Forum van Waarneming.nl

Soortgroepen => Wat is dit voor vogel? / Determinatie => Vogels => verschil Matkop en Glanskop => Topic gestart door: Albert de Jong op december 01, 2015, 14:58:50 PM

Titel: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: Albert de Jong op december 01, 2015, 14:58:50 PM

Lezing van Hidde Bult, Landelijke Dag 2015

http://www.slideshare.net/SOVON/matkop-en-glanskop-een-lastig-maar-boeiend-duo (http://www.slideshare.net/SOVON/matkop-en-glanskop-een-lastig-maar-boeiend-duo)
Titel: Re: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: Henri van Dodeweerd op december 01, 2015, 15:41:44 PM
Mooie, leerzame presentatie!!
Dank voor het delen!
Titel: Re: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: HPM op december 01, 2015, 16:48:05 PM
Ook zonder spreker prima te volgen.

Sommige dingen zijn niet echt van toepassing op de duinen, zoals de veronderstelde afhankelijkheid van Beuken bij Glanskop in de winter. In de duinen zijn die vaak in geen velden of wegen te bekennen. Het zou wel leuk zijn om eens te kijken naar mogelijke seizoensmigratie naar bijvoorbeeld de landgoederen aan de binnenduinrand. In Meijendel is lang geleden (door Kees Stam?) bij andere mezensoorten een dergelijke migratie vastgesteld.

Bij de Matkop zal verdroging van de bossen in de duinen waarschijnlijk geen rol spelen.
Titel: Re: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: Cygnus op december 01, 2015, 20:41:25 PM
Mocht de Glanskop in Nederland afhankelijk zijn van het voorkomen van Beuken, dan is dat niet iets wat binnen het gehele verspreidingsgebied van de soort geldt. Hier in Estland komt de Glanskop overal voor, Beuken groeien zo noordelijk echter niet. Ook in Estland is de soort een extreme standvogel. Voor verspreidingsgebied van de Beuk: http://www.euforgen.org/fileadmin/templates/euforgen.org/upload/Documents/Maps/JPG/Fagus_sylvatica.jpg (http://www.euforgen.org/fileadmin/templates/euforgen.org/upload/Documents/Maps/JPG/Fagus_sylvatica.jpg)
Titel: Re: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: HPM op december 01, 2015, 21:45:24 PM
Aan Nederland is te zien dat het kaartje niet de werkelijkheid weergeeft. Het geeft dan ook de verondersteld natuurlijke verspreiding weer, waarbij dus aanplant daarbuiten is weggelaten.
Voor een relatie tussen beuken en andere organismes heb je er dus niet zoveel aan.
Die benadert te verspreiding veel beter. http://www.verspreidingsatlas.nl/%5C0513
Titel: Re: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: Cygnus op december 01, 2015, 23:45:53 PM
Het kaartje waar ik naar heb gelinked is bedoeld om voor het noordoostelijke deel van het verspreidingsgebied van de Glanskop te laten zien dat de Beuk daar niet voorkomt, dus niet zozeer voor de (exacte) situatie in Nederland. Volgens mij geeft het kaartje wat ik heb bijgevoegd wel redelijk de werkelijke verspreiding van de Beuk weer (vergelijk ook het kaartje in Wikipedia: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Fagus_sylvatica_distribution_maps.svg/1010px-Fagus_sylvatica_distribution_maps.svg.png (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Fagus_sylvatica_distribution_maps.svg/1010px-Fagus_sylvatica_distribution_maps.svg.png))

In Estland komt de Beuk in ieder geval niet voor, wel 50.000-80.000 paar Glanskoppen. Voor de volledigheid ook nog even de Europese verspreiding van de Glanskop: http://www.birdguides.com/taxonassets/146001/146001_M001_MarshTit.png (http://www.birdguides.com/taxonassets/146001/146001_M001_MarshTit.png)

Je kunt zien dat in de Baltische staten (en aangrenzende delen van Rusland) de Glanskop wel voorkomt, maar de Beuk niet. Het is dus in z'n algemeenheid niet zo dat de Glanskop per definitie de Beuk nodig heeft om ergens te kunnen voorkomen.
Titel: Re: Presentatie huidige kennis Glanskop/Matkop in Nederland
Bericht door: jeroenroelofsen op december 03, 2015, 12:51:38 PM
Goeie presentatie :duim: Heeft mij mede geholpen om deze (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=344845.0) Glanskop te determineren.