende archief, waar je ze dan digitaal of op een andere manier ik kan zien.
Met een beetje geluk, afhankelijk van de viewer, krijg je nog wel een tekstfragmentje te zien, maar geen of geen bruikbare scan van de pagina.
Onlangs had ik zo'n fragment waarin geen enkele indicatie voor de 'plaats delict' stond. Onbruikbaar dus, wat jammer was omdat het hoogstwaarschijnlijk in het westen van het land was, waar toch al een gebrek aan meldingen is.
Een ander geval is dit:
"Bijzonderheden over de otter ... UITGEEST Voor de vorige maand in uitgeest oooogereuen vis otter zal binnenkort een plaatsje worden ingeruimd in de woning van de heer J. jonker uit  Uitgeest. Dit lijkt onsmakelijker dan het is, want"
http://kranten.archiefalkmaar.nl/search?query=otter&period=1969&submit=zoeken
Klik op de link en je ziet wat het probleem is.
Gelukkig is in dit geval wel duidelijk dat het om een vorige maand in of bij Uitgeest doodgereden ('oooogereuen') otter gaat, maar ik had graag gezien of er meer precieze informatie over plaats en datum in het artikel staat.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op november 17, 2016, 13:48:36 PM
Inderdaad vervelend/frustrerend. Er staat
"Deze jaargang is niet openbaar. U kunt deze jaargang wel inzien in de studiezaal van het Regionaal Archief Alkmaar en de KopGroep Bibliotheken Den Helder centrum, Nieuw Den Helder, Julianadorp, Schagen, Tuitjenhorn en op Texel."

Misschien iemand hier op Waarneming.nl die daar langs gaat en even een fotootje wilt maken  ;D
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 17, 2016, 14:53:39 PM
Ach, het is veel erger dat een heleboel kranten helemaal niet meer online staan en je dus geen idee hebt of daar wat te halen valt. In de Koninklijke Bibliotheek kan je in wat Delpher niet toont tenminste nog wel digitaal zoeken als je lid bent, maar in andere archieven moet je dat misschien wel met de hand doen. Maandenlang in afgelegen archieven bivakkeren en misschien niets vinden. Dát lijkt me pas frustrerend. En waarom het geen bezwaar is als het in het archief bekeken wordt en wel als je het online doet, ontgaat me.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op november 17, 2016, 17:09:17 PM
Wellicht omdat dat gewoon een financiële kwestie is? Volgens mij is het online maken best prijzig (server capaciteit, bandbreedte, onderhoud etc....). Denk dat dat voor de kleine archieven een te grote investering zou zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 17, 2016, 17:41:04 PM
Het lijkt mij wat dat betreft weinig verschil maken of je 100 jaar of 150 jaar aan kranten online zet. Bovendien wordt op verschillende sites gezegd dat het uit copyright- of privacy-overwegingen is. Het lijk mij dat dat dan ook geldt als de kranten niet online worden geraadpleegd.
Maar al het een capaciteitsprobleem is zouden ze misschien eens met anderen samen moeten gaan werken.
Iedereen zijn eigen krantenarchiefje met krakkemikkige viewer is misschien toch niet zo handig. Gewoon alle kranten naar de KB en in Delpher.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 17, 2016, 18:16:25 PM
De zestiger jaren zitten er nu ook wel in denk ik.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1960-01-01&to=1969-12-31&count_ex=1&grid=5000
Van nul naar 55 uurhokken. Bij de 69(?) waarnemingen zijn zo'n 23 museumexemplaren.
Het aantal melding uit Holland/Utrecht doet vermoeden dat de verspreiding toch wel groter geweest zal zijn, maar dat die de beschikbare(!) kranten niet gehaald hebben.

Er zijn ook nog wat toevoegingen aan de vijftiger jaren, vooral museumexemplaren, maar het blijft magertjes.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1950-01-01&to=1959-12-31&count_ex=1&grid=5000

Animatie https://waarneming.nl/species_by_years.php?species=417

Ik denk dat ik toch nog maar een paar decennia doorga, want het aantal waarnemingen in het bestand van 1970-2000 is minimaal (totaal 6).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Vincent Martens op november 18, 2016, 12:21:19 PM
Als ik datum en plaats terug kan vinden kan ik nog wel een paar waarnemingen van spraints invoeren op waarneming.nl. , van periode 1985-1988, o.a. de Deelen, Terkaplester Poelen, Sneekermeer,  Witte Brekken, Zuidlaarder Meer.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 18, 2016, 12:33:28 PM
Citaat van: Vincent Martens op november 18, 2016, 12:21:19 PM
Als ik datum en plaats terug kan vinden kan ik nog wel een paar waarnemingen van spraints invoeren op waarneming.nl. , van periode 1985-1988, o.a. de Deelen, Terkaplester Poelen, Sneekermeer,  Witte Brekken, Zuidlaarder Meer.

Dat lijkt me een goed idee.
Overigens is wat ik hierboven schreef over zo weinig waarnemingen tussen 1970 1n 2000 niet waar, want ik had al wat ingevoerd voor de tachtiger jaren. De zeventiger jaren heb ik ondertussen ook gedaan, met bedroevend resultaat.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 19, 2016, 15:52:49 PM
Geleerden en toeristen

"Is de otter in Nederland nou uitgestorven of niet? In het ND van 28 september jl. stond een artikel van de noordelijke redactie over de plannen van It Fryske Gea om de visotter weer terug te brengen in het natuurgebied Alde Feanen bij Eernewoude. De kop van dit artikel luidde: 'Otter over tien jaar terug in Friesland.
   Een paar dagen later arriveerde er in Barneveld een briefje, waarvan de afzender onbekend wilde blijven. Volgens deze ND- lezer zitten er nu nog steeds otters in Frieslan: ,,Tijdens het vissen zagen we deze lente een otter met drie jongen. De ouwe was wel een meter lang en de jongen 15 a 20 centimeter.
   Dat is in totaal vijf, want er moet nog minstens een mannetje bij geweest zijn, want anders waren er geen drie jongen.  We vertellen niet waar, want dan gaan de geleerden erop los. En dan is het uit met de visotter."
   Volgens Addy de Jongh van het Otterstation in Haren is de Nederlandse otterpopulatie uitgestorven. Hij sluit niet helemaal uit dat er nog eentje in ons land rondzwerft, maar er zit geen levensvatbare populatie meer.
   Maar als er een kansje is dat de melding inderdaad een otter betreft, gaan de medewerkers van het Otterstation er op uit om pootafdrukken en uitwerpselen te zoeken. Ze doen dat niet met veel tamtam, want de natuurbeschermers hebben met de otter het beste voor. Addy de Jongh raadt de brievenschrijver dus aan toch eens naar het Otterstation te bellen: tel. 050-120340.
"
(Nederlands dagblad, 29-10-1990)

"De otter is nog niet geheel uit Nederland verdwenen. In het Limburgse Maasdal zijn de afgelopen dagen de pootafdrukken gevonden van een volwassen dier en van een jonge visotter.
   Directeur drs. ing. A. de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland wilde gisteravond niets bekend maken over de lokatie waar zich nog otters ophouden, omdat toeristische belangstelling hun leefgebied dan bedreigt.
"
(De Telegraaf, 23-02-1991)

Toch goed om de weten dat het de geleerden waren die al die jaren de otters hebben afgeslacht en dat de toeristen verantwoordelijk waren voor de biotoopvernietiging.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Bart van Hoogstraten op november 19, 2016, 16:05:56 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 15:52:49 PM
"De otter is nog niet geheel uit Nederland verdwenen. In het Limburgse Maasdal zijn de afgelopen dagen de pootafdrukken gevonden van een volwassen dier en van een jonge visotter.
   Directeur drs. ing. A. de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland wilde gisteravond niets bekend maken over de lokatie waar zich nog otters ophouden, omdat toeristische belangstelling hun leefgebied dan bedreigt.
"
(De Telegraaf, 23-02-1991)

Dit was bij bij Stevensweert. (Mijn broer heeft toen niet alleen prints gevonden maar zelfs oog in oog gestaan met een otter onder de Maasbrug bij Stevensweert).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 19, 2016, 16:34:31 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op november 19, 2016, 16:05:56 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 15:52:49 PM
"De otter is nog niet geheel uit Nederland verdwenen. In het Limburgse Maasdal zijn de afgelopen dagen de pootafdrukken gevonden van een volwassen dier en van een jonge visotter.
   Directeur drs. ing. A. de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland wilde gisteravond niets bekend maken over de lokatie waar zich nog otters ophouden, omdat toeristische belangstelling hun leefgebied dan bedreigt.
"
(De Telegraaf, 23-02-1991)

Dit was bij bij Stevensweert. (Mijn broer heeft toen niet alleen prints gevonden maar zelfs oog in oog gestaan met een otter onder de Maasbrug bij Stevensweert).

Dat is mooie informatie. Als je ook nog ongeveer een datum hebt...
Het is een beetje frustrerend dat er in 1991/92 minstens twee otters in Limburg werden waargenomen, maar dat er onvoldoende informatie werd verstrekt om ze goed te kunnen lokaliseren. Er zijn wel wat kaartjes gepubliceerd, maar die vind ik onvoldoende om er waarnemingen van te kunnen maken.
Later uit de negentiger jaren heb ik wel een paar bruikbare, maar, gezien die kaartjes, lang niet alles.
Het zou mooi zijn als de Zoogdierenwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap dat soort dingen uit hun archief op Waarneming zou zetten, hoewel ze misschien wel al in de Zoogdieratlas staan.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Bart van Hoogstraten op november 19, 2016, 17:38:51 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 16:34:31 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op november 19, 2016, 16:05:56 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 15:52:49 PM
"De otter is nog niet geheel uit Nederland verdwenen. In het Limburgse Maasdal zijn de afgelopen dagen de pootafdrukken gevonden van een volwassen dier en van een jonge visotter.
   Directeur drs. ing. A. de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland wilde gisteravond niets bekend maken over de lokatie waar zich nog otters ophouden, omdat toeristische belangstelling hun leefgebied dan bedreigt.
"
(De Telegraaf, 23-02-1991)

Dit was bij bij Stevensweert. (Mijn broer heeft toen niet alleen prints gevonden maar zelfs oog in oog gestaan met een otter onder de Maasbrug bij Stevensweert).

Dat is mooie informatie. Als je ook nog ongeveer een datum hebt...
Het is een beetje frustrerend dat er in 1991/92 minstens twee otters in Limburg werden waargenomen, maar dat er onvoldoende informatie werd verstrekt om ze goed te kunnen lokaliseren. Er zijn wel wat kaartjes gepubliceerd, maar die vind ik onvoldoende om er waarnemingen van te kunnen maken.
Later uit de negentiger jaren heb ik wel een paar bruikbare, maar, gezien die kaartjes, lang niet alles.
Het zou mooi zijn als de Zoogdierenwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap dat soort dingen uit hun archief op Waarneming zou zetten, hoewel ze misschien wel al in de Zoogdieratlas staan.

Sorry, ik word gecorrigeerd door mijn broer. Hij heeft twee zichtwaarnemingen van otter bij Stevensweert. Eind 1999 en begin 2000. Hij gaat het opzoeken in zijn notitieboekje. Saignant detail toen was dat hij subsidie wilde aanvragen om aan te tonen dat de otter in Nederland nog niet uitgestorven was. De betreffende ambtenaar wees hem door naar de toenmalige deskundige van de overheid maar die wees zijn bewijsfoto's van de sporen van de hand: het waren geen otters (ondanks de bevestiging van Annemarie van Diepenbeek). Die deskundige was degene die net miljoenensubsidie had ontvangen voor de introductie van Aziatische otters in het noorden (ben zijn naam even kwijt). Ook nu fourageren nog steeds Belgische otters op de Stevolplas met een oversteek over de Maas (bij overvloed eten ze kieskeurig alleen maar bepaalde delen van de vis. Mijn broer eet de rest op of voert ze aan zijn hond).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 19, 2016, 18:13:15 PM
Ja, het was een rare toestand in die dagen. Er is denk ik nog nooit zoveel over otters geschreven als in de negentiger jaren en er werden miljoenen gestoken in biotoopverbetering, waarbij jachthavens en vakantieparken niet werden vergeten, waarbij de 'uitgestorven' Otter als boegbeeld en melkkoe diende. Een Friese otter uiteraard. Daar zou de laatste van Nederland zijn uitgestorven, ook al werd zelfs in Friesland door anderen iets anders beweerd.
Aanhoudende berichten over het voorkomen van otters in Limburg werden stelselmatig genegeerd en/of gebagatelliseerd. De rest van Neder-Otterland deed al helemaal niet mee. Otters bestonden niet meer in Nederland; ze mochten kennelijk niet meer bestaan.
Alles lezende krijg je toch een beetje de indruk dat andere belangen dan die van de otter meespeelden.

"De waarnemingen van deze amateur-biologen worden evenwel nog steeds niet geloofd door de rijksbiologen. "We staan natuurlijk met open mind tegen die berichten uit Limburg. Maar het probleem is, we zijn er niet bij geweest. We kunnen er dus in feite geen oordeel over vellen. Het komt in elk geval voor ons toch als onverwacht", zegt de heer Broekhuizen."
(Limburgsch dagblad", 23-04-1992)

Na jarenlang bot ontkennen komt dat laatste zinnetje ook wat onverwacht. Kennelijk kon iets toch ook waar zijn zonder het met eigen ogen gezien te hebben.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Douwe van der Ploeg op november 19, 2016, 18:35:53 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 16:34:31 PM

Het zou mooi zijn als de Zoogdierenwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap dat soort dingen uit hun archief op Waarneming zou zetten, hoewel ze misschien wel al in de Zoogdieratlas staan.

Heb je zelf de zoogdieratlas? Anders kan ik straks wel even voor je checken wat er uit deze tijd in staat..
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 19, 2016, 18:52:24 PM
Citaat van: Douwe van der Ploeg op november 19, 2016, 18:35:53 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 16:34:31 PM

Het zou mooi zijn als de Zoogdierenwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap dat soort dingen uit hun archief op Waarneming zou zetten, hoewel ze misschien wel al in de Zoogdieratlas staan.

Heb je zelf de zoogdieratlas? Anders kan ik straks wel even voor je checken wat er uit deze tijd in staat..

Ik heb niet al mijn boeken bij de hand en ik weet niet meer welke zoogdieratlas ik heb.
Als jij meer kan vinden dan een kaart en algemene termen zou dat welkom zijn.

Het is dat ik een waarneming uit de Oude Venen in 1993 heb, want anders zouden er in de negentiger jaren alleen maar Limburgse waarnemingen zijn. Gezien de toenmalige discussies zou dat wel lachen zijn.
Er is er al een ingevoerd en ik zal er denk ik nog een stuk of zes bruikbare hebben gevonden. Daar moet ik nog wat aan sleutelen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 19, 2016, 18:53:00 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 18:13:15 PM
Ja, het was een rare toestand in die dagen. Er is denk ik nog nooit zoveel over otters geschreven als in de negentiger jaren en er werden miljoenen gestoken in biotoopverbetering, waarbij jachthavens en vakantieparken niet werden vergeten, waarbij de 'uitgestorven' Otter als boegbeeld en melkkoe diende. Een Friese otter uiteraard. Daar zou de laatste van Nederland zijn uitgestorven, ook al werd zelfs in Friesland door anderen iets anders beweerd.
Aanhoudende berichten over het voorkomen van otters in Limburg werden stelselmatig genegeerd en/of gebagatelliseerd. De rest van Neder-Otterland deed al helemaal niet mee. Otters bestonden niet meer in Nederland; ze mochten kennelijk niet meer bestaan.
Alles lezende krijg je toch een beetje de indruk dat andere belangen dan die van de otter meespeelden.

"De waarnemingen van deze amateur-biologen worden evenwel nog steeds niet geloofd door de rijksbiologen. "We staan natuurlijk met open mind tegen die berichten uit Limburg. Maar het probleem is, we zijn er niet bij geweest. We kunnen er dus in feite geen oordeel over vellen. Het komt in elk geval voor ons toch als onverwacht", zegt de heer Broekhuizen."
(Limburgsch dagblad", 23-04-1992)

Na jarenlang bot ontkennen komt dat laatste zinnetje ook wat onverwacht. Kennelijk kon iets toch ook waar zijn zonder het met eigen ogen gezien te hebben.

Er is in die tijd natuurlijk wel degelijk gekeken naar meldingen van otters in Limburg en andere regio's. En niet alleen door 'belanghebbenden'. Probleem is dat waarnemers van otters/ottersporen (die laatste categorie is het meest talrijk) vaak overtuigd waren van de juistheid van hun determinaties, maar dat documentatie meestal ontbrak of dat gemelde sporen niet eenduidig aan otter waren toe te schrijven. Je moet er daarom voor oppassen om nu achteraf alle indertijd niet geaccepteerde waarnemingen opeens als wel juist te gaan beoordelen...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 19, 2016, 18:58:31 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op november 19, 2016, 17:38:51 PMSorry, ik word gecorrigeerd door mijn broer. Hij heeft twee zichtwaarnemingen van otter bij Stevensweert. Eind 1999 en begin 2000. Hij gaat het opzoeken in zijn notitieboekje. Saignant detail toen was dat hij subsidie wilde aanvragen om aan te tonen dat de otter in Nederland nog niet uitgestorven was. De betreffende ambtenaar wees hem door naar de toenmalige deskundige van de overheid maar die wees zijn bewijsfoto's van de sporen van de hand: het waren geen otters (ondanks de bevestiging van Annemarie van Diepenbeek). Die deskundige was degene die net miljoenensubsidie had ontvangen voor de introductie van Aziatische otters in het noorden (ben zijn naam even kwijt). Ook nu fourageren nog steeds Belgische otters op de Stevolplas met een oversteek over de Maas (bij overvloed eten ze kieskeurig alleen maar bepaalde delen van de vis. Mijn broer eet de rest op of voert ze aan zijn hond).

Aziatische otters lijkt mij sterk. Oost Europese otters ligt meer voor de hand.

Als er goede documentatie is van de sporen van indertijd raad ik aan deze opnieuw ter beoordeling in te brengen (bijvoorbeeld bij de Zoogdiervereniging), dan kan er met een frisse blik naar worden gekeken...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 19, 2016, 19:07:33 PM
Citaat van: Rob Koelman op november 19, 2016, 18:53:00 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 18:13:15 PM
Ja, het was een rare toestand in die dagen. Er is denk ik nog nooit zoveel over otters geschreven als in de negentiger jaren en er werden miljoenen gestoken in biotoopverbetering, waarbij jachthavens en vakantieparken niet werden vergeten, waarbij de 'uitgestorven' Otter als boegbeeld en melkkoe diende. Een Friese otter uiteraard. Daar zou de laatste van Nederland zijn uitgestorven, ook al werd zelfs in Friesland door anderen iets anders beweerd.
Aanhoudende berichten over het voorkomen van otters in Limburg werden stelselmatig genegeerd en/of gebagatelliseerd. De rest van Neder-Otterland deed al helemaal niet mee. Otters bestonden niet meer in Nederland; ze mochten kennelijk niet meer bestaan.
Alles lezende krijg je toch een beetje de indruk dat andere belangen dan die van de otter meespeelden.

"De waarnemingen van deze amateur-biologen worden evenwel nog steeds niet geloofd door de rijksbiologen. "We staan natuurlijk met open mind tegen die berichten uit Limburg. Maar het probleem is, we zijn er niet bij geweest. We kunnen er dus in feite geen oordeel over vellen. Het komt in elk geval voor ons toch als onverwacht", zegt de heer Broekhuizen."
(Limburgsch dagblad", 23-04-1992)

Na jarenlang bot ontkennen komt dat laatste zinnetje ook wat onverwacht. Kennelijk kon iets toch ook waar zijn zonder het met eigen ogen gezien te hebben.

Er is in die tijd natuurlijk wel degelijk gekeken naar meldingen van otters in Limburg en andere regio's. En niet alleen door 'belanghebbenden'. Probleem is dat waarnemers van otters/ottersporen (die laatste categorie is het meest talrijk) vaak overtuigd waren van de juistheid van hun determinaties, maar dat documentatie meestal ontbrak of dat gemelde sporen niet eenduidig aan otter waren toe te schrijven. Je moet er daarom voor oppassen om nu achteraf alle indertijd niet geaccepteerde waarnemingen opeens als wel juist te gaan beoordelen...

"Min of meer als mosterd na de maaltijd werd de Stichting Otterstation Nederland (SON) in de winter van 1990/91 uiteindelijk bereid gevonden voor het eerst de Limburgse dreven te bezoeken om, samen met leden van de ZWG te speuren naar Otters. Voor ons niet geheel onverwacht vonden we op enkele plaatsen ottersporen, waarmee het bewijs van de aanwezigheid van Otters in Limburg nogmaals geleverd werd."
Buys et al,(1991) NHM 80/(11)

Het komt er ongeveer op neer dat mensen die erbij waren overtuigd waren en mensen die het niet gezien hadden(RIVM)niet.
Het is natuurlijk een beetje raar dat bepaalde mensen wel geloofd werden als ze zeiden dat er geen otters meer over waren, en niet als ze zeiden dat ze er wel waren.

Ik heb geloof ik een plaatsbare waarneming met foto van sporen en een niet-plaatsbare met sporenfoto's en tekeningen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 19, 2016, 20:42:11 PM
Citaat van: HPM op november 19, 2016, 19:07:33 PM
"Min of meer als mosterd na de maaltijd werd de Stichting Otterstation Nederland (SON) in de winter van 1990/91 uiteindelijk bereid gevonden voor het eerst de Limburgse dreven te bezoeken om, samen met leden van de ZWG te speuren naar Otters. Voor ons niet geheel onverwacht vonden we op enkele plaatsen ottersporen, waarmee het bewijs van de aanwezigheid van Otters in Limburg nogmaals geleverd werd."
Buys et al,(1991) NHM 80/(11)

Het komt er ongeveer op neer dat mensen die erbij waren overtuigd waren en mensen die het niet gezien hadden(RIVM)niet.
Het is natuurlijk een beetje raar dat bepaalde mensen wel geloofd werden als ze zeiden dat er geen otters meer over waren, en niet als ze zeiden dat ze er wel waren.

Dat er onder de waarnemers indertijd mensen waren die overtuigd waren (en vermoedelijk nog steeds zijn) van de juistheid van de determinatie van de door hen in Limburg waargenomen (vraat)sporen als afkomstig van otter lijkt me duidelijk. Dat is echter niet hetzelfde als dat ze ook echt gelijk hadden.

Om daar dan ook nog een soort complot achter te zoeken (RIVM die systematisch zogenaamde 'harde waarnemingen' zou ontkennen) vind ik wat ver gaan.

In de Atlas van de Nederlandse Zoogdieren van dit jaar (2016) staat over deze vermeende Limburgse otterwaarnemingen het volgende te lezen: Hoewel er in 1990-1991 nog sporen zijn gemeld uit Zuid-Limburg (Smit 1991), kunnen deze niet met afdoende zekerheid aan een otter worden toegeschreven (Kurstjens & Jansman 2010).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 19, 2016, 21:22:39 PM
Er werden otters of sporen daarvan gezien en daarna werden ze ook gezien door mensen die verondersteld werden er verstand van te hebben en die in het noorden wel werden vertrouwd. En nog steeds worden die Limburgse otters betwijfeld.
Als het geen complot de ene kant op was dan moet het wel de andere kant op geweest zijn.  :blink:

Ik herinner me het nog min of meer van toen het speelde en dat ik het toen al een erg merkwaardige gang van zaken vond. Waarschijnlijk ben ik niet de enige geweest

Overigens denk ik niet dat er ook maar een zoogdieratlas is die volledig op bewezen en/of bewijsbare gegevens is gebaseerd.
En ik heb geloof ik al eerder gezegd dat ik denk dat er al vanaf voor de oorlog een scheef beeld van de verspreiding van de otter is ontstaan doordat de aandacht zich vooral richtte op het noordoosten van het land.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 20, 2016, 10:44:37 AM
Herman, uit die jaren hebben we een aantal waarnemingen in de database . Deze zijn consequent afgekeurd. Wel is het zo dat van al die data geen enkele foto bekend is.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 20, 2016, 11:33:48 AM
Hisko, het ging hier primair om de 'controversiele' Limburgse waarnemingen uit (het begin van) de negentiger jaren.
Er zitten er alleen twee uit 1993 in het bestand, van sporen bij Epen. Deze zijn gebaseerd op een voor mij onbereikbare publicatie.
http://waarneming.nl/waarneming/view/3126557
http://waarneming.nl/waarneming/view/3126500

Overigens wordt er in 1986 vanuit Maastricht nog melding gemaakt van één Limburgse populatie die uit maximaal 5-10 dieren zou bestaan. Gebied mij onbekend, maar bedreigd door grindwinning, dus dat zal langs de Maas geweest zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op november 20, 2016, 16:37:52 PM
Herman, die lijst is meerdere pagina's lang.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 20, 2016, 17:18:40 PM
Citaat van: hiskodevries op november 20, 2016, 16:37:52 PM

Herman, die lijst is meerdere pagina's lang.

Niet op je screenshot en dit zijn de negentiger jaren die ik zie
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1990-01-01&to=199-12-31&count_ex=1&grid=5000
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 20, 2016, 17:34:53 PM
Voor de liefhebbers twee nummers van het Naruurhistorish Maandblad met artikelen over Limburgse otters met foto's en tekeningen:

NhM 80(11) (http://www.nhgl.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=0&jsmallfib=1&tab=downloaden&dir=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1991&download_file=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1991/1991-11.pdf)
NhM 86(11) (http://www.nhgl.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=0&jsmallfib=1&tab=downloaden&dir=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1997&download_file=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1997/nhm+1997-11.pdf)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Vincent Martens op november 20, 2016, 17:55:57 PM
De foto´s zijn niet bepaald overtuigend. Verder zie ik geen meldingen / foto´s van dode otters of spraints uit Limburg na 1980.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 20, 2016, 17:59:28 PM
Citaat van: HPM op november 20, 2016, 17:34:53 PM
Voor de liefhebbers twee nummers van het Naruurhistorish Maandblad met artikelen over Limburgse otters met foto's en tekeningen:

NhM 80(11) (http://www.nhgl.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=0&jsmallfib=1&tab=downloaden&dir=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1991&download_file=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1991/1991-11.pdf)
NhM 86(11) (http://www.nhgl.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=0&jsmallfib=1&tab=downloaden&dir=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1997&download_file=JSROOT%5Copenbaar%5Credactie%5Cmaandblad/Maandbladen/Maandblad+1997/nhm+1997-11.pdf)

In de artikelen worden foto's getoond van vermeende otterprenten in Limburg begin jaren negentig van de vorige eeuw. Ik kan aan de hand van deze weinig gedetailleerde foto's echter niet zien of dit daadwerkelijk otterprenten zijn. Er zijn ook prenten overgetrokken. Hiervan zijn tekeningen in het eerste artikel opgenomen (tekeningen zijn ook op de voorkant van het tijdschrift te zien). Detailfoto's van de prenten zelf ontbreken opvallend genoeg, zodat er geen vergelijk mogelijk is tussen de prenten zelf en de daarvan gemaakte tekeningen. De overgetrokken prenten komen mij daarbij wel heel erg over als 'naderhand geperfectioneerde' tekeningen. Ik had liever goede detailfoto's gezien...

Het lijkt mij op basis van de gepresenteerde 'bewijzen' dan ook niet onlogisch dat deze waarnemingen op onzeker zijn gezet of zelfs zijn afgekeurd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 20, 2016, 18:11:36 PM
Rob, op een van de onduidelijke foto's staan de prenten in de sneeuw samen met een tekening op transparant die de basis zal hebben gevormd voor de illustratie op de voorpagina. Ik neem zomaar aan dat die tekening toen en daar gemaakt is en niet eerder ergens anders en toen naast een andere spoor gehouden werd voor een foto.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 20, 2016, 18:15:51 PM
Citaat van: HPM op november 20, 2016, 18:11:36 PM
Rob, op een van de onduidelijke foto's staan de prenten in de sneeuw samen met een tekening op transparant die de basis zal hebben gevormd voor de illustratie op de voorpagina. Ik neem zomaar aan dat die tekening toen en daar gemaakt is en niet eerder ergens anders en toen naast een andere spoor gehouden werd voor een foto.

Wat ik zeg is dat de tekeningetjes van de vermeende ottersporen in het artikel  'te mooi zijn' in vergelijking met wat op de foto's te zien is (daarop zijn slechts vage prenten te zien, waar je verder niet veel mee kunt) en dat het dus naar mijn mening naderhand geperfectioneerde tekeningetjes zijn die geen goede weergave zijn van de werkelijke situatie. Sowieso ontbreekt een schaal bij de prenten op de foto's.

Vraag is en blijft waarom men indertijd in het veld geen betere (detail)foto's heeft gemaakt (ook toen waren er al voldoende goede camera's), maar volgens opgave wel de moeite zou hebben genomen om ter plaatse gedetailleerde tekeningen te maken...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 20, 2016, 18:21:35 PM
De tekening op de omslag is een illustratie, geen veldtekening.
In het andere artikel staat een foto met een gulden als maat. Hopeloos achterhaald natuurlijk.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Rob Koelman op november 20, 2016, 18:35:41 PM
Citaat van: HPM op november 20, 2016, 18:21:35 PMDe tekening op de omslag is een illustratie, geen veldtekening.
In het andere artikel staat een foto met een gulden als maat. Hopeloos achterhaald natuurlijk.

Goed lezen Herman.

Bij de tekeningen op de voorplaat van het eerste nummer van het Natuurhistorisch Maandblad staat in de toelichting het volgende: De op de helft van de ware grootte afgebeelde Otterprenten (voetsporen van de Otter) werden overgetekend van een waarneming langs de Maas in Midden-Limburg op 1 oktober 1991. Dit zijn dus wel degelijk de tekeningen die in het veld gemaakt zouden zijn van de vermeende ottersporen.

De foto in het tweede artikel heeft inderdaad een gulden als maatstaf. Met deze foto kan je echter niet veel. Ik herken er geen duidelijke otterprent in...
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 20, 2016, 19:15:20 PM
Ik herken er niet eens een gulden in. Misschien is het wel een rijksdaalder  :blink:
Wat die tekening betreft: ik denk niet dat ik iets anders lees dan jij. Ik zie wel wat anders in vergelijking met de tekening op de foto. En als hij op de helft van de ware grootte is dan heb je dus een een heel aardig idee van het ware formaat. Leg er een 'halve' euro naast en je weet het.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 21, 2016, 10:40:18 AM
Om terug te komen op die Limburgse waarnemingen uit de negentiger jaren: uit die tijd staan wel behoorlijk wat 'waarnemingen' in de Verspreidingsatlas van de Zoogdiervereniging.
https://www.verspreidingsatlas.nl/8496118

(http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?action=dlattach;topic=375817.0;attach=762426;image)
De rode stippen zijn van na genoemd jaartal en de blauwe blokjes van daarvoor.

Nog iets anders over Limburg.
De vroegste otters uit Limburg had ik uit 1880, maar ik vond er nog vier uit 1825, 1826 en 1828, uit gemeentes waar premies voor otters waren uitgekeerd. Daarmee behoort Limburg nu tot een select gezelschap.
Kaart 1700-1850
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1700-01-01&to=1850-01-01&count_ex=1&grid=5000
Dat begint toch al een beetje te lijken op het geraamte van de verspreiding zoals we die later zien.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 21, 2016, 11:58:39 AM
1993 "Wêr komt er wei? Jo snappe it net"

"EARNEWALD - In de Alde Feanen zijn sporen van een otter aangetroffen. Tjibbe de Jong, veldmedewerker van It Fryske Gea en otterkenner bij uitstek, heeft uitwerpselen gevonden die onmiskenbaar van een otter afkomstig zijn. Addy de Jongh, directeur van de Stichting Otterstation Nederland, heeft de bevindingen van De Jong bevestigd.
   Het is voor het eerst sinds september 1988 dat er in Friesland weer ottersporen zijn gevonden. Volgens Ultsje Hosper, adjunct-directeur van It Fryske Gea, verandert dat niets aan de status van het dier. De otter blijft voor de wetenschappers een uitgestorven soort zo lang er geen levensvatbare populatie is.
   De vondst in de Alde Feanen verwondert Hosper wel. ,,Wêr komt er wei? Jo snappe it net. It moat hast wol in ferdwaald eksimplaar wêze dat altyd noch earne omstründ hat." Een immigrant van ver is de otter vast niet. Dan had het dier helemaal uit Duitsland moeten komen.
   Dat het om een betrouwbare melding gaat, staat voor Hosper vast. In de laatste maanden heeft De Jong driemaal aanwijzingen gevonden. De stank van de 'spraints', de uitwerpselen, is duidelijk herkenbaar. Bovendien zijn er in het stinkende goedje visresten gevonden. De otter is een viseter.
"
(Leeuwarder courant, 02-02-1993)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 21, 2016, 12:26:36 PM
Het mysterie van de Knardijk

"Op 27 februari 1998 werd op de Knardijk, tussen Oostelijk Flevoland en het Veluwerandmeer Wolderwijd, een doodgereden otter aangetroffen. Het betrof een vrouwelijk exemplaar van circa 11 jaar oud.
   Omdat er bijna tien jaar verstreken waren nadat de "laatste" otter in Nederland was overreden, rees de vraag of we hier te doen hadden met een nazaat van de oorspronkelijke Nederlandse otterpopulatie, of dat het een uit gevangenschap ontsnapt dier was. Voor zover kon worden nagegaan werd er echter nergens een vrouwelijke otter van deze leeftijd vermist.
   Ter vergelijking van het DNA van de Knardijkotter met dat van oude, deels opgezette otters uit Nederland, van otters uit het voormalige Oost-Duitsland en Tsjechie en van otters die in gevangenschap waren geboren, waren primers voor de amplificatie van vijf verschillende polymorfe microsatelietloci ter beschikking. Het bleek dat de overeenkomst het grootst was met de in gevangenschap gefokte otters, inclusief de otter 'Makker' uit het fokprogramma van de Stichting Otterstation Nederland, en dat de overeenkomst het kleinst was met de otters afkomstig uit Nederland.
   Onze conclusie is dat de Knardijkotter een uit gevangenschap ontsnapt dier is geweest.
"
(Jansman, J.H. et al.(2003) Using molecular markers and PCB analysis to infer the origin of the otter (Lutra lutra) found on the Knardijk, The Netherlands, in 1998. Lutra 46(1):3-12

Zie verder dit artikel uit het Friesch Dagblad, met boos commentaar van Addy de Jongh. Er wordt een ander jaartal genoemd maar het gaat ongetwijfeld over hetzelfde geval http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artid=6429
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 24, 2016, 10:23:53 AM
200 jaar Otters in Nederland

Wellicht zullen er nog wel wat waarnemingen bij komen, maar hier is toch een grafiek met het aantal ingevoerde waarnemingen per jaar in de 19e en 20 eeuw. Om het een beetje duidelijk te houden heb ik de vier (eigenlijk drie)  waarnemingen uit de 18e eeuw buiten beschouwing gelaten.

(http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?action=dlattach;topic=375817.0;attach=762586;image)

De meeste scherpe pieken komen overeen met strenge winters maar niet iedere strenge winter is zo afgetekend. De reusachtige piek van 104 waarnemingen in 1938 is vooral te danken aan het werk van G.A. Brouwer, die veel gegevens heeft verzameld uit de strenge winter 1938/39. Omdat niet al zijn vermeldingen even goed gedateerd waren ("ijsperiode"), is het mogelijk dat een klein deel eigenlijk in 1939 thuishoort, maar het meest waarschijnlijk is toch wel de inval van de winter met strenge vorst in de tweede helft van december.
Het eind van de 20e eeuw is slecht vertegenwoordigd. Er waren toen ongetwijfeld minder otters, maar het gebrek aan bronnen zal zeker ook een flinke rol gespeeld hebben. In het grootste deel van de 19e eeuw zullen gebrek aan nieuwswaarde en gebrek aan bronnen wel verantwoordelijk zijn voor de kleine aantallen.
In totaal gaat het in deze twee eeuwen om ruim 1400 waarnemingen, die betrekking hebben op zo'n 2300 otters. Ongetwijfeld gaat het om slechts een topje van de ijsberg.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op november 24, 2016, 10:35:22 AM
Goed werk Herman  :duim:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 26, 2016, 10:14:52 AM
Onvoorzichtige zoon eener weduwe

"Het ongeluk, dat in de afgeloopen week te Naarden plaats had, heeft zich volgens de Eem- en Gooil. als volgt toegedragen: Een oppassende zoon eener weduwe was in gezelschap van zijn vriend op de otter jacht. Terwijl hij in de nabijheid van het fort Ronduit door het aldaar aanwezige puntdraad wilde kruipen, had hij het ongeluk te vallen, waarbij tevens door een onbekende oorzaak het schot afging en de loop sprong, aangezien de tromp, naar men vermoedt, in den grond stak. Het stuk van den loop verbrijzelde een gedeelte van het hoofd van den ongelukkige, welke doodelijke wond hem aanstonds bewusteloos maakte. Zij'n vriend wikkelde een doek om het hoofd en spoedde zich met achterlating van het slachtoffer naar de stad om geneeskundige hulp in te roepen. Ofschoon dr. Crooy per as aanstonds aanwezig was, is de dood spoedig gevolgd."
(Algemeen Handelsblad, 22-12-1896)

(Een leuk weetje in dit verband is dat prikkeldraad pas in 1873 is uitgevonden, in Amerika.)

"Te Koedijk had jl. Maandag het volgende ongeluk plaats: Nadat A. H. aldaar op een otter geschoten en dat dier met den kolf van zijn geweer een slag toegebragt had, ging het tweede schot af, met het noordlottige gevolg dat dit schot H. in den onderbuik trof, tengevolge waarvan hij in gevaarlijken toestand verkeert."
(Heldersche en Nieuwedieper Courant, 3 december 1875)

"Naar men verneemt is de persoon A. H., te Koedijk, aan de gevolgen van het schot in den onderbuik overleden. Ons berigt van de vorige week was niet juist; nadat A. H. op een otter geschoten had, sloeg een ander die bij hem was, met den kolf naar het dier, tengevolge waarvan de eerste het schot heeft ontvangen."
(Heldersche en Nieuwedieper Courant, 10 december 1875)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 26, 2016, 12:41:03 PM
Nog maar eens een paar daders

(http://waarneming.nl/fotonew/8/12397718.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 26, 2016, 20:38:44 PM
"Vreemde gedrochten!
Op een hofstede van P. Van den Dries te Heinkeszand is weder een kalf geboren in den vorm van een vischotter.
Niet zelden komt zulks in die buurt voor, hetgeen daaraan is toe te schrijven, dat veel otters zich daar ophouden.
"
(Rotterdamsch nieuwsblad, 02-05-1890)

Dit is inderdaad een regelmatig terugkerend verhaal, voornamelijk uit Zeeland.
De egels zuigen daar 's nachts de uiers van de koebeesten leeg en wat de otters met de koeien doen durf ik me niet voor te stellen, maar er komen monstertje van met zwemvliezen tussen de tenen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 27, 2016, 07:57:08 AM
Een zekere admin is begonnen met het plompverloren afkeuren van otterwaarnemingen die redelijkerwijs niet zijn te beoordelen. Dat is niet de manier waarop normaal met waarnemingen wordt omgegaan en dat is maar goed ook.
Uiteraard heb ik geen problemen met het afkeuren van waarnemingen als daar een goede reden voor is, maar met deze gang van zaken wel. Waarnemingen waarvan de admin niet weet en ook niet kan weten of/dat ze fout zijn, mogen natuurlijk niet worden afgekeurd. Dat doet geen recht aan de waarnemers, de waarnemingen en de geloofwaardigheid van het validatieproces van Waarneming.nl.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 27, 2016, 10:43:36 AM
Citaat van: HPM op november 24, 2016, 10:23:53 AM
...
Wellicht zullen er nog wel wat waarnemingen bij komen, maar hier is toch een grafiek met het aantal ingevoerde waarnemingen per jaar in de 19e en 20 eeuw. ...

'Nog wel wat waarnemingen', dat had ik gedacht! Toevallig ontdekte ik dat het trefwoord 'vischotter' in plaats van 'otter', naast enkele al bekende artikelen, ook nieuwe opleverde. Dat blijken er zelfs veel te zijn. Alleen al uit de 19e eeuw heb ik al meer dan 60 nieuwe gevallen gevonden. Wegens de hoeveelheid werk is dat een tegenvaller voor me (ik ben al meer dan twee maanden met die otters bezig), maar voor het resultaat is het natuurlijk een meevaller, ook al zal er waarschijnlijk niet zo erg veel aan het verspreidingbeeld veranderen.
Het is een raadsel voor me waarom 'otter' zoveel vischotters heeft gemist en bijvoorbeeld wel een massa Rotterdammen heeft gevonden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 27, 2016, 11:42:33 AM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 07:57:08 AM
Een zekere admin is begonnen met het plompverloren afkeuren van otterwaarnemingen die redelijkerwijs niet zijn te beoordelen. Dat is niet de manier waarop normaal met waarnemingen wordt omgegaan en dat is maar goed ook.
Uiteraard heb ik geen problemen met het afkeuren van waarnemingen als daar een goede reden voor is, maar met deze gang van zaken wel. Waarnemingen waarvan de admin niet weet en ook niet kan weten of/dat ze fout zijn, mogen natuurlijk niet worden afgekeurd. Dat doet geen recht aan de waarnemers, de waarnemingen en de geloofwaardigheid van het validatieproces van Waarneming.nl.

Klopt. Daarvoor is de status "(nog) niet te beoordelen"
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 27, 2016, 11:56:25 AM
Citaat van: arjan.kop op november 27, 2016, 11:42:33 AM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 07:57:08 AM
Een zekere admin is begonnen met het plompverloren afkeuren van otterwaarnemingen die redelijkerwijs niet zijn te beoordelen. Dat is niet de manier waarop normaal met waarnemingen wordt omgegaan en dat is maar goed ook.
Uiteraard heb ik geen problemen met het afkeuren van waarnemingen als daar een goede reden voor is, maar met deze gang van zaken wel. Waarnemingen waarvan de admin niet weet en ook niet kan weten of/dat ze fout zijn, mogen natuurlijk niet worden afgekeurd. Dat doet geen recht aan de waarnemers, de waarnemingen en de geloofwaardigheid van het validatieproces van Waarneming.nl.

Klopt. Daarvoor is de status "(nog) niet te beoordelen"

Door het afkeuren verdwijnen de waarnemingen ook van de kaart.
Ze wijken niet af van andere historische waarnemingen zonder bewijs en ik beoordeel ze allemaal op dezelfde manier.
Het gekke is dat eerder door anderen ingevoerde oude waarnemingen die gelijk zijn aan de door mij ingevoerde, soms goedgekeurd zijn op grond van 'bewijs'. Als ik het goed heb zijn die, in ieder geval deels, beoordeeld door dezelfde admin.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op november 27, 2016, 12:06:51 PM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 10:43:36 AM

Toevallig ontdekte ik dat het trefwoord 'vischotter' in plaats van 'otter', naast enkele al bekende artikelen, ook nieuwe opleverde.

;D
Citaat van: jvanleeuwen op november 14, 2016, 09:44:23 AM
Makkelijkste is in om in zoekopdrachten VISCHOTTER OR VISOTTER te typen (soms zonder OR).
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 27, 2016, 12:24:28 PM
Citaat van: jvanleeuwen op november 27, 2016, 12:06:51 PM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 10:43:36 AM

Toevallig ontdekte ik dat het trefwoord 'vischotter' in plaats van 'otter', naast enkele al bekende artikelen, ook nieuwe opleverde.

;D
Citaat van: jvanleeuwen op november 14, 2016, 09:44:23 AM
Makkelijkste is in om in zoekopdrachten VISCHOTTER OR VISOTTER te typen (soms zonder OR).

Ik heb toen al gezegd dat je dan 'otter' mist. Met 'otter' zou je ook 'vischotter' en dergelijke moeten vangen. Andersom niet.
En Boolean expressions zijn in de meeste viewers toch niet beschikbaar.
Maar voor de totale hoeveelheid werk maakt het uiteindelijk weinig uit. Ik dacht een paar dagen geleden alleen dat ik ongeveer klaar was.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 27, 2016, 12:40:37 PM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 11:56:25 AM
Citaat van: arjan.kop op november 27, 2016, 11:42:33 AM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 07:57:08 AM
Een zekere admin is begonnen met het plompverloren afkeuren van otterwaarnemingen die redelijkerwijs niet zijn te beoordelen. Dat is niet de manier waarop normaal met waarnemingen wordt omgegaan en dat is maar goed ook.
Uiteraard heb ik geen problemen met het afkeuren van waarnemingen als daar een goede reden voor is, maar met deze gang van zaken wel. Waarnemingen waarvan de admin niet weet en ook niet kan weten of/dat ze fout zijn, mogen natuurlijk niet worden afgekeurd. Dat doet geen recht aan de waarnemers, de waarnemingen en de geloofwaardigheid van het validatieproces van Waarneming.nl.

Klopt. Daarvoor is de status "(nog) niet te beoordelen"

Door het afkeuren verdwijnen de waarnemingen ook van de kaart.
Ze wijken niet af van andere historische waarnemingen zonder bewijs en ik beoordeel ze allemaal op dezelfde manier.
Het gekke is dat eerder door anderen ingevoerde oude waarnemingen die gelijk zijn aan de door mij ingevoerde, soms goedgekeurd zijn op grond van 'bewijs'. Als ik het goed heb zijn die, in ieder geval deels, beoordeeld door dezelfde admin.

Da's ook maar een mens he? Komt vast wel goed.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 27, 2016, 13:02:53 PM
Citaat van: arjan.kop op november 27, 2016, 12:40:37 PM

Da's ook maar een mens he? Komt vast wel goed.

Zou je denken? Ik ben ook maar een mens en dat zie ik gedurende mijn leven toch echt niet meer goed komen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: arjan.kop op november 27, 2016, 13:15:57 PM
Zolang er otters uit koeien kunnen komen houd ik zelfs dat niet voor onmogelijk.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 28, 2016, 08:07:18 AM
Natuurlijke behoefte

"Kampen, 23 Aug. Een opzichter der biesvelden, tevens broodjager, gisteren avond bij duisternis in die velden op jacht zijnde en eenig geritsel hoorende, meende dat dit door een vischotter werd veroorzaakt. Hij trok zijn geweer af, waarna het bleek, dat hij zich deerlijk vergist had, want niet een otter, doch een visscherman, zekere H. Nijenhuis, was de getroffene. Deze, die zich voor het verrichten eener natuurlijke behoefte uit zijn punter had begeven, bleek door de hagelkorrels ernstig aan zijne beenen en handen te zijn verwond, zoodat hij per boerenwagen naar zijne woning in de stad moest worden vervoerd, waar direct de hulp van een geneesheer werd ingeroepen."
(Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 24-08-1906)

"Assen. 29 nov. De heer Wimmers, gepensioneerd rijksveldwachter alhier, ving heden te Kloosterveen een vischotter ter lengte van 1,34 meter. Dat de heer Wimmers reeds vrij wat van deze dieren onschadelijk heeft gemaakt, blijkt hieruit, dat dit het 502de exemplaar was dat hij wist te bemachtigen."
(Nieuwsblad van het Noorden, 30-11-1901)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 29, 2016, 10:32:12 AM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 10:43:36 AM

...Toevallig ontdekte ik dat het trefwoord 'vischotter' in plaats van 'otter', naast enkele al bekende artikelen, ook nieuwe opleverde. Dat blijken er zelfs veel te zijn. Alleen al uit de 19e eeuw heb ik al meer dan 60 nieuwe gevallen gevonden. ...

In de eerste 20 jaar van de 20e eeuw heb ik nu zo'n 120 nieuwe gevallen gevonden. Waar gaat dat heen? Delpher geeft in totaal 1136 treffers aan en ik wil ook nog opnieuw wat andere bronnen doorzoeken. Bij alle nieuwe moet ik controleren of ik ze al had, maar tot nu toe is dat erg weinig, dus wie weet haal ik de 1000 nieuwe nog wel.
Tot nu toe zitten er nogal wat zeer welkome gevallen in de Achterhoek bij.

Verward
"Een vischotter had het ongeluk met zijn staart verward te geraken in de braamstruiken in het Du Toursbosch bij Wijckel (Fr.)
Een jongmaatje, die dit ontdekte, knuppelde hem dood. Hij deed een goede vangst, want voor het vel werd hem terstond 12 gulden geboden.
"
(Delftsche courant, 17-11-1920)

Met 12 gulden is het jongmensch wel flink afgezet, want in deze tijd konden otters wel 40-50 gulden opbrengen.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jva op november 29, 2016, 15:42:43 PM
Herman, heb je ook wel eens aan streekdialecten gedacht? Kan me zo voorstellen dat in oude geschriften de otter met plaatselijke benaming werd vermeld. Levert wellicht nog meer hits (= nog meer werk op..). Bijvoorbeeld 'notter'/ 'loutre' in Limburg en 'hotter' en 'blaffer' in NBr.

Zie bijvoorbeeld: https://books.google.nl/books?id=Qk9JH28LhaUC&pg=PA52&lpg=PA52&dq=dialect+otter&source=bl&ots=pQ8_x9WwW8&sig=8gBRK5Hi9Kg8edUIu9WbtSuYVFg&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwj4q_W6ls7QAhXL7xQKHU_hBg0Q6AEINzAI#v=onepage&q=dialect%20otter&f=false

https://books.google.nl/books?id=aDVfQ7G-hSQC&pg=PA56&lpg=PA56&dq=dialect+visotter&source=bl&ots=_QWZSFX4t3&sig=YjRGvRrTNGiOSFzgfn00H05_DkE&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwid54WImc7QAhWB0xQKHYL0CgoQ6AEIIDAD#v=onepage&q=dialect%20visotter&f=false
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 29, 2016, 16:02:48 PM
Jelle, ik denk niet dat ik daar ver mee zal komen, want er zal niet veel in dialect over otters e.d. geschreven zijn, en dat iets een plaatselijke naam heeft zie ik niet als bewijs van voorkomen daar. En behalve een plaats is er voor een waarneming ook nog een datum nodig.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 30, 2016, 11:14:41 AM
1930 Otter in het centrum van Den Haag

Dit geval was eerder al ingevoerd door Ruud Vlek, maar ik had tot nu toe alleen in meerdere kranten de foto met kort onderschrift gevonden. Nu zoekend met 'vischotter' vond ik een bericht met veel meer details, waarbij een route van een kilometer.

"In den afgeloopen nacht zag een voorbijganger op den Hoogen Wal een vischotter, voorwaar een ongewoon schouwspel in het midden van de stad. De heer volgde het dier, dat zijn weg vervolgde over Princessewal, naar Torenstraat, Nobelstraat, Papestraat en Hoogstraat, waar het plotseling uit het gezicht verdween. Een agent, die hoorde, wat er aan de hand was, is toen op jacht gegaan, want men was bang, dat het dier naar den Hofvijver zou wandelen, om zich daar aan de eenden te goed te doen. In een portiek vond hij het dier. Hij heeft het afgemaakt en het is naar het Schoolmuseum overgebracht, waar het opgezet zal worden. Het is een jong wijfje, ongeveer 80 c.M. lang."
("Haagsche courant", Zaterdag 22-03-1930)

(http://waarneming.nl/fotonew/4/12419934.jpg)

Op de foto staat mogelijk preparateur P.J. Knoester van het Museum voor het Onderwijs (nu Museon) in de Hemsterhuisstraat.
De Collectie van het Museon (http://www.europeana.eu/portal/en/search?q=lutra&f%5BDATA_PROVIDER%5D%5B%5D=Museon), voorover digitaal toegankelijk, maakt wel melding van het opgezette dier, maar toont alleen deze krantenfoto.

De grachten langs het parcours hebben steile muren, dus eenmaal in het water konden otters er niet of moeilijk meer uit. Het zelfde geldt voor de Hofvijver, waar alleen in de hoek bij het Tournooiveld een uitstapmogelijkheid is.
De laatst bekende otter uit de omgeving vóór deze was bij Huis ten Bosch (Haagsche Bos) in 1917. Daarvandaan was/is de stad via water bereikbaar.
In het laatste kwart van de tachtiger jaren van de 19e eeuw moet er een otterpopulatie geweest zijn in de huidige wijk Benoordenhout, want toen zijn er daar minstens 25 geschoten. Het voorkomen in o.a. het Haagsche Bos, en meer dwaalgasten in de stadsgrachten, lijken daardoor waarschijnlijk, maar daar heb ik niets over gevonden.
Ook in 1931 werd in Den Haag nog een otter gezien maar dat was in een vijver veel verder naar het westen (Vruchtenbuurt), en die zal wel uit een andere richting gekomen zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op november 30, 2016, 16:15:46 PM
Bontkraagjes, daar doen we het allemaal voor

"Borkel en Schaft. Dezer dagen mocht het den heer Lamb. Aerts wederom gelukken een vischotter te vangen, die een gewicht behaalde van 21 pond.
   Dat alhier in de rivier de Dommel vele vischotters zich schuil houden en als een bewijs dat de heer Aerts met het vangen degelijk op de hoogte is, bewijze dat in het korte verloop der jaren dat de heer Aerts zich hiermede heeft bezig gehouden, door hem 64 stuks zijn gevangen waardoor hij menige dame in de gelegenheid heeft gesteld een prachtige bontkraag te kunnen aanschaffen
."
("De Zuid-Willemsvaart", 17-05-1926)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 01, 2016, 17:59:50 PM
Citaat van: HPM op november 29, 2016, 10:32:12 AM
Citaat van: HPM op november 27, 2016, 10:43:36 AM

...Toevallig ontdekte ik dat het trefwoord 'vischotter' in plaats van 'otter', naast enkele al bekende artikelen, ook nieuwe opleverde. Dat blijken er zelfs veel te zijn. Alleen al uit de 19e eeuw heb ik al meer dan 60 nieuwe gevallen gevonden. ...

In de eerste 20 jaar van de 20e eeuw heb ik nu zo'n 120 nieuwe gevallen gevonden. Waar gaat dat heen? Delpher geeft in totaal 1136 treffers aan en ik wil ook nog opnieuw wat andere bronnen doorzoeken. Bij alle nieuwe moet ik controleren of ik ze al had, maar tot nu toe is dat erg weinig, dus wie weet haal ik de 1000 nieuwe nog wel.
...

Ik ben nu door de 2e ronde Delpher heen en 1000 nieuwe waarnemingen gaan het niet worden want ik zit nu aan ongeveer 300. Dat gaat niet verder dan 1947, want vanaf toen was de spelling 'vischotter' niet meer geldig. Ik ga nog verder zoeken, maar eerst maar eens die 300 corrigeren en invoeren. Dan zal ik wel weer een week verder zijn.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 02, 2016, 09:43:31 AM
"In het belang der maatschappij"

"Ambt-Doetinchem, 7 Maart '83. Het is onbetwistbaar, dat het altijd zijne nuttige zijde heeft, pogingen die in het belang der maatschappij worden aangewend, steeds zoo veel doenlijk publiciteit te geven, het is daarom der vermelding waardig, dat het J. Siebelink, opz. der jacht alhier, gepasseerde Vrijdag heeft mogen gelukken een moêr-vischotter te bemachtigen welke vier jongen bij zich had.
   S. heeft nu binnen twee jaren tijds 21 dezer vischvraten onschadelijk gemaakt; behalve deze zoo schadelijke dieren heeft hij nog in dat tijdsverloop 41 bunsings, 3 dassen, 1 moervos en een aantal ander schadelijk gedierte gedood.
   Het is ontegensprekelijk loffelijk dat iemand ambitie in zijn vak betoond, maar in de gemelde gevallen mag men het voor het  algemeen belang gelukkig achten, wanneer die met goed gevolg worden bekroond.

(De Graafschap-bode", 10-03-1883)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 02, 2016, 12:16:56 PM
Zeehond of Otter of Zeehond?

Rotterdam 1896
- "Donderdagavond omstreeks 6 uur zag men in de Leuvehaven een zeehond herhaaldelijk uit het water opduiken, doch alle pogingen om het dier te vangen, bleven zonder gevolg. Ook de Wijnhaven en de Bierhaven werden door dezen vreemden gast met een bezoek vereerd. Vermoedelijk is de zeehond van een der zeeschepen, die voor onze stad liggen, ontsnapt." (Rotterdamsch Nieuwsblad, Dinsdag 29 december 1896)
- "Rotterdam. Aan de Oosterkade nabij het Maasstation is hedenmiddag de otter, die reeds verscheidene weken in de havens rondzwom en door velen voor een zeehond is aangezien, door een spoorwegbeambte doodgeschoten, toen het dier zich op een vlot in het zonnetje zat te koesteren." (Rotterdamsch nieuwsblad, 18-02-1897)
- "Hedenmorgen te 10 uur heeft dezelfde spoorwegbeambte, Louw genaamd, die gisteren een otter schoot, een tweeden otter nabij het Maasstation geschoten, zoodat het moeilijk wordt om uit te maken welke der beide dieren nu eigenlijk de beruchte zeehond is
." (Rotterdamsch nieuwsblad, 19-02-1897)

Hindeloopen 1938
"Dinsdagmorgen omstreeks 9 uur zagen een paar menschen een groot zwart beest op het ijs in het IJselmeer loopen. Al spoedig kwam men op de gedachte dat het een vischotter kon zijn. En daar het vel van die otters nogal duur is, besloten vier mannen het beest te vangen. Met schoppen gewapend draafden zij het ijs op. Het was een gewaagde tocht daar er nog al wat sneeuw lag en ook veel wakken waren. Doch zij draafden maar door tot zij vlak bij het dier waren. Toen staken zij alle vier toe met hun schoppen. Al gauw was het beest toen dood. Met hun vieren hebben zij het toen naar de wal gesleept. Jammer genoeg bleek het toen een zeehond te zijn en geen vischotter. Dit was een groote teleurstelling." (Friesch dagblad, 28-12-1938)

Dat geval in Hindeloopen is wel een beetje raar. Een op het ijs lopende zeehond aanzien voor een otter, en daar dan pas achter komen als je hem met vier man hebt doodgeslagen en aan wal gebracht. Blinde haat of een beetje stoer doen voor de meisjes?

(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e1/df/0d/e1df0db0acf0747eefa851d9ff3f1c5c.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op december 02, 2016, 15:59:26 PM
 :duim:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: hiskodevries op december 02, 2016, 16:03:21 PM
steeds levendiger https://waarneming.nl/species_by_years.php
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 02, 2016, 16:31:14 PM
Citaat van: hiskodevries op december 02, 2016, 16:03:21 PM
steeds levendiger https://waarneming.nl/species_by_years.php

Je hebt iets veranderd waardoor hij bij verkleinen niet meer dichtloopt.

Ik verbaas me telkens weer over die grote 'explosie' na het uitzetten. Dat is denk ik het beste bewijs voor dat er geen levensvatbare populatie meer over was. Als ze ook in het westen waren uitgezet (bijgezet), zou een groot deel van Nederland nu misschien wel rood geweest zijn.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 03, 2016, 08:36:02 AM
(http://waarneming.nl/fotonew/2/12430682.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 03, 2016, 12:19:11 PM
Met huid en haar

"De vischotter, een der ergste vischdieven, die vroeger veel in Friesland voorkwam, begint te verdwijnen. Dit dier, dat bizonder schuw is, leeft in moerassen en rietvelden. Zijn natuur is kwaadaardig, vooral wanneer hij jongen heeft, voor wie hij de uiterste zorg heeft.
   De heer S. te Hardegarijp in genoemde provincie, bevond zich in het laatst der vorige week met zijn bootje in de nabijheid van het dorp tusschen poelen en plassen, toen plotseling een dof geluid zijn oor trof. Naderbij komende, ontdekte hij een ouden otter die in zijn nest drie jongen beschermde, en niet van zins was voor den onwelkomen bezoeker te wijken.
   De heer S. keerde daarop naar het dorp terug, en nu, vergezeld van zijn knecht, ging hij opnieuw den otter opzoeken. Zij kwamen nog juist tijdig genoeg om te zien, dat het dier een zijner jongen in den bek uit het nest, naar een veilige schuilplaats droeg. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om de beide overbleven jonge otters te bemachtigen, waarna men zich ijlings verwijderde.
   Tehuis gekomen, bracht de heer S. de beide jongen bij een zogende kat met één jong. Daar er voorbeelden bekend zijn, dat zogende katten zelfs jonge ratten en muizen verzorgden, twijfelde hij eraan, of de jonge otters zouden in genade worden aangenomen. En inderdaad, de kat strekte haar zorgen ook tot de vreemdelingen uit en koesterde en verpleegde ze op een voorbeeldige wijze.
   Men bespeurde alras, dal de kat niet bij machte was den jeugdigen waterbewoners het noodige voedsel te verstrekken. De heer S. spoot daarom met een werktuigje van tijd tot tijd een weinig melk in den breeden bek der kleine monsters. Te vergeefs echter; na anderhalven dag gaf een der twee den strijd om het bestaan op, en het was duidelijk te zien, dat nummer twee dat voorbeeld ras zou volgen.
   En wat deed nu de kat? Zij vrat den otter met huid en haar op, groote verbazing van hen, die daarvan getuigen waren, Het tweede jong stierf een dag later, en verdween op dezelfde manier.
"
(De Zuid-Willemsvaart, 12-05-1892)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op december 03, 2016, 15:14:45 PM
Leuke verhalen blijven komen.
Had je deze al ?
http://www.oudommen.nl/hko-reeks-100-jaar-ommer-nieuws-vissen-in-de-vecht/
https://www.hardenberg.nl/zoeken.html?q=vischotter
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op december 03, 2016, 15:31:03 PM
Wat ik me wel afvraag naar aanleiding van al die oude verhalen, zijn Otters echt zo agressief?
Lees vaak, hond werd aangevallen, mensen aangevallen etc. Kan me dat bijna niet voorstellen omdat je daar nu helemaal niets over hoort.
Maar kan me ook niet indenken dat het allen maar "grote praat" verhalen zijn. Zal toch ergens een kern van waarheid in zitten.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op december 03, 2016, 15:50:55 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op december 03, 2016, 15:31:03 PM
Wat ik me wel afvraag naar aanleiding van al die oude verhalen, zijn Otters echt zo agressief?
Geen idee .. wel wat filmpjes op YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=bBF2qXEIStw (https://www.youtube.com/watch?v=bBF2qXEIStw)
https://www.youtube.com/watch?v=IOKG43E3GRs (https://www.youtube.com/watch?v=IOKG43E3GRs)
Moeders die pups verdedigen lijkt aannemelijk
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 03, 2016, 16:50:29 PM
Citaat van: jvanleeuwen op december 03, 2016, 15:14:45 PM

Leuke verhalen blijven komen.
Had je deze al ?
http://www.oudommen.nl/hko-reeks-100-jaar-ommer-nieuws-vissen-in-de-vecht/
https://www.hardenberg.nl/zoeken.html?q=vischotter

Dank je wel. Die site van Oud Ommen had ik al eens gezien, maar die otter niet. Ik zal hem nog eens goed doorzoeken. Die site van Hardenberg kende ik geloof ik nog niet. Ik heb al wel wat otters uit die omgeving, maar in 20e eeuw is de Vechtstreek tussen Hardenberg en Zwolle leeg en in de 19e eeuw heb ik alleen Coevorden en verder niets.
Die melding uit Vroomhoop had ik nog niet. De dichtstbijzijnde is Archem in 1920 en Eerde in 1899, beide dus aan de Regge.
Behalve langs de IJssel en in het noordwesten is er weinig over otters in Overijssel bekend, in grote delen zelfs helemaal niets.

Ps. De site van gemeente Hardenberg heeft 4 nieuwe opgeleverd, uit de omgeving Gramsbergen en Hardenberg.  Twee uit 1917 en twee uit 1934

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 03, 2016, 20:14:45 PM
Zeldzaam monster

"Eede. Zondag werden wij in de gelegenheid gesteld een monstervischotter te bekijken bij H. Cauwels, jager te Aardenburg. Het dier weegt ongeveer 12 K.G. en is 1.28 M. lang. Uit de afwezigheid van 3 teenen en middelvoetsbeenderen kan men besluiten dat hij vroeger in eene klem moet geraakt zijn, waaruit hij zichzelf bevrijd heeft. Bunzingen, marters, otters enz. bijten zich de beklemde lichaams-deelen af om vrij te komen.
  In het nauw gebracht, worden zij gevaarlijk voor hun vervolger. Zoo was het ook met dezen sinjeur. Hij bevond zich juist onder de wateroppervlakte toen de jager hem bemerkte. Door een, geweerschot werd hij niet gekwetst, doch slechts bedwelmd.
Cauwels greep hem bij den staart en slingerde hem op 't land. Uit den staat van verdooving gekomen, wilde hij zijn doodsvijand te lijf. Deze heeft ruim een half uur moeten worstelen eer hij het verwoede dier overwonnen had.
  De kop was letterlijk vermorzeld door schoppen en kolfslagen, toen het dier zich nog steeds wanhopig verdedigde. Eindelijk wist Cauwels den kop onder zijne laars gedrukt te houden, waarop hij het beest met een zakmes verder afmaakte.
Op verzoek werd het dier te kijk aangeboden in Aardenburg, terwijl velen uit den omtrek bij den jager aan huis kwamen.
  In 't begin der vorige week heeft dezelfde jager een vischotter geschoten met een gewicht van 5 K.G., evenals de boven beschrevene in de kreek van mr. P. C. J. Hennequin. Dit is reeds de 19e otter, welke door H. Cauwels geschoten is. Zijn vader, Frans Cauwels, heeft er 42 buit gemaakt.
"
(Het Weekblad voor Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland, 13 februari 1910)

"Aardenburg. Woensdagmiddag jl. schoot de jager H. Couwels alhier, eenen otter van 16 K. G. en eene lengte van 1,2 M. De koene jager heeft dus het respectabele getal zijner geschoten otters, (want hij heeft er reeds enige dozijnen geschoten in zijn leven), weer zijn vermeerderd. Hoewel de otters in deze streken zeer zeldzaam voorkomen en moeilijk onder schot te krijgen zijn, zagen we er dezen winter reeds drie, n.l. twee, die doodgeslagen waren en nu dezen."
(Nieuwe Zeeuwsche Courant, zaterdag 18 maart 1911)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Maico Weites op december 04, 2016, 03:24:28 AM
Ik kwam deze ook nog tegen. Hij is nog niet ingevoerd, maar wellicht was ie je al bekend.

13-2-1917
—Dinsdag had de arbeider Hoek het geluk
bij de boerderij van den heer L. Doornbos
te Hardeweer een vischotter te bemachtigen
van 17 halve kilo's; een koopman van
Aduard kocht het dier voor f 27.50.

http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010883695:mpeg21:pdf
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 04, 2016, 06:47:52 AM
Maico, die ligt ongeveer halverwege de grote stapel die ik nog heb te wachten om ingevoerd te worden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 04, 2016, 09:51:40 AM
Na de nieuwe zoektocht heb ik ongeveer 60 waarnemingen uit de 19e eeuw toegevoegd. Het zijn er nu 549, in 329 uurhokken. Dat zijn tot mijn verbazing toch nog 36 nieuwe uurhokken.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1800-01-01&to=1899-12-31&count_ex=1&grid=5000
Ik ga nog verder zoeken.

(http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?action=dlattach;topic=375817.0;attach=762970;image)

Gisteren schreef ik nog dat er in de 19e eeuw in de Vechtstreek benedenstrooms van Coevorden niets was, maar nu is er toch nog Zwolle bij gekomen.

"Zwolle. Vrijdag jl. hadden een paar werklieden van de firma Schaepman & Russell het geluk een vischotter machtig te worden, daar deze bekneld was geraakt tusschen de houtvlotten. Ze hebben hem aan den heer S. op het Kerkplein verkocht voor f 4.-"
(Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 08-02-1898)

Otters hebben kennelijk iets met vlotten, want in 1882 werden er in Zoeterwoude ook al twee van een houtvlot afgeschoten en ook die Rotterdamse 'zeehond' uit 1897 werd wel eens op een vlot gezien.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 04, 2016, 13:15:40 PM
Na ontsnappingen uit Artis en Blijdorp heb ik er ook nog een uit Ouwehands.

"Reeuwijk. Verleden week werd door de heeren P. Vis en de van Spengens alhier een vischotter gevangen, die levend en ongeschonden in handen werd gekregen. Het dier werd verkocht aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen voor de som van f 40.-.
De Heeren hebben thans bericht ontvangen van Ouwehands Dierenpark, dat het dier uit zijn gevangenschap ontsnapt is; het heeft slechts een dag gevangen gezeten.
"
(De Rijnbode, 22 jan. 1940)

Uit de wijde omgeving van Rhenen ken ik daarna geen vermeldingen. Voor 1940 was het trouwens ook al erg lang geleden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 04, 2016, 18:31:34 PM
'Stokoude' Otter

"Hilvarenbeek. Vorige week is hier 'n vischotter geschoten. Dit roofdier schijnt 'n 20 tal jaren geleden reeds opgespoord te zijn en heeft zich dus lang buiten schot weten te houden."
(Nieuwe Tilburgsche Courant, 11-05-1942)

Als ze zich 20 jaar verscholen kunnen houden zullen ze in Nederland ook wel nooit uitgestorven zijn geweest.  :blink:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 05, 2016, 18:26:36 PM
"Binnenlandsche Bataafsche courant". De Hage, 14-10-1802.

BATAAFSCHE REPUBLYK.
ARNHEM den 9 Oktober. Het Departementaal Bestuur van Gelderland heeft, op den 5. deezer, gearresteerd eene Publicatie, houdende een Reglement op de Jagt, waarby, uit hoofde dat door de ongeregelde exercitie derzelve, de onophoudelijke Stroperyen, en het van tyd tot tyd vermeerderd getal van Vossen en andere schadelyke dieren, dezelve Jagt aldaar, zedert een geruimen tyd zodanig is bedorven, dat dezelve op sommige plaatsen voor genoegzaam geheel geruineerd kan worden aangezien.

Ten opzigte van het stuk der praemien voor het vangen en dooden van schadelyke dieren, wordt, met alteratie en abrogatie der onderscheidene daaromtrent gedaane voorzieningen, gestatuëerd, dat voordaan zal worden voldaan: Voor een
Rekel Wolf ..................... f 50 -
Moer Wolf ...................... f 60 -
Jonge Wolf...................... f 15 -
oude Moer Vos .................. f 7 -
Rekel Vos ...................... f 3 -
Vossen zonder onderscheid ...... f 3 -
oude Otter ..................... f 2 -
jonge Otter..................... f 1 -
ieder Valk, van May tot October  f 0-6 -
Mater .......................... f 1-10 -
Bunsing ........................ f 0-10
Wezel .......................... f 0- 6 -
Arend .......................... f 0-12 -
wilde Kat ...................... f 3 -



"Koninklijke courant". 's-Gravenhage, 21-05-1807.

PUBLICATIE, houdende REGLEMENT op de Jagt in het Koningrijk Holland.

98. Aan die genen, welke eenige der voorschreven schadeiijke Dieren of Gevogelte zal hebben gedood of gevangen, zal tot beloonig gegeven worden: als Voor  een
ouden Wolf ........................ ƒ 25:0:0
Wolvin .............................. 30:0:0
jongen Wolf ......................... 15:0:0
Moer-Vos ............................ 3:0:0
Vos ................................. 2:0:0
jongen Vos .......................... 1:10:0
jong geboren Vos, die nog blind is .. 1:0:0
Das ................................. 2:0:0
Gier of Valk ........................ 0:12:0
Otter ............................... 3:0:0
Wezel of Bunsing .................... 0:6:0
Arend ............................... 1:10:0
wilde Kat ........................... 1:0:0

99. Die genen, welke de voorschreven belooning zullen willen genieten, zullen gehouden zijn, het door hun gedood Gedierte of Gevogelte aan een Jagtofficier van hun District te vertoonen, welke, na daar aan een kennelijk merkteeken te hebben gegeven, de belooning zal afgeven.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Bart van Hoogstraten op december 05, 2016, 18:52:45 PM
Een Arend voor maar fl 1,10 ? Die waren in ieder geval niet meer zo schadelijk dan... ( fl 1.00 in het jaar 1807 heeft een "koopkracht" van fl. 16.50 (€ 7.49) in het jaar 2015
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op december 05, 2016, 19:11:09 PM
Met het risico dat je deze site allang al hebt toch maar gemeld ..
http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&miadt=0&mizig=304&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=dt%7Cdesc&mires=0&mizk_alle=Vischotter (http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&miadt=0&mizig=304&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=dt%7Cdesc&mires=0&mizk_alle=Vischotter)
Gr hans
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 05, 2016, 20:09:18 PM
Citaat van: jvanleeuwen op december 05, 2016, 19:11:09 PM
Met het risico dat je deze site allang al hebt toch maar gemeld ..
http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&miadt=0&mizig=304&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=dt%7Cdesc&mires=0&mizk_alle=Vischotter (http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&miadt=0&mizig=304&miview=ldt&milang=nl&micols=1&misort=dt%7Cdesc&mires=0&mizk_alle=Vischotter)
Gr hans

Dank je. Deze ingang heb ik nog niet gebruikt, maar ik zie wel allemaal bekende kranten en bekende berichten. Ik zal zien of het toch nog iets nieuws oplevert.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 05, 2016, 20:12:33 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op december 05, 2016, 18:52:45 PM

Een Arend voor maar fl 1,10 ? Die waren in ieder geval niet meer zo schadelijk dan... ( fl 1.00 in het jaar 1807 heeft een "koopkracht" van fl. 16.50 (€ 7.49) in het jaar 2015

In 1802 was een arend maar 12 cent.
Er zitten wel meer grote verschillen tussen de jaren. Zo zijn de wolven gehalveerd en de otters verdrievoudigd.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 06, 2016, 08:12:25 AM
Als je ergens een bosje bloemen gaat bezorgen, áltijd je geweer meenemen.

"Heemstede. P. de Wit, werkman bij den heer C. G. van Tubergen. bloemist te Haarlem, heeft Donderdag omstreeks 12 uur een vischotter geschoten in den tuin aan 't Manpad te Heemstede, terwijl het dier rustig lag te slapen tegen een heg aan."
(Haarlem's Dagblad, Zaterdag 15 oktober 1904)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: gjcaspers op december 06, 2016, 19:12:00 PM
Citaat van: HPM op december 05, 2016, 20:12:33 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op december 05, 2016, 18:52:45 PM

Een Arend voor maar fl 1,10 ? Die waren in ieder geval niet meer zo schadelijk dan... ( fl 1.00 in het jaar 1807 heeft een "koopkracht" van fl. 16.50 (€ 7.49) in het jaar 2015

In 1802 was een arend maar 12 cent.
Er zitten wel meer grote verschillen tussen de jaren. Zo zijn de wolven gehalveerd en de otters verdrievoudigd.

Het tweede getal bij de genoemde bedragen betreft stuivers, geen centen. Die waren er toen nog niet.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jva op december 06, 2016, 19:48:40 PM
Gieren waren toen ook een stuk algemener in onze contreien begrijp ik omdat er een beloning voor werd uitgekeerd? Toen waren er wsl nog wel wat meer kadavers te vinden. Opmerkelijk overigens dat kraai (of raaf) niet genoemd werd. En wat is een 'mater' (marter)?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 06, 2016, 20:13:23 PM
Citaat van: jva op december 06, 2016, 19:48:40 PM
Gieren waren toen ook een stuk algemener in onze contreien begrijp ik omdat er een beloning voor werd uitgekeerd? Toen waren er wsl nog wel wat meer kadavers te vinden. Opmerkelijk overigens dat kraai (of raaf) niet genoemd werd. En wat is een 'mater' (marter)?

Ik neem inderdaad aan dat 'marter' bedoeld is.
Er staan wel meer 'schadelijke' soorten niet op. Gaaien en reigers bijvoorbeeld. Die werden gewoon geschoten. De overheid zou failliet gaan als ze daar premies voor zouden betalen.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jva op december 07, 2016, 08:31:31 AM
Citaat van: HPM op december 06, 2016, 20:13:23 PM
Citaat van: jva op december 06, 2016, 19:48:40 PM
Gieren waren toen ook een stuk algemener in onze contreien begrijp ik omdat er een beloning voor werd uitgekeerd? Toen waren er wsl nog wel wat meer kadavers te vinden. Opmerkelijk overigens dat kraai (of raaf) niet genoemd werd. En wat is een 'mater' (marter)?

Ik neem inderdaad aan dat 'marter' bedoeld is.
Er staan wel meer 'schadelijke' soorten niet op. Gaaien en reigers bijvoorbeeld. Die werden gewoon geschoten. De overheid zou failliet gaan als ze daar premies voor zouden betalen.

Er werden tot begin 19e eeuw zeker nog wel premies uitgekeerd voor bestrijding van een soort als zwarte kraai, zelfs de verplichting om nesten te vernietigen was van kracht (op het niet naleven hiervan stond zelfs een boete). Een kentering kwam echter al snel op gang rond 1807 met de komst van de eerste landelijke jachtwet omdat de dieren ook als nuttig werden ervaren. Uiteraard waren de jagers hier minder blij mee en zijn toen zelf maar premies gaan uitgeven..

"Terwijl vóór de Franse tijd de kraaiachtigen bij de bestrijding door de overheid centraal stonden, werd in deze wet alleen de bestrijding van roofvogels gestimuleerd. Met het belang van de jacht werd daardoor meer en met de landbouw minder rekening gehouden. Dat ging in tegen de verschuiving van de machtsverhoudingen uit de Franse tijd. Een nieuw inzicht blijkt hierbij bepalend: kraaien kunnen ook nuttig zijn." Bron (blz. 182 e.v.): http://www.boerenlandvogelsnederland.nl/Uploaded_files/Naslagwerk/jan-de-rijkvuvogels-en-mensen-1500-1920.1efba2.pdf

Overigens werden met 'gieren' alle grote roofvogels bedoeld.

"Het verlenen van premies op roofvogels werd in de Franse tijd op nationale schaal ingevoerd. Tabel 48 geeft een overzicht van de soorten en premies die in de jachtwetten van de 19de eeuw worden genoemd. De daarin gebruikte namen gier en wouw zijn verwarrend. Met gier werden grotere soorten roofvogels bedoeld, maar ook tijdgenoten herkenden en begrepen die naamgeving niet."

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 08, 2016, 10:02:48 AM
Bij een geval uit Oosterland op Schouwen van 1 februari 1909 dat ik al had, vond ik in de Zierikzeesche Nieuwsbode van 28 januari 1964 een mooie beschrijving en fraaie foto.
Hier het iets ingekorte verhaal. De beschreven route is een kilometer of 8 lang.
Overigens was het in dit verhaal in januari, terwijl de oorspronkelijke melding uit februari was. Hier heet het uitgraven ook "slechts het werk van een ogenblik", terwijl het oorspronkelijk "een werkje dat van 's morgens tot in den namiddag duurde" was.

"Het winterde en er was voor de landarbeiders weinig te verdienen. Martinus Barendse en Jan Dorst, bei­den huisvaders van tamelijk grote gezinnen, hadden afgesproken het er weer eens op te wagen een konijntje te verschalken of iets dergelijks, ten­einde wat in het laadje te krijgen. De W.W. bestond in die dagen nog niet, zodat de inkomsten ten tijde van de werkeloosheid nihil waren. Een stevige stok in de hand gingen de heren in de vroege morgen op stap en richtten hun schreden naar het Bruse ,,zuideinde" waar men wel wilde konijnen had waargenomen.
   Ter plaatse aangekomen zag men tot verwondering sporen of ,,pren­ten" in de sneeuw op de aldaar ge­legen grote vijver, genaamd ,,De Bruse", die wel eens van een otter zouden kunnen zijn. Eenparig be­sloot men het spoor te volgen ten­einde het exemplaar van deze steeds zeldzamer wordende diersoort te pakken te krijgen, niet beseffende dat dit spoor kilometers lang zou zijn. Want men liep en men moest blij­ven lopen.
   Het ging helemaal naar het ,,Diepe Gat" ten westen van Ouwerkerk waar het spoor rechts afsloeg en in de richting Oosterland verder ging. Uiteindelijk kwam men terecht in de Riegerweg, die loopt van Oosterland naar Sirjansland. Plotseling zwenkte het spoor de besneeuwde sloot in en daar zag men iets dat op een hol leek. Het was nu slechts het werk van een ogenblik of men had de visrover te pakken die van formidabele afmetingen bleek te zijn. De dieren waren zeldzaam, al was de otter nog niet zo'n legendarische diersoort als in onze tijd, nu ze hier op het eiland reeds jaren uitgestorven zijn, maar een dergelijk groot exemplaar had men nog weinig ontmoet en onze vrien­den waren dan ook verrast, toen ze de visotter uit het hol achter een kopboom opdolven.
   Op het dorp aan­gekomen besloot men het grote dier, dat zonder staart maar even vijftig centimeter mat, de volgende dag van huis tot huis te laten bewonderen tegen betaling. Een stenenpijpendoos was spoedig bij bakker Rotte opgescharreld, en de volgende morgen werd de kist met het kada­ver op de kruiwagen geplaatst en velen hebben toen het dier kunnen bewonderen, niet alleen te Oosterland maar ook te Nieuwerkerk, Ouwerkerk enz.
   Toen echter enige dagen waren verstreken ging het kadaver van de otter tot ontbinding over en de stank werd van dien aard, dat het tijd werd de vertoning te staken. Een dame uit Zierikzee, mevr. Ochtman, heeft tenslotte het dier waarschijn­lijk voor de huid aangekocht, of mogelijk ook om op te laten zetten, voor de prijs van f 15. De heer M. de Ronde uit Sirjansland, één der eerste amateurfotografen van het eiland maakte een kiek van de bei­de mannen met de pijpenkist waarop het gevangen dier. Een zoon van de heer J. Dorst was nog in het bezit, van deze foto. L. A. C.
"

(http://waarneming.nl/fotonew/6/12453896.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 08, 2016, 20:25:30 PM
Kolder in het veen

De laatste aarzeling van twee jagers om te schieten op een paar visotters heeft het leven gered van twee amateur-duikers uit Meppel. De duikers die aan het 'snorkelen' waren in een water in Kolderveen werden door de jagers aangezien voor visotters. Een van de beide mannen legde het geweer reeds aan om te schieten als de 'beesten' wat dichterbij zouden komen. Toen de andere meende dat de koppen van de 'dieren' wel wat erg groot leken, aarzelde de jager tot groot geluk van de beide duikers.
   "Ik schrok me wild toen ik het verhaal hoorde. Voor hetzelfde geld hadden we een schot hagel in het hoofd gehad", vertelde een van de duikers, de 31-jarige aannemer Hilbert Noorman. "Ik had met mijn vriend Hilbert Emmink de mannen, die behalve een geweer ook een hengel hanteerden, wel gezien. Ik vond trouwens wel dat die lui erg ingespannen naar ons keken, maar we schonken er geen aandacht aan.
   Pas later hoorden we dat de mannen serieus van plan zijn geweest op ons te schieten. Ze waren na het voorval in een cafe in Nijeveen gekomen en hadden opgewonden een verhaal verteld over twee bijzonder grote visotters die ze bijna hadden geschoten. De ene jager had tegen de andere beweerd dat de duikers beslist visotters moesten zijn 'omdat mensen niet zolang onder water kunnen blijven. De café-bezoekers en ook de jagers waren niet op het idee gekomen dat de beesten weleens duikers konden zijn.
   Hilbert Noorman zegt in de toekomst wel meer voorzorgsmaatregelen te nemen voor hij gaat duiken. "We kijken nu eerst of er ook vissers of jagers in de buurt zijn. Zo ja dan maken we hun goed duidelijk dat we gaan duiken.
   Jagers schieten kennelijk gemakkelijk op alles wat maar beweegt De jacht op visotters is trouwens verboden, maar je kunt nooit weten. Straks zijn er jagers die denken dat we karpers zijn en die wel schieten.
"
(Nieuwsblad van het Noorden, 20 november 1969)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 09, 2016, 10:07:25 AM
Zoeken met de trefwoorden 'vischotter' en 'visotter' heeft ongeveer 440 nieuwe gevallen opgeleverd, waarvan 75 uit de 19e eeuw.
De 19e eeuwse heb ik al toegevoegd. Het zijn er nu 560, in 334 uurhokken.
http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1800-01-01&to=1899-12-31&count_ex=1&grid=5000
Van de 20e eeuw moet ik vrijwel alle (365) nieuwe nog invoeren. Dat zal wel een paar weken gaan duren.

Ik blijf het vreemd vinden dat er met zoeken op 'otter' zoveel gemist zijn, terwijl ik gek werd van de wél gevonden 'Rotterdammen' en dergelijke. Overigens werd met 'vischotter' ook 'visch-otter' gevonden, iets wat eigenlijk ook niet zou moeten kunnen. Ik heb er niet op gelet of ik die afbrekingen al wel met 'otter' had gevonden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op december 09, 2016, 11:48:06 AM
Het ging vast vlotter als er geen viskotters in de rotterdamse veerbootterminal gezien werden door globetrotters en spotters.
Gelukkig had je  in de 19e eeuw geen Harry Potter, kleurenplotters of dotterbehandeling echter wel dotterbloemen in Otterlo of Ottersum. :rolleye:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 09, 2016, 12:07:09 PM
Citaat van: jvanleeuwen op december 09, 2016, 11:48:06 AM
Het ging vast vlotter als er geen viskotters in de rotterdamse veerbootterminal gezien werden door globetrotters en spotters.
Gelukkig had je  in de 19e eeuw geen Harry Potter, kleurenplotters of dotterbehandeling echter wel dotterbloemen in Otterlo of Ottersum. :rolleye:

Maar vooral in tijden van oorlog, overstromingen en scheepsrampen waren er wel veel slachtotters en er moesten ook altijd veel financiële otters gebracht worden ('ff' wordt vaak aangezien voor 'tt'), vooral door de familie Den Otter en bewoners van het wilde Ottersum.
En voornamelijk in de 18e en 19 eeuw waren er opmerkelijk veel logementen met de naam 'De Otter', waar vaak verkopingen en andere bijeenkomsten werden gehouden
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 09, 2016, 17:49:26 PM
Voortvluchtig

"Terwijl de zoon van den veehouder Verbeek te Oosterhaule, zich met het jachtgeweer in het veld bevond, om zoo mogelijk een haasje te jagen, ontdekte hij een eigenaardig dier. Hij kende het niet, maar meende dat het een vischotter was. De jachthond vloog er op af en een gevecht begon, hetwelk ten nadeele van den hond afliep, daar deze een flinken beet kreeg onder den hals. Onder dit gevecht was Verbeek zoo dicht bij gekomen, dat hij het dier een klap kon geven met zijn polsstok, zoodat het in een korte bezwijming geraakte. Nu vloog de hond weer op het dier af en het gevecht begon opnieuw, doch het dier maakte zich los en ging aan den haaL Verbeek, die het toch gaarne wilde bemachtigen, schoot het een lading hagel in een der achterpooten. Dit deed hij, om zoo mogelijk het vel voor beschadiging te bewaren. Het dier, dat nu niet verder kon tengevolge van dit schot, werd dood geslagen, en mede naar huis genomen. Toen Verbeek daar een kenner bij haalde, bleek het geen otter, maar een vos te zijn. Voorwaar een ongewone verschijning in deze streken."
(Nieuwsblad van Friesland, 14-01-1927)

"OOSTERHAULE. De vos. die onder behoor van ons dorp werd aangetroffen en aanvankelijk voor een vischotter werd aangezien en daarom afgemaakt, blijkt een kostbaar exemplaar te zijn geweest. Het was een blauwvos, door een heer uit Meppel in Rusland aangekocht voor f 600. Het dier is te Meppel losgebroken en daarna aan het zwerven gegaan, wel drie weken lang. Ten slotte is het, zonder op andere plaatsen opgemerkt te zijn, te Oosterhaule gekomen, waar het een noodlottig einde heeft gevonden.
De heer te Meppel las het bericht in de krant en heeft er toen over gecorrespondeerd. Het is voor hem een heele schadepost, want het vel van het dier moet nog geen f 10 waard zijn.
"
(Leeuwarder nieuwsblad", 29-01-1927)


"Pier de Haan uit Bolsward, die deze zomer een wild hert velde, meende dezer dagen een visotter onder schot te hebben. Pier legde aan en schoot raak.... tot groot verdriet van meneer De Vries, ook uit Bolsward, die in de jachtbuit zijn sedert Zaterdag voortvluchtige bever — een volwassen en kostbaar exemplaar — herkende."
(Het vrije volk, 29-10-1949)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 10, 2016, 18:33:14 PM
"Vragenbus
Vraag: Is het waar, dat men een vischotter, welke op het land geschoten wordt, als vleesch beschouwt, doch wanneer deze in het water gevangen wordt, als visch, zoodat men dit dan op Vrijdag zou kunnen eten?
Antwoord: Een vischotter is geen visch en wordt dat ook niet als hij in het water zwemt.
"
(Leidsche Courant, 4 september 1928)

Het zal je probleem maar zijn. Katholiek zijn, toevallig een dode otter hebben en die wel willen eten, maar niet op donderdag of zaterdag.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 11, 2016, 12:25:26 PM
1965

"BLESDIJKE. De veehouder Sake Hornstra heeft dezer dagen een visotter in zijn koestal gevangen. Hoe het dier daar gekomen was, is een raadsel. De visotter zal worden geprepareerd en dan een plaatsje krijgen in de openbare ULO in Wolvega."
(Friese koerier, 23-08-1965)

"De veehouder Sake Homstra te Blesdijke heeft dezer dagen een visotter in zijn koestal gevangen. Zo stond het in de ,,Friese Koerier". Meer dan 50 jaar zwerf ik door veld en de natuur maar nog nooit heb ik zo'n beestje ontdekt. De kans om er nog eens eentje levend te zien is dus weer met één verminderd.
  De heer Homstra is wel een achterlijk mens, want ook hij dient de wet te kennen. De visotter is beschermd en mag dus niet gedood worden. Ik vraag me dan ook af waarom deed de heer H. dit? Waarom moest dit beestje dood?
  Waarom de deur van de koestal niet wijd open gezet zodat het beestje de natuur weer in kon gaan? Deze daad dient met een flinke bekeuring gehonoreerd te worden. Ik stel me nu voor (of ik weet het wel zeker) dat de heer Homstra eerstdaags bezoek kan verwachten van de gemeentepolitie uit De Blesse. NATUURVRIEND
"
(Friese koerier, 26-08-1965)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 11, 2016, 17:23:11 PM
Juffrouw

"Helder. Terwijl juffrouw J. C., van hier, Zondag langs den weg van het Noord-Hollandsch kanaal fietste, werd zij tot tweemaal toe door een vischotter ter zijde aangevallen. Haar man wist het dier dood te slaan en nam het als curiositeit op zijn tocht mee naar huis."
(Vliegend blaadje: nieuws- en advertentiebode voor Den Helder, 8 februari 1911) 
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 12, 2016, 11:58:32 AM
Otter van twijfelachtig allooi

"Lochem. Ongewenste contrôle en bezoek. Gisternacht is door de wachten van de N.B.S. een groot formaat visotter gesignaleerd, welke op de eerste etage der fabriek van Reerink een ronde maakte en vervolgens in de richting Molenstraat verdween. Alle posten zijn gewaarschuwd om deze knaap te vangen, 't zij dood of levend."
(Geldersch-Overijselsche courant, 08-06-1945)

Die fabriek moet de 'Hollandsche Lederfabriek' geweest zijn. Hoewel een otter vlak langs de Berkel best mogelijk is, vind ik het een beetje raar bericht. Het zou een grap kunnen zijn. Daarom durf ik er toch geen waarneming van te maken.
Jammer, want meldingen uit die streek liggen bepaald niet voor het oprapen. Misschien waren juist leerlooierijen en dergelijke smeerlapperijen daar wel de oorzaak van.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 13, 2016, 09:41:03 AM
Welkome buit des gelukkigen jagers

"Te Achttienhoven was de heer v. d. H. bij maanlicht op de eendenjacht, toen hij op eenigen afstand het blazen van een vischotter hoorde. Voorzichtig begaf hij zich in de richting, vanwaar het geluid kwam, ten laatste op handen en voeten. Doorweekt van water was de jager ten slotte op tamelijk korten afstand van het beest gekomen, dat zich van het dreigend gevaar niets bewust was. Geholpen door het heldere licht der maan wist hij met een welgemikt schot een eind te maken aan de visch-rooverijen van het om zijn prachtig bont zoo gewilde dier.
  Nauwelijks was dit eerste exemplaar geschoten; toen op dezelfde plaats ongeveer een tweede vischroover zijn neus boven water stak. Een tweede schot maakte met onverbiddellijke zekerheid ook dit dier tot een welkome buit des gelukkigen jagers.
  Toen v. d. H. zich omdraaide, en een paar nieuwe patronen in zijn geweer stopte, hoorde hij ten derde male, nu op iets verderen afstand een zacht geplas. Een otterkop kwam boven het water en ook deze werd slachtoffer van 's jagers vaste hand. De waarde van de drie prachtige huiden wordt op f 70 geschat.
"
(Nieuwe Leidsche Courant, 26 oktober 1926)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 14, 2016, 11:00:24 AM
Tanden

"Dussen. De molenaar van het stoomgemaal alhier werd Zaterdag opgeschrikt door een spectakel dat plaats had in het scheprad. Bij onderzoek bleek dat een kolossale vischotter bekneld zat tusschen 't scheprad en de muur. Eerst wilde men 't beest levend zien te vangen, doch 't ging niet, toen heeft men het dier doodgeslagen. Het dier beet zoo verwoed dat de sporen der tanden in 't ijzeren scheprad zichtbaar waren."
(De Zuid-Willemsvaart", 09-10-1907) 
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jaapbouwman op december 14, 2016, 19:11:49 PM
Citaat van: HPM op december 10, 2016, 18:33:14 PM
"Vragenbus
Vraag: Is het waar, dat men een vischotter, welke op het land geschoten wordt, als vleesch beschouwt, doch wanneer deze in het water gevangen wordt, als visch, zoodat men dit dan op Vrijdag zou kunnen eten?
Antwoord: Een vischotter is geen visch en wordt dat ook niet als hij in het water zwemt.
"
(Leidsche Courant, 4 september 1928)

Het zal je probleem maar zijn. Katholiek zijn, toevallig een dode otter hebben en die wel willen eten, maar niet op donderdag of zaterdag.

Die Katholieken grepen elke kans aan om toch vlees te eten op vrijdag. Bever mocht bijvoorbeeld gegeten worden op vrijdag, die leven tenslotte in het water en hebben schubben op de staart
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 16, 2016, 08:56:11 AM
Vaarstok

"Lopik. P.Schenkel had Maandag-ochtend een buitenkansje. Met zijn schuitje zich bevindende in de Wiel ontwaarde hij in een griend een vischotter. Het dier blijkbaar niet gesteld op eene ontmoeting te land met S., begaf zich te water, zeker van gedachte daar veiliger te zijn tegen een onverhoedschen aanval.
  Inmiddels ontwaakte de jachtlust van onzen schipper en beraamde hij een plan van aanval. Met een schuitje het dier nabij zien te komen, en dan den vaarstok, bij gebrek aan beter wapen, als moordtuig gebruikt. En zoo geschiedde.
  't Gelukte den kop van 't beest aan de ijzeren punten van den vaarstok te prikken en het wild eenigen tijd onder water te houden en daar den dood te doen vinden door verstikking.
"
(Goudsche Courant", 3 mei 1906)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 16, 2016, 17:16:14 PM
"Quatre Bras. In het laatst van 1949 probeerde de heer Van Dalen, directeur van de regenkledingfabriek ,,Friso" alhier, met een vriend zijn geluk bij het snoekvissen in de Bergumerveenstervaart alhier. De heer D. kreeg na enigen tijd beet en de dobber bewoog zich naar de wal. Daar dook een monster op, dat in het geheel niet door de visser werd verwacht en waarvan hij niet weinig schrok. Een visotter had zich aan het aasvisje vergrepen en werkte het naar binnen. De hengelaar was blij dat na enkele rukken het sim zich begaf en het roofdier zijn vrijheid herkreeg."
(Nieuwsblad van Friesland, 13-01-1950)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op december 17, 2016, 14:24:09 PM
Past wel op het forum oude otters  ;)
http://www.marktplaats.nl/a/verzamelen/dierenverzamelingen/m1118258690-opgezette-otter-schedel-dierenverzameling-r-ward.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr&pos=12 (http://www.marktplaats.nl/a/verzamelen/dierenverzamelingen/m1118258690-opgezette-otter-schedel-dierenverzameling-r-ward.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr&pos=12)

(niet van mij )
Gr Hans
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 17, 2016, 15:20:32 PM
Citaat van: jvanleeuwen op december 17, 2016, 14:24:09 PM
...opgezette-otter-schedel...


Dat is een Engelse.

Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 17, 2016, 16:42:20 PM
Gehaktmolen

"In Tzummarum heeft een visotter de dood gevonden bij het electrisch gemaal. Toen het gemaal in werking werd gezet, liep de schroef al na enkele slagen muurvast. Later bleek, dat de oorzaak een visotter was, die door de schroef was gegrepen. Het dier was zeventig centimeter lang en moest bij stukjes en beetjes door een veearts worden verwijderd."
(Leeuwarder courant, 22-02-1967)   
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jvanleeuwen op december 17, 2016, 17:24:35 PM
Citaat van: HPM op december 17, 2016, 15:20:32 PM
Citaat van: jvanleeuwen op december 17, 2016, 14:24:09 PM
...opgezette-otter-schedel...


Dat is een Engelse.

Bij ons Oost-europese   ;)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 18, 2016, 12:36:50 PM
Nu zijn mijn bronnen toch echt wel uitgeput, ook al zal er misschien nog wel wat nadruppelen.
In drie maanden tijd heb ik in totaal 1736 oude otterwaarnemingen ingevoerd.
3 uit de 18e eeuw
533 uit de 19e eeuw
1197 uit de 20e eeuw
3 uit de 21e eeuw

De stand van zaken in heatmaps:

18e eeuw (http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1700-01-01&to=1799-12-31&show_heatmap=1&count_ex=1&grid=5000)(3 waarnemingen, 3 uurhokken)

19e eeuw (http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1800-01-01&to=1899-12-31&show_heatmap=1&count_ex=1&grid=5000) (560 waarnemingen, 334 uurhokken)

20e eeuw (http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=1900-01-01&to=1999-12-31&show_heatmap=1&count_ex=1&grid=5000) (1280 waarnemingen, 558 uurhokken)

21e eeuw (http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=2000-01-01&to=2099-12-31&show_heatmap=1&count_ex=1&grid=5000) (2614 waarnemingen, 244 uurhokken)

Animatie https://waarneming.nl/species_by_years.php?species=417

Vergelijk de resultaten met de otterkaart in de Verspreidingsatlas Zoogdieren van de Zoogdiervereniging, met 19 uurhokken van voor 1900 en 405 van 1900 tot heden.
In Waarneming zijn dat er nu 334 en 689. Een wereld van verschil.
(https://www.verspreidingsatlas.nl/verspreidingskaart.aspx?soortcode=8496118&jaar=1900)

Verkeersslachtoffers in de 20e eeuw (http://waarneming.nl/vs/statistics?srt=417&from=1900-01-01&to=1999-12-31)
De oudste is uit 1925.
Uit het eind van de eeuw zijn er ongetwijfeld meer, maar voor mij onbereikbaar.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 19, 2016, 11:39:47 AM
Een week te laat

Kantongerecht Heerenveen, 8 Juli 1942.
"Ale B. en Johannes de L., beiden visschers te Nijetrijne, hebben op den 23 Jan. een otter doodgeslagen, hoewel dat dier zich sedert 16 Januari in de bescherming door de wet mag verheugen.
,,Hebben jullie hem opgespoord?" vroeg de kantonrechter. "Né, de hond" zei Johannes de L. verontwaardigd, maar dit ontlast den meester niet van het daderschap.
  Ale B., die de woordvoerder is, klaagde den otter aan als belager van den vischstand en vernieler van de fuiken. En daarom meende hij de wet op zijn hand te hebben en een loffelijk werk te verrichten, maar hij weet het nu wel anders. Maar toen niet en daarom liet hij de hond maar vrijelijk jagen en heeft zelf den otter met een bijl doodgeslagen tenslotte. Want schadelijk is hij, het staat op papier in den breede beschreven en Ale trachtte den kantonrechter hier inzicht van te doen nemen.
  Johannes de L. had ook nooit iets van otterbescherming gehoord en daarom requireerde de ambtenaar O.M. tot schuldig verklaring zonder toepassing van straf. Na deze gunstige beschikking informeerden de visschers nog naar de huid van den otter. Maar die is in beslag genomen en verbeurd verklaard en zoo blijft het. ,,Wij waren anders om een daghuur uitgegaan" zei de L. en zijn collega deed nog een boekje open over den schadelijke vischotter, die, naar het schijnt, den uitstervingsdood stoutmoedig tart. Want volgens B. zouden er in de laatste twee of drie jaar nog wel 11 vischotters gevangen zijn daar in den omtrek. Het vonnis was conform den eisch.
"
(Nieuwsblad van Friesland : Hepkema's courant, 10-07-1942)


Vijf jaar te laat

"ZWARTEWEGSEND. 16 Jan. In de  molensloot nabij Vijversberg is een otter gevangen. Toevallig werd het zeldzame beest door een drietal mannen ontdekt, die het uit het betrekkelijk nauwe slootje wisten te halen en het met een tuinhark afmaakten.
Waarom? Is het alleen om de prijs van de pels, die ongeveer f 70 waard is?
"
(De Heerenveensche koerier, 18-01-1947.)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 20, 2016, 10:03:59 AM
Metselaar

"IJzendijke. De zoon van de Wed. v. d. W., metselaar alhier Dinsdagnacht aan het visschen zijnde en een otter bemerkende, wilde dien schieten. Hij nam het geweer met het einde der loop in de hand, dat onverwacht ontlaadde en schoot zich drie vingers stuk, terwijl de rechterhand zwaar werd verwond. Onmiddellijk werden twee vingers in het nachtelijk uur geamputeerd."
(De Zeeuw. Christelijk-historisch nieuwsblad voor Zeeland, 16 juli 1896.)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 21, 2016, 12:43:48 PM
Onderstaand bericht geeft een aardig inzicht in de waarde van otters, die in deze streken in deze periode tot wel 25 gulden op konden brengen.

"Rouveen. De klompen, door oud en jong, rijk en arm, bij alle gelegenheden gedragen, worden enorm duur. Ze kosten voor volwassenenen 85 á 90 ct. het paar; kleinere soorten ,,naor raoto." Kapt de boer zelve 'n boom en brengt hij hiervan den klompenmaker het materiaal, dan komen de warme, sterke voetbekleedsels op ongeveer de helft. De klompenmakers hebben meer dan werk, èn voor de bevolking èn voor uitvoer."
(Meppeler Courant, 27-01-1917)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 22, 2016, 09:55:15 AM
Al eerder liet ik een geval zien waarbij de rechter via een omweg een voorschot leek te nemen op de nog komende wet ter bescherming van de otter van januari 1942 . Hier zijn er nog twee.

Meppeler Courant, 04-04-1941. Kantongerecht Steenwijk. Strafzitting van Woensdag 2 April 1941.

DE JAGER ALS DIERENBESCHERMER
"Eenige inwoners van Giethoorn en Wanneperveen staan terecht wegens het dooden van een vischotter zonder dat zij in het bezit waren van een schriftelijk bewijs van den grondgebruiker om dit schadelijke dier te dooden. Over het dooden van deze dieren is destijds veel geschreven en vooral van de zijde der dierenbescherming is men tegen het uitroeien van deze dieren.
Als eerste verdachte staat terecht Albert B., caféhouder te Giethoorn, die in Polderafd. IV een tweetal van deze dieren van het leven beroofde.
Verd.: We hebben schriftelijke vergunning om daar te jagen.
Kant.: Maar U moet recht van den grondgebruiker hebben om schadelijk gedierte te dooden.
Verd.: Dit is de eerste keer, dat deze kwestie voor het gerecht komt. Ik begrijp niet, dat nu ineens tot vervolging wordt overgegaan, terwijl dit vroeger nooit het geval was.
Kant.: Anders worden ze uitgeroeid.
Verd.: De dierenbescherming doet wel veel op ' t papier, maar als men zoo voor het beschermen is, laat men dan in 't veld ook iets doen. Ik doe veel voor dieren, dat weet iedereen wel. Een jager is niet alleen een dierendooder, maar ook een dierenbeschermer. Ik ben 's winters wel 't Wiede op geweest om gaten te hakken voor de zwanen en ze te voeren.
Eisch f 20 subs. 20 d.h.
Verd.: Er zijn vischotters genoeg. Ze doen zeer veel schade.
Vonnis f 5 subs. 4 d.h.
"

DE JAGER ALS DOODSCHOPPER
"Hendrik H., arbeider, Willem K., veehouder, en Gijsbert de G., veehouder, allen te Schutsloot, gemeente Wanneperveen, hebben op 22 December 1940 te Wanneperveen een vischotter al schoppende en trappende gedood, hetgeen de Kantonrechter erger vindt dan het vorige geval, waarbij het dier werd geschoten. Verdachte H. voert hiertegen aan, dat ze zeer veel schade van het dier hebben gehad en toen ze hem dan ook zagen, riepen ze: "daar hebben we hem, trap hem dood".
Verdachte K. zegt, er niet op uitgegaan te zijn om het dier te vangen, doch zij kwamen het toevallig tegen, terwijl de derde verdachte niet begrijpt, dat men geen schadelijk gedierte mag dooden.
Kant.: U moet er machtiging voor hebben van den grondgebruiker. Eisch f 20 subs. 20 d.h.
Omdat de Kantonrechter de wijze waarop dit dier gedood is, niet fraai vindt, worden deze verdachten elk veroordeeld tot f 10 subs. 5 d.h.
"

Albert Bakker was een vervent otterjager en hij heeft natuurlijk wel een beetje gelijk dat het raar is dat wat hij en velen anderen  deden altijd werd toegestaan en nu ineens niet meer. Maar uiteraard hadden de bestaande regels al veel eerder gehandhaafd moeten worden. Dat zou mogelijk heel veel otterlevens gescheeld hebben.
Aan de andere kant is het ook raar dat kort na het van kracht worden van de nieuwe wet mensen voor het doden van otters werden vrijgesproken 'omdat ze het nog niet wisten'.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 22, 2016, 15:51:26 PM

(http://waarneming.nl/fotonew/1/12514331.jpg)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 23, 2016, 19:31:04 PM
Deze is niet zo oud (2008) maar het is wel een opmerkelijk geval.
Hemelsbreed zo'n 130 kilometer van 'huis' in de Weerribben, dood aangetroffen bij Bleiswijk bij de Rotte.

"In februari 2008 werd de in oktober 2007 uitgezette otter A28 bij Bleiswijk dood aangetroffen. Dit wijfje was vermist vanaf december 2008, had zich verplaatst in noordelijke richting en hield zich het laatst op in het Brandemeer. Een zoektocht per vliegtuig in Friesland, de Noordoostpolder en de kop van Overijssel leverde niets op. Er werd aangenomen dat de zender was uitgevallen. Onduidelijk is, gezien de omstandigheden waaronder het dier dood werd aangetroffen, of ze bij Bleiswijk is doodgereden of hier is achtergelaten door iemand. Uit de sectie bleek dat de zender nog werkte en dat het dier in zeer goede conditie was."

Ik heb nog een paar belangrijke recentere gevallen uit Zuid-Holland ingevoerd:
Verkeersslachtoffers Hazerswoude 2011 en Oegstgeest 2014. Volgens mij waren die indertijd ingevoerd, maar sindsdien kennelijk weer verwijderd.

http://waarneming.nl/soort/maps/417?from=2000-01-01&to=2049-12-31&count_ex=1&grid=5000
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op december 23, 2016, 22:16:40 PM
Leuk om de recente "oude" waarnemingen weer eens te zien. Van de dode otter bij Waspik, is daar ooit van achterhaald wat de oorsprong kan zijn geweest?
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 23, 2016, 22:39:39 PM
Citaat van: jeroenroelofsen op december 23, 2016, 22:16:40 PM

Leuk om de recente "oude" waarnemingen weer eens te zien. Van de dode otter bij Waspik, is daar ooit van achterhaald wat de oorsprong kan zijn geweest?

Waspik 2006 neem ik aan. Daar weet ik niets van.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: jeroenroelofsen op december 23, 2016, 23:11:51 PM
Die bedoel ik inderdaad. Hoop dat wellicht een van de admins wat meer kan vertellen
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 24, 2016, 17:39:22 PM
In 1940 publiceerde Brouwer* een verspreidingskaart van de otter in de jaren 1938 en 1939. Die heb ik maar eens gecombineerd met de uurhokkenkaart van Waarneming voor die periode.
Op de resulterende kaart staan de 123 stippen van Brouwer (rood) en de 103 uurhokken op grond van 150 waarnemingen uit Waarneming (blauw).

(http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?action=dlattach;topic=375817.0;attach=763756;image)

Een deel van de gegevens in Wrn heb ik van Brouwer overgenomen, maar soms heb ik ze wel wat anders geinterpreteerd of gecorrigeerd aan de hand van krantenberichten en dergelijke.
De kaarten komen in grote lijnen overeen, hoewel ik toch nog wel wat gegevens heb gevonden die Brouwer en zijn correpondenten waren ontgaan. Een stuk of 25 uurhokken worden niet gedekt door gegevens van Brouwer, maar hij had dan ook geen digitale krantenarchieven tot zijn beschikking.


* Brouwer G.A. (1940), De uitroeiing van den Vischotter (Lutra Lutra L.) in Nederland aanstaande (vervolg), De Levende Natuur 45(4-5)84-91.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: maurice.lahaye op december 24, 2016, 20:29:32 PM
De otter van Waspik was qua genetica niet verwant aan de geherintroduceerde otters in de Kop van Overijssel. Gezien het gedrag is een ontsnapping uit gevangenschap het meest waarschijnlijk. In tegenstelling tot wat wordt beweerd zijn er in het verleden met enige regelmaat otters ontsnapt.

Maurice
admin
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: maurice.lahaye op december 25, 2016, 21:53:09 PM
Nederlandse wildvang otters? Dat is nieuwe informatie voor mij. Kan je dat onderbouwen?
Maurice
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 25, 2016, 22:54:13 PM
Citaat van: maurice.lahaye op december 25, 2016, 21:53:09 PM

Nederlandse wildvang otters? Dat is nieuwe informatie voor mij. Kan je dat onderbouwen?
Maurice

http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=375817.msg2047233#msg2047233
Van Artis moet ik ook nog zoiets hebben.

En deze natuurljk http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=375817.msg2043312#msg2043312
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op december 28, 2016, 19:08:51 PM
Opgeschoten gil in Scharl

"SCHARL, 20 Dec. 1897. Een opgeschoten knaap alhier, had een ,,vreemd beest" langs den schroef eener watermolen zien binnengaan. Hij waarschuwde een jager, die in de nabijheid was en men besloot de zaak te onderzoeken. De jongen zou den molen binnen gaan en de jager met geladen geweer post vatten er voor. Nauwelijks was de knaap echter binnen of een luide gil weerklonk. De jager schoot toe en zag nu, dat het ,,vreemde beest" een vischotter was, die zich gereed maakte den jongen aan te vallen. Een welgemikt schot verhinderde het dier nu natuurlijk zijn voornemen uit te voeren. "
(De Nederlandsche Jager, 25 December 1897)
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op januari 01, 2017, 12:28:13 PM
Na mijn laatste "afsluiting" heb ik nog enige tientallen waarnemingen toegevoegd, waarvan een deel gevonden met het trefwoord 'waterotter'.
Er zal nu misschien nog wel af en toe een waarneming bij komen, maar ondertussen ben ik wel overgestapt op het verzamelen van oude wolven.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op januari 07, 2017, 12:16:07 PM
Ik kom nog een stokoude melding tegen, notabene heel precies gedateerd en gelokaliseerd: ....Op kasteel Amerongen wordt volgens kasteelvrouwe Margaretha Turnor vanaf 2 december (1676) dagelijks in de gracht gebijt om de vis te behouden. Op de 12e houdt de hevige vorst aan (op die dag wordt een otter geschoten) en op de 16 december schrijft zij dat het harder vriest dan in jaren ......

bron: J.Buisman, Duizend jaar weer, wind en water in de lage landen, deel 5, pag 47.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op januari 07, 2017, 12:26:37 PM
Dat is inderdaad een hele mooie. De oudste in het bestand. 17e eeuw en dan zo precies. Dank je wel Peter. Ik zal hem verwerken.
Het was nog niet bij me opgekomen om Buisman na te vlooien. Dat zou ook wel een heel werk zijn in een papieren versie van 5000 pagina's of meer, vol met noten.

PS Zie http://waarneming.nl/waarneming/view/133458742
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: c.witkamp op februari 01, 2017, 16:04:28 PM
In de Groene Harteditie van het AD vandaag twee volle pagina's over de otter rond het Nieuwkoopse. Veel aandacht voor de lokale Hannes de Beer die in totaal 164 otters aan zijn speer reeg en de otterjacht in het verleden. Ook aandacht voor de laatste (?) otter uit het Groene Hart die in 1976 werd doodgereden.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op februari 01, 2017, 16:28:02 PM
Ik kan het artikel niet in AD vinden. Maar ik heb ergens een foto van Hannes de Beer met speer, gemaakt door Jan Strijbos. Als ik mij goed herinner stond die bij een artikel van Strijbos in de Telegraaf uit omstreeks 1941.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: c.witkamp op februari 01, 2017, 17:58:12 PM
Ik vind het ook niet terug op de website, ik lees de papieren versie. Inderdaad staat er een foto bij met speer, en wordt er verwezen naar een interview met De Telegraaf op 16 juli 1941.
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: peterv op februari 01, 2017, 20:10:57 PM
Citaat van: HPM op februari 01, 2017, 16:28:02 PM
Ik kan het artikel niet in AD vinden. Maar ik heb ergens een foto van Hannes de Beer met speer, gemaakt door Jan Strijbos. Als ik mij goed herinner stond die bij een artikel van Strijbos in de Telegraaf uit omstreeks 1941.
http://www.ad.nl/alphen/lange-hannes-reeg-164-otters-aan-zijn-speer~ab7816d7/
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: Vincent Martens op februari 02, 2017, 10:14:13 AM
Herman volgens mij haal je nu otters en wolven door elkaar. :rolleye:
Titel: Re: Oude otters
Bericht door: HPM op februari 02, 2017, 10:18:28 AM
Ja, ik had het al gezien.